Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-08-2019

Exodus - Tempo Of The Damned
Jaar van release: 2004
Label: Nuclear Blast Records
Exodus - Tempo Of The Damned
Eind vorig jaar kregen we een voorproefje van het nieuwe Exodus-album Tempo of the Damned middels de ijzersterke EP War Is My Shepherd, waardoor mijn verwachtingen erg hoog waren met betrekking tot dit album. Samen met bands als Slayer, Testament, Kreator en Death Angel behoort deze band toch zeker tot de absolute top van de thrash metal en in de jaren 80 werden ook al klassiekers als Bonded by Blood, Pleasures of the Flesh en Fabulous Desaster afgeleverd. Daarna leek de band de weg een beetje te zijn kwijt geraakt, getuige de wat magere ontvangst van Impact Is Imminent en Force of Habit, maar met Tempo Of The Damned kan gerust gesteld worden dat de heren aan een derde jeugd zijn begonnen (na split-ups in 1992 en 1997). De band speelt weer met net zoveel spelvreugde als op de eerste albums en combineert heerlijke, energieke gitaarriffs met stuwende refreinen en een flinke dosis agressie.

Opener Scar Spangled Banner is een knaller van het formaat Fabulous Desaster of The Toxic Waltz. Werkelijk alles klopt aan dit nummer, van de jankende gitaarsolo's tot en met de fenomenale zang van Steve Souza, die ook al van 1986 tot 1992 bij de band zong, maar wegens gebrek aan motivatie zijn spullen kon pakken. Nu lijkt hij echter gemotiveerder dan ooit en zijn ijzige kreten gaan bij tijd en wijle door merg en been. Ook nummers als War is my Shepherd, Forward March, Sealed With A Fist en het titelnummer zijn uitstekende thrash-nummers zoals het genre bedoeld was en zullen er live zeker voor zorgen dat de EHBO overuren zal draaien. Snel, hard, afwisselend en opzwepend lijken de kernwoorden te zijn geweest bij de opnames. Het enige nummer dat iets onderdoet voor de rest, is mijns inziens het iets te lange Throwing Down, maar verder kan ik echt geen kritiekpunten vinden voor dit album.

Het heeft dus een tijd geduurd, maar het lijkt erop dat Exodus weer helemaal terug op het goede pad is. Met Tempo of the Damned heeft de band in ieder geval een knaller van formaat afgeleverd, die nu al een belangrijke kandidaat is voor mijn jaarlijstje van 2004. Fans van de eerste drie albums van Exodus zullen dan ook waarschijnlijk in de zevende hemel zijn met dit album. Overigens bevat de digipack-versie de AC/DC-cover Dirty Deeds Done Dirt Cheap, die ook al op de EP War is my Shepherd terug te vinden is. Een aardige bonus, maar geef me dan toch maar liever het origineel!

Tracklist:
1. Scar Spangled Banner
2. War Is My Shepherd
3. Blacklist
4. Shroud of Urine
5. Forward March
6. Culling the Herd
7. Sealed With a Fist
8. Throwing Down
9. Impaler
10. Tempo of the Damned

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 16 maart 2004

Koop dit album in

Meer Exodus:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Exodus - Tempo Of The Damned
Reactie van Kristof op 16-03-2004 om 11:43u
Score: 90 / 100

Goede recensie van een uitstekende plaat. Die AC/DC cover stond ook al op een live plaat van Exodus uit de jaren 80.

Exodus - Tempo Of The Damned
Reactie van Een_Metalfan op 16-03-2004 om 14:04u
Score: 95 / 100

super plaat!!!!

Exodus - Tempo Of The Damned
Reactie van Een_Metalfan op 08-08-2004 om 17:45u
Score: 90 / 100

Goed album vooral War is my shepperd

Exodus - Tempo Of The Damned
Reactie van trooper op 26-08-2004 om 00:26u

ik ken alleen de 2 eerste nr.'s maar als deze klinken als de rest van de cd is dit zeker een van de toppers van het jaar!

Exodus - Tempo Of The Damned
Reactie van Een_Metalfan op 03-10-2004 om 14:54u

Ik moet zkr meer hebben van deze Metalgoden

Exodus - Tempo Of The Damned
Reactie van 'bones' op 25-11-2004 om 16:18u
Score: 60 / 100

Van alle bekende bay area bands is exodus samen met testament trouw gebleven aan hun roots thrash/speed en wat death invloeden. Alleen ben ik bang dat koek op is voor exodus na 23 jaar....kijk je kunt op een bepaalt moment een andere muziekale richting inslaan(megadeth, metallica,) of je valt in herhaling en bloed dood. voor exodus geldt dus het laatste...black list is een aardig nummer, de overige songs vallen niet op. EXODUS r.i.p IK DENK DAT IK ''BONDED BY BLOOD'' MAAR OP GA ZETTEN PUUR UIT NOSTALGIE...... :(

Exodus - Tempo Of The Damned
Reactie van rick op 17-12-2004 om 14:16u
Score: 90 / 100

Absoluut thrash in de meest pure vorm, ik heb werkelijk waar in geen tijden zo'n klassieker gehoord. Als je een grote fan bent van de jaren '80 thrash scene dan is dit album een must!!!! Wat slayer niet instaat was te doen met "God hates us all" heeft exodus wel gedaan, en hoe!!!!!! All killers no fillers.....................................................................

Exodus - Tempo Of The Damned
Reactie van 'BoneS' op 05-01-2005 om 16:13u

een verzoekje....Jullie hebben van metallica,slayer, megadeth en exodus reviews. Maar van een van de beste thrash/death band helaas (nog) niet, namelijk TESTAMENT!!!!! Vooral de albums 'demonic' en 'the gathering' absoluut klassiekers. trouwens anthrax is ook erg ondergewaardeerd daar mogen ook wel een aantal reviews van komen.

Exodus - Tempo Of The Damned
Reactie van Een_Metalfan op 14-03-2005 om 17:29u

Slayer's beste album Reign in blood staat er ook niet op en Overkill albums ook niet, maar al met al wel een goede site!

Exodus - Tempo Of The Damned
Reactie van J. op 26-07-2005 om 23:10u
Score: 92 / 100

GENIAAL van begin tot einde! Geen band heeft zo meesterlijk agressieve en venijnige teksten als Exodus, dat Zetro (jammer dat hij weer weg is) zijn stem het geheel nog venijniger maakt is fantastisch!

Exodus - Tempo Of The Damned
Reactie van harley31 op 19-03-2006 om 20:02u
Score: 95 / 100

Exodus is nu weer de beste thrahband on the planet!!

Exodus - Tempo Of The Damned
Reactie van dave op 21-05-2007 om 21:39u
Score: 80 / 100

Sterk album. Ik mis wel de reviews van bonded by blood en shovel headed killmachine. Kan iemand die reviewen aub :):P.

Exodus - Tempo Of The Damned
Reactie van Squidward op 21-06-2007 om 01:18u
Score: 100 / 100

Dit is een onbetwist MEESTERWERK!