Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-07-2018

Void Ritual - Heretical Wisdom
Jaar van release: 2017
Label: Throats Productions
Void Ritual - Heretical Wisdom
Binnen het blackmetalgenre valt altijd veel moois te ontdekken. Zo is Throats Productions een label dat zich richt op de zwaarmoedig en naargeestig klinkende bands. Void Ritual is een Amerikaanse eenmansband die via dit label zijn album Heretical Wisdom in het wereldlicht zet.

Binnen de Amerikaanse scene gebeurt altijd een hoop en dan met name op experimenteel vlak. Neem bijvoorbeeld Twilight, Nachtmystium, Weakling en Leviathan. Bij Void Ritual ligt dit even wat anders. Componist Daniel Jackson richt zich namelijk veel meer op het Europese blackmetalgeluid en heeft melodie zeer hoog in het vaandel.

Wanneer dit schijfje aftrapt met The Flood en Breathing Ice moet ik gelijk denken aan Mgla, Dissection en een gladde versie van Burzum. De epische klanken worden gedragen door agressieve en prettig geproduceerde machinale drums. Hierbovenop ligt de zang die bruut en furieus klinkt. A Mockery Of Flesh And Bone is wat mij betreft een heuse uitschieter. Dit nummer heeft een ontzettend zwaarmoedig, maar catchy karakter en sluit af met een schitterende climax van mineurakkoorden en dubbele vocalen.

De combinatie van zwaarmoedigheid, furieuze polka's, d-beats en monotone screams (die alleen waar nodig van hoogte verschillen) maken dit schijfje tot een ware lust voor het oor. Pas tijdens Nachzehrer wordt er gebruikgemaakt van een afwisseling tussen diepe grunts en hoog, maniakaal gegil. Hiermee is dit ook een ontzettend fijne en verrassende afsluiter van dit plaatje.

Het is bijzonder hoe de heer Jackson moederziel alleen zo'n fraai schijfje heeft weten te bewerkstelligen. Vanaf seconde een zijn het ijzersterke riffs wat de klok slaat. Het is zonde om deze langspeler links te laten liggen. Een absolute must voor de liefhebber van melodieuze, up-tempo black.

Tracklist:
1. The Flood
2. Breathing Ice
3. A Mockery Of Flesh And Bone
4. Heretical Wisdom
5. The Frozen Altar
6. The Maelstrom
7. Dead In Blackest Night
8. Nachzehrer

Score: 90 / 100

Reviewer: Sander
Toegevoegd: 13 augustus 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]