Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
    2 juni:
  • Alien Weaponry
  • Machine Head
Kalender
Vandaag jarig:
  • Charles Tremblay-Laroche (Astral Gates) - 44
  • Damien Capolongo (Lonewolf) - 45
  • Glenn Morten Nordbø (The Sins Of Thy Beloved) - 49
  • Jake Dreyer (Witherfall) - 32
  • Jarno Markus (Frostburn) - 44
  • John Glascock (Jethro Tull)† - 73
  • Joni Koskinen (Kivimetsän Druidi) - 39
  • Miles Copeland (platenbaas) - 80
  • Niklas Olausson (Broken Dagger) - 41
  • Rui Duarte (Ramp) - 52
  • Stuart Antsis (Cradle Of Filth)† - 50
  • Weronika Zbieg (Totem) - 41
  • Yan Maillard (Dominici) - 51

Vandaag overleden:
  • Jeff Hanneman (Slayer) - 2013
  • Jon Blank (Orange Goblin) - 2009
  • Matsumoto Hideto (X Japan) - 1998
Interview

Dokk'em Open Air
Met Jort Visser
Door Tonnie
Geplaatst in mei 2012
Op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni vindt bij Dokkum weer het Dokk'em Open Air festival plaats. Deze zevende editie wordt gekenmerkt doordat ondermeer The Gathering, Death Angel en Jon Oliva's Pain oude albums integraal komen spelen. Headliner dit jaar is Arch Enemy, maar je kunt er ook genieten van bijvoorbeeld Moonspell, Obituary, Ancient Rites, Hail Of Bullets en Vanderbuyst. We informeerden eens bij Jort Visser, de man van de programmering en de publiciteit.

Dokk'em Open Air

Eerst even terugblikken op vorig jaar: verliep alles naar wens?

De vorige editie liep boven verwachting. Het weer is het enige wat beter had gekund. Dat was ondanks het bezoek van weerman Piet, voor zijn weerbericht op SBS6, op z'n zachts gezegd matig te noemen. Zonder gekheid, de opkomst was dik in orde, geen last-minute afzeggingen van bands, koud bier en een prima sfeer. De reacties van de bezoekers waren uiterst positief en dat hebben we mede te danken aan de inzet van de vele vrijwilligers. Daar doe je het als organisatie voor. Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten. Gelukkig maar, want zo blijft het elke keer weer een uitdaging.

Hoeveel bezoekers waren er toen?

Ongeveer 2.200 bezoekers. Op zaterdag trokken we meer bezoekers dan verwacht en hebben we rond 20.00 uur het bordje uitverkocht moeten ophangen. Niet omdat capaciteit ontoereikend was, maar er ontstond te veel druk op de horeca.

Welke band vond jij zelf het sterkst?

Vader gaf wat mij betreft het beste optreden van de dag, maar Vicious Rumors maakte op mij de meeste indruk. Ik ben zelf een groot liefhebber van 80ties georiënteerde metal en VR maakte afgelopen jaar met Razorback Killers een ongelofelijke comeback. Op Dokk'em lieten ze zien over meer energie te beschikken dan menig ADHD-er. Verder was het leuk om achteraf te horen dat de band tijdens Dokk'em plannen heeft gesmeed met Hammerfall om mee te gaan op diens Europese tour.

Vorig jaar hadden jullie met ondermeer Hammerfall, Vader en Evergrey aardig grote namen, maar dit jaar gaat daar met gemak overheen met ondermeer Arch Enemy, Moonspell, Obituary. Jullie mikken dan ook op meer bezoekers. Wat is de capaciteit van Dokk'em?

Dit jaar is de capaciteit 2.500 betalende bezoekers. Hoewel we best wat mensen uit andere provincies en andere landen trekken is dat wat ons betreft nog onvoldoende. Het is hier dun bevolkt en dat belemmert de groei. Het zou mooi zijn als er meer mensen uit het midden en zuiden van land naar Friesland zouden afreizen. Zo ver is Dokkum echt niet, bovendien is de camping gratis en kun je 's ochtends ontbijt en koffie krijgen. Maak er een mooi weekend van zou ik zeggen.

Ligt de kaartverkoop op schema?

We zijn online de verkoopstand van vorig jaar inmiddels ruim gepasseerd. M.a.w. de kaartverkoop ligt prima op schema.

Wordt er aan het festivalterrein wat veranderd ten opzichte van vorig jaar?

Het buitenterrein blijft hetzelfde. De tent wordt groter, er komt een ander geluidsysteem en de bar en snackverkoop wordt uitgebreid. Veder is er weer een metalmarkt met diverse stands en maken we een betere verkoopvoorziening voor de band merchandise en festival merchandise. De camping wordt ook uitgebreid, er zijn al aanzienlijk meer combitickets verkocht, dat betekent meer campinggasten. Verder werken we aan de aankleding van het terrein.

Meer bands en grotere namen betekent ongetwijfeld een hoger budget. Hoe is dat mogelijk gebleken?

In de loop der jaren hebben we een goed netwerk opgebouwd en zijn we bekend bij de 'grote' boekingskantoren. Doordat we het festival vaker hebben georganiseerd (succesvol) en altijd onze betalingsverplichtingen hebben kunnen voldoen is er vertrouwen ontstaan. Hierdoor is het voor ons makkelijker geworden om bands uit het hogere segment te strikken. Het is een soort groeimodel. Desalniettemin blijft de financiële kant een uitdaging. Gelukkig betekent grotere bands meer voorverkoop en is het voor ons mogelijk onze aanbetalingen tijdig te voldoen. Kortom, hoe meer bezoekers, hoe interessanter de line-up voor de volgende editie.

Jon Oliva komt Hall Of The Mountain King helemaal spelen, Death Angel speelt The Ultra Violence integraal en The Gathering doet Always in de originele bezetting, Moonspell doet een Wolfheart/Irreligious set. Het lijkt wel een nostalgie-festival op deze manier.

Dat kun je wel stellen en dat maakt deze editie best bijzonder. Echter, het was geen vooropgezet plan. Toen Death Angel aankondigde hun debuutalbum The Ultra Violence integraal te gaan spelen, was dat voor ons reden genoeg om ze op vrijdag te laten headlinen. Wie kent die kenmerkende jaren tachtig clip met die skateboards nu niet. Vervolgens kwam ons ter ore dat The Gathering, ter ere van het 25-jarig bestaan van podium W2, in de eerste album line-up een optreden ging doen. We hebben meteen contact gezocht. Aanvankelijk lagen er geen andere shows in de planning, maar we kregen al snel bericht dat ze toch geïnteresseerd waren. Ze doen nu een selectief aantal festivalshows en dan is het vet dat ons festival daar tussen staat. Als klap op de vuurpijl kregen we ook Jon Oliva met de Hall Of The Mountain King show en Moonspell met een vintage set aangeboden. We hebben de begroting toen meteen aangepast, want die kans laat je niet voorbij gaan.

Naar welke band kijk jij persoonlijk het meest uit?

Jon Oliva's Pain. Savatage stond in de jaren negentig in Veenwouden, op een steenworp afstand van Dokkum. Ze begonnen die show met Prelude To Madness. Wie weet doen ze dat nu weer. The Big man wist zich de show in elk geval nog te herinneren, dus ik ben benieuwd.

Je noemde het al: jullie hebben een gratis camping. Hoe is dat mogelijk, in deze dure tijden?

Eigenlijk is dat niet mogelijk. Misschien is het zelfs de laatste keer. Maar we zetten alles op alles om de prijzen voor bezoekers acceptabel te houden. Dat draagt bij een goede sfeer. Bij ons betaal je dus geen €2,70 voor een biertje, maar €2,- en is de camping gratis.

Wat voor capaciteit heeft de camping?

Ongeveer 1.000 personen. De camping is echter makkelijk groter te maken, dan doen we er gewoon een extra weiland bij.

Vorig jaar vond Into The Grave voor het eerst plaats, wat ook in Friesland gehouden wordt. Hoe was jullie eerste reactie op dat festival? Waren jullie niet bang dat het wat publiek zou wegtrekken bij Dokk'em?

Into the Grave kent natuurlijk al een langere geschiedenis, het jaar daarvoor ging het door problemen met de vergunning niet door, maar kregen ze wel veel media aandacht. Natuurlijk ben je alert, maar we zien Into the Grave niet als directe concurrent. Daarbij heeft Friesland nu wel weer wat te bieden op metal gebied en dat is goed voor de metalscene.

Nu werken jullie er mee samen, door de regionale opener vast te stellen.

Dat klopt, een goede zaak want zo krijgt Fries talent de ultieme kans zich landelijk, en zelfs internationaal, in de kijker te spelen.

Voor wie nog nooit op Dokk'em Open Air geweest is kan dit de doorslaggevende vraag zijn: wat voor bier wordt er geschonken?

Haha, Amstel bier. En laat het duidelijk zijn, het is geen festival bier, maar bier met een fatsoenlijk alcoholpercentage. Metal rules!

Dokk'em Open Air vindt dit jaar plaats op 29 en 30 juni.

Vrijdag 29 juni:
Death Angel
Bloodline
Vanderbuyst
Sinister
Andromeda
Eternity
Pathfinder
Omission
winnaar Highway To Hell-bandwedstrijd

Zaterdag 30 juni:
Arch Enemy
Jon Oliva's Pain
Moonspell
Obituary
The Gathering (in originele line-up)
Ancient Rites
Pro-Pain
Hail Of Bullets
Trail Of Tears
Glorior Belli
Wormrot
Eden's Curse
Devious
Max Pie
Braincasket

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.