Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
    2 juni:
  • Alien Weaponry
  • Machine Head
Kalender
Vandaag jarig:
  • Charles Tremblay-Laroche (Astral Gates) - 44
  • Damien Capolongo (Lonewolf) - 45
  • Glenn Morten Nordbø (The Sins Of Thy Beloved) - 49
  • Jake Dreyer (Witherfall) - 32
  • Jarno Markus (Frostburn) - 44
  • John Glascock (Jethro Tull)† - 73
  • Joni Koskinen (Kivimetsän Druidi) - 39
  • Miles Copeland (platenbaas) - 80
  • Niklas Olausson (Broken Dagger) - 41
  • Rui Duarte (Ramp) - 52
  • Stuart Antsis (Cradle Of Filth)† - 50
  • Weronika Zbieg (Totem) - 41
  • Yan Maillard (Dominici) - 51

Vandaag overleden:
  • Jeff Hanneman (Slayer) - 2013
  • Jon Blank (Orange Goblin) - 2009
  • Matsumoto Hideto (X Japan) - 1998
Interview

Dokk'em Open Air
Met Jort Visser
Door Tonnie
Geplaatst in juni 2016
De tiende editie van Dokk'em Open Air zou de laatste zijn. Toch kwam er in de zomer van vorig jaar het nieuws dat de organisatie nog een elfde festival te organiseren. En zo geschiedt het: Komend weekend staat Dokkum weer in het teken van metal. Ondermeer internationale namen als Testament, Doro, Moonspell en Soilwork komen naar het Friese plaatsje, samen met nog ruim een dozijn andere. We informeerden weer bij programmeur Jort Visser over hoe het er voor staat met Dokk'em Open Air.

Dokk'em Open Air

Vorig jaar was de tiende editie van Dokk'em Open Air. Eerst een terugblik: verliep alles naar wens of is er toch nog wat misgegaan (al dan niet uit het zicht van het publiek)?

Alles verliep zeer soepel. Eigenlijk geen noemenswaardige incidenten, afgezien van een aantal dronken maar vrolijke artiesten ;-). Één zo'n gast (ik noem geen namen) had zijn zinnen gezet op onze barvrouw en bood op een gegeven moment zelfs 25.000 euro om met hem mee te gaan. De stemming was dan ook erg goed en iedereen had het naar z'n zin.

Wat was voor jou persoonlijk het hoogtepunt?

Ik was onder de indruk van The Gentle Storm. Een perfecte show met een vrolijke Anneke. Ook de optredens van Iron Reagan, Madball en Biohazard kwamen ontzettend goed uit de verf. Springen, stampen, veel energie en een perfecte vibe met het publiek. Iets wat Damian Wilson (Threshold) ook heeft laten zien. Zingen midden op het veld tussen de bezoekers. Je moet het maar durven. Van lauwe reacties naar een uitzinnige menigte, wat een baas! Powerwolf deed het met hun show vol theater ook niet gek. Maar het hoogtepunt voor mij was om te zien met hoeveel plezier de crew en bezoekers het festival hebben beleefd. Daar doen we het allemaal voor.

Vorig jaar viel het festival tegelijk met Graspop. Was dat merkbaar aan het bezoekersaantal? Of aan dat bands wellicht makkelijker te boeken waren omdat ze toch 'in de buurt' waren?

De basisopkomst zit wel goed. We hebben in de loop der jaren een vaste bezoekersgroep opgebouwd. Graspop zal ongetwijfeld invloed hebben gehad. Maar wat je zegt, het biedt ook weer de mogelijkheid goed bands te boeken voor een redelijke gage. Het blijft echter wel lastig om in het noorden echt te groeien. De provincie is omgeven door water en het is hier dunbevolkt. De camping is wat dat betreft een uitkomst. We trekken steeds meer mensen van verder weg (o.a. Denemarken, Zweden, Engeland, België, Duitsland etc.) omdat ze de professionele kleinschalige opzet waarderen. Bij ons sta je met een paar duizend man op het veld een lekker koud biertje te drinken en te genieten van toffe bands met goed geluid. Dat is toch veel relaxter dan onder de voet te worden gelopen bij een megafestival? Dat is onze kracht denk ik.

Biohazard @ Dokk'em Open Air 2015

Door naar dit jaar: Eigenlijk vonden jullie het na tien edities wel genoeg, maar er komt tóch nog een elfde editie. Waarom werd er over stoppen nagedacht en wat gaf de doorslag om toch nog een festival te organiseren?

Eigenlijk voeren we de discussie elk jaar. Het organiseren van een goed festival kost erg veel tijd. Het kernteam bestaat uit een kleine groep mensen die allemaal een fulltime baan of een eigen bedrijf hebben. Daarnaast is er nog het gezin. We hebben allemaal kinderen. Het komt er op neer dat je alles in de vrije uurtjes moet doen. Dat gaat ten kosten van andere zaken. Daar zal verandering in moeten komen wil het festival bestaansrecht houden. De doorslag om het toch weer te doen is omdat we er moeilijk afscheid van kunnen nemen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en voor je het weet is het weer zover.

Hoe kort of lang na de vorige editie begon dan het werk voor dit jaar?

Dit jaar iets later dan gebruikelijk omdat het niet duidelijk was of we op dezelfde locatie terecht konden. In augustus hebben we een nieuw terrein gevonden en hebben we de lijnen uitgezet. In september is het boekingsproces begonnen.

Er moest dus weer een andere locatie gezocht worden. Hoe lang heeft dat geduurd?

Op zich was dat zo geregeld. Aan de rand van het industrieterrein mogen we van Probo Print een stuk land gebruiken. Met aan de overkant een weiland voor de camping. Een perfecte locatie.

Werkt de gemeente actief mee met het zoeken naar een nieuwe locatie?

De gemeente wil wel graag, maar doet wat minder. Het werkt hier toch echt anders dan in de randstad. We pleiten al een tijdje voor een evenemententerrein in Dokkum. Dit is de zesde keer dat we moeten verhuizen. Ze hebben niet actief meegedacht, maar daar staat tegenover dat de vergunning zo geregeld was.

Hoe lang van tevoren begint de echte opbouw van het festivalterrein?

Die is reeds in volle gang. Een week voor het festival worden de tenten en podia geplaatst. Op maandag volgt het andere materiaal, zoals hekwerk, toiletten, douche units, stroomvoorziening, water etc.

Afgezien van dat het een nieuwe locatie betreft en dus ook een iets andere indeling: verandert er verder nog iets? Nieuwe faciliteiten of aankleding etc?

De basis is precies hetzelfde, maar we proberen ieder jaar het terrein te perfectioneren en nog gezelliger te maken. Nieuw is de Jumbo campingwinkel. Daar kun je diverse artikelen kopen (waaronder gekoeld bier) en lekker ontbijten. Een aanwinst voor de campingbezoeker.

Er staan aardig wat oudgedienden in de line-up, onder andere Doro, Raven en Moonspell. Testament keert terug, dus de vorige keer waren zij goed bevallen. Op welke naam ben jij zelf heel trots dat die nu op de poster staat?

Ik ben het meest trots op Soilwork en DragonForce. Soilwork staat al een aantal jaar op het verlanglijstje en dankzij Tjerk (Loud Noise) is het dit jaar gelukt ze te boeken. DragonForce is misschien wel de grootste act op DOA. De band deed vele wereldtournees, speelde op alle grote festivals en heeft bijna twee miljoen likes op Facebook. Dat geeft aan dat ze ook een nieuwe generatie metalheads aanspreken. Overigens, een band die je echt even moet checken is Insanity Alert uit Innsbruck (Oostenrijk).

Je hebt heel stiekem je eigen band Methusalem ook weer neergezet op het festival, deze keer op de Party Stage. Jullie stonden ook op de eerste editie, en nu dus op de (waarschijnlijk) laatste.

Op veler verzoek ben ik overstag gegaan. Nu Nick Holleman (Vicious Rumors) al weer een tijd bij ons zingt, zijn de mensen uit mijn omgeving erg benieuwd naar ons. We hebben er zin in!

Een festival draait veelal op vrijwilligers. Hoeveel hebben jullie er tijdens het festival aan het werk?

Dat zijn er meer dan 120. Zonder deze vrijwilligers geen Dokk'em Open Air. Barkeepers, patatbakkers, parkeerbeheer, sfeerbeheer, hospitality, techniek etc., op alle fronten zetten de vrijwilligers zich in. Ook dit jaar bezorgt de DOA-crew jou met veel plezier een onvergetelijk weekend!

Een van de belangrijkste vragen als laatste: welk bier wordt er geschonken?

Heineken. En zolang de voorraad strekt Bonifatius bier. Het nieuwe lokale speciaalbiertje uit Dokkum.

Dokk'em Open Air 2015

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.