Pitfest
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in april 2024 werd uitgebracht?

Accept - Humanoid
Benighted - Ekbom
Black Tusk - The Way Forward
Blue Öyster Cult - Ghost Stories
Castle Rat - Into The Realm
Darkthrone - It Beckons Us All
Deicide - Banished By Sin
Dool - The Shape Of Fluidity
Dvne - Voidkind
Dyscordia - The Road To Oblivion
Dystopia - De Verboden Diepte I
High On Fire - Cometh The Storm
Imminence - The Black
In Vain - Solemn
Inter Arma - New Heaven
Korpiklaani - Rankarumpu
My Dying Bride - A Mortal Binding
Necrot - Lifeless Birth
Pearl Jam - Dark Matter
Praying Mantis - Defiance
The Monolith Deathcult - The Demon Who Makes Trophies Of Men
The Vision Bleak - Weird Tales
Týr - Battle Ballads
Walg - IV
een ander album uit april 2024

[ Uitslag | Enquêtes ]

    8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • 9 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Hemelvaartse Herrie
  • Huginns Awakening Fest
  • Pvris en Scene Queen
  • Tyketto
  • Xandria
  • 10 mei:
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Edward Reekers The Liberty Project
  • Huginns Awakening Fest
  • 11 mei:
  • Delain
  • Disharmonic Orchestra, Grindpad, Inhuman Depravity en Stoflik Omskot
  • Dvne
  • Huginns Awakening Fest
  • Landmvrks, Like Moths To Flames en The Devil Wears Prada
  • Marenna
  • Resolve, Cane Hill, Acres en Half Me
  • 12 mei:
  • Exhorder en Schizophrenia
  • KK's Priest en Burning Witches
  • Long Distance Calling en Leech
    8 juni:
  • Defaer en Overruled
  • Doodseskader
  • Into The Grave festival
Kalender
Vandaag jarig:
  • Alex Van Halen (Van Halen) - 71
  • Arnaud Gorbator Gorbaty (Alkemyst) - 48
  • Candice Night (Blackmore's Night) - 53
  • Eric Brittingham (Cinderella) - 64
  • Jim Sheppard (Nevermore) - 63
  • Joe Bonamassa (Black Country Communion) - 47
  • Pepper Keenan (Corrosion Of Conformity) - 57
  • Ricky Nelson† - 84
  • Vince McAllister (Pentagram)† - 69
Interview

Nightwish
Met Anette Olzon
Door Edo
Geplaatst in september 2007
Op 21 oktober 2005 speelde Nightwish in de Hartwall Arena in Helsinki. Het concert werd gefilmd en later uitgebracht op dvd. Veel ingrijpender in de carrière van de Finnen is dat dit het laatste concert was met zangeres Tarja Turunen, die er niet lang na de show middels een open brief te achter kwam dat ze was ontslagen. Even later werd een zoektocht gelanceerd om een opvolger voor Tarja te vinden. Dat werd uiteindelijk de relatief onbekende Zweedse zangeres Anette Olzon, met wie de band inmiddels het nieuwe album Dark Passion Play heeft opgenomen. We hadden een conversatie met de ontspannen en enthousiaste nieuwe zangeres van Nightwish.

Nightwish

Anette, je bent gekozen uit ongeveer 2000 deelnemers. In eerste instantie wilde je helemaal niet meedoen met deze contest, hè?

Nee, klopt. Belangrijkste reden daarvoor is dat ik een hele andere stem heb dan Tarja. Als de andere bandleden iemand wilden wiens stem op die van Tarja leek, had ik geen schijn van kans. Ook kende ik Nightwish niet zo goed, ondanks het feit dat het toch een grote band was. En om de taken van Tarja over te nemen is niet niks natuurlijk.

Weet je precies waarom ze jou hebben gekozen?

Ja, dat hebben ze uitgelegd. Vanaf het begin klikte het heel erg goed tussen de andere bandleden en mijzelf. Ze vonden mij iemand die met beide benen op de grond staat en iemand die heel positief is. Natuurlijk vonden ze ook mijn stem heel erg goed. Tot slot was het heel belangrijk voor ze dat ze iemand binnenhaalden die graag op tournee wilde en dat wil ik dolgraag.

Waren ze gericht op zoek naar iemand die een hele andere stem heeft dan Tarja?

Toen ik mijn demo opstuurde hadden ze Tarja net ontslagen. Ik heb Ever Dream geheel op eigen wijze ingezongen. Zonder operastem of wat dan ook. Vanaf het eerste moment wisten ze dus dat ik de nummers op mijn manier zou zingen. Ze hebben nooit gezegd dat ik vooral niet als Tarja moet zingen, maar het feit dat ze mij hebben gekozen maakt wel duidelijk welke kant ze op wilden. Daarbij is het ook haast onmogelijk om een betere zangeres te vinden dan Tarja en de manier waarop zij zingt.

Hoe lang duurde het eigenlijk van het moment dat ze jou uitkozen tot het moment dat dat nieuws wereldkundig werd gemaakt?

Op 30 januari kwam de mededeling dat ik was aangenomen en pas op 24 of 25 mei werd dit bekendgemaakt. Bijna vier maanden dus. In die periode heb ik mijn vocalen opgenomen, fotosessies gedaan en er vooral voor gezorgd dat niemand er achterkwam dat ik de nieuwe zangeres was, haha.

Was dat lastig?

Ja, dat was heel lastig kan ik je vertellen. Ik had er zelf wel gemengde gevoelens bij overigens. Ik had zojuist deze geweldige baan gekregen en vervolgens mocht niemand ervan af weten, zelfs mijn vrienden niet. Alleen mijn gezin wist ervan. Als ik met de jongens ergens naartoe moest met het vliegtuig zaten we op het vliegveld altijd apart en deden we of we elkaar niet kenden. Soms was dat hilarisch, maar wel lastig natuurlijk. Het allermoeilijkste was dat ik het niet tegen mijn beste vrienden kon vertellen.

Klopt het dat je nog niet zo lang geleden nog nooit van Nightwish had gehoord?

Ik had wel van ze gehoord maar was helemaal niet bekend met hun materiaal. De naam had ik dus al heel vaak gehoord, maar niet hun muziek.

Wat vond je van de albums die ze met Tarja hebben opgenomen toen je die voor het eerst hoorde?

Super! Ik vind de muziek echt geweldig en de teksten heel doordacht en emotioneel. Als ik eerder had geweten dat ik het zo goed zou vinden had ik die albums al veel eerder gekocht. Zeker Once, dat is mijn favoriet.

Waarvan ben je tot nu toe het meest onder de indruk?

Dat de jongens hele normale, vriendelijke, down to earth mensen zijn. Ze zorgen heel goed voor me en ook het management is heel behulpzaam. Verder vind ik de sfeer in de band fantastisch.

Dan nu over het nieuwe album, Dark Passion Play. Waren alle nummers helemaal afgerond toen jij de studio indook?

Nightwish - Dark Passion PlayJa, ik hoefde alleen nog maar de teksten op mijn manier te interpreteren en vervolgens mijn stukken in te zingen. Het was niet zo dat Tuomas zei “zing zus of zing zo”. Ik hoorde de muziek en heb gedaan wat ik daarbij vond passen. Soms bespraken we de dingen die ik deed en voor Tuomas was het soms ook een verrassing. Die was hartstikke enthousiast over sommige zanglijnen waar ik mee kwam. In totaal duurde mijn opnames drie weken, al moet ik wel zeggen dat we het erg rustig aan hebben gedaan en zelfs een aantal vrije dagen tussendoor hebben genomen. Meestal kwamen we tot één nummer per dag en alles bij elkaar hebben we vijftien nummers opgenomen.

Het lijkt er op dat Marco (Hietala, bas/zang) meer vocalen voor zijn rekening neemt dan op de andere twee albums waarop hij meedeed.

Inderdaad. De teksten van sommige nummers gaan over hetgeen geschiedde in 2005 met Tarja. De jongens vonden het niet eerlijk als ik die nummers in zou moeten zingen, omdat ik verder niks met die situatie te maken had. Het nummer The Islander is van Marco zelf. Hij heeft dat nummer geschreven, dus dan is het ook logisch dat hij dat nummer zingt.

The Islander is nogal een apart nummer vergeleken bij de andere Nightwish-nummers. Zal deze ook in jullie live-set worden opgenomen?

Volgens mij is dat wel de bedoeling.

De eerste single van Dark Passion Play was Eva. Het opmerkelijke aan deze single was dat je hem alleen kon downloaden. Wiens idee was dat?

Dat was het idee van de platenmaatschappij. Het idee hierachter is dat veel mensen downloaden omdat ze de muziek gelijk op hun iPod of mp3-speler willen zetten. Men wilde kijken of dit een manier is die werkt. Artiesten en platenmaatschappijen moeten nieuwe manieren vinden om het illegale downloaden te stoppen.

En de opbrengsten van Eva gaan naar een goed doel, niet waar?

Ja. Tuomas vindt Eva niet echt een single, maar gewoon een nummer dat men kan downloaden. Daar ben ik het wel mee eens. Het is meer een introductie van mij als die nieuwe zangeres van Nightwish. De eerste echte single is Amaranth.

Er wordt gesuggereerd dat Dark Passion Play liefst een half miljoen euro heeft gekost. Jullie zullen momenteel wel heel zenuwachtig zijn.

Nee, dat valt hartstikke mee. We zijn eerder heel erg blij met het album. De mannen vinden dat ze gegroeid zijn als muzikanten en het beste album hebben gemaakt dat ze konden maken. We willen nu dolgraag op tournee om het nieuwe materiaal ten gehore te brengen. Natuurlijk ben ik daar wel een klein beetje zenuwachtig over. Ik ben een perfectionist dus ik zal de komende tijd heel veel oefenen en ik zal mijn uiterste best doen als we optreden.

Nightwish

Heb je al met de band opgetreden eigenlijk?

Nee, vandaag is eigenlijk de eerste dag dat we met z’n allen gaan repeteren! Dat gaan we de komende week elke dag doen.

Je zult ongetwijfeld zelf al hebben geoefend. Welk ouder nummer vind je het moeilijkst om te zingen?

Sommige nummers zijn een stuk technischer om te zingen dan andere. Sacrament Of Wilderness en Wishmaster zijn niet per se moeilijker dan andere nummers, maar ik moet juist aan die twee tracks een eigen draai geven. Ik moet de zanglijnen ietwat aanpassen en er voor zorgen dat ik ze op een relaxte manier kan zingen. Ik moet het op mijn manier doen en niet proberen om op Tarja te lijken.

Jij komt zelf uit Zweden terwijl de andere bandleden uit Finland komen. Blijf je in Zweden wonen of ga je binnenkort verhuizen?

Ik blijf in Zweden wonen omdat mijn zoon hier op school zit. Daarnaast zal ik ook vaak in Finland verblijven. Ik hoop snel een huis te kunnen kopen in Finland want ik woon niet graag in een hotel. Dat zou snel gaan vervelen en bovendien moet je dan telkens al je spullen met je meeslepen. Ik zal vaak in Finland zijn en ik zou er zelfs permanent willen wonen, maar dat moet ik eerst maar eens met mijn gezin overleggen, haha.

Is dit een droom die uitkomt voor je?

Ja, een beetje wel. Ik heb er nooit van gedroomd om een bekende zangeres van een metalband te worden. Wel dat ik een bekende zangeres wilde worden. Later is dit veranderd en wilde ik alleen een zangeres zijn die met haar hobby haar geld verdiende. Als je ouder wordt ga je toch iets volwassener denken. Maar het is zeker een droom die uitkomt. Ik kan erg goed opschieten met de andere bandleden, wat heel belangrijk is, en ik maak graag deel uit van een band.

Tot slot. Jullie gaan eerst naar de Verenigde Staten voor een lange tournee. Wanneer is Europa aan de beurt?

In februari, maart zullen we uitgebreid door Europa trekken. We zullen dan ruim 40 shows doen. Ik kijk er erg naar uit.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.