Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-09-2019

Nightwish - Dark Passion Play
Jaar van release: 2007
Label: Spinefarm Records
Nightwish - Dark Passion Play
In oktober 2005 lieten de heren van Nightwish hun fans vertwijfeld en vol onbegrip achter toen ze op slinkse wijze frontvrouw en boegbeeld van de band Tarja Turunen de deur wezen. De zangeres las in een open brief dat ze niet langer meer welkom was en bouwde sindsdien een solocarrière op.

Nightwish, echter, zat zonder zangeres en al snel werd gedacht aan het einde van de band. Niets bleek minder waar, want na een tijdelijke break, een intensieve schrijfperiode en een heuse zoektocht voor een nieuwe zangeres is dan eindelijk het zesde studioalbum van de Finnen gearriveerd.

De gelukkige nieuwe zangeres is de Zweedse Anette Olzon en klinkt geenszins als haar voorganger. Of Nightwish hiermee voor een complete koerswijziging heeft gekozen lees je straks, maar eerst eens even die onbekende Olzon onder de loep nemen.

Waar Turunen uitblonk in hoge uithalen die perfect pasten bij de bombastische muziek, daar moet Olzon het hebben van een rustigere manier van zingen. Net als Liv Kristine heeft ze een wat lievere stem dan de meeste dames in het genre en in sommige ingetogen gedeeltes klinkt ze meer als Sharon den Adel. Bovenal klinkt ze als Anette Olzon, want je kan niet zeggen dat ze geen eigen geluid heeft.

Met een totaal verschillende zangeres zou je wellicht ook een muzikale wijziging verwachten. Dat is echter maar deels waar. Ondanks dat er weer voor is gekozen om gebruik te maken van een compleet orkest vind ik het minder bombastisch dan eerdere albums. Natuurlijk, in een song als Amaranth dat orkest duidelijk aanwezig, maar in veel andere nummers fungeert het meer als subtiele opvulling.

Meer dan in het verleden is bassist Marco Hietala terug te horen als zanger. Zo heeft hij het nummer The Islander, een nummer dat hij zelf schreef, helemaal ingezongen en is hij ook op een aantal andere tracks terug te horen. Master Passion Greed begint met een agressieve gitaarriff en ontspint zich als het heftigste nummer van Dark Passion Play.

Tekstueel laten sommige nummers niks aan de verbeelding over en sneert componist/toetsenist/tekstschrijver Tuomas Holopainen naar zijn voormalige oogappel.

Did you ever hear what I told you?
Did you ever read what I wrote you?
Did you ever listen to what we played?
Did you ever let in what the words said?

Klinkt het in Bye Bye Beautiful, een rechtstreekse verwijzing naar de gebreken (betrokkenheid bij de band) van Turunen. Ook in Master Passion Greed worden Turunen en haar man Marcelo nog eens onder vuur genomen.

Met Olzon heeft Nightwish een goede vervanger voor Turunen in huis gehaald en ook zij zal na een wenperiode ongetwijfeld door de fans in de armen worden gesloten.

Is dit het beste Nightwish-album ooit? Nee, dat zeker niet. Vooral de tweede helft van Dark Passion Play valt tegen en de ballad Eva is een goede om bij in slaap te vallen. Met dertien nummers en 75 minuten duurt dit plaatje eigenlijk ook net iets te lang om in één zit te beluisteren. Neemt niet weg dat Nightwish de draad weer heeft opgepakt, waar velen de band al hadden afgeschreven. Daarvoor verdienen de Noord-Europeanen een groot compliment.

Tracklist:
1. The Poet And The Pendulum
2. Bye Bye Beautiful
3. Amaranth
4. Cadence Of Her Last Breath
5. Master Passion Greed
6. Eva
7. Sahara
8. Whoever Brings The Night
9. For The Heart I Once Had
10. The Islander
11. Last Of The Wilds
12. 7 Days To The Wolves
13. Meadows Of Heaven

Score: 84 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 18 september 2007

Koop dit album in

Meer Nightwish:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Sner op 18-09-2007 om 21:41u

In maart 2008 live te bewonderen in de Heineken Music Hall, Amsterdam. Eerst het album maar eens luisteren en dan besluiten of we kaarten a 35 euri gaan aanschaffen...

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Monsterke op 19-09-2007 om 10:41u
Score: 9 / 100

Waardeloze en niet-objectieve review en rating. Kijk een op google: de TOTALE internationale metalpers beoordeelt deze plaat super....de meesten vinden het zelfs de beste NW plaat ooit...!!!! GROW UP !!!

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Een Metalfan op 19-09-2007 om 11:17u

wat zeik je nu, monsterke? het is niet alsof de reviewer deze plaat de grond in boort. Of wou je zeggen dat 84/100 punten "slecht" is?

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Monsterke op 19-09-2007 om 11:25u
Score: 9 / 100

Luister zelf maar eens eerst em oordeel dan nog maar eens over deze review.

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Spirit op 19-09-2007 om 13:09u
Score: 78 / 100

Ik ben het volledig met deze review eens, de eerste helft knalt gewoon uit je speakers terwijl de tweede helft klinkt alsof de band is ingedut.

En Monsterke, zeggen dat een review en rating niet objectief is omdat de beoordeling niet overeenkomt met die van de massa is natuurlijk gewoon een kut argument.

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Monsterke op 19-09-2007 om 14:47u
Score: 9 / 100

Heren: In het Gothic / Power genre is dit gewoon een top 5 album aller tijden. daar blijf ik (en velen anderen met mij) bij. Ik volg dit genre al heel wat jaartjes heel intensief: en geloof me: deze plaat staat op eenzame hoogte. Het feit dat laatste nummers wat "rustiger" zijn heeft absoluut iets met inkakken te maken maar met sensitiviteit.

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Kash op 19-09-2007 om 17:20u

Ik zeg maar een ding.. MUNICIPAL WASTE IS GONNA FUCK YOU UP!!

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van arnibes op 19-09-2007 om 18:16u

Laat me raden Monsterke, jij vond Once ook al het beste album dat er in 2004 werd uitgebracht?
Naast het feit dat je je als een ongelooflijke domme drol presenteert heb ik je ook nog geen goed argument horen gebruiken om jou stelling te ondersteunen dat dit een slechte review is.

Dus ga lekker verder spelen met de blokken of gedraag je.

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Een Metalfan op 19-09-2007 om 19:00u

Nightwish is bagger! Commerciele shit

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Jeroen op 19-09-2007 om 23:26u
Score: 85 / 100

Commercieel en goed, het kan dus ook samen.

Prima plaat.
Goede zangeres ook, bevalt me een stuk beter dan Tarja.

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van jasper op 23-09-2007 om 13:44u
Score: 85 / 100

hele mooie plaat is dit geworden, muziekaal gezien een meesterwerkje (het orkest in the poet and the pendulum....) en qua stem,marco zingt in ieder geval veel meer en anette.....ik denk niet dat het een kwestie van goed of slecht is,maar meer een kwestie van willen wennen of niet.
persoonlijk lukt dat wel voor mij,maar ik kan me goed voorstellen dat sommigen dat niet kunnen.

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van grinder op 24-09-2007 om 22:05u
Score: 5 / 100

fuckings sneu, klote , saai, bagger, brak, bullshit, verziekte plaat zeg, die nieuwe zangeres is echt bagger, doe dan toch maar tarja turunen hoor, die 5 is nog voor het muzikale gebied.

doe dan nog liever dat within temptation

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Old Mhb op 29-09-2007 om 21:18u
Score: 85 / 100

Ik wens je veel plezier met Within T.

Deze schijf is inderdaad na tweederde uitgeblutst ma dat heb je wel even nodig om van die vorige tweederde te bekomen. Hadden ze de songs in een andere volgorde op de schijf gezet was deze perfect.

Wat ik echter bullshit vind is het gezeik in de teksten over Tarja .
Iemand openbaar afbreken via muziek en interviews is zeker niet professioneel.
Dat heeft tot onnodige conflicten geleid tussen bv; Black Sabbath en Ozzy en Dio.

Mensen die gelukkig hun conflicten hebben kunnen oplossen zodat de jongere generaties ook kunnen genieten van deze wereldmuziek live in de metalscene.

Ik heb het interview gelezen met Anette Olzon en ik vind het fantastisch van haar dat ze Tarja niet de grond inboort.

Beiden zingen ze heel erg goed.

Btw ; niet alleen B. Sabbath Kijk ook ma es na Prest en Maiden ...)

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Jeroen op 01-10-2007 om 23:04u
Score: 95 / 100

Ik snap echt niet hoe mensen kunnen zeggen dat de tweede helft van de plaat zwak is. Met The Islander, Meadows of Heaven en vooral Last of The Wilds staan er ook op het einde nog zeer sterke nummers op de plaat. Elk nummer weet mij eigenlijk weer als vanouds te boeien, de verandering van zangeres doet daar helemaal iets aan af. Anette is in mijn ogen een goede zangeres die prima bij de muziek van Nightwish past. Ik ga nu niet kiezen welk Nightwish album ik tot nu toe het beste vind, maar DPP is naar mijn mening zeker geen stap terug ten opzichte van Once. Geweldige plaat, met als hoogtepunten The Poet And The Pendulum, Sahara en Last of The Wilds.

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van margrave op 02-10-2007 om 15:45u
Score: 96 / 100

goede review. maar dat over de tweede helft is bullshit. de hele cd blijft boeien. toch bij mij. en voor mij is anette al goed aanvaard.

btw. cd in 1 keer beluisteren is een makkie. gekocht op 28 september en op 28 september in 1 ruk uitgeluisterd.

krijgt van mij een dikke 96. tuomas en co hebben hun best gedaan en dat verdient een pluim.

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Iria op 03-10-2007 om 00:41u
Score: 90 / 100

Een ontzettend goede plaat! Heb Nightwish al een tijdje uit het oog verloren, maar uit pure nieuwsgierig dit album gedownload en daarna meteen gekocht. Heel erg goed; een van de betere Nightwish albums.

Geen slecht woord over Anette; het is geen Tarja, maar dat is maar goed ook. Ze houdt zich prima staande tussen de unieke sound van Nightwish. Toch knap dat een band die een boegbeeld heeft verloren (want een boegbeeld kon je Tarja wel noemen) zijn eigen unieke sound kan houden en absoluut als Nightwish klinkt. Blijkbaar was Tarja helemaal niet zo onmisbaar!

Tarja's stem is zeker uniek, maar persoonlijk werd ik de zang snel zat. De zang van Anette is wat neutraler en dat laat de muziek beter uitkomen. Ook goede samenwerking met de mannelijke vocalen. Echt een heerlijk album!

Hoogtepunten zijn zeker The Poet and the Pendulum (hoewel dat nummer het ook prima zonder de laatste minuut had gedaan), Last of the Wilds en Meadows of Heaven.

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Smetsar op 06-10-2007 om 12:43u
Score: 95 / 100

Laat ik het zo zeggen: Dit is de beste cd samen met Once. En de nieuwe zangeres kan er ook wat van, al is het totaal anders.

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Night op 09-10-2007 om 20:54u
Score: 100 / 100

De Album Charts:
#1 Germany
# 1 Finland
# 1 Switzerland
# 4 Sweden
# 5 Austria
# 5 Netherlands
# 5 Greece
# 7 Norway
# 14 Italy
# 18 Denmark
# 25 UK

9 shows van de tour UITVERKOCHT.


Tuomas heeft zijn beste en mooiste meesterwerk
eindelijk in de winkels liggen.Dit album krijgt
van mij het stempel overweldigend.De orchestrale
registraties,de band zelf en de nieuwe zangeres
Annette Olzon die ik overgens veel beter bij Nightwish
vindt passen dan Tarja,maken dit album tot een absoluut
masterpiece en Tuomas heeft weer eens bewezen wat wij
als trouwe Nightwish fans al lang weten: Hij is een waar genie!
Wat betreft Tarja:Zelf ben ik fan van Nightwish als band.
Mevrouw Turunen zou als ze met dit album wel had meegedaan,
er hierna zoizo zelf mee opgehouden zijn dat heeft ze zelf gezegd.
Nightwish will go on!

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van dennis op 09-10-2007 om 22:27u
Score: 65 / 100

Tja,je moet wel erg je best doen om met een budget van n half miljoen pleuro's de produktie te verkloten dus daar ligt het bij deze cd dan ook zeker niet aan want hij klinkt als n klok ,maar toch valt het mij iets tegen ,als het op de songs aankomt.Het is zeker niet slecht maar ik heb persoonlijk gewoon meer met de oudere NIGHTWISH.Dit komt echter niet door de nieuwe zangeres want deze bevalt me best wel goed,es even kijken hoe ik er over n half jaartje over denk.

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van cor op 10-10-2007 om 14:51u
Score: 98 / 100

Een ieder goed de cd beluisterd?
conclusie:
werk van een echte componist,
zeldzaam goed doordacht gemixed, gemasterd ect.,
prima zangstemmen,
geballanceerde metal ( het hele album prima ononderbroken luisterbaar)
Gewoon een steengoed album.
je houdt ervan of niet.
een beetje kinderachtig om het album af te kraken.
groetjes,
metal fan oude stijl

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van joey op 12-10-2007 om 14:35u
Score: 90 / 100

Zeer goed album,
je moet de nieuwe zangeres niet vergelijken met de oude zangeres,
je moet het als iets nieuws zien,
en dit bevalt me goed!

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Colinas op 16-10-2007 om 15:42u
Score: 90 / 100

Ik kan niet zeggen dat ik DPP het beste album vind, maar het is in ieder geval steengoed! Annette moest ik even aan wennen, maar na een paar keer draaien dacht ik al niet meer aan Tarja, waar ik toch wel redelijk snel genoeg van kreeg.

Ze krijgen van mij die 10 punten niet omdat ik het laatste deel van 'Poet' wel had kunnen missen en ik vind toch dat de plaat sterker begint dan eindigd.

Hoe dan ook, erg goede plaat. Ik kan niet wachten tot ze in de HMH komen. Ik ben erbij!

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Muggende Vlieg op 24-10-2007 om 16:37u
Score: 87 / 100

Wow. Echt goed. Annette zingt echt heel mooi, echt petje af hoe ze zo'n dijk van een stem als Tarja heeft weten te vervangen zonder dat het afdoet aan de muziek.
Mijn hoogtepunten?
The Poet and the Pendulum
The Islander
The Last of the Wilds
Sahara
en eigenlijk Master Passion Greed ook, dat James-Bond-achtige einde ;D
Dank NIGHTWISH! Jullie zijn er nog, en hoe!

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Timebomb op 24-10-2007 om 20:26u
Score: 95 / 100

Toen ik hoorde dat Tarja de band verlaten had dacht ik : jammer, da's dan het einde van Nightwish. Nu was ik de laatste jaren toch al niet zo'n fan meer van de band. Ik was een beetje uitgeluisterd, weinig vernieuwend, om zo maar te zeggen. Dat gold eigenlijk voor Gothic in het algemeen.

Ik ben blij dat Nightwish een nieuwe zangeres heeft kunnen vinden, die ook nog eens heel goed bij de band past. OK, Anette klinkt natuurlijk totaal anders dan Tarja en dat is maar goed ook ! Het nieuwe album DPP klinkt verfrissend, de composities zijn erg goed en Anette weet met haar mooie stem de musikale basis voortreffelijk aan te vullen.

Mijn complimenten aan de band. De interesse in het Gothic genre is hiermee weer volledig aangewakkerd !!!

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Iwan op 12-02-2008 om 20:35u

Ik ken de plaat niet ken alleen Amaranth

Het enige wat ik wil zeggen is wat ik persoonlijk vind

Turunen had een unieke sound en stond voor Nightwish wat mij betreft. Dus dat zijn ze wel kwijt nu

Anette vind ik beter zingen (niet al te hoog) dus dat is dan weer een plus.

Oh ja nog een ding aan Monsterke: als je het zón goede plaat vind waarom geef je het dan 9 van de 100!!!! ja ja 100 niet 10

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Leone op 15-05-2008 om 11:42u
Score: 80 / 100

Goede songs, goede lyricks,goede muziek,maar Tarja wordt node gemist en jammer dat er tekstueel dan ook nog aandacht aan wordt besteed in de songs, zit de frustratie toch wel erg diep.helaas. Onze zweeds vervangster kan in geen enkel opzicht tippen aan Tarja; de stem komt live niet eens in de buurt van Tarja en vond derhalve het concert in de HMH in dat opzicht behoorlijk tegenvallen [gelukkig lijkt Marko steeds beter bij stem te geraken] zeker tov. het vorige live concert van Nightwish met Tarja in Paradiso.
Wellicht kan Tuomas de tekst voor Tarja's nieuwe CD schrijven?...:-)

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Barend op 13-07-2008 om 20:09u
Score: 7 / 100

Weetje wat ik vind van deze album (ook al van Once), veels te bombastisch allemaal, als je kijkt naar wishmaster, oceanborn en century, staan de gitaren nog lekker in E gestemd, en is het gewoon echt goed gitaar spel wat je ziet, bij once word het al naar d/c gestemt, en hier is het alleen maar c werk, en dat vind ik als gitaarist heel saai (In het totaal met het orkest en alles klinkt het heel goed en is het echt meesterlijk gecomponeerd) Maar je merkt gewoon echt dat de band, groter is geworden, en naar mijn mening het iets te groot willen uiten, ik ben dan ook Nightwish fan van af dag 1, en ik vind ook anette goed zingen op het album, maar weet ik zeker, dat als tarja het zong, het mij dieper zou raken, omdat ze veel meer emotie in de muziek legt!

Verder vind ik het een prima plaat, iets te bombastisch naar mijn mening, maar hij luisterd lekker

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Roel op 13-08-2008 om 22:46u
Score: 97 / 100

Prachtige plaat, toen ik ze zag staan, onmiddelijk gekocht,echt de moeite waard.

Favoriete song: 7 Days to The Wolves

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van John op 21-10-2008 om 13:42u
Score: 80 / 100

Na een tijdje deze plaat in huis te hebben en al verscheidene keren opnieuw uti de kast gehaald een conclusie: Deze plaat is compositorisch heel goed, maar kwa herspeelbaarheid haalt hij het niet bij #1 Oceanborn. Once en Century Child vind ik ook een betere platen, dan komt deze op plaats 4.

De songs zijn goed, maar, ook mede door Annete, klinkt het geheel meer pop. De songstructuren zijn hierdoor ook duidelijker verse - chorus - verse. Vooral in de overgangen laat Tuomas hier ook een aantal steken liggen. Het beste voorbeeld is het openingsnummer Poet and the Pendulum. Het is het favorite nummer van de heer Holopainen, maar het luistert bij mij vaak als 5 afzonderlijke nummers die niet goed in elkaar overlopen.

Verder, ik vind in tegenstelling tot de meeste mensen het 2e deel van de plaat zeker niet minder dan het eerste. Ik denk dat vooral 7 Days to the Wolves aan deze mening bijdraagt omdat dit nummer bedoelt is als een zwaar nummer maar het allemaal net niet haalt. The Islander, Last of the Wilds en het laatste nummer Meadows of Heaven behoren dan wel weer tot mijn favorieten.

Het is natuurlijk van de domme om te zeggen dat het komt doordat ''Nightwish commercieel is.'' Die trend was er al vanaf I Wish I had an Angel. Op once hoewel, vind ik dat het allemaal een stuk beter uitgewerkt is. Ghosts Love Score verslaat alle nummers op dit album met gemak, en een episch meesterwerk als Creek Mary's Blood, nee daar komt men hier echt niet aan.

Het is allemaal heel goed, maar het mist gewoon de diepgang van Once, en is lang niet zo bombastisch als Century Child, om het daar maar mee te vergelijken. Goed album, maar dit moet beter kunnen.

Nightwish - Dark Passion Play
Reactie van Skyfire op 15-12-2008 om 17:27u
Score: 75 / 100

Was eerlijk gezegd al een beetje uitgekeken op Nightwish, (heb alle albums), hoewel ik Tarja's fenomenale stem altijd de reden vond dat Nightwish van een goede band transformeerde in een superband.

Heb de plaat al een half jaar in huis, maar weinig gedraaid. Ben inmiddels wel gewend geraakt aan Anette. Mooie stem, maar wat te zoet voor mij. Had uiteraard nog steeds veel liever Tarja gehad. Vind Anette's breekbaarder & emotionelere stem overigens wel passen bij de nummers, maar de nummers compositorisch en qua zang missen soms het tempo en de dynamiek van de vorige albums. Composities zijn over algemeen niet slecht, met mooie fragmenten, maar als geheel vaak een beetje te kabbelend en daardoor niet altijd overtuigend.

Je merkt dat qua songschrijven Tuomas Holopainen wel telkens uit het zelfde vaatje tapt, veel riffs, songopbouw en veel arrangementen lijken op Once & Century Child. De teksten zijn bovendien af en toe erg pathetisch, de frustratie over Tarja druipt ervan af.