Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-06-2019

Interview: Virgin Steele
Met David DeFeis
Door Lennert
Geplaatst in augustus 2006

Een interview met zanger David DeFeis van de Amerikaanse epische heavy metal band Virgin Steele zorgt er al snel voor dat je de tijd vergeet. Naast interessante informatie over het nieuwe album en de 25-jarige geschiedenis van de band leer je zodoende ook al snel dat de zanger/toetsenist zich zo nu en dan ook aan de bas en gitaarsolo's vergrijpt en dat de beste man ook wel eens albums van de platenmaatschappij jat. Ondanks dit alles is de man natuurlijk nog een gewoon mens gebleven en daarnaast ook nog een uitstekend gesprekspartner die niet te belabberd is een enorm concept groots uit te leggen.

Virgin Steele

Statement: Visions Of Eden is het beste Virgin Steele album ooit. Ben je het daarmee eens?

Wow, bedankt voor het statement. Ik ben het er zeker wel mee eens dat het een erg sterk album is geworden. Je denkt altijd dat je laatste album het beste werk is geworden, maar ik geloof in dit geval dat als het niet 'het' beste album is, het weldegelijk bij de beste hoort die we hebben uitgebracht, vooral door het hoge niveau van de composities.

Wat zou je dan 'het beste' noemen van wat je hebt uitgebracht?

Ach, ik houd van alle albums. Iedere plaat heeft zo zijn eigen gevoel, als een foto in een fotoboek. Ik ben waarschijnlijk het meest trots op alles vanaf Noble Savage tot en met vandaag de dag, en dan helemaal vanaf The Marriage Of Heaven And Hell.

Laten we dan nu overgaan op het nieuwe album. Een van de eerste dingen die mij opviel was het feit dat Edward's gitaarsolo's minder aanwezig zijn in vergelijking met bijvoorbeeld The House Of Atreus Act II. Was dit de bedoeling?

Er zijn inderdaad minder gitaarsolo's te vinden, maar ik schrijf dan ook helemaal niet vanuit zo'n gedachte. Als het in het nummer past is het perfect, maar als er al genoeg anders gebeurt vind ik niet altijd nodig. Natuurlijk zouden we ieder nummer alsnog met 2 tot 3 minuten kunnen rekken door er gitaarsolo's bij te stoppen, maar het was helemaal niet nodig omdat de nummers op zichzelf al prima vertelden wat ze moesten vertellen.

Niet dat je mij hoort klagen, ik vind de subtiele gitaareffecten die Edward op bijvoorbeeld When Dusk Fell juist een verrijking voor het Virgin Steele geluid.

[Lachend] Eigenlijk ben ik degene die de solo daar speelt!

Je speelt nu ook al sologitaar?

Ja, ik speel meerdere in totaal.

Aha, net zoals op het Book Of The Burning album. Op welke nummers kunnen we jou dan horen?

Op Adorned With The Rising Cobra, Angel Of Death, Visions Of Eden, When Dusk Fell en de tweede solo op God Above God. In het originele cd boekje zul je onder ieder nummer in staat zijn te lezen wie wat precies heeft gespeeld.

En hoe gaan jullie dit live oplossen, speel je daar ook gitaar?

Nee, dan laat ik het gewoon aan Edward over.

Betekent dit dat je naast gitaar en toetsen ook nog andere instrumenten bespeelt op het album? Basgitaar bijvoorbeeld?

[Lachend] Eigenlijk speel ik ook op het hele album de basgitaar.

Maar ik dacht dat je Joshua Block daarvoor had aangenomen?

Josh speelt 7-snarige gitaar op het album en live zal hij waarschijnlijk wat heen en weer wisselen tussen gitaar en basgitaar.

Even iets anders over de gitaren: op internet heb ik in jullie gastenboek al wat reacties gelezen van mensen die vonden dat de gitaren te ver naar achter gedrukt staan in de mix.

Ja, dat heb ik ook gelezen, maar ik kan je verzekeren dat dit alleen op de promo het geval is. De gitaren zullen in veel nummers van het uiteindelijke album beter te horen zijn, maar de platenmaatschappij zat me nogal op te jagen dat er een promo moest komen. De promo die jij hebt gehoord zat qua productie dichtbij de uiteindelijke versie, alleen de gitaren stonden soms nog wat zacht.

Hoe kwam je overigens tot het schrijven van een conceptalbum over Lilith?

Virgin Steele - Visions Of EdenIk zat te peinzen over menselijke relaties tussen man/vrouw en kwam zodoende terecht op de scheppingsmythen. Of je er nu wel of niet in geloofd, veel van deze mythen herbergen waarheden over hoe wij nu in het leven staan tegenover bepaalde zaken. Kijk nu eens naar de Adam en Eva mythe, en naar wat een ongelooflijke fucked up mythe dit is. Ik weet vanuit mijn persoonlijke studies dat er volgens de paganistische cultuur een ander standpunt was over de plaats van de vrouw en dat er ook een Godin werd aanbeden. Dit idee sprak mij bijzonder aan, en zodoende heb ik de pen gepakt en via deze mythe het paganisme en de gnostiek verder onderzocht. Wat de georganiseerde religies ons vertellen is een grote hoop onzin als je het vergelijkt met dit oorspronkelijke verhaal.

Jij ziet Lilith dus niet als een slechterik, maar als een tragische heldin?

Ze is inderdaad een tragische heldin. Ze is misbruikt en verkracht aan alle kanten en dit slaat echt niet alleen op haar, maar ook op veel vrouwen uit de 21ste eeuw die nog steeds onderdrukt worden.

Op bijvoorbeeld het Invictus album geef je in het cd boekje vooraf een korte beschrijving van wat er in het verhaal gebeurd, zou je dat nu ook willen doen?

Natuurlijk! Bij het officiële album zal er vanzelfsprekend ook zo'n samenvatting in het boekje staan, maar dat heb je natuurlijk nog niet. We beginnen het verhaal eigenlijk bij het tweede nummer, Adorned With The Rising Cobra, waar God Lilith schept, of in ieder geval denkt dat hij haar schept, in het duister van de nacht. Lilith is echter niet zijn kind, maar onderdeel van de vrouwelijke helft van de ware Godheid, de God die haar schept is meer een halfgod. Deze ware Godheid zien we nog terug in God Above God. Lilith wekt bij haar schepper zijn donkere sensuele lust op, maar hij is echter ook bang voor haar wilde en ontembare natuur en schept daarom Adam in het daglicht om door te gaan als het kind wat naar zijn eigen beeld is geschapen. Dit gebeurd in Immortal I Stand.

Maar goed, Adam en Lilith ontmoeten elkaar en proberen door middel van maaltijd elkaar beter te leren kennen. Het gaat echter compleet verkeerd omdat Adam bij het liefdesspel wat daarop volgt alleen maar bovenop wil liggen, terwijl Lilith vindt dat zij gelijk is en recht heeft om ook bovenop te liggen. Ze duwt hem zodoende van zich af waarop hij haar uitscheldt en zij snel wegvliegt naar de Rode Zee waar ze demonen baart. Ze kan vliegen omdat zij de Ineffable Name van God kent, zijn geheime naam die verborgen dient te blijven. In de tussentijd pleit Adam bij God dat er een nieuwe vrouw voor hem gemaakt moet worden die weldegelijk mee gaat in wat hij zegt, Eva dus. In Black Light On Black komt Lilith terug en ontsteekt in woede als ze ziet dat Adam haar gewoon heeft ingewisseld voor een ander. In dit nummer wordt ook een ander idee gegeven van de Zondeval: het feit dat Adam zichzelf superieur voelt aan de vrouw.

Lilith keert boos terug naar Rode Zee waar ze wordt aangevallen door drie zwarte engelen die haar in het nummer Bonedust vernederen en martelen terwijl ze haar dwingen terug te keren naar Adam. De engelen zeggen hierop dat duizend van haar kinderen per dag zullen sterven als ze niet terug gaat en krijgen haar uiteindelijk via rare listen zover dat zijzelf degene zal zijn die de kinderen zal vermoorden. Ze gaat hiermee akkoord en verandert zo in de Angel Of Death, maar komt later terug hierop en beklaagt haar lot in God Above God. De engelen willen haar echter verder corrumperen en halen The Hidden God, oftewel Samael tevoorschijn. Samael is echter Adam in vermomming die haar erin luist en zo al het Goddelijke uit de vrouw haalt en haar voorgoed corrumpeert en in de Childslayer verandert. Eva en de andere vrouwen beginnen hierna hun klaagzang in When Dusk Fell die doorgaat in Visions Of Eden. Lilith wordt zodoende ook de moeder van de heidense namen die ik uitroep in het einde: Hecate, Isis enzovoorts en verandert van Godin in een duivel.

Dus als jij in When Dusk Fell 'I saw you dead on te ground' zingt bedoel je hiermee...

...dat de kinderen van Eva daar dood liggen, maar eigenlijk ook Lilith die zichzelf in haar Goddelijke vorm dood ziet liggen.

Denk je dat deze verhouding tussen man en vrouw ooit veranderd?

Helaas niet, ik denk dat er weldegelijk hoop is voor veel mensen om te komen tot gelijkheid, maar zoals het er nu in het dagelijks leven uitziet zal dat helaas niet snel gebeuren.

Laten we dan nu terug gaan naar de muziek. Mijn favoriete nummer van het album is Angel Of Death, waar ik naast jou ook enkele andere stemmen hoor.

Tijdens het Latijnse stuk hoor je mij zingen met een andere man, Jim Hooper en mijn zus Doreen.

Zijn dat dezelfde namen die ook meezingen op The Book Of The Burning?

Je hoort hen samen met mij de eerste twintig seconden op The Chosen Ones van dat album ja.

Persoonlijk denk ik dat Immortal I Stand en Childslayer live prima nummers zouden zijn om te spelen, hebben jullie er al over nagedacht welke nummers er live zullen worden gedaan? Virgin Steele

De band wil eigenlijk het hele album spelen, maar ik weet niet of we daar genoeg tijd voor hebben [lacht] aangezien ik eigenlijk ook nog zoveel andere nummers zou willen spelen. Maar de twee die je noemt zijn inderdaad twee prima kandidaten en ik zou maar wat graag willen openen met Immortal I Stand. Hiervoor openden we steeds met Kingdom Of The Fearless en daarvoor weer met Invictus, het lijkt me prima om dat weer eens te veranderen.

Heb je veel moeten snijden in de tracklist van het album of heb je er alles aan moeten doen om het album zo vol te krijgen?

Ik heb nu in totaal nog genoeg nummers liggen om 3 cd's mee te vullen. Eigenlijk wilde ik in eerste instantie ook dat het minstens een dubbelaar zou worden, maar daar wilde de platenmaatschappij niet aan.

Drie cd's? Hoeveel tijd heb je uitgetrokken voor het schrijfproces dan? Ik ben er non stop aan bezig sinds 2003 met als enige onderbrekingen de concerten die we over de hele wereld geven.

Kan ik er vanuit gaan dat je dus gewoon kunt leven van Virgin Steele?

De laatste acht jaar heb ik inderdaad geen andere baan ernaast hoeven nemen, het gaat me nu dus goed af. Nu heb ik in mijn leven al zat andere dingen gedaan, van metaal snijden tot schoonmaken, dus ik ben wel aan van alles gewend. Misschien dat het binnenkort weer zal moeten, wie weet, voorlopig vind ik het best zo.

Hebben de andere bandleden zich dit keer niet met het schrijfproces bemoeid?

Ik en Edward hebben in het verleden natuurlijk prachtige nummers geschreven, maar bij dit album heeft hij me vrijgelaten te doen wat ik wilde. Vaak als de bandleden na een aantal weken weer eens langskwamen waren ze uitermate verrast door de dingen die ik al verzonnen had en vonden ze dat ik vooral zo door moest gaan.

Wat doen zij dan in de tussentijd?

Om heel eerlijk te zijn weet ik alleen van Frank Gilchriest dat hij weer naar school is gegaan. Hij wil ook graag muziekleraar worden als bijbezigheid naast zijn bands.

Laten we dan nu overgaan tot andere zaken. Vorig jaar waren ik en 200 a 300 anderen getuige van een fantastisch optreden op Ragnarock, ware het niet dat er op het festival ruimte was voor minstens 8000 man. Hoe kijken jullie terug op deze dag?

De andere bandleden waren in eerste instantie erg pissig over de opzet van het geheel, de slechte organisatie en vooral het bezoekersaantal, maar uiteindelijk hebben we ons er allemaal overheen gezet en hebben we voor de mensen die er wel waren gespeeld zoals we ook voor een groot publiek zouden spelen.

Tja, het punt was dat tegelijkertijd in Nederland het festival Fields Of Rock met onder andere Black Sabbath bezig was en er verder door slechte promotie en tegenstand van de Christelijke bevolking van Goes vrij weinig mensen afwisten van het festival. De bandleden van Wizard (Duitse power/speed die ook die dag speelde) vroegen me nog wat voor mensen wij in Nederland waren dat we maar met enkele honderden naar Virgin Steele kwamen... Ik hoop dat dit niet betekent dat jullie niet meer terug komen?

Natuurlijk komen we gewoon terug. Ik had het persoonlijk erg naar mijn zin!

Frank en Josh vertelden me voor het concert anders wel dat het niet zeker was of de boel zou doorgaan omdat jij je erg slecht voelde.

Ik was aan het worstelen met bepaalde zaken die maand, maar ik heb er toch net als de rest van genoten.

Geestelijke of lichamelijke problemen?

Lichamelijke problemen, er waren wat zaken gebeurd waar ik nog goed van moest herstellen.

Oorspronkelijk zouden jullie nog een akoestische set doen de dag daarna, maar ik geloof niet dat jullie dat nog hebben gedaan?

Nee, ik geloof dat de organisator zoiets had van 'Ach, laat ook maar zitten'. De crew was toch al bezig alles af te breken en ik geloof niet dat er ook nog maar iemand over was om voor te spelen. Iedereen wilde gewoon betaald krijgen en naar huis gaan.

Jullie hebben toch wel betaald gekregen?

Uiteindelijk wel ja, hoewel het volgens mij niet alles was wat we zouden krijgen.

Iets anders, de band bestaat nu 25 jaar. Kunnen we nog een speciaal jubileum iets verwachten als een dvd of een live-cd?

Ik wil beiden graag uitbrengen voordat we een nieuwe cd maken, ik denk alleen niet dat het als 'jubileum' zal gelden. Het hangt er vanaf of het label met me akkoord zal gaan hierover. De dvd zal daarnaast een hoop werk worden aangezien ik zoveel videobeelden heb.

Wat voor beelden moet ik me hierbij voorstellen, live opnames?

Live concerten, vreemde tv shows waar we in zijn geweest, nog vreemdere interviews, filmbeelden die ik heb gemaakt rond mijn huis en in de studio's.

Ik vraag dit omdat ik nu al een tijdje op internet op zoek ben geweest naar clips of opnames van jullie, maar het enige wat ik kan vinden is een minuutje Gate Of Kings.

Je bedoelt dat filmpje van youtube zeker?

Inderdaad ja. Maar hebben jullie nooit zelf een videoclip gereleased?

We hebben ooit een video uitgebracht van The Life Among The Ruins album, deze video is via onze website te bestellen en heeft ongeveer zes clips. Als we de dvd uitbrengen zou ik deze video's graag als extra feature erbij willen zetten.

Welke nummers waren dat dan?

Invitation, I Dress In Black, Cage Of Angels, I Never Believed In Goodbye, Love Is Pain en een track genaamd Snake Skin Voodoo Man die alleen in de V.S. is verschenen.

Interessant dat jullie juist van Life Among The Ruins een video van uitbrachten en er verder live bijna nooit iets spelen.

Tja, soms doen we wel iets, maar in veel landen als Duitsland en Griekenland houden ze absoluut niet van dat album. Ik denk dat als we naar Holland, Zwitserland, Italië of Spanje zouden gaan we er nog wel mee weg kunnen komen, aangezien jullie dit album nog behoorlijk veel hebben gekocht. Misschien doen we er dus toch nog eens wat van, persoonlijk vind ik het gewoon een goed album.

Dat ben ik absoluut met je eens, het is alleen anders dan de epische Virgin Steele die de meeste mensen willen horen.

Dat klopt inderdaad en ik denk dat als de mensen het album zouden nemen voor wat het wel is, in plaats van wat het niet is, dat ze het nog helemaal niet zo slecht zouden vinden. Ik ken een hoop mensen die dit als eerste album kochten en vanuit hier bij ons zijn gebleven.

De productie is daarnaast nog steeds beter dan de eerdere platen van Virgin Steele.

[Lachend] Ok, het album is opgenomen ergens in een kleine maar goede studio in Duitsland en heeft vind ik nog steeds een hoop charme en magie over zich.

Welk album van de vorige tien releases was het meest succesvol eigenlijk?

Ik geloof de Atreus en Invictus albums.

En hoe succesvol, is succesvol?

Geen idee [lacht].

Weet je geen verkoopcijfers?

Oh, dat verandert steeds, ik ben slecht met getallen. Ik denk niet in getallen, maar in muziek en probeer gewoon goede platen te maken en als er genoeg binnenkomt om dat te blijven doen vind ik het allang prima.

Virgin Steele

25 jaar is overigens een lange tijd, voelen jullie je nog steeds sterk genoeg om door te gaan waar bands als Iron Maiden al langzaamaan beginnen te spreken over stoppen?

Oh natuurlijk, waarom niet? We willen zo lang mogelijk doorgaan als we kunnen. Je hoort wel eens dat bij veel mensen het gehoor langzaam achteruit gaat omdat ze altijd temidden van een hoop herrie op het podium staan, daar moet je wel altijd voor oppassen door zoveel mogelijk je gehoor te beschermen met koptelefoons en oordopjes.

Hoe bescherm jij je stem dan?

Ik probeer zowel tijdens als voor en na een tour zoveel mogelijk oefeningen te doen om hem fit en in conditie te houden. Daarnaast moet ik natuurlijk opletten met drinken en vroeg naar bed gaan als ik meerdere dagen achter elkaar moet optreden.

Wat zou je het hoogtepunt van je carrière willen noemen?

Geen idee, er zijn er zoveel geweest. Het blijft altijd een genot om het podium op te gaan en een noot te zingen waar mensen meteen op reageren. Het zien van een soort magisch licht in hun ogen, dat blijft altijd iets waar ik van zal blijven genieten.

Aangezien jullie een der grootste cultbands ter wereld zijn hebben jullie na al die tijd een behoorlijke fanschare opgebouwd. Ik neem aan dat je jezelf nog steeds gesterkt voelt door hun liefde en support?

Natuurlijk, vaak zat ben je de hele muziekbusiness zat omdat er zoveel klootzakken hier rondlopen, maar een woord van een trouwe fan over dat een bepaald nummer hen door een moeilijke tijd heeft geholpen, dat helpt je er altijd meteen weer bovenop. Daarvoor wil ik iedereen dan ook graag bedanken.

Op The Marriage Of Heaven And Hell: Part II bedanken jullie Kai Hansen, hij bedankt jullie op zijn beurt ook een aantal keer op de Gamma Ray albums. Heb je hun laatste werk al gehoord?

Nee, helaas nog niet.

Koop je doorgaans veel metal albums?

[Lachend] Ik koop ze niet altijd, soms 'verkrijg' ik ze op rare manieren zoals het binnenlopen bij de platenmaatschappij en een nieuw album 'stelen'. Ik blijf toch graag in contact met bands als Gamma Ray, Rhapsody en Type O Negative.

Zit er nog een headline tour aan te komen in de nabije toekomst?

Ja, we zitten nu te praten over een herfst/winter wereldtournee.

Heb je al nagedacht over een bepaalde support act of speel je liever net zoals op Ragnarock een 3 uur durende setlist?

Ach, als we 5 tot 6 avonden achter elkaar spelen wordt dat misschien een beetje teveel van het goede, maar aan de andere kant, wie weet? Als we touren speel ik echter liever alleen. Ik vind het prettiger om gewoon rustig te kunnen opbouwen en alles te checken zonder dat we ons zorgen hoeven te maken over het voorprogramma en of zij wel op tijd zullen stoppen.

Zal deze wereldtournee ook door Zuid-Amerika en Azië gaan?

We proberen nu ook dingen te doen waar we nog nooit zijn geweest, Zuid-Amerika en Finland bijvoorbeeld, daar hebben we nog nooit opgetreden.

Jullie zijn nog nooit in Finland geweest? Een van de grootste producenten van traditionele powermetalbands van heel Scandinavië?

Inderdaad, we zijn wel in Denemarken, Noorwegen en Zweden geweest en hebben veel aanbiedingen vanuit Finland gehad, maar het is er tot nu toe nog steeds niet van gekomen, hopelijk dit jaar wel.

Deze vraag van mijn kant komt misschien wat raar op je over. Ik ben nog steeds groot liefhebber van de Marriage Of Heaven And Hell albums, maar ergens valt het me op dat het thema overeenkomsten heeft met het thema van de jaren 80 fantasy film Labyrinth met David Bowie, heb jij dit ook al gehoord?

Serieus? Mmm, het is al lang geleden dat ik die film gezien heb, maar ik ben al veel ervan vergeten. [lacht] Misschien wel express daarom.

Waarschijnlijk is het mijn rare geest in dat geval. Is er nog een vraag die ik je niet heb gesteld die je zelf graag zou willen beantwoorden?

Euhm... nee, ik geloof dat we toch wel zijn ingegaan op alle belangrijke punten van het album waar ik het ook over wilde hebben.

In dat geval zijn we net op tijd klaar. Hartstikke bedankt voor het interview David, en ik hoop je snel te kunnen zien op Hollandse bodem!

Jij ook bedankt voor de vragen en hopelijk tot ziens bij een concert!

[ Terug naar de Interviews ]