Pitfest
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in april 2024 werd uitgebracht?

Accept - Humanoid
Benighted - Ekbom
Black Tusk - The Way Forward
Blue Öyster Cult - Ghost Stories
Castle Rat - Into The Realm
Darkthrone - It Beckons Us All
Deicide - Banished By Sin
Dool - The Shape Of Fluidity
Dvne - Voidkind
Dyscordia - The Road To Oblivion
Dystopia - De Verboden Diepte I
High On Fire - Cometh The Storm
Imminence - The Black
In Vain - Solemn
Inter Arma - New Heaven
Korpiklaani - Rankarumpu
My Dying Bride - A Mortal Binding
Necrot - Lifeless Birth
Pearl Jam - Dark Matter
Praying Mantis - Defiance
The Monolith Deathcult - The Demon Who Makes Trophies Of Men
The Vision Bleak - Weird Tales
Týr - Battle Ballads
Walg - IV
een ander album uit april 2024

[ Uitslag | Enquêtes ]

    11 mei:
  • Delain
  • Disharmonic Orchestra, Grindpad, Inhuman Depravity en Stoflik Omskot
  • Dvne
  • Huginns Awakening Fest
  • Landmvrks, Like Moths To Flames en The Devil Wears Prada
  • Marenna
  • Resolve, Cane Hill, Acres en Half Me
  • 12 mei:
  • Exhorder en Schizophrenia
  • KK's Priest en Burning Witches
  • Long Distance Calling en Leech
  • 15 mei:
  • Glenn Hughes
  • Pessimist en Demiurgon
  • 16 mei:
  • Masters Of Reality
  • Party Cannon en Cognitive
  • Riot V en Tailgunner
  • 17 mei:
  • AC/DC en The Pretty Reckless
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bizkit Park
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Misery Index en Schizophrenia
  • Morvigor, Miasmes, Wesenwille en Raum
  • Riot V en Tailgunner
Kalender
Vandaag jarig:
  • Christiane "Bobo" Hebold (Rammstein) - 58
  • Christoph "Doom" Schneider (Rammstein) - 58
  • Gary Wehrkamp (Shadow Gallery) - 54
  • Mads Volf (Manticora) - 51
  • Matias Kupiainen (Stratovarius) - 41
  • Mike Sifringer (Destruction) - 59
  • Neil Carter (UFO) - 66
  • Perttu Kivilaakso (Apocalyptica) - 46
  • Teemu Muhli (Paganus) - 39

Vandaag overleden:
  • John Rutsey (Rush) - 2008
  • Noel Redding (The Jimi Hendrix Experience) - 2003
  • Trevor Strnad (The Black Dahlia Murder) - 2022
Interview

Edguy
Met Dirk Sauer
Door Tonnie
Geplaatst in januari 2006
Vorig jaar kwam een nieuwe EP uit van Edguy, en nu komt de band op de proppen met een nieuw album: Rocket Ride. Helaas voor de Nederlandse fans komen de Duitsers niet naar ons landje voor een optreden. Waarom dat is vroeg ik aan gitarist Dirk Sauer, die ook nog vertelt over het WK voetbal, zijn ambities voor cd-verkoper, de Baroeg, en natuurlijk het nieuwe album.

Edguy

Het is vast een drukke tijd voor jou, met de vele interviews. Ben je ze al zat?

Nee, ik ben ze niet zat. Het hoort er nou eenmaal bij, en daar heb ik me op ingesteld. Meestal is het wel leuk hoor.

Hoeveel interviews doe je zo gemiddeld per album?

In totaal doen we er een paar honderd, met de hele band samen dan. Ik weet niet precies hoeveel ik er nu al gedaan heb, maar het zijn er behoorlijk wat. We hebben het label ook gevraagd om het te spreiden over de dagen, zodat je niet echt een hele dag alleen maar interviews doet. Vandaag ben ik ongeveer vier uur lang er mee bezig. Dat is best te doen.

Wie doet de meeste interviews bij jullie?

Tobi [Sammett] denk ik.

Als frontman zal hij ook wel het meest gevraagd worden?

Inderdaad. Maar hij kan ze ook niet allemaal doen, vandaar dat ik het soms van hem overneem. En dan krijg je soms van die zeikerds die zonodig met Tobi wilden spreken. Dat is wat vervelend, maar dan moeten ze ook maar begrijpen dat dat soms niet mogelijk is he. Ik geloof dat we iets van 700 interviews doen voor dit album, dus dat is echt onmogelijk voor 1 persoon.

700???

Ja, aan zo'n soort getal moet je denken, dacht ik.

Wow. Ok, dan nu waar het om gaat. Jullie nieuwe album komt vrijdag uit. Wat ga jij vrijdag doen?

Ik weet het nog niet. Oefenen met de band, denk ik. De tour begint over 2 weken dus moeten we klaar zijn. We moeten zorgen dat het decor ook klaar is. Misschien ga ik nog wel naar de lokale platenzaak, om te zien of ze het album hebben. Misschien moet ik daar maar even als Edguy-cd-verkoper spelen. "Wilt u ons nieuwe album kopen?"

Enkele maanden terug kwam er al een EP uit, net zoals jullie 2 jaar terug bij Hellfire Club deden. Wat is het idee daarachter, om maanden van te voren al een EP uit te brengen?

Edguy - SuperheroesNou, platenmaatschappijen willen het liefst eerst een single uitbrengen van het album. Maar dat vind ik nogal saai, want dan staat er 1 normaal nummer op wat je ook op het album krijgt, en bijvoorbeeld nog twee acoustische nummers. Niet echt interessant, dus. Daarom hebben we besloten om voor de prijs van een single een EP uit te brengen, wat een half album is, met allemaal nieuw materiaal. De fans vinden het leuk, en het is in de lijn van het album wat gaat komen, maar dan allemaal nummers die er niet op zullen staan.

Zijn de nummers dan ook in dezelfde tijd opgenomen?

Ja, nu wel. We zijn deze keer heel vroeg begonnen, want we wilden nog wat uitproberen. We zijn in februari al begonnen, en in mei begonnen we met de echte opnames. Ze zijn tegelijk met de nummers die op het album staan opgenomen, al moet ik wel zeggen dat we nog niet helemaal klaar waren met alle opnames tegen de tijd dat we de EP uitbrachten. Het was vrij lastig om te kiezen wat we op de EP wilden zetten.

Rond de tijd dat die EP uitkwam gingen jullie ook op tour. Was het album toen ook al af?

Nee. Kort erna hebben we nog wat kleine dingen moeten afwerken. Het mixen is na de tour gebeurd.

Hebben jullie geen klachten gehad dat jullie zowel een cd als een dvd uitbrachten van Superheroes?

We wilden eigenlijk alleen een dvd uitbrengen, maar ik denk dat we dan klachten zouden krijgen. Men wil toch een cd, want die kun je overal afspelen. En er zijn gek genoeg nog altijd mensen zonder dvd speler. Maar er waren ook fans die een dvd wilden, dus hebben we er 's over nagedacht of we een combinatie konden doen, maar uiteindelijk hebben we voor beide gekozen. Voor een mooie prijs, vind ik. Ze zijn niet duur.

Hebben jullie nu de dvd-smaak te pakken, en komt er ook nog een "normale" dvd van Edguy?

Waarschijnlijk gaan we op de komende tournee wat opnames maken. Op de vorige tour hebben we al opnames gemaakt, en we wilden daar een dvd van uitbrengen, maar sommige opnames waren verneukt. We moesten alles goed zien te monteren, wat veel tijd zou kosten, want we moesten dan van meerdere shows 1 show zien te maken. En we moesten ook nog het nieuwe album opnemen, dus hadden we zeker geen tijd. Misschien dat we na de komende tournee nog het oude materiaal gaan bekijken, maar ik weet bijna zeker dat we op deze tour ook opnames gaan maken.

Het nieuwe album dan, Rocket Ride. Het klinkt niet meer echt als powermetal, zoals jullie meestal bestempeld worden, maar meer als heavy metal. Ben je het daar mee eens?

Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Theatre Of Salvation, heb je gelijk. Maar als je onze laatste paar albums luistert hoor je al dat we deze kant op gaan. Het is gewoon de normale voortzetting van de richting die we ingeslagen zijn. We bedenken van te voren ook niet dat we per sé 4 nummers met dubbele bass moeten hebben, en 2 ballads, en 3 mid tempo, etc. We schrijven gewoon de nummers zoals ze in ons opkomen. En nu was dat dus minder powermetal dan vroeger.

Op Hellfire Club waren jullie gitaren harder dan ooit, en nu klinkt het veel relaxter. Wat is er veranderd in jullie?

Ik denk dat het vooral met de productie te maken heeft. We hebben het album heel anders opgenomen, wat resulteert in een ander geluid. We hebben er niet echt bij stilgestaan. Dit voelde gewoon goed.

Volgens jullie biografie hebben jullie het album op tape opgenomen, en dan pas in de computer gezet. Waarom die moeite, als dat ook met een of andere Pro-Tools filter gedaan kan worden?

Edguy - Rocket RideOh, dat kan zeker, maar zo klinkt het beter. Op het vorige album namen we alles normaal op, en dat was natuurlijk erg goed. Nu kwamen we voor het eerst in de studio, en stonden samen in 1 ruimte te spelen. Normaal neem je alles apart op, he. Maar nu stonden we dus net als in een oefenruimte, samen wat te spelen. Er stond iemand wat te filmen, en hij vond het geluid op de camera kut. Dus toen zei een van de studiotechnici dat hij wel even een paar microfoons zou aansluiten, zodat het geluid bij de film ook goed zou zijn. Dat werd dus opgenomen. Na afloop liet hij het ons horen, en stelde hij voor dat we het hele album zo zouden opnemen. Met z'n allen tegelijk, dus. Want het klonk echt goed. Het is lastig te beschrijven, maar zo klinkt het natuurlijker vind ik. Je kijkt elkaar aan, speelt op elkaar in, en dat geeft een heel andere sfeer dan dat je alles track voor track opneemt.

Dat lijkt me toch ook een stuk moeilijker om te mixen.

Dat is het zeker! Je kunt niet zo makkelijk fouten herstellen, omdat je altijd alles hoort op elk spoor. Je kunt dus niet even een andere drumtrack pakken en die bij de gitaren zetten, want op de gitaartracks hoor je ook de drums op de achtergrond. Als die dus iets anders is past het niet.

Maar om terug te komen op die tape, he... waarom tape?

Wij hadden er eerst ook zo onze bedenkingen bij, hoor. Dus we vroegen of het echt zo'n groot verschil was. Toen hebben we opnames gemaakt met die tape, en op de normale manier. Nou, het verschil is erg groot kan ik je zeggen. Het geluid van de tape is veel warmer, en dat kun je niet met een plug-in in Pro-Tools zo krijgen denk ik.

Dus voor in de toekomst zie je dit ook wel zitten?

Ik denk het wel. Het voelde erg goed om het zo te doen. We zijn erg trots op hoe het album klinkt. Het klinkt krachtig, maar ook erg zuiver. En dat laatste had ik niet gedacht.

Dan de songs. Ze klinken ook vrolijker.

Nog vrolijker? Vroeger klonken we toch ook altijd vrolijk?

Nou ik vond deze toch vrolijker klinken dan Hellfire Club.

Daar heb je gelijk in. Op dat album staan wat extreme nummers, nogal snel enzo. Maar wij zijn gewoon vrolijke mensen.

Dat verklaart zeker ook al die grappige nummers.

Ach dat doen we al sinds het begin. Op onze eerste demo hadden we al van die humoristische dingen. We zijn gewoon grappig hahaha. Je moet niet alles te serieus nemen. Muziek is er om mensen te vermaken. En als je er om kunt lachen vermaak je je.

Ben je dan niet bang dat men je niet meer serieus neemt, omdat jullie zoveel geinen?

Nee. Zolang de muziek goed is zal dat niet gebeuren. We zijn geen slapstick-band. Geen Spinal Tap. Nou ja, nog niet.

Een van die niet zo serieuze nummers is Trinidad. Is dat je favoriete vakantiebestemming?

Ik ben er nog nooit geweest, om eerlijk te zijn. Ik heb er nooit echt aan gedacht om daar naar toe te gaan. Dat zou nu eigenlijk toch wel 's moeten gebeuren, vind je niet? Wat wel grappig is: volgens het Duitse blad Rock Hard hebben we een nieuw metalgenre uitgevonden: tropical metal. Hoe verzinnen ze het?? Hilarisch gewoon.

Wie heeft dat nummer verzonnen?

Tobi. Hij vond de naam erg grappig. Hij kwam op een dag de studio binnen, met het idee om een bonustrack over Trinidad te doen. Dus ik ging gelijk van "wat???"
Maar het resultaat is erg leuk. We hebben er wat samples van steeldrums in verwerkt. En we vonden het te goed om als bonustrack te gebruiken. Het moest gewoon op het album komen.

Hebben jullie wel research gedaan naar wat voor soort muziek er in Trinidad gemaakt wordt?

Wel een beetje. Ze gebruiken daar in ieder geval steeldrums. We hadden nog bijna een echt steeldrum-bandje op het album gebruikt. Toen we in de studio zaten was er een festiviteit in de stad, waar zo'n band speelde. Het zou erg grappig geweest zijn als we die in de studio konden krijgen, maar dat ging niet. En we vinden eigenlijk dat dit het lied voor het WK voetbal moet worden voor Trinidad. Ze doen voor de eerste keer mee, dus dat zou wel heel grappig zijn als ze dat zouden draaien hahaha.

Edguy

Je zei daarnet al dat de tour al snel begint. Waarom komt die niet naar Nederland?

We komen naar België, toch?

Ja, maar dat is geen Nederland. De laatste keer dat jullie hier waren is iets van vijf jaar terug. Waarom slaan jullie ons elke keer over?

Het is niet echt overslaan, hoor. Ons boekingskantoor doet z'n best, maar om een of andere reden is het erg lastig om in Nederland een goed aanbod te krijgen voor een show. Nou ja, het hoeft niet eens zo heel goed te zijn, als we er maar mee kunnen leven. En als ik het me goed herinner was die show in 2001 niet echt ons beste optreden ooit. Ik weet nog goed dat we met de bus rondreden, en de chauffeur kon de zaal niet vinden. Hij zat dus maar te vloeken. Het bleek dat we er al 3x voorbij gereden waren, maar we dachten dat het een openbaar toilet of zoiets was. Zo'n gek gebouwtje middenop een veld. En toen waren er ook niet eens zo heel veel mensen, helaas. Nu hoop ik dat de Nederlandse fans naar België komen, het zal zeker de moeite waard zijn.

Daar spelen jullie in de Biebob in Vosselaar. Dat is wel een gave zaal.

Nou, waarschijnlijk wordt het een andere zaal, want het optreden zou bijna uitverkocht zijn. Dus gaat het misschien verplaatst worden naar Hof Ter Lo [in Antwerpen], omdat die veel groter is.

Dat zou ook voor Nederlanders makkelijker zijn, want die is makkelijker bereikbaar.

Echt? Ok dan moet je niet meer klagen hoor hahaha.

Jullie nemen Dragonforce mee op tour. Heb je hun nieuwe album gehoord?

Nee, nog niet.

Wel hun vorige?

Ja.

Ze spelen ongeveer tien keer zo snel als jullie.

Hehe inderdaad.

Ben je dan niet bang dat het publiek al bekaf is als jullie nog 's het podium op komen?

Dat zullen we maar moeten zien. Nee ik ben er niet bang voor hoor, men is wel wat gewend. Ik ben vooral benieuwd naar hoe het in Engeland zal zijn, want daar gaan wij voor Dragonforce openen. Maar in de rest van Europa komt denk ik het meeste publiek voor ons.

Vorig jaar stonden jullie op Wacken. Staan er voro dit jaar nog festivals op het programma?

Ja, een aantal. Ik weet alleen niet precies uit m'n hoofd welke.

Was Wacken jullie grootste show?

Ja, ik denk het wel.

Ook jullie beste?

Mwa, ik weet het niet. Dat hangt niet echt af van de grootte van het festival. We gaan weer in Tsjechië naar een festival, waar we vorig jaar ook speelden. Daar waren toen iets van 25.000 mensen, en het was geweldig. Echt fantastische fans. Ik heb liever dat festival dan Wacken, om eerlijk te zijn.

Is de sfeer zo anders?

Nou, ik ben de laatste tien jaar diverse keren naar Wacken geweest, en ik vind het te groot geworden. Teveel bands, teveel podia. Ik heb liever een wat kleiner festival, met maar 1 podium. Dan kunnen de fans tussendoor ook op adem komen. Gewoon niet teveel bands. 25 ofzo is wel genoeg. Bang Your Head vond ik een stuk leuker, dat is niet zo groot.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    10 mei:
  • Coldborn - The Unwritten Pages Of Death
  • Crownshift - Crownshift
  • Desolus - System Shock
  • Flamekeeper - Flamekeeper
  • Sebastian Bach - Child Within The Man
  • Unleash The Archers - Phantoma
  • 17 mei:
  • Ayreon - 01011001 - Live Beneath The Waves
  • Bat - Under The Crooked Claw
  • Duft - Altar Of Instant Gratification
  • Gatecreeper - Dark Superstition
  • Insanity Alert - Moshemian Thrashody
  • Jasta - ...And Jasta For All
  • Jinjer - Live In Los Angeles
  • Kerry King - From Hell I Rise
  • Knogjärn - Sänka Dig
  • Pain - I Am
  • Pallbearer - Mind Burns Alive
  • Soulline - Reflections
  • The Last Of Lucy - Godform
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.