Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2018

Interview: Bloodrocuted
Met Daan Swinnen en Jason Bond
Door Marc
Geplaatst in mei 2017

Thrash meets death op For The Dead Travel Fast, het derde album van Bloodrocuted. Razendsnelle riffs en brute vocalen kenmerken de pure agressie. Marc sprak met frontman/bassist Daan Swinnen en gitarist Jason Bond over de beginjaren, de veranderingen in de band en de problemen met het label. Je kunt het interview hier lezen.

Bloodrocuted

De gemiddelde leeftijd van de bandleden was zestien jaar toen het debuut Doomed To Annihilation in 2013 uitkwam. Hoe kijken jullie terug op de eerste jaren?

We zijn ongelofelijk trots en vooral blij over de manier waarop we het hebben aangepakt. We waren vanaf het begin ongelofelijk ambitieus en hadden het doel zo veel mogelijk te spelen. Het was dan ook fantastisch om op zestienjarige leeftijd rond te rijden in België, Nederland en Duitsland en zo veel plezier te maken met je beste vrienden. Uiteraard zal je altijd een paar dingen anders aanpakken wanneer je de kans krijgt, maar in grote lijnen is het van begin af aan een ongelofelijke reis die nog lang niet zal stoppen.

Disaster Strikes Back volgde in 2015 en werd goed ontvangen. Mijn favoriete track van dat album is de bonustrack Rise Ov Evil. Waarom heeft Daan niet meer nummers ingezongen op de eerste twee platen?

In onze ogen was Bob altijd de frontman en Daan had niet de ambitie om zanger te worden. Rise Ov Evil was dan ook meer een leuke bonus, omdat Daan tijdens repetities regelmatig mee begon te zingen en we wilden dit graag vastleggen. Het gaf toch een unieke touch aan de muziek. Naarmate de tijd verstreek begon het idee wel meer en meer te spelen om Daan meer te laten zingen, aangezien we stijlmatig begonnen uit te breiden naar death metal en dit zich vooral uitte in de backingvocals. Op de demo Profanity heeft Daan de helft ingezongen.

2015 was een goed jaar voor Bloodrocuted. De tour met Suicidal Angels, Angelus Apatrida en Dr. Living Dead, een deal met Punishment 18 Records, een eigen tournee in Engeland en jullie stonden op grote festivals. Wat was het hoogtepunt in de afgelopen jaren?

Het hoogtepunt was zonder twijfel de tour met Suicidal Angels. Die band is altijd ons grote voorbeeld geweest. Met hen door Europa reizen was een droom die uitkwam. We hadden die jongens al eerder leren kennen, maar twee weken non-stop samen doorbrengen was toch die extra beleving die je als jonge band wilt meemaken. Wat het uiteraard compleet maakte is dat we een ongelofelijke goede respons hadden en ook vaak voor volle zalen speelden.

De demo Profanity liet al horen dat het derde album anders zou worden dan de eerste twee. De old-school thrash heeft plaats gemaakt voor meer diversiteit. Hoe verloopt het schrijfproces bij jullie?

Alle nummers komen van Daan en Jason. Alles wordt thuis apart geschreven en opgestuurd naar elkaar. Om de drie weken komen we samen om alles naast elkaar te leggen, te schrappen wat niet goed is en verder uit te werken wat wel goed is. Hier vinden we vaak een goede balans in onze muziek, aangezien Daan vaak neigt naar black en death metal en Jason het richting pure Teutonic thrash zoekt.

De tekst van Obsession is herschreven en de track heet nu Cult Of Sacrifice. Waarom die verandering?

Bloodrocuted - For The Dead Travel Fast Dat heeft twee verschillende redenen. Ten eerste hadden we het gevoel dat we vocaal niet het onderste uit de kan konden halen met de tekst van Obsession, aangezien de woorden te snel op elkaar volgden en de songstructuur niet optimaal was. Ten tweede vonden we Obsession lyrisch niet veelzeggend en niet sterk genoeg om op een album te zetten dat heel kritisch en diep is. Daarom kozen we ervoor om met Cult of Sacrifice de huidige manier van werken in de politiek en in de maatschappij aan te klagen, omdat we er van overtuigd zijn dat muziek een belangrijk medium is om mensen te overtuigen.

De teksten lijken steeds anti-religieuzer te worden. De titel Profanity zegt al genoeg en The Denial Of The Cross noemen jullie een manifest. Wat is het dat jullie zo tegenstaat aan religie?

Doe een geschiedenisboek open, of lees de krant, dan wordt het meteen duidelijk. In de loop der tijd zijn er zoveel miljoenen mensen gestorven in de naam van God en zijn er zoveel misdrijven gepleegd in zijn naam, dat wij het moeilijk vinden te begrijpen dat mensen er nog in kunnen geloven. We willen met onze muziek niemand bekeren, maar wel aanklagen wat ons frustreert aan hoe mensen zulke dogma’s blindelings kunnen volgen.

Vorig jaar kregen jullie te maken met tegenslagen. For The Dead Travel Fast klinkt veel zwaarder, volwassener en agressiever dan de eerste albums, maar ook in vergelijking met Profanity. Is er een relatie tussen de nieuwe sound en die tegenslagen?

Hier hebben ook weer verschillende factoren een rol gespeeld. Ten eerste begon het ons te irriteren dat er in de muziek zo ongelofelijk in hokjes wordt gedacht. Wij willen niet enkel thrash, death of black metal spelen, maar willen doen wat ons het beste lijkt om te doen. Anderzijds zijn er inderdaad heel wat tegenslagen geweest, waardoor je kwader en gefrustreerder bent. Dan ga je automatisch zwaardere muziek luisteren. De combinatie hiervan resulteert in de kwade, agressieve sound van For The Dead Travel Fast.

De line-up is flink aangepast. Ben van Peteghem is vervanger van Sander Vogt en Dennis Wyffels is de nieuwe leadgitarist. Wat voegen Ben en Dennis toe aan Bloodrocuted?

Ben heeft een heel agressieve stijl van drummen. Hij ramt ongelofelijk hard op zijn snaredrum, waardoor je een gevoel van snelheid en agressiviteit krijgt in de sound. Ben is ook ongelofelijk gemotiveerd en wil alles wat hij heeft in de band steken. Verder heeft hij een ongelofelijk gevoel voor humor en een aanstekelijk blij humeur. Dennis is de serieuzere, harde werker in de band. Hij heeft er alles voor over om de band te laten slagen. Muzikaal brengt hij een ongelofelijk strak spel en prachtige melodieuze solo’s, die onze muziek zoveel meer dimensies geven.

Bob Briessinck is achter de schermen nog wel betrokken bij de band?

Bob is nog altijd onze geluidsman en maakt deel uit van onze vaste crew (als hij niet weg is met andere bands). Verder nemen we onze albums nog altijd op in zijn studio, aangezien hij simpelweg ongelofelijk goed werk levert.

Bloodrocuted

Hoe verliepen de opnames?

De opnames zijn heel vlot verlopen. Ben en Dennis hebben drie weken de tijd gekregen om alle nummers te leren. De jongens hebben hun job ongelofelijk goed gedaan en in vier weken tijd was alle muziek gemixt en gemasterd.

Er is een lyricvideo verschenen voor de titeltrack. Hebben jullie plannen voor het opnemen van een videoclip?

Er zijn inderdaad concrete plannen voor een videoclip, die gepland staat om deze zomer uit te komen.

For The Dead Travel Fast verschijnt via Punishment 18 Records en in eigen beheer. Jullie hebben de samenwerking met het label beëindigd. Heeft jullie leeftijd op het moment van tekenen te maken met de ontstane problemen?

Onze leeftijd had hier niets mee te maken, aangezien Punishment 18 Records altijd voor ons deed wat we verwachtten. Het grote probleem is dat Punishment 18 Records er heel lang deed over het contract door te sturen en na een bepaalde tijd niets meer van zich liet horen. Toen we hoorden van andere bands dat er bij hen hetzelfde aan de gang was, hadden we door dat het label zelf in het slop geraakte. Wij willen als band zo professioneel mogelijk werken en vonden het daarom de juiste keuze om de samenwerking te beeïndigen.

Op 12 mei is de releaseparty in samenwerking met Antwerp Metal Fest en Kavka. Aansluitend gaan jullie op tournee door Europa met Nargaroth, Absu en Hate. Staan er al festivals in de agenda?

We zijn nog met een aantal festivals aan het onderhandelen en er staan ook een paar mooie zaalshows in het vooruitzicht deze zomer. Verder kunnen we hier nog niets over vertellen.

Willen jullie nog iets kwijt aan de lezers van Metalfan.nl?

Check zeker ons album. Op 29 mei spelen we in Tilburg en 2 juni zijn we in Amstelveen. We hopen al onze Nederlandse fans daar te zien in de pit!

[ Terug naar de Interviews ]