Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-05-2018

Interview: Off The Cross
Met Steven van Crombruggen
Door Marc
Geplaatst in januari 2017

Op 20 januari komt het debuutalbum Divided Kingdom van Off The Cross in Nederland uit. De nieuwe Belgische sensatie uit Antwerpen heeft in korte tijd een goede reputatie opgebouwd. In de aanloop naar het verjaardagfeest van Metalfan.nl, georganiseerd met Metalfront Gorinchem dat het vijfjarig jubileum van zijn Bruut Metalfeest viert, sprak ik met frontman Steven van Crombruggen.

Off The Cross

In maart begonnen jullie als Off The Cross. Een maand later hadden jullie al tienduizend views voor The Final Adjustment, eind mei kwam de uitnodiging te openen op Epic Metal Fest en jullie worden nu, nog geen jaar later, de nieuwe sensatie uit Antwerpen genoemd. Terugkijkend hadden jullie vanaf het begin een goed plan en een duidelijk doel voor ogen, maar had je dit resultaat verwacht?

We hebben het eerste jaar vooral nieuwe nummers geschreven en herschreven. Toen de opnames achter de rug waren, zijn we op zoek gegaan naar leuke plekken om op te treden. Vanaf het begin heb je een doel voor ogen, maar je moet eerst de juiste mensen tegenkomen en op de juiste plekken spelen. Groezrock en Epic Metal Fest waren natuurlijk voor ons de gedroomde plekken om te starten. Dit heeft vele deuren geopend en zal hopelijk in de toekomst nog meer deuren openen.

We spraken elkaar tijdens Epic Metal Fest kort in de kelder van 013. Je gaf toen aan met Off The Cross alles anders te willen doen. Waar moet ik dan aan denken?

Off The Cross - Divided Kingdom Met anders bedoel ik vooral als band een eigen sound creëren. Iets wat niet direct te vergelijken valt met andere bands uit het hardere genre. De leden van Off The Cross hebben hard moeten werken om te evolueren, vooral om muzikaal technisch beter te worden. Maar ik bedoel ook evengoed dat de omkadering goed moet zijn. De communicatie naar de buitenwereld, de technische omkadering van de band en het juiste management zijn belangrijke factoren om te groeien als band.

Enkele maanden na het uitbrengen van The Final Adjustment was jullie eerste optreden op Groezrock. Dat was het moment waarop jullie echt konden zien of de muziek zou aanslaan bij het publiek. Was het niet heel spannend om voorafgaand aan het eerste optreden zoveel te investeren in de band?

Zonder investering van tijd, moeite en geld kom je nergens in de wereld. Als je iets wilt bereiken, is het noodzakelijk om te investeren. De investeringen vind ik zelf niet spannend. Dat is een berekend risico dat we wilden nemen. Optreden op Groezrock daarentegen was wel heel erg spannend. Normaal is de eerste keer dat je voor een publiek speelt al erg spannend, maar als het eerste optreden op Groezrock is, dan spreken we niet enkel over spannend, maar zoveel spanning dat je bijna je zenuwen niet onder controle kunt houden. Gelukkig was het erg koud, zodat niemand kon merken of we stonden te beven van de kou of door de stress.

Na het optreden op Groezrock werden jullie uitgenodigd door Epica, gevolgd door de uitnodiging van Alcatraz Music om te openen voor The Agonist in De Kreun. Wat heeft dat voor jullie betekend?

Veel. Heel erg veel. In de eerste plaats is het een bevestiging dat je als band de juiste keuzes maakt. Het is een appreciatie voor het harde werk dat we in onze muziek en liveset steken. En zoals eerder gezegd, het opent deuren en dat is erg belangrijk voor een nieuwe band. Wat we willen is op zoveel mogelijk leuke plekken spelen en onze muziek laten horen aan mensen die van harde muziek houden.

Divided Kingdom is geproduceerd en gemixt door Ace Zec in de Oceanside Studio. Hoe verliepen de opnames?

De opnames verliepen niet altijd even vlot. We hebben onze nummers onder leiding van Ace erg vaak herschreven. Ace haalt volgens mij het beste uit artiesten. Hij dacht mee over onze muziek en maakte onze nummers sterker, complexer en vooral krachtiger. Tijdens de opnames blijft hij je pushen om het beste uit jezelf te halen. Dit betekent ook dat je vaak je eigen ego en trots opzij moet zetten, want het is voor hem pas goed als je het uiterste uit jezelf haalt. Zonder Ace hadden we nooit zo’n goed debuutalbum kunnen uitbrengen. Dit heeft tijd gekost, zowel voor hem als voor ons. Daarvoor zijn we Ace dan ook eeuwig dankbaar!

De mastering is gedaan in de Fascination Street Studios (Opeth, Arch Enemy, At The Gates) van Jens Bogren in Stockholm. Zijn jullie helemaal tevreden over het resultaat?

Mastering zorgt voor helderheid. Goede mastering maakt de plaat dus af en daarom hebben we voor Jens Bogren gekozen. Je investeert al erg veel in een plaat en dan zou het jammer zijn om niet die laatste stap te zetten die het album helemaal af maakt. We zijn daarom helemaal tevreden over het eindresultaat.

Off The Cross

We hebben al kennisgemaakt met The Final Adjustment en Book Of Doom. Na jullie optreden op Epic Metal Fest was ik vooral erg te spreken over Megalomaniac. Hoe zou je zelf de nummers op Divided Kingdom omschrijven?

Loud! We hebben er niet voor gekozen om een andere band te kopiëren, of om binnen een bepaald muziekgenre te vallen. We kiezen voor luide en harde muziek, soms met catchy refreinen zoals Megalomaniac of Book Of Doom. Soms kiezen we voor minder toegankelijke nummers, zoals Black Herd, waarvoor inmiddels ook een video is verschenen. We hopen dat concertbezoekers de muziek goed vinden, maar in de eerste plaats moeten we er zelf achter staan. Dat zorgt ervoor dat je eerlijk en gemeend je eigen muziek kunt overbrengen naar het publiek.

Leuk dat jullie het verjaardagfeestje van Metalfan.nl meevieren. De releaseparty is op 17 december in Nootuitgang, Edegem. Staat er verder al iets in de agenda?

Hou vooral onze kalender in de gaten. Er staan al enkele leuke shows op en er komen er nog meer aan! We maken stilaan onze shows bekend, aangezien we nog niet alles mogen aankondigen.

Wil je nog iets kwijt aan de lezers van Metalfan.nl?

Blijf nieuwe metalbands checken en blijf naar concerten gaan! Jullie zorgen ervoor dat bands op goede podia kunnen staan en kansen krijgen. En koop onze debuutplaat, want we willen dat zoveel mogelijk mensen onze muziek leren kennen.

[ Terug naar de Interviews ]