Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-05-2018

Nymeria - The Art Of Deception
Jaar van release: 2016
Label: Painted Bass Records
Nymeria - The Art Of Deception
Eind november vorig jaar verlieten maar liefst vier leden van Nymeria de band. Kevin van den Heiligenberg, Mike Jansen, Nathalia Hoogkamer en Marc van der Meulen besloten hun vrije tijd op een andere manier te gaan besteden. Ze laten gitarist Patrick Moed en zanger Marnix van Malsen achter met een vacaturelijst. Beide heren maken sinds de oprichting in 2005 deel uit van de line-up en zijn vastberaden om door te gaan met de symfonische metalband.

2016 begon nog zo mooi met het uitbrengen van de derde full-length The Art Of Deception; een plaat met zeven nummers met een totale speeltijd van iets meer dan een half uur die mogelijk aansluit bij de wensen van onder andere Cradle Of Filth- en Dimmu Borgir-fans. Het geheel voelt overigens langer aan. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de nummers niet altijd strak uitgevoerd zijn en dat ze propvol met ideeën zitten. Goede ideeën overigens, maar ze zijn helaas niet altijd passend gestructureerd.

Het ‘less is more’-advies is hier beslist van toepassing. Nymeria lijkt namelijk iets te veel hooi op zijn vork te nemen. Hier en daar verslikt de drummer zich bijvoorbeeld. Daardoor komen sommige secties wat rommelig over, maar zoals reeds gemeld zijn er goede ideeën (Fate Revealed, titelnummer en Breathe). Met name gitaristen Marc en Patrick komen met prachtige melodieën en zeer vaardige solo's op de proppen. Ze vallen op bepaalde momenten prima samen met de toetsenpartijen van Nathalia (Breathe). Mede daardoor is het bij vlagen prettig luistervoer, maar het geheel komt soms ook te druk over.

De vergelijking met Cradle Of Filth komt behalve de theatrale symfonische black/death metal ook op het conto van Marnix. Zijn extreme vocalen zijn bruter, maar ze lijken regelmatig op die van Dani Filth, met name als hij een hoge gil eruit perst. Hij doet dat korter en minder overtuigend dan Dani, maar de extreme vocalen passen wel bij de muziek. Opvallend is dat ze tijdens de tweede helft van het album overtuigender zijn dan bij aanvang.

Tekenend voor deze release is het einde met Heart Of The Blackbird en Breathe. Enerzijds is er de slordige uitvoering op technisch vlak van drummer Kevin, anderzijds de uitstekende bijdrage van Nathalia. Uiteindelijk is The Art Of Deception een wisselvallige release met sterke en zwakke momenten en toont deze schijf een muzikantencollectief dat ambitieus is, goede ideeën heeft, maar deze nog niet weet om te zetten in goed geproduceerde songs met een compositorische samenhang.

Tracklist:
1. Blasphemy
2. Fate Revealed
3. Bloodstained
4. The Art Of Deception
5. Vampire Manifesto
6. Heart Of The Blackbird
7. Breathe

Score: 65 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 14 februari 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]