Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-08-2019

Kratos - Arlechino
Jaar van release: 2016
Label: Inverse Records
Kratos - Arlechino
De Roemeense symfonische darkmetalformatie Kratos (sterkte, kracht) bestaat twintig jaar. Waar het jubileum voor een aantal bands een prima gelegenheid is om een best of-album uit te brengen, is dat nog lang niet van toepassing op het Oost-Europese gezelschap. Dat is namelijk pas toe aan de tweede full-length. Arlechino is de opvolger van Looking Behind The Mirror (1999). In de tussentijd is het kwartet, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, niet stil blijven zitten. Kratos trad live op, maar kreeg ook te maken met wisselingen in de line-up.

De formatie uit Boekarest speelt een mix van sfeervolle symfonische, dark en gothic metal, beïnvloed door Epica, Lacuna Coil, Tiamat, King Diamond, Rammstein, Cradle Of Filth en Tristania. Het sfeerelement komt vooral van de toetsenist die het niveau van de composities samen met zangeres Monica Barta verhoogt. De creepy tunes en de gevarieerde gothic-achtige zang van Monica versterken elkaar en ook de afwisseling met de verstaanbare grunts van Dan Dron pakt goed uit. De gitaristen komen veelal met moderne staccatoriffs. Ze vormen samen met de machinale ritmesectie een krachtige metalen basis.

Niet alle nummers zijn een hit, maar het titelnummer, het stevige Fishing, het cinematische It’s Empty I - Perception en het ijzersterke Three Times In A Lifetime zijn na een paar luisterbeurten zeer aangenaam en hoe vaker je luistert, des te meer je went aan de overige tracks, zoals Delirium, waarin Marius Popeanga, zanger van het Roemeense Avatar, te horen is. Toch valt er jammer genoeg af en toe een leegte in de muziek of is de songwriting nog niet op het gewenste niveau (Inner Chaos en het van een niet geslaagd gesproken gedeelte voorziene It’s Empty II – Our Burden). De gitaarpartijen mogen in de toekomst wat dat betreft fantasierijker.

Arlechino is een grote sprong voorwaarts voor de Hongaren. De krachtige basis, de bij vlagen erg gave keyboardpartijen en bombastische orkestrale arrangementen vullen elkaar mooi aan. Al is de theatrale zang niet altijd accentloos, Monica zingt zuiver. Productioneel hebben de muzikanten uit Boekarest, de stad waarin ook de voor het artwork verantwoordelijke Costin Chioreanu woont, het op orde. Derhalve een aangename kennismaking met Kratos, dat met Arlechino een plaat aflevert die er beslist mag zijn.

Tracklist:
1. Arlechino
2. Fishing
3. Beyond Knowing
4. Inner Chaos
5. It’s Empty I – Perception
6. It’s Empty II – Our Burden
7. Three Times In A Lifetime
8. Delirium (ft. Marius Popeanga)
9. It’s Empty III – The Way Out! Now, I choose!
10. Reverse Effect (bonustrack)

Score: 76 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 23 juni 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]