Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-11-2018

Agent Fresco - Destrier
Jaar van release: 2015
Label: Long Branch Records

Agent Fresco - Destrier

Wat moet je schrijven als de band waarvan je de hoogste verwachtingen ooit hebt, je verwachtingen overtreft? Agent Fresco, wat een band! Het IJslandse kwartet overrompelde mij in 2012 op Euroblast toen ik enigszins laconiek de zoveelste band stond te fotograferen. Ik werd volledig van mijn sokken geblazen. Zo technisch, zo melodieus, zo divers en tegelijkertijd zo emotioneel! En dat allemaal terwijl de heren slechts één album in de schappen hebben liggen.

Dat bewuste album A Long Time Listening is intussen alweer vijf jaar oud en het is dus de hoogste tijd voor een opvolger. En dat is me toch een opvolger van formaat geworden... Destrier, zoals de titel van dit meesterwerk luidt, verwijst naar een type paard dat in de Middeleeuwen vooral in oorlogen ingezet werd. En op oorlogspad zijn de heren. Niet om de wereld te veroveren, maar de harten van luisteraars.

Vanaf de sluimerende opener Let Them See Me tot aan de sluiter Mono No Aware (met een easter egg, die het album nog meer diepgang geeft) is het ruim vijftig minuten lang genieten geblazen. De geweldige stem van zanger Arnór Dan is misschien even wennen, maar wie zich dat toelaat, heeft jaarlijstmateriaal in handen. Van breekbaar en gevoelig ("Carry me. Now more than ever") naar ultieme frustratie en radeloosheid (Angst) lucht hij zijn hart. Laatstgenoemde track is ook gelijk het minst toegankelijke nummer. De jazzy ritmes culmineren in een chaotische track die nog het meest weg heeft van een rauwe deathmetal-track.

Destrier is dan ook een achtbaan aan emoties. Agent Fresco is een band van contrasten en dat komt ook hier weer tot uiting. Want het viertal schrijft ook poppy, hitgevoelige tracks, zoals het lekker uptempo Howls. En zo kan ik doorgaan met beschrijven wat er allemaal te horen is, maar woorden schieten tekort. Ik heb dan ook eigenlijk nog maar één advies: Doe uzelf niet tekort en koop deze plaat.

Tracklist:
1. Let Them See Us
2. Dark Water
3. Pyre
4. Destrier
5. Wait For Me
6. Howls
7. The Autumn Red
8. Citadel
9. See Hell
10. Let Fall The Curtain
11. Bemoan
12. Angst
13. Death Rattle
14. Mono No Aware

Score: 90 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 6 augustus 2015

Koop dit album in

Meer Agent Fresco:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Agent Fresco - Destrier
Reactie van Hieronimus op 06-08-2015 om 16:26u

Ik kan me na het lezen van deze review nog steeds moeilijk een voorstelling maken van de soort muziek die Agent Fresco speelt; geen verwijzingen naar gelijksoortige bands, geen genre-benamingen (op het laten vallen van deathmetal/jazz na). Gelukkig bood YouTube uitkomst, maar tijdens het bekijken en beluisteren van het nummer See Hell werd ik niet echt enthousiast.

Agent Fresco - Destrier
Reactie van Een Metalfan op 06-08-2015 om 16:58u

mijn piemel werd er ook heel slap van...

Agent Fresco - Destrier
Reactie van Een Metalfan op 06-08-2015 om 20:06u

Paar nummers beluisterd..maar nee, niets voor mij. Smaken verschillen nu eenmaal en er zullen best wel liefhebbers voor zijn. Geef er dus geen cijfer voor.

Agent Fresco - Destrier
Reactie van poser op 06-08-2015 om 21:33u
Score: 15 / 100

te gek

Agent Fresco - Destrier
Reactie van Bastiaan op 07-08-2015 om 00:45u

Heb ook wat geluisterd. Aparte band. Maar mij kon het totaal niet boeien. Regelmatig onnodig ingewikkeld en veel van de hak op de tak.

Agent Fresco - Destrier
Reactie van Don C op 07-08-2015 om 19:18u
Score: 84 / 100

De recensent verslikt zich een beetje in zijn eigen enthousiasme bij deze bespreking, maar dat kan ik ook wel begrijpen. Echte duidelijke referenties zijn er ook niet echt te maken, het dichtste bij is toch echt Leprous, maar dan vele malen poppier en jazzier. De muziek is een stuk softer en warmer op een aantal kleine uitbarstingen na, maar pakt ritmisch net zo grillig en verschuivend uit, bijna math rock-achtig. Erg interessant, in ieder geval.

Agent Fresco - Destrier
Reactie van Reinier op 22-11-2015 om 23:25u
Score: 80 / 100

Afgelopen vrijdag Agent Fresco gezien in Maastricht. Ter voorbereiding had ik beide albums uitgebreid geluisterd op Spotify en dit tweede album is veel beter dan het eerste, met name omdat de stem veel beter tot zijn recht komt. Het optreden was geweldig, en ik heb ter plekke dit album aangeschaft. De schijf heeft mijn cd-speler nog niet verlaten en dat zal hij ook niet snel doen.

Het is moeilijk uitleggen wat het precies voor muziek is maar ik zal toch een poging wagen. Het is technische melodische hardrock. Een beetje a la Muse, maar dan veel veelzijdiger. Bij vlagen melodischer, bij vlagen rustiger, bij vlagen veel harder, veel meer afwisseling in ritmes, en vooral intiemer. Muse is vrij pompeus, Agent Fresco juist niet. Je moet wel van de stem houden. Als die je snel tegen gaat staan, is Agent Fresco waarschijnlijk niet voor jou, maar het is zeker de moeite waard om een poging te doen eraan te wennen.

Ik geef dit album 8/10. Eén na beste album van het jaar tot dusver, na de laatste plaat van Steven Wilson. Niet perfect, maar erg mooi, vol detail, emotie en zeer afwisselend, dus nooit saai. Zeker een aanrader!