Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-06-2019

Cynic - Kindly Bent To Free Us
Jaar van release: 2014
Label: Season of Mist

Cynic - Kindly Bent To Free Us

Focus en Cynic. Dat zijn twee woorden die in de metalwereld onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Focus was jarenlang het enige album van de Floridianen en tevens een baanbrekend album binnen het technische, progressieve metalsubgenre. Het leverde Cynic een cultstatus op. De langverwachte reünie kwam in 2008 en sindsdien heeft de band enkele EP’s en albums uitgebracht. Allen met een brede focus. Wel kwam de metal meer op de achtergrond te liggen.

Ook op het nieuwe album Kindly Bent To Free Us gaat Cynic een nieuwe richting op. Zo zijn de metal-elementen nu nagenoeg verdwenen en trakteert Paul Masvidal de luisteraar uitsluitend op cleane, melodieuze zangpartijen die bij een willekeurig indie-bandje niet zouden misstaan. Met name The Lion’s Roar is hier een goed voorbeeld van. De eerste nummers zijn dus zeker even wennen voor de Cynic-liefhebber. Het album gaat verder met fraaie tracks als Kindly Bent to Free Us, Infinite Shapes en Moon Heart Sun Head. Bij deze drie nummers is goed de vertrouwde, futuristische sfeer weer terug te horen en is de klasse van de muzikanten duidelijk hoorbaar. Met name de bas- en drumpartijen zijn weer om van te smullen.

Ook Gitanjali en Holy Fallout zijn sterke nummers met een flinke gelaagdheid. Toch begint tegen het einde van de plaat de zang van Masvidal wel wat te vervelen. Hij heeft op dit album duidelijk gekozen voor een wat melodieuzere stijl. Helaas is zijn stem toch wat dunnetjes en lijkt deze zangstijl niet geschikt voor een volledig album. Naar het einde van de plaat toe ga je toch stiekem hopen op wat meer variatie in het stemgeluid.

Kindly Bent To Free Us blijkt na een flink aantal luisterbeurten een waardige toevoeging in de discografie van Cynic te zijn. Ondanks de melodieuze aspecten heeft het album voldoende diepgang en gelaagdheid om je als luisteraar nog lang genoeg geboeid te houden.

Tracklist:
1. True Hallucination Speak
2. The Lion’s Roar
3. Kindly Bent To Free Us
4. Infinite Shapes
5. Moon Heart Sun Head
6. Gitanjali
7. Holy Fallout
8. Endlessly Bountiful

Score: 79 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 10 februari 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cynic - Kindly Bent To Free Us
Reactie van Zagato op 10-02-2014 om 13:39u

Focus is een van mijn all time favourites, Traced in Air is erg goed. CBA was huilen met de pet op, ik hou mijn hart dus vast.....

Cynic - Kindly Bent To Free Us
Reactie van Wyrm op 10-02-2014 om 20:29u

Wat ik tot nu toe heb gehoord bevalt me prima. De zang is in vergelijking met het alom bejubelde focus volgens mij alles behalve vervelend. De Robin (robot van Bassie en Adriaan) zang van de vorige platen begon mij juist flink de keel uit te hangen.

Het klinkt nu meer als een samensmelting van Aeon Spoke en de oude Cynic. Ieder z'n meug, maar voor mij is dit een welkome ontwikkeling!

Cynic - Kindly Bent To Free Us
Reactie van Metal Meepy op 11-02-2014 om 07:05u

Zo, jullie zijn snel met deze review...

Ik heb bij Cynic altijd ruim de tijd nodig alles te laten inzinken. Net als bij Focus en Traced in Air beviel de eerste luisterbeurt van Kindly Bent To Free Us me eigenlijk niet echt. De 2e en 3e keer waren al veel beter, en ik verwacht daarom ook nu een gestage opmars in de richting van mijn 'Galerij der Groten'.

De grunts hadden van mij mogen blijven. Daar staat tegenover dat een aantal nummers veel meer uitgesproken 'jazzy' is dan tot nu toe al het geval was, en dat bevalt me wel. Bas en drums zijn weer erg indrukwekkend, met de bas veel meer naar voren in de mix dan bij Traced in Air, en ook daar ben ik blij mee. De mix als geheel is wel even wennen, en had van mij wel voller gemogen.

Verder: het viel me op dat een van de nummers wat overeenkomsten heeft met het outro van Embodiment Is The Purest Form Of Horror van Sculptured (2008). Dat is voor Cynic fans sowieso een aanrader.

Cynic - Kindly Bent To Free Us
Reactie van Metal Meepy op 16-02-2014 om 22:54u
Score: 94 / 100

Na een week luisteren ben ik overtuigd. Dit is wederom top, maar (nog) net niet zo goed als hun eerdere werk. Komt vast wel heel hoog in mijn jaarlijst.

Overigens: mijn score is gebaseerd op de limited edition met de (fantastische) bonustrack "Earth Is My Witness".

Cynic - Kindly Bent To Free Us
Reactie van Ainu op 14-03-2014 om 19:49u
Score: 95 / 100

Dit is wederom een "grower". Je moet 'm tijd geven, en ik kan begrijpen dat sommigen die moeite niet willen doen. Voor mij is al wat de naam Cynic draagt echter heilig, die krijgen eindeloos krediet.

Ik moet toegeven, ik had het er initieel ook moeilijk mee. De eerste keer dacht ik "oei, dit is toch echt wat te soft". Sommige nummers geven ook een eerste indruk van relatief simpele rockdeuntjes te zijn, zoals de start van The Lion's Roar. Maar een grondige luisterbeurt of tien later merk je dat er veel meer inzit. De plaat is in elk geval gevarieerder dan z'n voorgangers, maar het belangrijkste is dat alles, in typische Cynic stijl, perfect samenwerkt.

Technisch is het uiteraard weer af. Het beste aan Cynic vind ik dat je kan genieten van het technische meesterschap, terwijl elk hoogstandje echt deel uitmaakt van het nummer. Terwijl je bij veel andere prog bands snel het geval krijgt dat ze technisch zijn om technisch te zijn. Bij Cynic heb ik dat gevoel letterlijk nooit, ook hier weer niet.

Ondertussen zweer ik bij nummers als Kindly Bent to Free Us, Gitanjali, Holy Fallout, Moon Heart Sun Head, etc. In elk nummer vind ik wel iets te appreciëren. Ik zet deze plaat even graag op als Traced in Air. Focus blijft comfortable m'n favoriet, maar oké, dat is een once in a lifetime plaat. Hoedanook is Kindly Bent to Free Us een waardige toevoeging aan Cynic's discografie.

Cynic - Kindly Bent To Free Us
Reactie van Metal Meepy op 16-03-2014 om 07:53u

Mooie woorden, Ainu, de spijker op z'n kop. En goed om te zien dat meer mensen de tijd willen nemen voor deze plaat. Op andere metalsites krijgt deze plaat soms zelfs een onvoldoende als score; eigenlijk te bizar voor woorden. Nou ja, ben zelf inmiddels de gelukkige eigenaar van de "deluxe faux book" edition, met de extra track.