Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-05-2019

Raven - Rock Until You Drop - A Long Days Journey (dvd)
Jaar van release: 2013
Label: SPV
Raven - Rock Until You Drop - A Long Days Journey (dvd)
Soms heb je van die cd's en dvd's die op de plank blijven liggen. Vaak uit tijdgebrek, soms vanwege andere redenen. Deze dvd van de levende Britse metallegendes Raven valt in de laatste categorie. Zelden heb ik me zo gestoord aan een moderne beelddrager.

Dat ligt eigenlijk niet eens aan de muziek. De clips en liveshots mogen er best zijn. Raven maakte immers in zijn veertigjarig (!) bestaan genoeg lekkere songs. Het probleem schuilt in het hoofdbestanddeel van deze dvd. Een 190 minuten durende documentaire die de gehele carrière van de groep beslaat, lijkt de natte droom voor iedere fanaat. Maar de film lijdt aan één godsirritant euvel. Namelijk dat de docu na iedere scene automatisch terugschakelt naar het hoofdmenu. Gevolg: veel zoekwerk en een speelduur die gerust een ronduit vervelende middag in beslag neemt.

Alleen al om die reden is deze release een zooitje. Want hoewel het materiaal zichtbaar met liefde is verzamelt, doet de documentaire nogal amateuristisch aan. Het geluid wisselt sterk per clip en je moet aardig thuis zijn in het Noord-Engelse dialect van de gebroeders Gallagher. Gelukkig is daar ondertiteling voor, maar de citaten van zo'n beetje alle mensen die ooit wat met Raven te maken hebben gehad, zijn lang niet allemaal even interessant. En jawel, ook de porem van Lars Ulrich ontbreekt niet.

Hoewel het vreselijk lastig is door deze minpunten heen te kijken en luisteren, geeft de dvd best een goed overzicht van de bestaansgeschiedenis. Zo komen alle platen aan bod. Uiteraard de klassiekers, maar ook zwakke broeders als The Pack Is Back en Glow ontkomen niet aan een analyse. Positief is dat de bandleden geen blad voor de mond nemen en behoorlijk zelfkritisch uit de hoek komen. Gelukkig leidt dat niet tot Anvil-taferelen, want in tegenstelling tot de Canadezen weten de inmiddels in Amerika woonachtige Britten hun waardigheid wel te behouden.

Aan de andere kant maakt de documentaire ook duidelijk waarom het na een vliegende start nooit meer wat geworden is met Raven. Mislukte knievallen voor de Amerikaanse markt en een gebrek aan goed songmateriaal op de latere platen zorgden dat de ultieme doorbraak uitbleef. Deze dvd past qua montage en artwork precies in dat straatje. Raven blijkt nog altijd sympathiek en bevlogen. Maar dat leidt ditmaal helaas niet tot een volwaardig eindproduct. Daar kunnen de extra interviews, muziekfragmenten en optredens in het pakket niets aan veranderen.

Tracklist:
Disc 1:
Documentary: The Whole Story

Disc 2:
Extra's.

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 8 februari 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Raven - Rock Until You Drop - A Long Days Journey (dvd)
Reactie van appie op 08-02-2014 om 13:39u

ooit enkele jaren (tot en met) all for one, mijn favoriete band geweest, na de ronduit kinderachtige albums stay hard en the pack pikten ze de draad weer enkele albums vanouds op maar waren ze inmiddels door zoveel bands voorbij gestreefd.
ik ben ze altijd blijven volgen maar inmiddels hebben ze aardig hun oude glans verloren, na een hele rits matig tot redelijke albums en onopvallende live optredens.
toch was het laatste album een kraker en mogen ze best wel weer eens met een nieuwe op de proppen komen.
deze dvd laat ik maar voor wat ze is.

Raven - Rock Until You Drop - A Long Days Journey (dvd)
Reactie van peetn op 08-02-2014 om 18:55u

we worden oud.....

Raven - Rock Until You Drop - A Long Days Journey (dvd)
Reactie van Johnny op 08-02-2014 om 19:45u

Begin 80 dacht ik nog dit wordt een hele grote. Maar helaas is dit niet gebeurt. Maar er waren veel bands die grote kansen hadden maar het (net niet) gehaald hebben. Bijv. Saxon, Y&T, MSG enz.

Raven - Rock Until You Drop - A Long Days Journey (dvd)
Reactie van Hans op 09-02-2014 om 11:36u

goed voorbeeld van een band die voor het grote geld ging en met een flinke pets op de bek wakker werden. jammer dat het nooit meer is goedgekomen. Ik herinner me Aardschokdag in Den Bosch waar de PA uitviel en Mark Gallagher een enorm vette gitaarsolo op zijn backline gaf..onvergetelijk!
Ik laat het maar bij die herinnering en sla de dvd maar over.

Raven - Rock Until You Drop - A Long Days Journey (dvd)
Reactie van EWING1 op 10-02-2014 om 12:34u

Ik herinner me het optreden in Dynamo(de oude)waar de geluidsbox bijna door het raam naar buiten viel.