Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-03-2019

Vengeance - Piece Of Cake
Jaar van release: 2013
Label: SPV / Steamhammer Records
Vengeance - Piece Of Cake
Mijn verwachting was hooggespannen na de release van het album Crystal Eye in 2012, dat vanwege extern aangeleverd songmateriaal toch wel enigszins verrassend was. Wederom onder productionele leiding van Michael Voss toog de band naar de KidPoolstudio in Greven om Piece Of Cake op te nemen. De bio beloofde veel; zo zou het songmateriaal "old school Vengeance met een modern sausje" zijn en "met aanstekelijke refreinen", aldus Timo Somers, als leadgitarist vervanger van zijn veel te vroeg overleden vader Jan.

Nu ben ik al sinds een jaar of 30 fan van Vengeance, maar deze belofte wordt helaas niet waargemaakt. Het songmateriaal ademt in geen enkel opzicht de stijl en sfeer van de gloriedagen. Dat mag je van een band die zich in een evolutie bevindt misschien ook niet verwachten, maar de naam Vengeance staat sinds jaren borg voor melodieuze partyhardrock, en de fans verwachten nu eenmaal herkenbaarheid. Herkenbaarheid die overigens in de line-up aanwezig is, want zowel bassist Barend Courbois als drummer Hans In 'T Zandt zijn op deze cd terug te vinden.

Het album kent wat mij betreft geen uitschieters. Het zijn stuk voor stuk aardige composities, maar in tegenstelling tot de glorietijd zijn er geen nummers die echt blijven hangen, wat ik met sommige nummers op Crystal Eye nog wél had. Als het gaat om de muzikale prestaties dan valt in (zeer) positieve zin het spel van Timo Somers op. Deze zeer getalenteerde jongen, tevens gitarist bij Delain, krijgt het op zo'n jonge leeftijd voor elkaar om de nummers echt te dragen. Tot mijn (toch wel) verdriet is de zang op dit album van de categorie "schreeuwerig", daar waar Leon in mijn ogen altijd erg sterk was als het gaat om een gedragen en melodieuze invulling, en zeker bij de ballads. In de rustige passages hoor ik de oude Leon terug maar ik ben er niet erg van gecharmeerd wanneer hij de hoogte in gaat en zijn stem een klankkleur krijgt die niet bij Vengeance past.

Tja wat moet ik hier nou van zeggen? Eigenlijk ben ik teleurgesteld in het feit dat de sfeer van weleer gewoon echt niet terug is. Natuurlijk snap ik dat de band verder moet maar dan hoop je als fan toch op dat ondefinieerbare stukje "Vengeance" van vroeger, en de muziek die ze nu maken past niet erg bij de roem die de heren in de afgelopen 30 tot 33 jaar hebben vergaard. Ik hoop van ganser harte dat de band qua nummerkeuze echt een stapje terug in de tijd gaat maken en weer met écht pakkende nummers komt die iedereen met een glimlach mee laat deinen, want dát is voor mij Vengeance. Op 9 november treedt de band op in thuishaven Tilburg als onderdeel van een tour met Mad Max.

Tracklist:
1. World Arena
2. Tears From The Moon
3. Raintime Preload
4. Raintime
5. Sandman
6. Back To Square One
7. Headquake
8. Train
9. Mirrors
10. Piece Of Cake
11. Goodbye Mother Sky

Score: 68 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 20 oktober 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van beavis op 20-10-2013 om 16:17u
Score: 4 / 100

Not mine piece of cake!

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van Een Metalfan op 20-10-2013 om 18:28u

De muziek heb ik nog niet gehoord, maar wat een verschrikkelijk slechte cd cover

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van Jos op 20-10-2013 om 19:25u

Ben hier toch wel erg benieuwd naar, ga het binnenkort eens beluisteren.
De cd cover doet mij denken aan hun eerste album, die ik overigens nog steeds niet in mijn collectie heb. Zijn hier misschien nog mensen die weten hoe ik deze kan bemachtigen?

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van Hans op 20-10-2013 om 20:28u

Jos, is niet meer te krijgen, ook niet via MusicStack.com.
Ik zou het op Ebay proberen.

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van Jos op 20-10-2013 om 22:13u

Thanx Hans, Ebay heb ik nog niet geprobeerd ga zo eens kijken.
Tip voor Vengeance: Re-release!
Heb net een paar nummers van de nieuwe gehoord, klinkt op het eerste gehoor zo slecht nog niet, maar moet er nog maar eens goed de tijd voor nemen.

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van Hans op 20-10-2013 om 22:37u

een re-release zit er niet in; indertijd gevraagd bij Transmission maar die zag er geen brood in omdat er te weinig vraag naar was.

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van Tim op 21-10-2013 om 19:26u

Ik heb de cd weliswaar nog niet beluisterd, maar sinds de reunie-cd 'Back in the Ring' ervaar ik dalende lijn; 'Soul Collector' vond ik minder en 'Crystal Eye' en weer wat minder. De frisheid die Back in the Ring kenmerkte mis ik op de navolgende cd's en ook het aantal memorabele songs neemt af. Nog steeds prima te behappen hoor, maar ze doen de dagen van weleer niet vergeten helaas. Een uitgebreide toer door NL zou ook wel weer eens fijn zijn, niet een paar concertjes in het zuiden alleen.

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van Johnny op 22-10-2013 om 19:18u

In de jaren 80 was ik fan van die groep. Arabia was de laatste cd die ik van hun kocht. Daarna de belangstelling voor hun verloren. Misschien zijn ze nog wel goed. Maar mij kan het niet meer boeien. Ik ga nu voor de nieuwste van Motorhead en Dream Theater.

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van Bastiaan op 24-10-2013 om 13:11u
Score: 70 / 100

Zo'n fan en kenner als Hans ben ik niet (bekend met Arabia, Crystal Eye en deze) maar ik vind hier weinig mis mee. De opener lijkt mij een van de beste tracks die de band heeft gemaakt.

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van Hans op 24-10-2013 om 19:24u

Kwestie van smaak. Arabia en We Have Ways To Make You Rock toonden mij het echte Vengeance, na het zwak geproduceerde maar songtechnisch prima debuutalbum. Flight 19 was meer Arjen Lucassen, maar de tendens (voor mij) is helaas dalende....

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van de rippert op 30-10-2013 om 15:44u

kijk maar ff op discogs

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van Esther op 23-04-2014 om 16:19u
Score: 80 / 100

Drummer op Piece of Cake is niet Hans in't Zand maar John Emmen!!

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van HANS op 23-04-2014 om 19:51u

@Esther: Hans werd als drummer genoemd op de promo.

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van Henk op 27-04-2014 om 21:26u
Score: 90 / 100

Man man man , als je dit niet lust begrijp ik er helemaal.niets meer van ! Wat een klank , spelvreugde en vooral wat een gitarist ! Voor mij zijn ze helemaal terug !

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van Hans op 08-05-2014 om 03:56u

Henk, je snapt er dan m.i. Inderdaad niet zo veel van.
Naast het prima gitaarspel van Timo is er weinig vreugdevols te ontdekken.

Vengeance - Piece Of Cake
Reactie van Icewind op 24-08-2014 om 19:12u
Score: 95 / 100

Ik ben vaak met Leon opgetrokken en heb menig flessen wijn met Leon en Jan in Bosvreugd geleegd, altijd fan geweest en nog steeds. Ik vind ¨piece of cake¨een sterk album en door de jaren heen sinds ¨Back From Flight 19¨wordt de muziek steeds professioneler en kan zich meten met de groten. Smaken verschillen en dat mag. Al met al ben ik blij verheugd met de muzikale metamorfose en had dat natuurlijk graag met Jan erbij gezien, maar Timo is een goede aanwinst. ik zag Jan voor het laatst op Demerrock in België in 2008. R.I.P.Jan!