Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-05-2018

Thomas Zwijsen - Nylon Maiden
Jaar van release: 2013
Label: eigen beheer
Thomas Zwijsen - Nylon Maiden
Akoestische eerbetonen aan grote metalen helden zijn niet nieuw, vooral niet bij een band als Iron Maiden. Vorig jaar bracht Maiden uniteD de tweede cd uit en begin dit jaar kwam er een andere tribute van Nederlandse makelij uit. Op Nylon Maiden laat gitarist Thomas Zwijsen voornamelijk instrumentale versies horen van bekende Iron Maiden songs.

De gitarist brengt de nummers op zijn akoestische gitaar en doet dit in de meeste gevallen alleen. Geen zang, geen andere instrumenten, alleen de man met zijn gitaar. Om de nummers toch als Iron Maiden te laten klinken, volgt hij logischerwijs voornamelijk de zanglijnen. Indien er geen zang was, dan hoor je de bekende melodieën van de nummers. Slechts bij een viertal nummers hoor je nog meer dan de gitaar. In The Talisman (niet de meest voor de hand liggende song voor op een tributealbum) en Dance Of Death hoor je nog wat drums, en in laatstgenoemde ook wat bas. Wasting Love wordt opgeleukt met viool, waarbij de gitaar naar de achtergrond verdrongen wordt en de viool de zanglijnen overneemt. Mooi gedaan, waardoor dit een van de interessantste nummers van het album is.

Zwijsen is ook te horen op het laatste album van Blaze Bayley, waardoor het geen verrassing is dat er ook van de twee Blaze-albums van Iron Maiden een nummer op deze tribute staat. The Clansman is wel een van de bekendste nummers uit die periode, dat op deze cd dus in akoestische vorm staat. De grote verrassing op het album komt dus bijna aan het einde, want dit blijkt geen instrumentale versie te zijn. Blaze Bayley zelf verzorgt de vocalen. Hij moet zich echter wel goed inhouden, waardoor hij toch wat onwennig klinkt. Al met al is het wel een erg leuke versie van het nummer, en ook een van de hoogtepunten van het album.

Maar hoe origineel deze tribute cd ook is, toch bekruipt me na enkele nummers het gevoel alsof ik in een lift sta. De nummers kunnen goed dienen als rustgevende achtergrondmuziek (behalve The Clansman), maar om op te zetten om lekker te luisteren is het toch minder geschikt.

Tracklist:
1. Aces High
2. Rainmaker
3. The Trooper
4. Dance Of Death
5. Can I Play With Madness
6. Blood Brothers
7. The Clairvoyant
8. Wasting Love
9. Wasted Years
10. The Clansman
11. The Talisman

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 19 februari 2013

Koop dit album in

Meer Thomas Zwijsen:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Thomas Zwijsen - Nylon Maiden
Reactie van Bastiaan op 19-02-2013 om 20:01u
Score: 45 / 100

Knap gedaan, maar het is vooral heel erg saai.

Thomas Zwijsen - Nylon Maiden
Reactie van Een Metalfan op 19-02-2013 om 20:55u

Ik vind het echt helemaal niks

Thomas Zwijsen - Nylon Maiden
Reactie van metalkadet op 20-02-2013 om 10:43u

waaw wanneeer gaan ze dat eindelijk eens doen met metallica ofzo