Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer   
Hoofdmenu
  • Nieuws
  • Album reviews
  • Concert reviews
  • Concert agenda
  • Nieuwe Releases
  • Interviews

  • Top 10 Van 2013

  • Forum
  • Columns
  • Zalenlijst
  • Prijsvragen
  • Links

  • Contact info
  • Medewerkers

  • Vacature

  • Netwerk
  • RSS-feeds RSS-feeds
  • Facebook
  • Heavy Metal Tattoo
  • Twitter Twitter

  • Zoeken


    Poll
    Downloaden van auteursrechtelijk beschermde muziek is ook in Nederland voortaan strafbaar. Wat vind jij daarvan?

    Terecht. Illegaal downloaden is diefstal!
    Onterecht. Laat het zoals het was, waarbij alleen uploaden strafbaar is!
    Wat een flauwekul! Zowel down- als uploaden zou gewoon legaal moeten zijn.
    Ik heb hier geen uitgesproken mening over.

    [ Uitslag | Enquêtes ]

    Concertagenda
    18 april:
  • Devildriver, Sylosis en Bleed From Within
  • Dimaeon
  • Ektomorf en The Scarlet Claw
  • Paaspop
  • Portall, Keflar, Dutroux Party Crew en Shadack
  • PPM Fest
  • Serenity, Beyond The Bridge, Midriff en theName
  • Stream Of Passion
  • Very 'Eavy festival
    19 april:
  • Comeback Kid, Xibalba, The Greenery en Malevolence
  • Fates Warning
  • Paaspop
  • Plug-In Metalfestival
  • PPM Fest
  • Very 'Eavy festival
    20 april:
  • Eggbangers Ball
  • FM
  • Halestorm en The Smoking Hearts
  • Paaspop
  • PPM Fest
  • Sleepy Sun, Radar Men From The Moon, Castle en Kongh
    24 april:
  • Pestilence, Seth en Ancient Ascendant

  • Over één maand
    18 mei:
  • Gus G. en Marty Friedman
  • Mayhem

  • Kalender
    Vandaag jarig:
  • José Aguiar (Tarantula) - 60
  • Kristian Andersen (Where Angels Fall) - 40

  • AC/DC - Back In Black

    Jaar van release: 1980
    Label: Atlantic Records

    AC/DC - Back In Black
    Op 19 februari 1980 wordt AC/DC-zanger Bon Scott, na een nacht flink doorhalen, getroffen door een acute alcoholvergiftiging. De buiten bewustzijn geraakte en alleen in een geparkeerde auto achtergelaten vocalist stikt in zijn eigen braaksel. Sommige formaties belanden na het plotselinge overlijden van een voornaam groepslid in een diepe depressie, met het stoppen van de band of een langdurig uitstel van nieuwe plaatopnames tot gevolg. Zie Slipknot voor een recent voorbeeld. De achtergebleven bandleden van AC/DC verwerken hun verdriet echter op een andere manier. De gedachte om te stoppen steekt weliswaar even de kop op, maar met de zegen van Scotts familie besluit de groep om door te gaan. Allereerst plukt men de sympathieke Brian Johnson bij Geordie weg als nieuwe vocalist. Daarna hervat het Australische gezelschap de opnames van het zevende studio-album, waaraan de mannen met Bon Scott reeds begonnen waren. Slechts vijf maanden na het tragische heengaan van de legendarische frontman ligt het toepasselijk getitelde Back In Black al in de winkel.

    Hoewel het absoluut geen treurig klinkende plaat is, laat het overlijden van Scott toch zijn sporen na. Het album begint met klokgelui en twee van de tien songs refereren indirect aan de dood van de zanger, namelijk Hells Bells en de titeltrack. Het is duidelijk dat de bandleden van deze nummers iets bijzonders willen maken en er al hun emoties in hebben verwerkt, want beide composities behoren tot het beste dat AC/DC ooit heeft uitgebracht. De tweede reden dat het afscheid van Scott direct merkbaar is, ligt simpelweg aan de aparte vocalen van opvolger Brian Johnson. Diens stijl ligt dicht genoeg in de buurt van zijn voorganger om, in combinatie met het uit duizenden herkenbare gitaarspel, direct te horen om welke band het gaat. Desondanks is het ongepolijste, afgeknepen stemgeluid van Johnson toch even wennen. Tot mijn favoriete zangers zal deze Engelsman (in tegenstelling tot Bon Scott) nooit gaan behoren, al was Johnson in 1980 nog op de top van zijn beperkte kunnen en stoort de zang op Back In Black na de eerste gewenning geen enkel moment.

    Dat Back In Black een ongekend verkoopsucces blijkt te zijn, zou de cynicus kunnen afdoen als het logische gevolg van alle publiciteit rond het overlijden van Bon Scott. Dat is echter niet de enige reden voor het (aanhoudende) succes van deze plaat. Back In Black is een uiterst consistent en door de befaamde Robert John "Mutt" Lange uitstekend geproduceerd album, dat van begin tot eind laat horen waarom AC/DC tot op de dag van vandaag zo populair is. Als de hardrockers ooit een tournee gaan ondernemen waarbij een langspeler integraal wordt uitgevoerd, dan ligt een keuze voor multimillionseller Back In Black voor de hand en krijgt dit album ook mijn stem. De ene song is nog beter dan de andere, met (naast de twee bovengenoemde tracks Hells Bells en Back In Black) de meezinger You Shook Me All Night Long als persoonlijke favoriet. Met elk van de andere zeven songs mag je me echter ook wakker maken.

    Brian Johnson mist als tekstschrijver weliswaar het briljante gevoel voor humor waar Bon Scott patent op had, maar de tekstuele onderwerpen (lees: seks & rock 'n' roll in al zijn variaties) passen naadloos bij het voorafgaande werk van AC/DC en de zanglijnen zijn ongemeen pakkend. Hoewel het me pijn doet om te zeggen, heeft AC/DC dan ook niet met, maar zonder Bon Scott in de vorm van Back In Black misschien wel zijn allerbeste album gemaakt. Hoewel de band dit niveau hierna in de studio nog maar zelden zou evenaren (en nooit een heel album lang), ben ik blij dat het Australische gezelschap in 1980 besloot om ondanks al het verdriet door te gaan. Nog steeds behoort de liveshow van AC/DC tot de grootste rockspektakels ter wereld. Laten we hopen dat de huidige bandleden nog lange tijd meegaan en we binnen niet al te lange tijd weer een nieuwe albumrelease en wereldtour tegemoet kunnen zien.

    Tracklist:
    1. Hells Bells
    2. Shoot To Thrill
    3. What Do You Do For Money Honey
    4. Given The Dog A Bone
    5. Let Me Put My Love Into You
    6. Back In Black
    7. You Shook Me All Night Long
    8. Have A Drink On Me
    9. Shake A Leg
    10. Rock And Roll Ain't Noise Pollution

    Score: 98 / 100

    Reviewer: Gilbert
    Toegevoegd: 19 februari 2013

    Meer AC/DC:

  • Officiële website van AC/DC
  • http://www.myspace.com/acdc
  • Concert: AC/DC in Rotterdam (2009)
  • Review: Black Ice
  • Review: Live At Donington (DVD)
  • Review: Plug Me In (dvd)
  • Review: The Razor’s Edge

    Zoek op AC/DC cds bij Dis-Order.

    [ Terug naar de Reviews Index ]

  • AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door Ron J op 2013-02-19 10:42:43
    Score: 100 / 100


    Wereldplaat!
    AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door appie op 2013-02-19 11:53:22
    Score: 100 / 100


    een plaat die de lijn van topplaten met bon scott gewoon voortzette ook zn opvolger for those about to rock kwam nog bij dat niveau in de buurt, helaas is de band daarna wat de studioplaten betreft en zeker niet live, afgezakt van een topband naar een nog steeds goede band
    AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door Bastiaan op 2013-02-19 12:04:45
    Score: 95 / 100


    Een plaat die klopt van begin tot einde. Mooie review.
    AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door Old Mhb op 2013-02-19 17:14:49
    Score: 90 / 100


    Beste plaat met Brian. Als die klok begint te luiden moet ik telkens weer aan Bon denken en besef je dat het het eind en begin van een muzikaal tijdperk was voor AC/DC. Bon Scott hab ich noch live gesehen. Voor velen een plaat, voor mij een herinnering.
    AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door jt op 2013-02-19 21:49:41
    Score: 100 / 100


    yep, een geweldig rock album. Brian heeft op zijn manier veel toegevoegd aan ac. Super cd's gemaakt. En vandaag dan alweer 33 jaar geleden dat bon dood ging, het is hier ff stil.
    AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door Johnny op 2013-02-20 08:10:32
    Score: 100 / 100


    Ik had net AC/DC in Breda gezien toen ik het album kocht. DIt album hoort in de top 5 van de meest verkochte albums. En ook al wordt er weleens denegrerend gedaan over de albums. Is hierin ook de kracht van AC/DC, ze zijn altijd bij hun stijl gebleven in goede en slechte tijden en daarom zijn ze nog zo populair.
    AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door Johnny op 2013-02-20 11:24:05



    Dit album staat in de top 5 van meest verkochte albums .
    AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door Henk op 2013-02-20 11:27:31
    Score: 100 / 100


    Inderdaad een van de best verkopende albums. Dit album had al veel eerder Retro Reviews besproken moeten worden.
    AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door Michiel op 2013-02-21 13:16:52
    Score: 80 / 100


    Ik vind Back in Black helemaal niet zo'n top album....Brian klinkt me nogal geforceerd hier waar hij op latere albums relaxter zingt. Shoot to thrill, Back in black en Hells bells zijn natuurlijk te gekke nummers, maar er staan toch ook wel mindere nummers op. Verklaar me voor gek, maar uit de periode AC/DC met Brian, zet ik liever Ballbreaker of Fly on the wall op!
    AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door Andre Smoor op 2013-02-21 23:58:32
    Score: 95 / 100


    Topplaat, maar Highway to hell is net iets beter
    AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door Johnny op 2013-02-22 08:38:08



    @Michiel, ik vind Fly on the walle en Ballbreaker ook zeer goed. Helaas onderschatte albums vooral Fly on the wall. Ook relatief minder verkocht, maar altijd nog meer dan het gross van de hardrock groepen.
    AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door Jeffrey op 2013-02-23 06:58:02
    Score: 100 / 100


    Moet ik godverdomme nog uitleggen waarom?!
    AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door Tim op 2013-02-28 19:29:09



    Mijns inziens ook het beste AC/DC album, het enige minpunt dat ik kan verzinnen is dat het zo netjes klinkt allemaal, had wel wat rauwer gemogen. Maar ja, dat is altijd het verschil tussen een studioplaat en de livesituatie
    AC/DC - Back In Black
    Geplaatst door Jacobus op 2013-03-28 23:42:09
    Score: 95 / 100


    super plaat...alleen Hellls Bells alleen al.

    Ik vind For Those About To Rock en daarna Flick Of The Switch ook te gek.
    De kritieken met op name F.O.T.S. snap ik dus echt niet.

    Maar affijn, het ging om Back In Black...

    Reageer op: AC/DC - Back In Black

    Naam:
    Score:
    Je score, op een schaal van 0 tot 100 punten.

    Je reactie:

    Toegestane HTML:
    <p> <b> <i> <a> <em> <br> <strong> <blockquote> <tt> <li> <ol> <ul>

    Interviews
  • Stream Of Passion
  • HDK
  • Channel Zero
  • Delain
  • Epica
  • Butcher Babies
  • Evil Invaders
  • Freedom Call
  • The Ulex
  • Trivium

  • Nieuwste reviews
    Fourteen Nights At Sea - Great North
    Diabulus In Musica - Argia
    Riotgod - Driven Rise
    Edguy - Space Police - Defenders Of The Crown
    Descend - Wither
    Hirax - Immortal Legacy
    Magnum - Escape From The Shadow Garden
    Stream Of Passion - A War Of Our Own
    SeriouS - Aware
    Blut Aus Nord - What Once Was...Liber III
    Gamma Ray - Empire Of The Undead
    Blood Label - Skeletons
    Hark - Crystalline
    Altar Of Plagues - Teethed Glory And Injustice
    Persuader - The Fiction Maze
    Ov Hollowness - The World Ends
    Mos Generator - Electric Mountain Majesty

    Concertreviews
  • Grand Magus, Audrey Horne, Zodiac en The Vintage Caravan
  • Amenra, Eleanora en The Fifth Alliance
  • Delain, Stream Of Passion en Kingfisher Sky
  • Otis, R.C Sullivan en Black Water Sharks
  • Five Finger Death Punch, Upon A Burning Body en Pop Evil

  • Retro Reviews
    Infinitas - Journey To Infinity
    Thrash Or Die - Poser Holocaust
    Sarcófago - Hate
    Germ - Loss
    Anathema - Serenades

    Forum
  • wij zijn nymphomax
  • primordial
  • mastodon
  • herdenk de doden topic
  • nieuw in de platenkast
  • kreator + arch enemy ...
  • sleepy sun + castle +...
  • releases 2014
  • metalvisie songfestiv...
  • voetbaltopic ix
  • dit ramt er op mijn t...
  • shiny beast mail orde...
  • ac/dc
  • welk boek lees je nu?...
  • het metalfan film spel.

  • Nieuwe Releases
    18 april:
  • (cd) Edguy - Space Police - Defenders Of The Crown
  • (cd) Sebastian Bach - Give 'Em Hell
  • (cd) Stream Of Passion - A War Of Our Own
  • (cd) Winger - Better Days Comin
    19 april:
  • (ep) Katatonia - Kocytean
    20 april:
  • (cd) Blaze Of Sorrow - Fulgida Reminescenza
  • (cd) Nocturnal Depression - Near To The Stars
  • (cd) Satan's Satyrs - Die Screaming
  • (cd) Suruni - Ikuus
    21 april:
  • (cd) Autopsy - Tourniquets, Hacksaws And Graves
  • (cd) Coltsblood - Into The Unfathomable Abyss
  • (cd) Sigiriya - Darkness Died Today
    23 april:
  • (cd) Prong - Ruining Lives

  •  
    Alle artikelen en foto's, afgezien van albumhoezen en door bands/labels/promoters aangeleverde fotos, zijn © 2001-2014 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden.
    De inhoud van reacties blijven van de poster zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers.
    Alle datums van de Nieuwe Releases, Concert agenda, Kalender en in de Artikelen zijn onder voorbehoud.