Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-08-2019

Testament - Dark Roots Of Earth
Jaar van release: 2012
Label: Nuclear Blast Records
Testament - Dark Roots Of Earth
De eerste twee albums van Testament zijn legendarisch, maar de derde langspeler Practice What You Preach uit 1989 vind ik persoonlijk bijna even goed. Dat lijkt een rare zin om de recensie van een nieuwe Testamentrelease mee te beginnen, maar hij is van essentieel belang. Met Practice What You Preach sloegen de thrashers uit de Bay Area indertijd namelijk een meer melodieuze en midtempo koers in, die onder de fans sterk wisselende reacties opriep. De nieuweling Dark Roots Of Earth zal vermoedelijk tot eenzelfde tweedeling leiden. Ondanks het succes van de beide voorgangers - de agressieve, moderne thrashplaten The Gathering (1999) en The Formation Of Damnation (2008) - komt Testament ditmaal, net als in 1989, met een meer toegankelijke plaat op de proppen.

Zelf heb ik daar dus geen enkel probleem mee. Sowieso vind ik de aanwezigheid van pakkende melodieën belangrijker dan ongebreidelde snelheid of rauwe agressie. De vraag is wat mij betreft dan ook simpelweg: Schrijft Testament nog steeds bovengemiddelde songs, ongeacht hoe soft, uitgerekt of langzaam ze zijn? Welnu, openingstrack Rise Up laat direct horen dat Testament anno 2012 nog immer kwaliteit levert. Dit strijdlied vraagt luidkeels om een live-uitvoering, waarbij het refrein zonder enige twijfel zal leiden tot een grootse interactie tussen vocalist Chuck Billy en het publiek. Reken er maar op dat Rise Up bij de komende tournee op de setlist zal staan. De navolgende songs zijn iets minder catchy, maar zouden bij een liveshow van Testament evenmin misstaan. Op het gehele album is geen misser te bespeuren.

Ook de langere, tragere composities houden de aandacht vast, mede dankzij de zoals altijd fantastische gitaarsoli van Alex Skolnick en de feilloze bijdrage van de bij Testament teruggekeerde precisiedrummer Gene Hoglan. Het meest opvallend is de keuze om weer eens een echte ballade op te nemen. Cold Embrace heeft een aantal luisterbeurten nodig, maar blijkt een groeibriljant en komt kwalitatief dicht in de buurt van populaire Testamentballads als The Legacy en Return To Serenity. De grootste uitschieter is wat mij betreft echter het epische Throne Of Thorns. De gelimiteerde versie van Dark Roots Of Earth bevat een met een halve minuut verlengde versie van dit nummer, die nog iets gaver is. Bovendien krijg je er op de limited edition nog een dvd en drie uitstekende covers bij, van legendarische Iron Maiden-, Scorpions- en Queenhymnes. Vooral de verrassende, naar death/doom neigende uitvoering van de Scorpionskraker Animal Magnetism is een doorslaand succes.

De conclusie luidt - zolang je melodieuze midtempo songs niet per definitie gelijkstelt aan saai - dat Testament weer een eersteklas album heeft afgeleverd dat meestrijdt om de titel 'thrashplaat van het jaar'. Toch heeft een band van dit kaliber een groot nadeel: Je ontkomt er onwillekeurig niet aan om nieuw materiaal te vergelijken met de grijsgedraaide klassiekers uit lang vervlogen tijden. Die vergelijking kan Dark Roots Of Earth niet helemaal doorstaan. De eerste drie albums blijven voor mij onaantastbaar en dat niveau blijft tegenwoordig buiten bereik. Vandaar dat de nieuweling geen superscore krijgt. Maar goed is 'ie wel.

Tracklist:
1. Rise Up
2. Native Blood
3. Dark Roots Of Earth
4. True American Hate
5. A Day In The Death
6. Cold Embrace
7. Man Kills Mankind
8. Throne Of Thorns
9. Last Stand For Independence

Bonustracks op gelimiteerde editie:
10. Dragon Attack (Queen cover)
11. Animal Magnetism (Scorpions cover)
12. Powerslave (Iron Maiden cover)
13. Throne Of Thorns (Extended Version)

Score: 83 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 8 augustus 2012

Koop dit album in

Meer Testament:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van Old Mhb op 08-08-2012 om 12:13u
Score: 85 / 100

De hoofdreden dat ik A mather of life ... van Maiden nog steeds niet kan pruimen is dat het hele album uit mid-tempo bestaat. Het rare aan deze schijf is dat het me helemaal niet stoort. Ik vind deze gewoon geweldig. Ik ben het helemaal eens met Gilbert. (Deze keer) Pluim voor de review. Klare duidelijke taal.

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van Rizz op 08-08-2012 om 12:40u
Score: 95 / 100

Vele met mij zijn van mening dat dit een van de beste platen van testament is. ze zijn niet voor niks hoog in de dutch album top 100 binnen gekomen. Ik vind dit echt een hele sterke plaat!

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van Viridian op 08-08-2012 om 13:38u
Score: 90 / 100

Dit is top 10 werk voor de jaarlijstjes

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van Dr_Feelgood op 08-08-2012 om 13:48u
Score: 90 / 100

Top album

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van vincent op 08-08-2012 om 13:55u

bagger plaat bah.

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van Een Metalfan op 08-08-2012 om 14:04u
Score: 75 / 100

Moet zeggen dat dit album me meer doet denken aan "Ritual" dan aan "Practice What You Preach".
Het is niet dat ik dit een saai album vind, het is namelijk nog altijd 10x beter dan al die 13 in een dozijn meuk die de laatste tijd op ons af komt.
Maar ik mis denk ik het effect dat 'Formation" destijds op mij had, die plaat sloeg in als een moker!
Iets wat de nieuwe Kreator wel heeft, die tegenwoordig toch ook veel mid-tempo melodie nummers schrijven.

Anyway toch een dikke voldoende!

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van Buie op 08-08-2012 om 14:10u
Score: 88 / 100

Bijzonder sterk album welke in mijn optiek een uitgekristalliseerde versie is van “The Legacy”, “The Ritual” en “The Formation of Damnation”.

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van R. Ectum op 08-08-2012 om 17:26u
Score: 4 / 100

Gewoon troep beste mensen

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van peetn op 08-08-2012 om 17:57u
Score: 88 / 100

Gewoon goed!!!!!!

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van dorosletje op 08-08-2012 om 21:16u

goed album, maar er mochten wel meer snellere nr's zijn

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van André Smoor op 09-08-2012 om 00:52u
Score: 95 / 100

Zat al maanden op deze schijf te wachten en het resultaat mag er wezen. De beste plaat die ze volgens mij hebben gemaakt. Ik ken de band al vanaf The legacy en vind ze steeds beter worden. Ik word alleen moe van die negatievelingen die alleen maar snelle nummers willen horen. Het enige puntje van kritiek is het matige geluid op de DVD.
When I say rise up, you say ....

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van !v0 op 09-08-2012 om 04:44u
Score: 70 / 100

van True American Hate als eerste song die we konde horen werd ik bijzonder vrolijk
Op het album helaas geen song die er overheen gaat. Prima, maar meer niet helaas

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van Kees op 09-08-2012 om 10:49u
Score: 75 / 100

Goed album. Solide songs. Had wat krachtiger gemogen.

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van Johnny op 10-08-2012 om 07:18u

Ik heb vaak van ze gehoord maar ken hun muziek niet goed. Echter tot mijn verbazing zijn ze op 12 binnen gekomen in de USA Billboard top 200 een hele presatie voor een trash band.

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van enchant op 10-08-2012 om 13:17u

@ Johnny: Het feit dat deze week Van Halen's verzamelaar "Best of Both Worlds" in de Billboard Top 200 opnieuw is binnen gekomen op #32 toont aan dat je tegenwoordig zeker in de VS niet veel albums meer moet verkopen om in de charts te komen.
Niettemin moet ik deze nieuwe van Testament maar eens uitproberen...

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van VaDeR op 10-08-2012 om 17:14u
Score: 70 / 100

Om te beginnen vind ik de mega vette productie helemaal TOP.

Maar:
Ik ben nooit een grote fan van het zangwerk van Chuck geweest....Ik weet niet waarom, maar ik erger me altijd aan zijn stem. Op deze plaat klinkt hij wat acceptabeler waardoor ik hem net iets beter kan aanhoren ( lijkt een beetje op het probleem dat Exodus m.i. met ze deelt nl een matige en vooral saai klinkende zanger ).

Daarnaast heb ik wat moeite met het tempo. Dat schijnt op deze plaat lekker hoog te liggen. Ik heb hem nu al meermaals beluisterd en vind persoonlijk dat het trage werk nogal overheersend aanwezig is. Het klinkt dus vet, maar zoals altijd met deze band, scheurt en rost het niet zo lekker.( dat heb ik ook met Exodus...is snel, maar om de een of andere reden overheerst het tragere materiaal nogal = saai )

Al met al een leuk plaatje, maar zoals reeds genoemd, niet mijn ding.

Het is dus zaak om eerst even te beluisteren voor je daadwerkelijk tot aankoop over gaat.
De bejubelende recensies zijn mooi, maar zoveel beter dan vroeger zijn ze niet geworden.
( op de productie na dan ).

Testament - Dark Roots Of Earth
Reactie van Lacrim1982 op 15-08-2012 om 16:08u
Score: 70 / 100

De productie is goed, maar de muziek beklijft me niet. Oke, op true american hate na. Hun beste album vind ik the gathering. The songs zijn pakkend, agressief en er zit meer afwisseling in. Jammer, dit album raakt me niet.