Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-03-2019

Rush - Clockwork Angels
Jaar van release: 2012
Label: Roadrunner Records
Rush - Clockwork Angels
Wat valt er nog te zeggen over Rush? Het Canadese trio behoort tot de grootheden uit de muziekgeschiedenis. De mannen draaien al mee sinds 1968 en brengen met Clockwork Angels hun twintigste studioplaat uit (Feedback meegerekend). Waar andere bands teren op oude roem om er af en toe een tournee uit te persen of wisselvallig plaatwerk afleveren, daar staat Rush nog altijd garant voor kwaliteit. De platen mogen qua stijl soms mijlenver uit elkaar liggen; een slechte schijf heeft de band nog nooit gemaakt. Sterker nog, het gros van de discografie zou ik zonder blikken of blozen honderd punten toekennen, omdat er simpelweg geen zwakke momenten te vinden zijn.

Nu ook niet. Natuurlijk niet, want het is Rush. En dit sympathieke trio levert met Clockwork Angels direct maar even een van de beste platen ooit af. Ik zal er niet omheen draaien, omdat ik nog steeds diep onder de indruk ben. Dan maak je al ruim veertig jaar muziek en nog steeds weet je zo ongekend te vlammen. Het is ongelofelijk. Alles klopt aan dit album. Vapor Trails en Snakes And Arrows waren beslist geen missers, maar deze jongste telg bevat zelfs geen zwakke noten. Nergens heb ik de heren op een misser kunnen betrappen.

De nieuwe plaat is een ambitieus project vol avontuur, magistrale muziek en opnieuw intrigerende teksten van de hand van Neil Peart. Een conceptplaat nog wel. Ook iets wat de band nog nooit eerder op een gehele plaat volhield. Levenslessen, scherpe observaties en fantasievolle thema's gaan hand in hand en bezorgen de muziek die welkome extra lading. Geddy Lee draagt de teksten bovendien geweldig voor. Op de dvd Time Machine leek er wat sleet op zijn stembanden te zitten, maar nu revancheert hij zich. Luister voor de aardigheid naar het prachtige The Wreckers. Schitterende rockballad, uitstekend gezongen. Het al even sterke titelnummer zit al net zo boeiend in elkaar. Songs waarop ook Alex Lifeson weer ouderwets laat horen wat een unieke gitarist hij is. Zowel de riffs en tokkels als de solo's zijn perfect.

Naast de rustpunten biedt Rush echter ook ouderwets progvuurwerk in de vorm van het mysterieuze The Anarchist of het uitgesponnen Headlong Flight. Nummers die vanaf de eerste klanken indruk maken en nooit vervelen. Alle songs steken perfect in elkaar, kennen een enorm vurige drive en bezitten tonnen diepgang. Zelfs niet-liefhebbers moeten ergens kunnen horen dat dit kwaliteit van de allerbovenste plank is. Zoals uitgerekend spraakwaterval Gene Simmons al zei in Beyond The Lighted Stage: "They're Rush". Exact, niet te vergelijken met enig andere band. Rijkelijk versierd met wat invloeden uit de metal en Britse rock, maar nooit zonder het eigen geluid te verloochenen. Elke noot is origineel. Waar de meeste bands tegenwoordig kopieergedrag vertonen, daar is hier nog altijd sprake van innovativiteit. De composities zijn bovendien zo ingenieus, dat ik nog wel even zoet ben met deze plaat. Ik verwacht met een jaar zonder problemen een perfecte score te kunnen geven. Voor nu is dit het oordeel.

Tracklist:
1. Caravan
2. BU2B
3. Clockwork Angels
4. The Anarchist
5. Carnies
6. Halo Effect
7. Seven Cities Of Gold
8. The Wreckers
9. Headlong Flight
10. BU2B2
11. Wish Them Well
12. The Garden

Score: 99 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 20 juni 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Daniël, Amsterdam op 20-06-2012 om 22:06u
Score: 90 / 100

Ik durf zelf nog geen 99 te geven, maar het is absoluut een topplaat.

Rush - Clockwork Angels
Reactie van iron_dennis op 21-06-2012 om 00:24u
Score: 94 / 100

Heerlijk album van zowat de enige "progressieve" band die ik echt gaaf vind!

Rush - Clockwork Angels
Reactie van enchant op 21-06-2012 om 09:31u

De recensies die ik tot nu toe gelezen hebben maken me toch wel erg nieuwsgierig. Ik heb maar één Rush album (Test for Echo) en vind dat album eerlijk gezegd nogal middelmatig.
Maar deze nieuwe ga ik me toch ook eens aanschaffen.

Rush - Clockwork Angels
Reactie van pos op 21-06-2012 om 09:34u
Score: 95 / 100

Deze plaat draai ik al een week of 3 nonstop. Hij wordt nog steeds alleen maar beter. Petje af voor deze best band ever.

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Rogier op 21-06-2012 om 10:07u
Score: 90 / 100

Elke noot is origineel schrijft de recensent.
Pardon...
De riff van Headlong Flight is een regelrechte kopie van Bastille Day.

Prima plaatje overigens.

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Een Metalfan op 21-06-2012 om 20:04u

@Rogier

Huil huil huil

Praktisch elke riff is ooit al weer een keer door iemand gespeeld.

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Een Metalfan op 21-06-2012 om 20:19u

Heb de UK edition. Magazine + Cd. Wereld plaat....

Rush - Clockwork Angels
Reactie van pegel op 21-06-2012 om 21:54u
Score: 100 / 100

al jaren fan van deze wereld band na 20 albums nog rete strak ik durf er wel 100 punten aan te wagen beste band en dat al 40 jaar

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Johnny op 22-06-2012 om 07:38u

Nog niet gehoord. Rush is een van de groepen die nooit teleur stellen.

Rush - Clockwork Angels
Reactie van yuri2112 op 22-06-2012 om 21:17u
Score: 100 / 100

De referenties naar 2112 zijn speels (klok op cover) en de laatste 4 nummers tellen precies 21.12 minuten.
Toptrack: The Garden

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Burt op 24-06-2012 om 13:00u
Score: 100 / 100

Meesterwerk....... meer woorden heb ik hier echt niet voor nodig!

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Gerard op 27-06-2012 om 16:13u
Score: 100 / 100

De eerste keer luisteren vond ik deze cd oeliijk te plaatsen. En laat dat nou net een indicatie zijn voor een wereldplaat die je keer op keer draait en die niet verveeld. Inmiddels is deze schijf niet meer uit de cd-speler geweest.

Rush - Clockwork Angels
Reactie van appie op 28-06-2012 om 08:39u
Score: 95 / 100

de oudjes laten wel even horen hoe het moet

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Ron op 29-06-2012 om 12:43u
Score: 99 / 100

Principe-kwestie om nooit 100 punten te geven, maar na deze cd van mijn toch al favoriete band kan ik rustig sterven. Willen jullie "The Garden" op m'n begrafenis draaien? maar wel HARD graag ;-)
Overigens ga ik hier nog wel even wat langer van genieten...

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Een Metalfan op 01-07-2012 om 22:06u

De eerste keer snapte ik niks van die plaat, maar nu kan ik er geen genoeg van krijgen! Elk liedje is werkelijk prachtig! Had ik niet verwacht, dus hierbij m'n complimenten!

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Blender op 04-07-2012 om 11:16u
Score: 90 / 100

Dit album blijft boeiend. The Garden beste aflsuiter ever.

Alleen Hemispheres, Permanent Waves en Moving Pictures zijn beter.

Rush - Clockwork Angels
Reactie van cor op 09-07-2012 om 15:47u
Score: 90 / 100

Geweldige plaat,van het begin tot het eind ,kan zelfs geen zwak moment vinden ,zelfs het hoge stemmetje van Geddy Lee klinkt beter dan ooit ;)

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Een Metalfan op 10-07-2012 om 07:26u

Meesterwerk....

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Michiel op 25-07-2012 om 08:53u
Score: 99 / 100

Waanzinnig goede CD. Toppers zijn The Anarchist, The Wreckers, Headlong Flight en afsluiter The Garden.

Beste plaat die RUSH in jaren heeft gemaakt.

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Power Windows op 05-08-2012 om 08:56u
Score: 95 / 100

Ontzettend goed album. De heren laten horen dat zij lang niet vesleten zijn, maar eerder veeel sterker zijn geworden. Alleen mis ik instrumentale nummers, Mijn meest favoriete albums zijn KIngs/Hemispheres/Waves/Pictures,maar dit album komt als vijfde erbij!!

Waanzinnige songs: Clockwork Angels/The Anarchist/Seven cites of Gold/Headlong Flight en de ballad The Garden

Rush - Clockwork Angels
Reactie van 666 op 07-08-2012 om 00:14u
Score: 99 / 100

Man man man....wat een juweel hebben ze weer afgeleverd!

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Een Metalfan op 26-08-2012 om 14:44u

Tjongejonge wat een plaat.
De eerste keer is even wennen, omdat je weinig stuctuur ontdenkt. Hoe vaker je hem luistert, hoe beter ie wordt.
beste rush sinds Hold your Fire. prachtig!!

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Theo op 21-10-2012 om 11:36u
Score: 100 / 100

Deze cd draai ik al weken achter elkaar wat een meesterwerk.
Daar kan geen band aan tippen.

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Daan op 07-02-2013 om 23:44u
Score: 8 / 100

Ik moest er inderdaad ook inkomen. Heb 'm pas een paar maanden later weer herontdekt en draai 'm nu non-stop. Vind alleen The Garden een beetje een zeurnummer. Rush is een van de weinige bands van wie ik een soft nummer wel kan hebben (Halo Effect is een prima nummer), maar deze afsluiter is op de solo na toch een beetje standaard.

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Nico op 25-02-2013 om 22:29u
Score: 90 / 100

Ik heb alles van RUSH en ook die plaat klinkt gelikt. Toch mis ik de messcherpe soli van Lifeson zoals hij dat deed op A Farewell to Kings en Hemispheres

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Jos Santen op 01-10-2013 om 12:23u
Score: 80 / 100

Dank je voor je enorm enthousiaste reactie op dit album! Ik ben het niet helemaal met je eens dat elk nummer even sterk en verrassend is, maar ik ben wel helemaal verslingerd aan de nummers 'Caravan', 'Carnies' en vooral aan 'The Anarchist'. Deze laatste is voor mij als het ware een perfecte wervelwind van tomeloze energie en constant licht ontroerend en toch moeilijk te verteren verdriet. Een rare combinatie misschien, maar dit is het enige keiharde, snel gespeelde nummer ooit dat deze gevoelens tegelijk in me losmaakt. Van 'The Wreckers' krijg ik al meteen een brok in mijn keel, zo aangrijpend.

Rush - Clockwork Angels
Reactie van Remco op 05-08-2014 om 21:04u
Score: 10 / 100

Het beste album van de heren sinds, pak hem beet, Signals. Rush is één van de weinige bands waar ik een nieuw album blind aanschaf.