Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2018

Reason To Kill - Facing Forward
Jaar van release: 2011
Label: Eigen beheer

Reason To Kill - Facing Forward

Reason To Kill komt uit het Brabantse land en dat het daar goed toeven is laat dit viertal horen op hun debuut dat in eigen beheer is uitgebracht. Het is me een raadsel waarom ze nog geen platencontract hebben na aansprekende tours (onder meer in Brazilië) en twee veelbelovende EP’s. Of het moet zijn dat metalcore op zijn retour is, want daar hebben we hier mee te maken.

Nu was ik niet bekend met eerder werk van de band dus wist ik niet wat te verwachten bij het opzetten van deze cd Facing Forward. The Pattern knalt superheavy uit de boxen en maakt meteen indruk. Vooral de zanger valt op met zijn stembanden gemaakt van bungyjump-elastiek: van grunten tot krijsen tot cleane zang, het hele repertoire beheerst hij - soms lijkt het alsof ik naar verschillende zangers aan het luisteren ben. Petje af hoor. En net zo gevarieerd als de zang is, zo gevarieerd is ook de muziek. Divided bijvoorbeeld laat een diversiteit horen die uitnodigt het nummer nog eens te beluisteren. Deafening daarentegen kent een ritmesectie die wat doet denken aan het oude nu-metalgenre, maar de zang zou niet misstaan bij welke doommetalband dan ook. Onverwachte wendingen en interessante passages completeren het geheel. Reason To Kill maakt het zichzelf niet gemakkelijk, en daarmee kunnen ze hun provinciebroeders van Textures een hand geven. Maar dat neemt niet weg dat het verdomd intrigerend klinkt.

Dat houdt de band de hele cd vol met als persoonlijke uitschieters Facing Forward en It Fades Away. Met het muzikale intermezzo The Quiescent en het outtro Puzzles laat Reason To Kill horen van alle markten thuis te zijn. Heren platenmaatschappijen, geef deze band eens een kans - en geef de Nederlandse metal-scene een duwtje in de rug! Reason To Kill mag met opgeheven hoofd de toekomst tegemoet treden. Juist ja, Facing Forward. Een dikke voldoende voor dit schijfje mag, naar ik hoop, een steuntje in de rug betekenen.

Tracklist:
1. The Pattern
2. Divided
3. Deafening
4. Isolation
5. Facing Forward
6. The Quiescent
7. Living A Memory
8. It Fades Away
9. Operation Tolerate
10. Circles
11. Lifelines
12. Puzzles

Score: 82 / 100

Reviewer: Rick
Toegevoegd: 6 juni 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reason To Kill - Facing Forward
Reactie van Een Metalfan op 07-06-2012 om 22:31u

waarom is metalcore op zijn retour?

Reason To Kill - Facing Forward
Reactie van Een Metalfan op 10-06-2012 om 14:36u

waarom geen reacties??????????????????

Reason To Kill - Facing Forward
Reactie van Dennis op 19-06-2012 om 17:56u
Score: 100 / 100

Vet, vetter, Reason to Kill! Inderdaad onbegrijpelijk dat platenbazen deze band nog niet hebben opgepikt.