Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-01-2019

Epica - Requiem For The Indifferent
Jaar van release: 2012
Label: Nuclear Blast Records
Epica - Requiem For The Indifferent
Na Design Your Universe heb ik me wel eens afgevraagd of - en zo ja, hoe - Epica dat album kan overtreffen. De band heeft immers al vier studioalbums met een constante hoge kwaliteit afgeleverd. Dat de band het inmiddels in zowel binnen- als buitenland goed genoeg doet om tot een van onze grootste exportproducten op metalgebied te horen is tot daar aan toe, maar weet de band de kwaliteit op cd ook vol te houden? Jawel.

Waar er tussen The Divine Conspiracy en Design Your Universe toch wel een duidelijk verschil in geluid zit, valt dat deze keer mee. Sterker nog, Requiem For The Indifferent ligt bijna geheel in het verlengde van zijn voorganger. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met dat er deze keer geen wisseling van bandleden geweest is. Het vele touren heeft ervoor gezorgd dat de bandleden nu echt helemaal op elkaar zijn ingespeeld, wat goed te horen is. De riffs zijn strakker dan ooit tevoren en het samenspel tussen grunts en sopraanzang is echt tot in de puntjes uitgewerkt. Alles valt bij dit album op z'n plek. Van het prachtige pianointermezzo Anima tot de samples in het brute Deter The Tyrant, alles klopt. Het album is geheel in balans met ondermeer het catchy, wat poppy Storm The Sorrow en de ballad Delirium aan de ene kant, en complexe zwaargewichten als Serenade Of Self-Destruction en het titelnummer aan de andere kant.

Alles op het album is tot in de puntjes uitgewerkt. Dat zorgt er helaas ook wel voor dat er op het eerste gehoor weinig echte verrassingen te ontdekken zijn. Alhoewel... De nummers zijn wederom wel zo gelaagd dat het toch interessant blijft. De band zorgt ervoor dat het bekend klinkt, maar toch weer net niet. Er zijn bands die dat proberen maar falen, terwijl Epica er hier wel mee wegkomt. Daardoor staat Requiem For The Indifferent zeker op gelijke voet met zijn voorganger, en levert Epica voor de vijfde maal gewoon een prachtalbum af.

Tracklist:
1. Karma
2. Monopoly On Truth
3. Storm The Sorrow
4. Delirium
5. Internal Warfare
6. Requiem For The Indifferent
7. Anima
8. Guilty Demeanor
9. Deep Water Horizon
10. Stay The Course
11. Deter The Tyrant
12. Avalanche
13. Serenade Of Self-Destruction

Score: 92 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 26 februari 2012

Koop dit album in

Meer Epica:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Sander op 26-02-2012 om 15:38u

Laat maar komen dit album! Ben echt heel erg benieuwd!

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Old Mhb op 26-02-2012 om 20:12u

Een dubbel review geven op een schijf die nog moet uitkomen met dergelijke scores stinkt naar sluikreclame. Dubbel, ja. Eerst met de luistersessie en nu de review van een schijf die officieel nog lang niet uit is en zelfs illegaal nog niet gelekt. Zo kan de gewone metalfan zen mening niet geven en maak je de Epicafan misschien blij met een dooie mus. Jullie hebben ooit dezelfde fout gemaakt door bij een bekende band minstens 3 weken op voorhand een review te schrijven met als resultaat dat er niemand op reageerde omdat het nergens te vinden was en omdat de review al in de archieven zat toen de schijf effectief uitkwam. Het was een bekende band maar ik zou het echt es moeten opzoeken welke band het juist was. Ik ga een reactie op deze review geven qua muziek en kwaliteit van dit album nadat ik deze al dan niet illegaal gehoord heb.

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Een Metalfan op 26-02-2012 om 20:25u

dan reageer je gewoon niet, Oldmhb.

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van T. op 26-02-2012 om 20:33u

Beste Old MHB.

Het moet voor jou frustrerend zijn om de Rock Tribune te lezen, want daarin staan ook reviews van cds die nog niet uit zijn (ook niet illegaal), èn je kunt er niet op reageren.

De gewone metalfan kan alsnog z'n mening geven over de schijf op het moment dat deze uit is, en de Epicafans worden met deze schijf sowieso niet blijgemaakt met een dooie mus.

Dat schijven niet altijd meer al weken (of maanden) vooraf lekken zorgt er in iedergeval voor dat er weer wordt uitgekeken naar de releasedatums. Maar nee, we zijn tegenwoordig te verwend en willen alles NU.

Aan sluikreclame doen we niet (tenzij je ALLE reviews als sluikreclame beschouwd). Als dit een kutplaat was had ik het net zo hard gezegd, en op hetzelfde tijdstip.

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Old Mhb op 27-02-2012 om 14:05u

Beste Tonnie,

Je kan toch niet ontkennen dat jullie voor deze band toch wel extra je best doen. Wat de dooie mus betreft bedoelde ik dat je sommige fans hiermee zou kunnen treffen. Let wel : Ik vind Epica een HEEL goeie band. Ik vind de aandacht overdreven. Dat komt waarschijnlijk weer door julie patrioisme.
Hetzelfde wat wij Vlamingen hebben met Channel Zero. Of zoals nu sommige Vlamingen hadden met de film Rundskop. Ik vind al die troelala dik overdreven. Kwaliteit bewijst zichzelf. En ik hoop dat ik het met je review eens kan zijn. Als het zo is beloof ik je een dikke pluim op je hoed.

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van philip666 op 27-02-2012 om 14:13u

Beste Old Mhb

Als je Epica een heel goede band vindt, net als ik, waar zanik je dan over?

Channel Zero's populariteit kan ik nog altijd niet begrijpen, en ik ben ook een Vlaming. Zo'n slecht optreden op GMM 2010 en een geweldig irritante zanger.

In belgië is men vaak "pattriotisch" op totaal misplaatste momenten, denken we maar aan onze huidige bondscoach in het voetbal. Maar dat is een andere discussie.

Kijk enorm uit naar dit album.

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Old Mhb op 27-02-2012 om 14:33u

Ik zeik niet over Epica zelf, dus leer eerst es begrijpend lezen. Wat jij vind over Channel Zero is jouw smaak en je hebt je mening kunnen vormen zonder dat iemand je het weken op voorhand voorgekauwd heeft.

Wat België betreft ben ik absoluut geen patriot en van voetbal weet ik evenveel als een pasgeborene van de paringsdans van een soepkieken. Hetzelfde met velokoers ...

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Kiske op 27-02-2012 om 17:15u

Volgens mij is Metalfan.nl niet de enige site/magazine die vooraf zowel de luistersessie als het album van te voren heeft gereviewt. Het is nou eenmaal zo dat veel site/magazines de albums als promo aangeleverd krijgt en dus al van te voren hier een recensie over kunnen schrijven. Zo weet je een beetje wat je kunt verwacht. Er word immers in recensies vaak al omschreven wat bijv. de ballads, harde en complexe nummers zijn.

Voor de rest is het natuurlijk de mening van een persoon wat je leest en daar kun je wel of niet wat mee doen.

Vroeger was het eigenlijk altijd zo dat voor het uitkomen van het album de recensies al overal te lezen waren. Tegenwoordig lekt bijna elke plaat weken/maanden van te voren uit waardoor we vrijwel meteen kunnen reageren. Men heeft hier wat aan gedaan door elke CD een soort code mee te geven. De recensent die lekt krijgt dus niet weer een promo opgestuurd bij een volgend album van de zelfde platenmaatschappij.

Het gevolg is dat je niet meer direct kunt reageren op recensies. Maar goed... vroeger hadden we geen internet en toen kon dat ook al niet. Een ander gevolg is dat je door recensies nu alleen maar nieuwsgieriger naar een album word en die spanning (zoals dat vroeger ook was) is weer helemaal terug!!! Dat een album nu 2X word gerecenseerd draagt wat mij betreft alleen maar bij aan de opbouw van die spanning!!!

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van john op 27-02-2012 om 17:41u
Score: 7 / 100

Dat revieuws geplaatst worden voordat de cd uitkomt op een site als deze lijkt mij juist de enige reden om ze nog te schrijven cq eventueel te lezen.
Reviews bestonden o.a. in het print tijdperk, omdat er nog geen internet bestond. Nu je eerst via myspace etc. iets kan beluisteren voordat je het koopt is natuurlijk geweldig en maakt revieuws minder belangrijk.

Het verhaal van Old Mhb is een beetje dubbel, maar helemaal ongelijk heeft ie niet. Dat Epica wel erg veel aandacht krijgt op MF is een feit.
Veel andere ook Nederlandse bands krijgen nauwelijks aandacht.
Neem bands als Supreme Pain of TEMPLE!

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Lennert op 28-02-2012 om 15:00u

Heeft iemand er al aan gedacht dat een hoop bands gewoon geen luistersessies geven en Epica dat wel altijd doet voor journalisten, waardoor het niet meer dan logisch is dat we van Epica wel een luistersessie hebben en van andere bands niet?

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Old Mhb op 29-02-2012 om 14:08u

Niet elke band kan zich een luistersessie permitteren.

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Een Metalfan op 29-02-2012 om 16:26u

Precies, een luister sessie is gewoon een luxe voor bands.

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Old Mhb op 06-03-2012 om 13:30u
Score: 82 / 100

Het album is goed maar om er nu 92 aan te geven? Nee, dat vind ik te ver gaan. Bovendien vind ik Serenade of self destruction minstens drie minuten te lang(dradig) klinken.

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van epica op 06-03-2012 om 20:45u
Score: 80 / 100

Epica is een goede band die kwalikatieve muziek maakt.
Het is ook een band die leuk is om naar te kijken vooral naar Simone...ohh dat is toch zo'n geile teef!

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Old Mhb op 09-03-2012 om 17:25u

Vandaag, 9 maart komt deze schijf officieel uit en hij is al "gelekt" op 6 maart laatstleden. Op 7 maart is deze review in de archieven van de reviews opgenomen. Tot nu toe heeft niemand op de cd zelf gereageerd qua zang, kwaliteit, composities ... buiten mezelf. Dat is het resultaat van een te vroege review. Zo kun je je alleen baseren op het oordeel van de reviewer die natuurlijk enkel zijn eigen oordeel kan vormen en niet op die van anderen. Diegeen die er over zeuren dat het vroeger normaal was dat cd's een maand op voorhand of nadien beoordeeld werden zijn precies vergeten dat de meeste gespecialiseerde metalmagazines slechts 1 maal per maand verschenen in die tijd. Ga met je tijd mee is mijn eerse devies en ik hoop toch nog meer reacties te lezen van ander mensen wat betreft de cd. Fans of niet !!!

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Een Metalfan op 11-03-2012 om 14:55u

waar maak je je druk om, Old MHB. Echt: so fucking what?




on-topic: puik cdtje. ik heb de cd gister gekocht in limited edition met mooi boekje! maar volgens mij is er 1 nummer fout gedrukt, volges mij ontbreekt er zang.

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Een Metalfan op 11-03-2012 om 20:20u

En wat vind je van de muziek?

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Erik op 19-03-2012 om 16:18u
Score: 85 / 100

Volgens mij missen op het laatste nummer de vocals?

Epica - Requiem For The Indifferent
Reactie van Een Metalfan op 22-03-2012 om 22:56u

ja erik dat is een fout. je kan het hele nummer downloaden bij nuclearblast