Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-07-2019

Slayer - Show No Mercy
Jaar van release: 1983
Label: Metal Blade Records
Slayer - Show No Mercy
Eerder dat jaar, 1983, verschijnen grensverleggende granaten als Court In The Act (Satan), Kill' Em All (Metallica), Forged In Fire (Anvil), Melissa (Mercyful Fate) en Heavy Metal Maniac (Exciter). Toch zijn in december '83 bar weinig metalfans voorbereid op de release van Slayers debuutalbum. Ofschoon op Show No Mercy nog duidelijk de invloeden doorklinken van Britse idolen als Judas Priest, Iron Maiden en bovenal Venom, blaast het Amerikaanse gezelschap de luisteraar omver met een furieuze brok satanische speedmetal die alle op dat moment geldende hardheidsrecords breekt en de ontluikende metalgemeenschap op zijn grondvesten laat schudden.

De eerste tien seconden van opener Evil Has No Boundaries suggereren nog dat het hier om een gewoon, alledaags heavy metalalbum gaat, maar dan barst de hel (bijna letterlijk) los. Tom Araya slaakt een lange onmenselijke gil die door merg en been gaat, onder begeleiding van een duivelse gitaarsolo die de gemiddelde Hilversum 3-luisteraar van dat moment, voor wie I Was Made For Loving You het hardste nummer is dat hij of zij weleens voorbij hoort komen, op slag een splijtende hoofdpijn bezorgt. Wat volgt is een klassieke metalsong die tot op de dag van vandaag tot het beste behoort wat Slayer op plaat heeft gezet.

De aansluitende tracks The Antichrist en Die By The Sword zijn zo mogelijk nog beter. Menig luisteraar uit 1983 zal bij het aanhoren van deze nummers hebben gedacht dat de dag van het laatste oordeel daadwerkelijk is aangebroken en hordes demonen en gevallen engelen klaarstaan om hemel en aarde te bestormen. Dat gevoel houdt de prille thrashmetalgroep op het gehele album vast, met het fraai opgebouwde Metalstorm/Face The Slayer, mijn persoonlijke favoriet Black Magic en de afsluitende titelsong als resterende uitschieters. Aangezien minstens zes van de oorspronkelijke tien songs op Show No Mercy de status van klassieker verdienen (sommige heruitgaves bevatten bonustracks), kun je hier spreken van een bijna ongeëvenaard meesterwerk.

De enige reden om 'slechts' 93 punten toe te kennen aan dit album, is dat het Amerikaanse viertal op de vier navolgende langspelers zou bewijzen dat het allemaal nóg gemener, extremer en gaver kan. Hoewel zanger/bassist Araya nooit bezetener heeft geklonken dan op Slayers debuut, zouden het magistrale gitaartandem Hanneman/King en slagwerker Lombardo hun grenzen nog enkele malen verleggen. Ook in productioneel opzicht laat Show No Mercy enige ruimte voor verbetering. Als je in ogenschouw neemt dat deze plaat voor een appel en een ei in recordtempo is opgenomen, had het eindresultaat echter nauwelijks indrukwekkender en invloedrijker kunnen uitvallen. Zonder Slayer en Show No Mercy had de metalwereld er vandaag de dag heel anders uitgezien.

Tracklist:
1. Evil Has No Boundaries
2. The Antichrist
3. Die By The Sword
4. Fight Till Death
5. Metalstorm/Face The Slayer
6. Black Magic
7. Tormentor
8. The Final Command
9. Crionics
10. Show No Mercy

Score: 93 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 9 november 2011

Koop dit album in

Meer Slayer:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Slayer - Show No Mercy
Reactie van Ruud op 09-11-2011 om 14:28u
Score: 98 / 100

Volledig met je eens op een punt na, en dat is dat ik vind dat dit voor mij de beste plaat van Slayer is. Voortdurend lekker rauw. King en Hanneman laten nog echte solo's horen en elk nummer is een kraker. Zeker dat laatste is in mijn opzicht geen sprake op elk ander album van Slayer.

Slayer - Show No Mercy
Reactie van Old Mhb op 09-11-2011 om 16:12u
Score: 99 / 100

Ik ben het met Ruud eens. Mijn moeder werd al nerveus bij het horen van Iron Maiden of Judas Priest maar ze werd pas helemaal gek toen ik dat ding voor het eerst op zette. Als 15jarige geeft je dat natuurlijk een extra kick. Wat de productie betreft vind ik dat die gewoon hoort bij het totaalgeluid van de schijf. Vergeleken met deze klonk opvolger Hell Awaits veel te tam.

Slayer - Show No Mercy
Reactie van Een Metalfan op 09-11-2011 om 16:28u

helemaal mee eens dit is slayers beste.

Slayer - Show No Mercy
Reactie van peetn op 09-11-2011 om 16:40u
Score: 98 / 100

Sindsdien is slayer volgens mij achteruit geboerd,en is nog een schim van de jonge helden van vroeger.

Slayer - Show No Mercy
Reactie van Bakvet op 10-11-2011 om 13:27u
Score: 100 / 100

Was er graag bij geweest in '83.

Slayer - Show No Mercy
Reactie van Een Metalfan op 10-11-2011 om 14:35u

ik ben het niet eens met dat ze achteruit geboerd zijn maar dit was wel hun beste van alle cds die ze gemaakt hebben.

Slayer - Show No Mercy
Reactie van Ronald op 10-11-2011 om 18:49u
Score: 95 / 100

Eens dat dit het beste is wat ze ooit gemaakt hebben, tenminste is mijn mening. Nu vind ik dat wel vaak het geval bij bands met hun 1e cd en dan vraag ik mij wel eens af, leggen wij als fans de lat nou zo hoog of hebben veel topbands hun kruit eigenlijk al voor het merendeel verschoten bij het 1e album.
Ben blij dat ik de '80 er jaren nagenoeg geheel heb meegemaakt, want je viel van de ene in de andere verbazing qua lp's/cd's, maar ook concerten en festivals.

Slayer - Show No Mercy
Reactie van Kerry op 10-11-2011 om 19:36u
Score: 90 / 100

De beste, nou zijn we Reign in Blood dan vergeten, die is toch ook niet onaardig

Slayer - Show No Mercy
Reactie van Hendrik op 11-11-2011 om 17:51u
Score: 93 / 100

Pracht van een plaat inderdaad. Eén van de eerste Slayerplaten die ik regelmatig nog eens opzet, in tegenstelling tot Hell Awaits die ik redelijk saai vind.

Slayer - Show No Mercy
Reactie van Metalfuel op 14-11-2011 om 19:15u
Score: 90 / 100

Deze plaat sloeg destijds in als een bom, ik heb de vinyl persing met als bonustrack Agressive Perfector. De meningen lopen weer heerlijk uiteen. Hell Awaits is juist mijn favoriete Slayer plaat, maar ja zo zie je maar voor elk wat wils. Reign in Blood vond ik ook nog prima maar daarna is het bergaf voor mij.

Slayer - Show No Mercy
Reactie van Santtu op 16-11-2011 om 09:53u
Score: 90 / 100

Grappig heh, toen megaheftig en nu eigenlijk allemaal niet zo heel extreem meer.

Slayer - Show No Mercy
Reactie van slayerhennie op 22-11-2011 om 22:55u
Score: 100 / 100

Werd toende tijd kompleet van m n altar geblazen :p

Slayer - Show No Mercy
Reactie van Deco op 24-11-2011 om 20:05u
Score: 100 / 100

100, no doubt. Perfectie in z'n zuiverste vorm. Er is geen enkele plaat die me zo beroerd als deze, alles zit geweldig strak. De goedkope producing is gewoon inherent aan deze plaat. Niets commercieel, gewoon 4 absolute heersers die in hun prille begin meteen het beste van zichzelf gegeven hebben. Als je deze niet meteen oppikt, kan ik enkel maar zeggen, blijven draaien!

Superlatieven schieten tekort; beste metalplaat ooit gemaakt en een van de weinige platen die telkens al m'n aandacht opeist.