Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-05-2019

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Jaar van release: 2011
Label: Season Of Mist
Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Ik kan me mijn kennismaking met Morbid Angel nog goed herinneren. In 1989 stapte ik van de platenspeler over op mijn eerste cd-speler. Eén van de eerste schijfjes, die daarin zijn rondjes mocht gaan draaien, was de goedkope verzamelaar Grindcrusher van het destijds vooruitstrevende en spraakmakende deathmetal- en grindcorelabel Earache Records. Het compilatie-album opende met Chapel Of Ghouls van Morbid Angel. Zelden had een song eerder zo’n indruk op me gemaakt. Nog steeds beschouw ik het nummer, samen met Pull The Plug van Death, als de beste deathmetalsong ooit.

Na drie langspelers (plus het demo-album Abominations Of Desolation) was de verrassing er een beetje af, waarop Morbid Angel besloot tot een koerswijziging. Toen bleek reeds dat sommige deathmetalfans wars zijn van elke vorm van verandering of progressie. De in hun ogen “commerciële” cd Domination kreeg in 1995 veel kritiek te verduren. Met name het trage, toegankelijke Where The Slime Live werd door veel fans van het eerste uur niet geaccepteerd. Zelf vond ik Domination echter een goede plaat en juist Where The Slime Live de grote uitschieter. De tijd heeft me gelijk gegeven, want tegenwoordig behoort het nummer tot de publieksfavorieten bij live-optredens van Morbid Angel.

Anno 2011 lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Een kleine acht jaar na Heretic keert Morbid Angel spectaculair terug met het langverwachte Illud Divinum Insanus. Op voorhand was al duidelijk dat er wat aan het geluid zou veranderen, want drummer Pete Sandoval ontbreekt wegens een langdurige blessure voor de eerste maal, terwijl vocalist David Vincent juist terug is op het oude nest. Dat Morbid Angel ditmaal driftig experimenteert met elektronische hulpmiddelen, lijkt voor veel liefhebbers van de band echter een grote schok. Het album is inmiddels een paar weken uit en het wereldwijde web wemelt van de discussies over Illud Divinum Insanus en scheldtirades aan het adres van Morbid Angel. Iedereen met een internetverbinding en een greintje affiniteit met deathmetal heeft al het nodige over deze release gehoord en gelezen. Wat kan ik daar nog aan toevoegen?

Zo’n omstreden plaat mag op onze site echter niet onbesproken blijven, al was het maar om jullie de kans te geven om als reactie bij deze review je eigen mening over het album te plaatsen. Zo ben ik benieuwd om te horen of ik nou de enige persoon op deze planeet ben die Radikult een gaaf nummer vindt. Jawel, de track die door vrijwel iedere deathmetalfan op internetfora om het hardst wordt uitgekotst, is mijn persoonlijke favoriet van dit album. Natuurlijk doet de ruim zeven minuten lange song nogal denken aan het werk van Rob Zombie en Marilyn Manson. Ook kan het nummer vanzelfsprekend niet tippen aan Morbid Angel-klassiekers als Immortal Rites en Maze Of Torment. Inderdaad is Radikult mijlenver verwijderd van waar dit gezelschap ooit voor stond. Toch vind ik het een heerlijk, verslavend lied. Wie weet behoort Radikult over vijftien jaar net als Where The Slime Live gewoon tot de publieksfavorieten tijdens live-optredens.

De andere industrieel getinte songs zijn minder goed, maar nog altijd niet slecht. Toegegeven, de eerste keer dat ik deze cd afspeelde, was het bij de overgang van het intro Omni Potens naar de openingsklanken van Too Extreme! wel even schrikken. Na herhaalde luisterbeurten vind ik ook dat echter een behoorlijk nummer, evenals I Am Morbid en Destructos Vs. The Earth / Attack. Alleen de afsluiter Profundis - Mea Culpa is overbodig. Daarmee hebben we alle “experimentele” songs gehad. Zij grijpen overigens terug naar een industriële metalsound die eind jaren negentig populair was, dus echt modern of vernieuwend kun je ze nauwelijks noemen. Voor de rest bevat Illud Divinum Insanus een vijftal ouderwetse deathmetalsongs. Die zijn weliswaar niet zo venijnig en sterk als het vroege werk van Morbid Angel, maar tracks als Blades For Baal, 10 More Dead en Nevermore luisteren desondanks heerlijk weg.

Het hart van de heren lijkt niet meer bij deathmetal te liggen, maar als ze willen kunnen Trey Azagthoth en zijn bandmakkers dus nog altijd een goede deathmetalsong uit hun mouw schudden. Een legitiem punt van kritiek is wel dat, doordat Morbid Angel ditmaal uit verschillende genrevaten tapt, de nieuwe langspeler vrij inconsistent uitvalt. Je moet openstaan voor diverse stijlen om de gehele plaat te kunnen waarderen. Uiteindelijk gaat het echter niet om de stijl, maar om de kwaliteit van het gebodene en die ligt op het niveau dat je van deze band mag verwachten. Zo denk ik er in elk geval over. Volgens een recente poll op onze frontpage beschouwt de gemiddelde lezer van Metalfan.nl daarentegen Illud Divinum Insanus, op enkele Metallica-misbaksels na, als de meest teleurstellende albumrelease ooit. Jullie hebben de cd inmiddels enkele weken kunnen laten bezinken. Denken jullie er nog steeds zo over?

Tracklist:
1. Omni Potens
2. Too Extreme!
3. Existo Vulgoré
4. Blades For Baal
5. I Am Morbid
6. 10 More Dead
7. Destructos Vs. The Earth / Attack
8. Nevermore
9. Beauty Meets Beast
10. Radikult
11. Profundis - Mea Culpa

Score: 78 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 30 juni 2011

Koop dit album in

Meer Morbid Angel:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van philip666 op 30-06-2011 om 10:13u

Stop met het afbreken van metallica, ondanks de kritiek van zogezegde kenners en fans bleven ze miljoenen platen verkopen.

Dit nieuwe album van Morbid Angel is nog veel slechter dan St. Anger, had dit metallica geweest het werd afgekraakt tot en met.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van metalkerel op 30-06-2011 om 10:23u
Score: 30 / 100

Ik sta ook open voor veel stijlen maar dit is gewoon misbaksel.
Maar toch knap om hier een review voor te schrijven gelukkig hoef ik het niet te doen.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 30-06-2011 om 11:05u
Score: 30 / 100

Evil Satan liked to drink
Which would cause his brain to shrink
Once he met a Christian pope
Fucked his butt - that was dope
"Oh my ass, ave Maria"
Jesus got Satan diarrhea
Horrible shit came out of his anus
He called it Illud Divinum Insanus

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 30-06-2011 om 11:14u

bij lords of metal kreeg dit album 98 punten

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 30-06-2011 om 11:16u

WAT EEN KLOTE STUK

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 30-06-2011 om 11:17u

Dit album is zeker 90 punten waard

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 30-06-2011 om 11:19u

Trey is onbetwist de leider in het death metal gebeure

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van e-RIC op 30-06-2011 om 11:20u
Score: 56 / 100

Sta best open voor veranderingen of exxxperimenten (vind God Of Emptiness en Hatework dan ook prima tracks). Maar die middelmatige elektronische rotzooi die ze hier ten toon spreiden, trek ik niet. Het album krijgt van mij een zeer krappe voldoende, omdat de deathmetal songs me nog wel enigszins kunnen bekoren.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Hendrik op 30-06-2011 om 12:21u
Score: 30 / 100

Ik vind dit album echt een waar misbaksel. Als (relatief) grote Morbid Angel van heb ik dit album een zekere kans gegeven want ik vind nu eenmaal dat een band van dit niveau dat verdient. Het eerste nummer dat ik hoorde was Existo Vulgore, een groovend death metal nummer met leuke, typische MA riffs met als enige opmerking dat de vocals wat luid stonden. Vervolgens Blades For Baal, een nummer geschreven door de pas aangeworven gitarist Destructhor. Een erg vermakelijk, snel nummer. Toen ik Too Extreme echter hoorde was het voor mij echter klaar. Ik heb het hele album geluisterd en ik kan alleen maar concluderen dat het echt erbarmerlijk slecht is.

En in verband met de review: goed werk joh, je hebt je mening goed verdedigd maar ik heb één bemerking: Rob Zombie is duizend maal beter dan dit zwak excuus voor muziek.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 30-06-2011 om 12:25u

[q]meest teleurstellende albumrelease ooit[/q]

nuff said!

Mensen die dit een 5 of hoger geven snappen het gewoon niet.
Radikult een goed nummer vinden... tering zeg.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van VADERNL op 30-06-2011 om 12:56u
Score: 10 / 100

Het hele album bevalt mij totaal niet.

De paar lichtpuntjes worden zwaar overschaduwd door de mislukte, misplaatste en zwakke experimenteer drift van deze heren.
Wat slecht !! Zo slecht dat ik het eerst NIET kon geloven!

Live schijnen ze ook weinig van de nieuwe plaat te spelen...
Dat betekent toch wel iets...

Echt een gemiste kans om weer eens heel veel cd's te kunnen verkopen.
Ik gok dat ze bij Seasons of Mist alweer op de "shitlist" staan en gedropt worden zodra de cd verkopen niet beter blijken te gaan dan de wereldwijde slechte reviews.
Earache heeft achteraf toch gelijk gehad met de beslissing MA te droppen.

Bijna overal wordt deze cd slecht beoordeeld op een enkele uitzondering na. ( lords of metal - bijna zeker een betaalde review !? )

Ook de 78 punten die hier gegeven worden vind ik echt veel te veel.
Wat werd er voor een voldoende geboden???
Gratis cd's? Concert kaartjes?



Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van JZT79 op 30-06-2011 om 13:07u
Score: 75 / 100

Moest even wennen. Destuctos en Radikult sla ik echter altijd over. De deathmetal tracks zijn gewoon vet. Fijn de heer Vincent als vanouds te horen brullen onder belachelijk snelle dubbele bass salvo's. Too Extreme! en Profundis vind ik gewaagde en eigenlijk ook wel leuke experimenten. Beauty Meets Beast had zo op Domination gekund, en dat bedoel ik als compliment.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Kees op 30-06-2011 om 13:26u
Score: 40 / 100

Het is opzich allemaal niet zo slecht. Alleen is het een genre waar ik niet van houd. Ook vind ik het vreemd dat juist morbid angel met deze cd op de proppen komt.

Misschien kan het album beter helemaal geen punt geven omdat ik totaal niet objectief naar dit genre kan kijken

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van John op 30-06-2011 om 13:44u

"Stop met het afbreken van metallica, ondanks de kritiek van zogezegde kenners en fans bleven ze miljoenen platen verkopen"

Uhm jij begint over Metallica. Overigens, het aantal verkochte platen heeft eerder te maken met hoe toegankelijk iets wordt gemaakt, bij Metallica steeg de verkoop omdat ze doelbewust hun sound hadden aangepast aan het grote publiek. Het grote publiek loopt eveneens weg met bijvoorbeeld Rihanna, dat zegt genoeg over het vermogen van de massa om kwaliteit te herkennen denk ik.

Over het nieuwe Morbid Angel album kan ik weinig zeggen omdat ik het nog niet heb gehoord.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Bla op 30-06-2011 om 14:35u
Score: 70 / 100

Voor hoe de review geschreven en onderbouwd is mijn complimenten! Tijd zal het leren of dit inderdaad ook een plaat is die nummers als where the slime live bevat die later pas tot z'n recht komen. Qua m'n eigen mening over de plaat zit ik een beetje in dubio maar feit is wel dat vernieuwende dingen vrijwel altijd later pas begrepen worden. Laten we hopen dat dat hiermee ook zo is.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van sanguis op 30-06-2011 om 15:28u
Score: 60 / 100

Het is inderdaad het zwakste MA album, maar ik moet zeggen dat er toch nog wel wat goeie songs opstaan die het net tot een voldoende kunnen trekken.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Old Mhb op 30-06-2011 om 15:51u
Score: 60 / 100

Ik hoor vrijwel alle metalstijlen graag. Toen de schijf speeldestoorde hij me niet. Ik vond geen enkel nummer bagger maar er is ook geen enkel waarvan ik kon zeggen dat het een uitschieter was.

@Philip666 St Anger vind ik slechter want ik heb dat ding nog steeds niet kunnen afspelen zonder dat ding halfverwege uit de speler te kegelen.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van lampje op 30-06-2011 om 16:53u

Ten eerste: interessant stuk, goed onderbouwd, sterk verhaal. (Meen je het ook echt of is dit bedoeld om reacties los te maken?)
Ten tweede, omdat je zo expliciet naar de mening van je lezers vraagt: ik heb in desbetreffende topics al van begin af aan gezegd dat ik dit album zo beroerd nog niet vind. Het is zeker niet mijn favo Morbid Angel album, en als zodanig niet direct vergelijkbaar met hun vorige werk. En zo moet je dit album ook beoordelen denk ik. Maar omdat het 8 jaar duurde voor de band een album uitbracht en het ondanks hoog opgelopen verwachtingen geen vertrouwd geluid bevat valt ie daardoor voor velen waarschijnlijk hard tegen. Ik beluister 'm in elk geval nog wel eens voor mijn plezier.
(Voor mijn uitgebreide mening zie www.wingsofdeath.net)

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Artorius op 30-06-2011 om 16:55u

Ik gun ieder z'n mening maar 78/100 voor deze wanprestatie?!

Wat mag een cd met louter boeren en winden dan wel scoren?

De lat ligt zo wel heel erg laag!

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van mortis rex op 30-06-2011 om 16:55u
Score: 75 / 100

"Mensen die dit een 5 of hoger geven snappen het gewoon niet."

Leg jij het even uit dan... verkondiger van de enige echte waarheid; verlos ons onwetende ketters!!!


Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van mortis rex op 30-06-2011 om 16:59u

"Ik gun ieder z'n mening maar 78/100 voor deze wanprestatie?! "

Alles wat je voor het woord "maar" zegt kan net zo goed niet gezegd worden.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 30-06-2011 om 17:00u

Als in: ik wil niet beledigend zijn MAAR "belediging"

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Eddy the Eagle op 30-06-2011 om 17:36u
Score: 89 / 100

Goede review, ik ben het er bijna helemaal mee eens. Radikult is niet mijn favoriet maar wel een hele lekkere song. Blades for Baal en Nevermore zijn voor mij de grote uitschieters. Dit album is mijn cd-speler nog niet uit geweest sind ik het heb: ik luister er echt elke dag naar :-)
Morbid Angel zal mijns inziens erg blij zijn met alle commotie omtrent dit album ... :-D

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van emmo op 30-06-2011 om 18:42u
Score: 60 / 100

By the way, ik geloof niet dat er gebruik gemaakt wordt van elektronische hulpmiddelen en dat alles wat je hoort wel 'gewoon' drums en gitaren zijn. Niettemin al met al een minder geslaagd experiment.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 30-06-2011 om 22:10u
Score: 85 / 100

Tof album. Ik vind ook de afwijkende nummers wel wat hebben, zeker aangezien ik niks tegen elektronische invloeden heb. Het album draai ik regelmatig en vind het zeker goed. Top 10 denk ik niet, maar toch wel een prettig album.

En daarnaast hou ik wel van bands die gewoon lekker hun eigen ding doen en daarmee 90% van de fans tegen de schenen schoppen.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Morbid Hippie op 30-06-2011 om 22:47u
Score: 92 / 100

Wat een pracht dit album. Ik zet het elke dag op 's morgens als ik eieren met spek ga bakken. Het beste album van MA tot nu toe. Ik vond het oudere werk met name "Alters of Madness" veel te onstuimig en kwaad. Ook de productie was wat muffig. Dit album daarentegen klinkt fris en goed geproduceerd. Ideale schijf voor een lekkere zonnige namiddag toeven in je opgeblazen buitenbadje.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 01-07-2011 om 09:07u

@mortis rex:

als je na 8 jaar met dit soort troep, de typische MA nummers zijn opvullers, op de proppen komt, en mensen waarderen dit met hoger dan een 5 schop je tegen alles wat death metal is.

Neem een voorbeeld aan Bolt Thrower en/of Obituary: na zoveel jaar stilte met albums komen die wel knallen en "old skool" zijn!

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Eddy the Eagle op 01-07-2011 om 10:55u
Score: 89 / 100

Waarom zou Morbid Angel een voorbeeld moeten nemen aan Bolt Trower of Obituary? De laatste schijven van die 2 bands hebben lang niet zoveel stof doen opwaaien als deze van M.A. :-)
Bovendien is het begrip 'Old skool' weer typisch een begrip wat meer met smaak van doen heeft dan met feiten.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 01-07-2011 om 11:11u

net als jou score dus =P

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van thijs op 01-07-2011 om 12:08u
Score: 89 / 100

Ik heb deze plaat meerdere malen beluisterd en ik moet zeggen dat dit een lekker album is. Vooral im mobid en nevermore knallen er lekker uit. Gr

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van john op 01-07-2011 om 16:25u
Score: 7 / 100

Ben het grotendeels eens met de Reviewer.

Volg ze ook al vanaf de begin dagen en was bij het laatste concert in 013 net zo enthousiast als de eerste keer in het oude Noordelicht.

Ik was toch blij dat ze van Illud Divinum Insanus niet heel veel speelden.
Ook had ik zelf indruk dat ze na al het gedoe omtrent het nieuwe album er zelf op het podium ook niet echt helemaal gelukkig mee zijn.
Een nummer meer en het concert was volledig in elkaar gezakt.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van wob op 01-07-2011 om 19:39u

Wat dan wel weer leuk is aan t feit dat het zo'n omstreden plaat is, is dat t zelfs n hilarisch 'Hitler finds out....' filmpje heeft opgeleverd.
Zie youtube

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van arjan op 01-07-2011 om 23:20u

jammer dat metalfan altijd achter de feiten aanloopt. Ben geen fan van lordsof metal maar die kwam weken geleden al met de review van deze plaat. Jullie willen toch zelf ook het actuele nieuws geven??

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van @arjan op 02-07-2011 om 06:57u

Hey Arjan, waarom ga je Metalfan.nl niet versterken als hun nieuwste deathmetal reviewer? Oh wacht, dat kan natuurlijk niet, aangezien je al voor Lords Of Metal schrijft. Met je sluikreclame. [sarcasmemodus] Ja, de morbidangelfanboyreview op Lords Of Metal is echt een voorbeeld van een informatieve, afgewogen cd-bespreking waar de lezer wat aan heeft. [/sarcasmemodus]

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 02-07-2011 om 16:24u

misschien is dit wel een stunt een slecht album heeft meer reacties.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Ranker op 02-07-2011 om 20:28u
Score: 96 / 100

Wat een top album! Dit album had direkt na Altars of Madness moeten komen verschikkelijk goed! Iedereen beter dan ooit. Tim Yeung kan beter blivjen die overklast P. Sandoval.. Trey is weer in topvorm met fantastisch gitaar geweld en dan niet te vergeten Vincent die met zijn strot alla Altars uithaalt!

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Kiske op 03-07-2011 om 00:27u

13 Augustus op Into The Grave in Leeuwarden! :D

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Artorius op 03-07-2011 om 20:13u

Mooi! Ik zal alvast wat eieren laten bederven. :-)

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van J-Boy op 04-07-2011 om 11:00u
Score: 20 / 100

Jezus wat een slecht album. Er staan wel wat ouderwetse nummertjes op, maar de dieptepunten regeren. Het staat zelfs al in de review:
Zo ben ik benieuwd om te horen of ik nou de enige persoon op deze planeet ben die Radikult een gaaf nummer vindt. Jawel, de track die door vrijwel iedere deathmetalfan op internetfora om het hardst wordt uitgekotst, is mijn persoonlijke favoriet van dit album. Natuurlijk doet de ruim zeven minuten lange song nogal denken aan het werk van Rob Zombie en Marilyn Manson

Radikult vind ik nog wel een aardig nummer maar niet voor Morbid Angel. Sinds wanneer is het cool als Morbid Angel als MM of Rob Zombie klinkt? What's next? Slayer die opeens ballads opneemt? Dream Theater die opeens Ramones-achtige punk nummertjes aflevert?
Bovendien zou Radikult ook op albums van deze artiesten door de ondergrens zakken met een belabberde standaard drum intro en een tekst waarbij alleen een 13 jarig puber jongetje een hard plassertje van krijgt. In de tussentijd dat ik dit sukje schrijf zet ik Alters of Madness nog maar eens op voor good old times sake:(

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 05-07-2011 om 00:00u

wat een geweldig album

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 05-07-2011 om 00:00u

topklasse van morbid

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van VATERNL op 05-07-2011 om 12:45u
Score: 30 / 100

Wat een gedrocht.

Het zal in werkelijkheid wel wat meevallen, maar ik had eerst de indruk dat de reviews met een goede score "gekocht" zijn ( lords of metal heeft bijvoorbeeld een erg verdachte goede score gegeven ).

Dit kun je gewoon niet met een fatsoenlijke score beoordelen tenzij je het niveau van een Deurbel hebt.

30 puntjes voor de weinige tracks die wel deugen.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Sha op 05-07-2011 om 16:20u
Score: 80 / 100

Ik heb liever een album waar ik drie nummers compleet grijs van zou draaien, als dat kon met een cd, dan een "redelijke" plaat.
'Radikult' is ook niet mijn favo, maar 'Destructos' zet ik vijftig keer liever op dan een willekeurig nummer van de laatste twee Aborym platen. 'Existo Vulgore' is voor mij een brok in mijn keel vergeleken met 'Heretic' en 'Gateways' bij elkaar. Zoals de review al aan gaf was 'Where the Slime Live' een gedrocht voor veel Morbid Angel fans, en dat zal met 'I am Morbid' (and sordid) niet anders zijn, maar IK pruim dat nummer prima.
De rest van de tracks halen dit niveau niet, en inderdaad... 2 of 3 zijn crap! Eindconclusie desondanks.... zie de eerste zin!

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Een Metalfan op 06-07-2011 om 13:10u

geweldig album

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Tonnie op 06-07-2011 om 14:34u

@ Kiske: nee, niet op 13 augustus op Into The Grave.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van jj op 07-07-2011 om 15:15u
Score: 7 / 100

Sha, wees is wat duidelijker a.u.b

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van JOHN op 07-07-2011 om 16:45u
Score: 5 / 100

Je kan hem 50 keer draaien, 100 keer het is en blijft een klote CD.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van metalpino op 08-07-2011 om 00:29u

Wat een bagger cd, m'n wc doorspoelen klinkt beter!!!!

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Harry op 08-07-2011 om 07:58u

Tja, wat te zeggen van het nieuwe MA album. Ik heb vroeger jaren met ze "gewerkt" en beschouw ze als vrienden. Het was dan ook leuk om Vincent bij een Vader concert na jaren weer even te zien en spreken.
Maar de nieuwe koers kan er bij mij op een of andere manier niet in. Heb het album nu ettelijke keren gehoord maar de stijl kan me toch niet echt bekoren. Er zitten natuurlijk wat oudewetse, typische MA details in die dan wel erg ok zijn. Maar all in all had ik een geheel andere comeback verwacht. Je hoort dat er nog genoeg power in MA om de death metal scene versteld te doen staan. Ik had alleen graag gezien dat ze hun experimenteer drang op een andere manier hadden gebruikt. De tijd zal het leren hoe dit album in de death metal geschiedenis zal staan.... Voor mij is het verre van hun beste album. Dat is mijns inziens nog altijd Altars en vooral Blessed....

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van morbiet op 08-07-2011 om 20:37u

Deze cd bij David Vincent In-zijn-Anus!!!

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van bob op 10-07-2011 om 10:26u

Ben ook een liefhebber van t eerste uur... Goed dat was zonder zanger in t noordeligt.. :-) ,, maar komop,, na 8 jaar w8 .Mag je toch wel wat verwachtingen hebben.. T gaat om hier om 1 van de grote jongens. Die moeten toch ff laten zien hoe je een goeie pot deathmetal maakt.. wat een tegenvaller. er blijft hier werkelijk niks hangen. en dan die elektronische sh*t er tusendoor. Dat past niet bij deze band.
.
vond t , in tilburg ook maar matig.. geen wonder dat t ook niet zo druk was.. D.N dave heeft gewoon niet meer die pure zuivere grunt. van vroeger. Dat kun je er nog wel inmixen in de studio. maar live klinkt t gewoon als de band next door. jammer.
.
en al dat zinloze gepraat tussendoor. kost je gewoon 2 nr. de 3 nieuwe nummers passen wel in de set. maar zijn van andere/mindere kwaliteit.. Als wat je gewend bent..
.
Ik zet de eerste 3 nog wel een keer op.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Dennie op 27-01-2014 om 18:13u
Score: 60 / 100

Ik snap heel goed de negatieve reacties op deze plaat. Het gaat hier immers om Morbid Angel!!! Een grootheid in de death metal!! Hiervan verwacht je nu niet gelijk allerlei electronische neigingen, hoewel ... stonden er op 'formulas fatal to the flesh' en 'heretic' ook niet al van dergelijke 'vreemde eenden'? Tja...toen stonden ze misschien meer weggedrukt aan het einde van een plaat als losse en onuitgewerkte ideeën, nu staan ze prominent en uitgewerkt als complete nummers op de plaat. Ik moet zeggen dat er een aantal compleet mislukte exxxperimenten op deze plaat staan, hoewel er toch ook wel wat te genieten valt.

Morbid Angel - Illud Divinum Insanus
Reactie van Juriën op 27-01-2014 om 21:59u
Score: 75 / 100

Nee, het is niet hun sterkste album, maar om de plaat nu helemaal af te schrijven omdat er een paar experimenten op staan, dan heb je waarschijnlijk geen oren aan je kop! Zet hem es een paar keer op, luister goed. Als je dan nóg de Morbid Angel kwaliteiten niet terughoort, krab jezelf dan eens even achter je oren. Luister eens naar 'Domination' of 'Gateways' en je zult zeker overeenkomsten horen met deze.