Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

10-12-2016

Pestilence - Doctrine
Jaar van release: 2011
Label: Mascot Records
Pestilence - Doctrine
Twee jaar na de release die de wederopstanding van Pestilence moest markeren, is daar alweer een nieuwe cd. Pestilence verspilt duidelijk geen tijd aan irrelevant geneuzel. Hergroeperen, touren, schrijven, tussen de bedrijven door opnieuw hergroeperen, opnemen, uitbrengen en weer de planken op. Aan de druk die achter het tempo schuilt, is te merken dat Pestilence man noch macht spaart om de in het verleden verworven cultstatus naar de tegenwoordige tijd te lokken.

Alle moeite ten spijt, ook Doctrine zet mijns inziens nauwelijks zoden aan de dijk. De band lijkt wel gedateerd. Hoewel Pestilence een nieuwe drummer en bassist, beiden overigens prima muzikanten, tezamen met een achtsnarige gitaar heeft aangetrokken, knalt het eindproduct gewoonweg niet. De combinatie van gortdroge death, thrash en jazzy fusion is progressief, maar het is het allemaal net niet. De agressie ontbreekt, de solo’s zijn niet meer dan aardig, de snelheid is matig en niets komt als een verrassing. Doctrine is flets en droog. “Ik mis het frisje”, zou Robert Kranenborg in zo`n geval zeggen. Hoewel de productie hoorbaar in orde is, draagt ook deze op alle vlakken bij aan het matte en schrale geluid. De basis klinkt op deze manier ‘ancient’ , maar niet kwaadaardig en de progressieve riffs en solo’s krijgen het niet voor elkaar om een sappig contrast te creëren. Er is geen sprake van echte uitschieters.

Ja, en dan is daar nog die stem van Mameli. Goed, zoiets is natuurlijk altijd aan smaak onderhevig, mijn oren worden in ieder geval bijzonder droevig van de hysterische keelklanken en heavy metaluithalen die Doctrine rijk is. Het is een poging tot bestial gebrul (denk bijvoorbeeld aan bands als Impiety), maar het klinkt soms bijna lachwekkend, mede dankzij het feit dat het geschreeuw te prominent is ingemixt. Die stem overheerst alles, maar komt niet over. Er zit totaal geen gif in. Geen druppeltje.

Doctrine is geen draak van een plaat, het mag duidelijk zijn dat dit de muziek is waar de band voor gaat en deze is dan ook met duidelijk aanwezige zorg en kunde in elkaar gezet. Ervaren muzikanten leveren doorgaans geen wanproducten af, maar het komt wel voor dat het eindresultaat verre van overtuigend is.

Tracklist:
1. The Predication
2. Amgod
3. Doctrine
4. Salvation
5. Dissolve
6. Absolution
7. Sinister
8. Divinity
9. Deception
10. Malignant
11. Confusion

Score: 60 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 28 april 2011

Koop dit album in

Meer Pestilence:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Pestilence - Doctrine
Reactie van Armand op 28-04-2011 om 10:34u

Spijker/kop enzo. Klinkt helemaal niet slecht maar in de stortvloed aan topreleases is dit niet meer dan een aardig album.

Pestilence - Doctrine
Reactie van Jellhammer op 28-04-2011 om 13:14u
Score: 8 / 100

Ik vind dit juist wel een te gek album. De nummers hebben een kop en een staart en dat is in de huidige staat van het metal wereldje bijna niet meer denkbaar, tenminste in de stijl waarin Pestilence zich bevind. Oke de zang valt iets over te zeggen maar inderdaad dat is een smaak kwestie. Ook daar wen je wel aan naar verloop van tijd, althans ik wel. Al met al vind ik dit een top album en luister er met plezier naar.

Pestilence - Doctrine
Reactie van john op 28-04-2011 om 15:50u
Score: 8 / 100

Ik zou iedereen aanraden dit album toch eerst goed door te luisteren.
Mooie nummers die opzich staan in de typische Pestilence stijl.

Pestilence - Doctrine
Reactie van Een Metalfan op 28-04-2011 om 16:17u
Score: 85 / 100

Twee keer geluisterd nu, het is zeker meer Pestilence stijl dan Resurrection Macabre, wat nog een beetje stijl zoeken was, volgens mij.

De vocals moet je wel aan wennen, maar na het eerste nummer valt het mij in ieder geval al niet meer op. De nummers zijn goed gestructureerd, geen vervelende SONG TITEL, SONG TITEL refreinen zoals op RM..

Valt mij 200% mee, ik was eigenlijk een beetje bang dat het niks meer zou worden, maar het klinkt prima! Ik vind alleen Yuma niet de meest creatieve drummer ooit, maar ach, dat overleven we wel weer!

Pestilence - Doctrine
Reactie van Magic666 op 28-04-2011 om 16:25u
Score: 55 / 100

Die stem........ NEE! Ze leren het blijkbaar nooit!
Eerst een knaller van een plaat (RM) uitbrengen met prima vocals en dan de opvolger zo verkloten!

Nee, deze plaat schaf ik niet aan.

Pestilence - Doctrine
Reactie van Een Metalfan op 28-04-2011 om 16:47u

lekkere cd , wat een onzin wat lana neer knalt in haar-hem review

HAN

Pestilence - Doctrine
Reactie van VATERNL op 28-04-2011 om 17:27u
Score: 55 / 100

Ondanks dat de productie en instrumentale techniek dik OK is vind ik er
domweg geen ene reet aan. Helemaal eens met de recensie.
Vooral het tamme tempo en de irritante vocalen bederven de pret.
De hoes vind ik overigens wel helemaal top;)

...een grote tegenvaller.





Pestilence - Doctrine
Reactie van Marc op 28-04-2011 om 18:37u
Score: 82 / 100

Ik vind hem echt een stuk beter dan Resurrection Macabre, die songtitels die tot in den treure werden herhaald waren voor mij de afknapper. Misschien dat Patrick probeert om in de buurt te komen van Martin, hetgeen natuurlijk niet lukt. Vind het best lekkere vocals, het blijft wel death metal he mensen. Alleen de eerste uithaal aan het begin van Dogma klinkt niet al te best (lees geforceerd). In een periode waarin zoveel toppers zitten ( Obscura, Benighted, Gorgasm, Septicflesh) toch een lekkere plaat.

Pestilence - Doctrine
Reactie van Een Metalfan op 28-04-2011 om 21:16u
Score: 38 / 100

Het lijkt wel op Pestilence maar is nog geen schim van wat ze vroeger waren. Het voornaamste probleem is de digitale productie. Elke band tegenwoordig heeft precies dezelfde productie. ALLE drums en gitaren klinken precies hetzelfde op alle honderdduizenden releases van afgelopen jaren en het zal helaas ook zo blijven. Nederlandse death metal? Kent iemand nog Delirium?

Pestilence - Doctrine
Reactie van john op 28-04-2011 om 21:20u
Score: 8 / 100

Zzooouhh
Delirium

Pestilence - Doctrine
Reactie van Rinus op 28-04-2011 om 21:24u

Heb nog een demo van Delirium...
Maar goed over Pestilence.. Ze hadden nooit meer opnieuw moeten beginnen.
Zonder van Drunen wordt het niks. Van Drunen was net dat beetje extra.
Standaard band die teert op oude naam. Kan mij prima vinden in de recensie

Pestilence - Doctrine
Reactie van marcel op 29-04-2011 om 01:27u

Consuming Impulse is gewoon de PESTILENCE cd allertijden!!!
Punt uit!!!

Pestilence - Doctrine
Reactie van Pisvlek op 29-04-2011 om 07:24u
Score: 13 / 100

Dat ze met dit gedrocht op de proppen zouden komen verrast me geenzins. Pestilence was, is en zal altijd een overgewaardeerde kutband blijven, zolan Martin van Drunen schittert door afwezigheid!

Pestilence - Doctrine
Reactie van Bert op 29-04-2011 om 11:32u
Score: 80 / 100

Prima album, typische Pestilence riffs en wordt flink gebeukt in het laag. Hoor hier en daar ook Spheres invoeden. Dit is echt vele malen beter dan Resurrection Macabre!

Pestilence - Doctrine
Reactie van metalkerel op 01-05-2011 om 22:04u
Score: 90 / 100

veel te laag 60 punten ik vind het een heerlijke deathmetal cd

Pestilence - Doctrine
Reactie van JvR op 03-05-2011 om 18:39u
Score: 65 / 100

Muziek is top-notch. Typisch Pestilence. Alleen de vocalen zijn wel zo tenenkrommend slecht! Met dit achterlijke gekweik kwam je in de jaren 80 nog mee weg. Maar tegenwoordig mag je van een moderne death metal release een fatsoenlijke grunt verwachten. Mameli lijkt vanaf de eerste schreeuw in het nummer Amgod zijn stem al kwijt te zijn. Tip: doe het dan niet. Patrick, zoek een vaste zanger die er wat van bakt! Want dit gaat ten koste van de composities.

Pestilence - Doctrine
Reactie van Erik op 05-05-2011 om 16:48u
Score: 90 / 100

Retestrakke plaat. Top!

Pestilence - Doctrine
Reactie van John op 10-05-2011 om 13:53u

Tsja, mameli kan zo hard als ie wil blijven roepen dat hij een goede vervenager van van Drunen is, wij weten natuurlijk beter.

Pestilence - Doctrine
Reactie van Erik op 11-05-2011 om 00:33u
Score: 50 / 100

Pestilence heeft mijn gevoel maar 2 albums gemaakt , en dat zijn de eerste 2 . de rest mag de naam pestilence niet dragen . martin van drunen is pestilence !!! . patrick had de band naam moeten veranderen.

Pestilence - Doctrine
Reactie van john op 11-05-2011 om 14:06u
Score: 7 / 100

Die van Drunen heeft ook een kut stem!!

Pestilence - Doctrine
Reactie van Ozcare op 11-05-2011 om 14:16u
Score: 85 / 100

Valt me steeds meer op dat metalfans blijven vasthouden aan vastgekoekte dogma's, want een plaat MOET immers op een bepaalde manier klinken.
Enige creativiteit wordt meteen neergesabeld.
Ik heb een deathmetal zanger nog nooit mooi horen zingen! Wat een gelul zeg!
Zie maar eens zo te spelen en een plaat te maken als Pestilence dat doet!

Pestilence - Doctrine
Reactie van gerrit op 18-06-2011 om 17:35u
Score: 80 / 100

lekkere cd hoor !!!
de vocals doen me een aan Chuck Schuldiner denken.
sommige uithalen hadden wel wat korter gemogen.

Pestilence - Doctrine
Reactie van Een Metalfan op 21-07-2011 om 22:40u

ik vin 'm dik in orde

Pestilence - Doctrine
Reactie van marco op 23-07-2011 om 20:01u
Score: 8 / 100

Niks mis mee....super album doctrine....gewoon zo doorgaan goeie opvolger van "Resurrection Macabre".....vind de beoordeling van een matige 6 niet op zijn plaats....en Martin Verdrunen(Asphyx, Hail of Bullets)valt helemaal al niet te verstaan met zijn (schuurpapier) zang wat hij tegen woordig heeft...die zou deze hele cd verkloten met zijn zang partijen!!!!!!!

Pestilence - Doctrine
Reactie van ronald op 05-09-2011 om 00:56u
Score: 90 / 100

Gedateerd :-). Wie, Lana? Gedateerd, hahahahaha! Ach, zucht. Btw, vinyl rules!