Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-07-2019

Amon Amarth - Surtur Rising
Jaar van release: 2011
Label: Metal Blade Records
Amon Amarth - Surtur Rising
Als medewerker van Metalfan.nl ben je niet altijd te benijden: commentaar op elk type- en taalfoutje, scheldkannonades van lezers met een andere smaak, doodsbedreigingen van misnoegde fans, en dat alles zonder er een cent aan te verdienen. Af en toe krijg je echter een beloning toegeworpen, zoals een plek op een gastenlijst of een gewilde promo-cd. Zo kreeg ik medio februari al een exemplaar van het nieuwe Amon Amarth album in handen, met tekstvel en anderhalve maand voordat de plaat in de winkel verwacht werd. Aangezien deze Zweedse vikingen een paar van de beste cd’s van het voorbije decennium op hun naam hebben staan, nam ik Surtur Rising vol verwachting in ontvangst.

Inmiddels heb ik het kleinood een groot aantal keren kunnen beluisteren en de tijd gegeven om te groeien. De conclusie luidt dat Amon Amarth wederom met een uitstekende plaat op de proppen komt, die nu al een sterke kanshebber lijkt voor de eindejaarslijstjes. De nadruk ligt ditmaal weliswaar wat meer op pakkende melodieën en langzame, doomy stukken, wat voor de nodige Amon Amarth-fans vieze woorden schijnen te zijn. Ook experimenteert de band hier en daar met wat keyboards en dergelijke. Toch is er weinig veranderd aan de beproefde succesformule. Bovendien weet de formatie op Surtur Rising een goede balans te vinden tussen agressie en melodie.

Snelle en langzame stukken wisselen elkaar namelijk perfect af. Over het algemeen zijn op deze cd de oneven tracks meer uptempo en de even nummers meer downtempo, maar ook binnen de individuele composities is voldoende variatie aanwezig. Van de uptempo songs is Destroyer Of The Universe de grootste uitschieter. Ik verwacht dat dit nummer, met zijn onweerstaanbare refrein, bij live-optredens net zo’n publieksfavoriet gaat worden als een Death In Fire, The Pursuit Of Vikings of Asator. Van de langzamere tracks op het nieuwe album is The Last Stand Of Frej inmiddels uitgegroeid tot mijn persoonlijke favoriet.

Echt veel is er aan de sound van Amon Amarth uiteindelijk opnieuw niet veranderd. Ook is Surtur Rising niet het beste album dat de melodic deathmetalband tot dusver heeft uitgepoept. Die eer blijft voor mij voorbehouden aan Fate Of Norns (2004) danwel With Oden On Our Side (2006), twee platen waartussen ik niet kan kiezen. Toch blijft Amon Amarth met het nieuwe werkstuk op eenzame hoogte staan. Weinig metalbands zijn tegenwoordig in staat om constant zulke goede nummers te schrijven. Een plek in de Metalfan.nl Top 10 van 2011 lijkt me voor Surtur Rising op dit moment dan ook al gegarandeerd, hoewel we natuurlijk nog even moeten afwachten wat er in de rest van het jaar allemaal voor moois uit zal komen.

Tracklist:
1. War Of The Gods
2. Töck’s Taunt - Loke’s Treachery Part II
3. Destroyer Of The Universe
4. Slaves Of Fear
5. Live Without Regrets
6. The Last Stand Of Frej
7. For Victory Or Death
8. Wrath Of The Norsemen
9. A Beast Am I
10. Doom Over Dead Man

Score: 91 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 19 maart 2011

Koop dit album in

Meer Amon Amarth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van Marco op 19-03-2011 om 19:38u

Eerlijk gezegd weet ik vrijwel niets over deze band. Wat is een aanrader om mee te beginnen?

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van Een Metalfan op 19-03-2011 om 20:12u

Into Glory Ride. Kings of metal en Sign of the Hammer zijn ook gaaf!

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van Marco op 19-03-2011 om 20:41u

De beste is Fighting the World, inclusief de single The Dawn Of Battle. Dit is serieus

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van Marco op 19-03-2011 om 20:41u

Correctie ik bedoel Warriors of the World

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van blaffer op 19-03-2011 om 20:46u
Score: 95 / 100

Heb hem besteld, maar al beluisterd ;)
Geweldige CD, wat een prachtband is het toch.
Kijk eens voor de grap op surturrising.com en kijk bij de versies die in de noord amerika verkrijgbaar zijn, vrijwel alle speciale uitvoeringen zijn uitverkocht.
Dik verdiend voor deze sympathieke Noormannen.

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van Damien op 19-03-2011 om 20:54u
Score: 90 / 100

Alleen al het feit inderdaad dat ze keer op keer goede cd's uitbrengen zonder enig zwak moment, maakt deze band tot een van de beste van het moment ondanks dat het niet echt my cup of tea is. Luistert echter toch weer heerlijk weg

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van Elroy op 20-03-2011 om 10:24u
Score: 90 / 100

WTF? er zijn hier allemaal idioten die Manowar albums opnoemen! "warriors of the world" "kings of metal" "into glory ride" "sign of the hammer" hallooooo het gaat hier om Amon Amarth......bijvoorbeeld "twilight of the thundergod" "with oden on our side" "versus the world" & "fate of norns"

Btw, dit is een ongeloofelijk bruut album van de viking metallers!

SURTUR RISING!!!

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van youri op 20-03-2011 om 18:13u
Score: 80 / 100

ik heb m gehoord en hij is behoorlijk gaaf

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van Rob op 20-03-2011 om 18:35u
Score: 9 / 100

Wat ik er tot nu van gehoord is fantastisch. Dat ze alles zowat al uitverkocht hebben [zie surturrising.com] zegt ook wat. De verwachtingen zijn zeer hoog.
Heb het album + dvd ook al besteld. Blij dat er niet alleen maar gedownload wordt. Als Christen ga ik voor de muziek want death metal op zich is me veel te duister.

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van Een Metalfan op 21-03-2011 om 21:32u
Score: 90 / 100

ik luister hem nu al de hele dag en hij wordt steeds beter ,
toppunten:Eerste 5 nummers +For Victory or Death

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van Sjoerd H op 25-03-2011 om 17:41u
Score: 90 / 100

Wederom een heerlijk album van Amon Amarth, kan niet wachten ze live te zien in mei !!

@ Gilbert: Als verzamelaar van Amon Amarth zou ik graag willen weten of je die promo CD van Amon Amarth aan me wilt verkopen :) Ben te bereiken op sjoerdhaayema@live.nl

CheerS!!

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van Een Metalfan op 29-03-2011 om 03:04u
Score: 90 / 100

Inderdaad weer een erg mooi album!
En goede review btw

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van Rutger op 31-03-2011 om 11:27u
Score: 90 / 100

Hij is idd retestrak!
Dit album gaat zeker nog heel wat rondjes in mijn cd-speler draaien, dat is zeker!!

Klopt echter wel dat dit album, ook wat mij betreft, niet kan tippen aan With Oden On Our Side... Dat album blijft gewoon meesterlijk!

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van 666 op 06-04-2011 om 23:25u
Score: 95 / 100

Strak album!
En dan die dvd bij de digi uitvoering. Fucking 3 uur live shit...
G E W E L D I G !!!!

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van Ben op 24-04-2011 om 10:55u
Score: 90 / 100

Fucking hell wat is Surtur een album! Ik luister hem nu voor de 3e keer en ik voel me een mietje, want ik zit hier bijna met tranen in m'n ogen van overweldiging.

Voor iedereen die zeikt over "niet origineel", opbokken. Amon Amarth doet het juist precies goed, 90% true Amon Amarth, 10% vernieuwing. Precies de juiste balans. Ik zou niet anders willen, en dat geld voor de miljoenen fans ook! Amon Amarth zakt nooit naar beneden, het zwaard blijft geslepen, het paard blijft rennen!

Amon Amarth - Surtur Rising
Reactie van Sjoerd op 26-01-2012 om 17:48u
Score: 90 / 100

€ 50,- voor de promo CD !
Sjoerdhaayema@live.nl