Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2018

Ravage4 - Self-Proclaimed
Jaar van release: 2010
Label: Eigen Beheer
Ravage4 - Self-Proclaimed
Voortgekomen uit de overblijfselen van de rockband Circular heb ik hier het in eigen beheer uitgebrachte schijfje van de band Ravage4 voor me liggen. De relatief nieuwe band, opgericht in februari 2009 en afkomstig uit Breda, is voor mij compleet onbekend. Je moet deze vier nummers tellende release ook meer zien als een demo-cd, die voor publiciteit en optredens moet zorgen.

De productie is opvallend goed voor een eigen- beheeralbum. De instrumenten zijn goed uitgebalanceerd in de mix geplaatst en de gitaren klinken lekker vet. Er is zelfs af en toe sprake van een ‘live gevoel’. De heren zelf beweren beďnvloed te zijn door bands als Deftones, Sevendust en Alter Bridge. Maar de band die in plaats van Alter Bridge beter in dat rijtje thuis zou horen is P.O.D.

Dit komt mede door de zanger, die erg bepalend kan zijn voor de sound van een band. In dit geval valt frontman Daniël zowel positief als negatief op. De beste man gaat namelijk niet constant te werk. Hij kan overduidelijk wel zingen, alleen is hij niet altijd even toonvast en zijn uitspraak is af en toe niet accentloos. Het nummer Sudden Death is daar een goed voorbeeld van. Met wat goede zangcoaching had er meer in gezeten dan wat Lemmers hier laat horen.

Het instrumentale gedeelte van Ravage4 is zeker niet origineel. Er wordt inderdaad links en rechts wat geleend van bovengenoemde bands, maar de muziek wordt wel retestrak en swingend gespeeld. Opener Stand Your Ground is een lekkere meezinger en swingt de pan uit. De beuk gaat er al wat meer in op Ends Here en had zo van een album van P.O.D. kunnen komen.

Het derde nummer Take It Out wordt ingeleid door groovende drums en bas. Er zijn zelfs toetsen op een zeer subtiele manier toegepast aan het einde van het nummer, waardoor het geheel een wat breder geluid kent en er een dromerige sfeer ontstaat.

Hekkensluiter Sudden Death begint als een Creed-achtige ballade en wordt steviger naar het refrein toe. Een aardige powerballade is het eindresultaat, met aan het eind nog een beukende riff, die helaas net iets te kort duurt.

Al met al een leuk debuut van een rockband, die erg voorspelbaar is, maar voor Nederlandse begrippen wel lekker klinkt en zeer zeker de potentie heeft om uit te groeien tot een goede (live-)band.

Tracklist:
1. Stand Your Ground
2. It Ends Here
3. Take It Out
4. Sudden Death

Score: 75 / 100

Reviewer: Dennuz
Toegevoegd: 25 januari 2011

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ravage4 - Self-Proclaimed
Reactie van James op 25-01-2011 om 20:15u
Score: 90 / 100

Wat zijn deze gasten goed, ben errug benieuwd hoe ze live klinken. Die gasten horen elke week op een podium thuis. Waar spelen ze binnenkort? Dan kom ik zeker kijken.
Keep up the good work guys en ik houd jullie in de gaten.
Greetz James