Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-03-2019

Sword - Metalized
Jaar van release: 1986
Label: GWR Records
Sword - Metalized
Wat is een klassieker? Is het een plaat die geweldig verkocht in vroeger tijden en daaraan een status ontleent of is het een ouder album met muziek die ook vandaag de dag nog briljant klinkt? Ik geloof vooral in de laatste optie. Het Canadese Sword (niet te verwarren met The Sword) was in de jaren tachtig nooit een grote band, maar de groep leverde wel twee platen af die ook nu nog grote indruk maken. Meer produceerden de Canadezen ook niet, maar met name Metalized past qua compositorische kwaliteit perfect tussen namen als Leatherwolf, Vicious Rumors en een Britse groep als Cloven Hoof.

Sword biedt ons vette en ongecompliceerde heavy metal met veel spetterend gitaarwerk, stoere riffs en de geweldige strot van Rick Hughes. De tien songs op het album zijn compact, pakkend en de kwaliteit druipt er vanaf. Opener F.T.W. (Follow The Wheel) maakt dat gelijk al duidelijk. Prachtige stuwende gitaarriffs en galmende leads leiden tot een briljant refrein en de fantastische zanglijnen dreunen nog maanden na in je kop. Wanneer je eenmaal begint met luisteren, draai je deze schijf niet één keer, maar gelijk vier of vijf keer. Dat komt vooral door het meeslepende karakter van de songs die door stampende ritmes en pakkende melodielijnen continu blijven boeien.

Platen uit de jaren tachtig kunnen nog wel eens wat gruizig klinken, maar dat geldt niet voor Metalized. Het album kent een volle sound, waarin elk akkoord dreunend tot z'n recht komt. De instrumenten zijn in balans en Hughes zorgt er met zijn zang voor dat het overzicht bewaard blijft. Hoog, laag en melancholisch, deze man kan het allemaal. Hij kan ook vooral heerlijk hard rocken zoals in het Tank-achtige Stoned Again, maar ook fenomenaal uithalen als in het schitterende Children Of Heaven. Deze pure heavy metalkraker is zo'n plaat waar er tegenwoordig veel te weinig van verschijnen. Absoluut ook vandaag nog een schot in de roos.

Tracklist:
1. F.T.W.
2. Children Of Heaven
3. Stoned Again
4. Dare To Spit
5. Outta Control
6. The End Of The Night
7. Runaway
8. Where To Hide
9. Stuck In Rock
10. Evil Spell

Score: 88 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 15 januari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sword - Metalized
Reactie van Hans op 17-01-2011 om 00:54u

Ik ken een andere Sword; uit Nederland, met Henkie Bakker op gitaar.
Die hadden indertijd een cult-hit met " Excalibur" ....maar dis dus een andere :-)

Sword - Metalized
Reactie van Jeroen op 17-01-2011 om 00:56u

Ja, die ken ik ook. Obscuur gedoe, maar ook wel tof.

Sword - Metalized
Reactie van Ruud op 17-01-2011 om 10:36u

Er zijn inderdaad verschilende Swords op de wereld. Van deze Sword heb ik de eerste LP nog ergens staan. Snel even luisteren!

Sword - Metalized
Reactie van Ronald op 17-01-2011 om 20:42u
Score: 95 / 100

Waanzinnig album, had van mij wel wat meer punten mogen hebben !
Helaas nooit getourd in Europa, baal ik nog steeds van.

De Ned. Sword was ook super, de voortzetting onder Jewel was mss. nog wel gaver.

Sword - Metalized
Reactie van Squidward op 17-01-2011 om 23:29u
Score: 87 / 100

Tof album, echt zo eentje die je idd vanwege zijn heerlijk compacte speelduur vaak beluistert. Mijn favoriet is Children Of Heaven! Ik heb echter nooit hun tweede album gehoord, miss moet ik die maar eens aanschaffen...