Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-05-2019

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Jaar van release: 2010
Label: Metal Blade Records
God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Hoewel het Nederlandse God Dethroned al jarenlang garant staat voor kwaliteit, bleek het behoorlijk melodieuze The Toxic Touch voor veel fans toch op een lichte teleurstelling uit te draaien. Hoewel ik ook dat album persoonlijk erg goed kan pruimen, leek het de band wel geïnspireerd te hebben tot het beste en meest vurige album uit zijn carrière: het vorig jaar verschenen Passiondale. De combinatie van strakke death metal, de karakteristieke venijnige grunts van Henri Sattler en het sublieme gitaarwerk met de sterke, treffende teksten over de uitzichtloosheid en waanzin van de Eerste Wereldoorlog bleek uitstekend uit te pakken.

Het is dan ook niet zo gek dat God Dethroned ook voor deze opvolger uit hetzelfde concept inspiratie put. Ook Under The Sign Of The Iron Cross grijpt namelijk terug op het thema van de Eerste Wereldoorlog, hoewel de nadruk ditmaal nóg meer lijkt te liggen op het grimmige en oneindige geweld waar de soldaten aan de frontlinie in ondergedompeld werden (met als treffend voorbeeld het genadeloze The Killing Is Faceless). Ook in muzikaal opzicht klinkt Under The Sign Of The Iron Cross nóg agressiever, feller en genadelozer dan zijn voorganger. Nummers als Storm Of Steel en Fire Storm doen hun titels eer aan en laten weinig over van de luisteraar. Waar Passiondale nogal eens teruggreep op sfeervolle, doomy midtempo-passages, is dit nieuwe album vooral één spervuur aan vlammende riffs en strak voortrazend drumwerk.

Toch zit daar ook een klein beetje de makke. Met Passiondale bereikte God Dethroned wat mij betreft een nieuw niveau door de versmelting van agressie en sublieme gitaarlijnen, hooks en solo’s. Hoewel Under The Sign Of The Iron Cross nóg harder en feller erop los knalt, mis ik juist ook een beetje die nadruk op melodielijnen en catchy solo’s. Vooral het titelnummer doet wat dat betreft nog een beetje aan zijn voorganger denken, met name vanwege een nieuwe gastbijdrage van Marco van de Velde (The Wounded), die met zijn melancholische stemgeluid zoals gebruikelijk een extra dimensie aan de muziek weet toe te voegen. Ook met Chaos Reigns At Dawn en The Red Baron slaagt de band er nog enigszins in om iets van het melodieuze karakter terug te brengen.

In grote lijnen valt de op Passiondale bereikte perfecte balans tussen agressie en melodie ditmaal echter iets té zeer ten nadele van de melodie uit. Het is geen groot kritiekpunt, want nu beukt Under The Sign Of The Iron Cross er juist enorm op los. Het zorgt er echter wel voor dat dit album net iets minder speciaal is dan zijn voorganger, ook al blijft kwaliteit bij God Dethroned natuurlijk gewaarborgd.

Tracklist:
1. The Declaration Of War
2. Storm Of Steel
3. Fire Storm
4. The Killing Is Faceless
5. Under The Sign Of The Iron Cross
6. Chaos Reigns At Dawn
7. Through Byzantine Hemispheres
8. The Red Baron
9. On Fields Of Death & Desolation

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 22 december 2010

Koop dit album in

Meer God Dethroned:

[ Terug naar de Album Reviews ]

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van Een Metalfan op 22-12-2010 om 12:29u
Score: 95 / 100

KICK ASS

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van EricMaiden op 22-12-2010 om 14:16u
Score: 96 / 100

tien keer beter dan Passiondale!

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van Berthus op 22-12-2010 om 15:14u
Score: 98 / 100

Sterker dan Passiondale, ik durf zelfs bijna te zeggen minstens net zo goed als Bloody Blasphemy!
Gelukkig wordt de cleane zang deze keer maar 1 keer gebruikt!

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van Arnold op 22-12-2010 om 21:27u
Score: 75 / 100

eens met de reviewer. teveel gebeuk, te weinig melodie (tov. passiondale bijv.)

persoonlijk vond ik passiondale en the toxic touch beiden beter dan dit album

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van Een Metalfan op 22-12-2010 om 21:32u
Score: 90 / 100

'met name vanwege een nieuwe gastbijdrage van Marco van de Velde (The Wounded), die met zijn melancholische stemgeluid'

Nu heb ik nog nooit naar The Wounded geluisterd en heb ik die intentie ook totaal niet, maar ik denk toch niet dat ik zijn zang melancholisch zou noemen. Zeker in dit nummer en in Poison Fog klinkt het meer van wehwehweh weh in een monotoon gezang.

Natuurlijk is dit niet zo melodisch als Passiondale, God Dethroned is van oorsprong ook helemaal niet zo melodisch. Ik vind het jammer dat mensen op de een of andere manier niet verder terug kijken dan The Toxic Touch, hier en daar nog eens Liar of the White Worm.

De enige reden dat ik geen hogere score geef is omdat het af en toe nog eens te veel in de herhaling valt en er niet genoeg stukken tussenuit springen. Algeheel wel een erg fijn album.

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van iron_dennis op 23-12-2010 om 02:23u
Score: 90 / 100

Wereldplaat! Zeker zo goed als Passiondale en dat is knap zo kort achter elkaar!

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van Knurft op 23-12-2010 om 07:22u
Score: 100 / 100

Geweldig, dank u wel voor deze plaat lieve heren van God Dethroned!!

Mijn vader heeft trouwens een azijnfabriek, iemand van
julli azijnzeikers geinteresseerd in een baan??

Dikke knuffel en een Xje van Knurft hihi ;-p

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van Martin op 23-12-2010 om 09:46u
Score: 100 / 100

Ach, je kunt niet iedereen blij maken. Ik zie deze cd naar een teruggreep naar de gloriedagen. Er zit meer dan genoeg melodie in, maar niet meer overheersend in ieder nummer. Meer beuken dus. Persoonlijk kon ik met The Lair Of The White Worm en Toxic Touch helemaal niks.

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van Applepie op 23-12-2010 om 10:38u
Score: 60 / 100

Ik vind de gevoetzooide grunts wel lekker

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van Jeffrey op 23-12-2010 om 18:42u
Score: 90 / 100

Passiondale vindt ik wel wat sterker Maar deze mag er ook zeker zijn! Morgen mag ik ze weer LIVE zien in Groningen!

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van TrashGuy op 23-12-2010 om 22:17u
Score: 85 / 100

God Dethroned behoort wat mij betreft tot de wereldtop van de Death Metal, en dat hebben ze met deze plaat weer eens bewezen.

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van Magic666 op 25-12-2010 om 14:52u
Score: 95 / 100

Wat een wereldplaat!!

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van Jasper op 29-12-2010 om 11:47u
Score: 95 / 100

Supergave plaat wederom! Genoeg melodie en tof dat Marco weer even meezingt. Hij is ook een wereldzanger..

God Dethroned - Under The Sign Of The Iron Cross
Reactie van Wout op 05-01-2011 om 01:08u
Score: 95 / 100

Deze plaat heeft wat meer "luistertijd" nodig. Maar eens de blastbeats en riffs in je hoofd zitten, krijg je ze er niet meer uit!
Hopelijk komt GD dit jaar eens wat vaker naar België...