Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-05-2018

Vanderbuyst - Vanderbuyst
Jaar van release: 2010
Label: Vn Records
Vanderbuyst - Vanderbuyst
Inmiddels kan ik met gemengde gevoelens terugkijken naar het nieuwsbulletin uit 2007 waarin stond vermeld dat Selim Lemouchi, Ries Doms en Willem Verbuyst de formatie Powervice verlieten. Daarmee was de band dus opgeheven, al is dat tegenwoordig niet meer zo zeker. Powervice had kort daarvoor een, voor Nederlandse begrippen, zeer sterke demo uitgebracht en menig oldschool liefhebber zat reikhalzend naar het debuutalbum uit te kijken.

Nog altijd is het stil rond Powervice, maar Selim Lemouchi maakt sindsdien furore met The Devil's Blood en nu is het Willem Verbuyst die met zijn nieuwe band verwijst naar de furore die (semi-)Nederlandse bands als Van Halen en Vandenberg maakten. Vanderbuyst is een muzikaal avontuur geworden die je meeneemt naar de glorieuze jaren 70 en 80. Na twee jaar van optredens en een EPtje is het dan tijd voor het debuut. Daarmee moet eens en voor altijd worden afgerekend met het imago dat Vanderbuyst alleen op het podium het best tot zijn recht komt.

Het titelloze album opent werkelijk schitterend met To Last Forever. Het gitaarwerk voorspelt precies wat je van de rest van de cd kan verwachten. Jochem Jonkman doet ergens denken aan de veel te vroeg overleden Phil Lynott (Thin Lizzy), maar helaas is zijn stem niet de sterkste schakel van de band. Tiger is n van de hoogtepunten van Vanderbuyst en bevat naast een sterk refrein en een uitstekende gastsolo van Selim Lemouchi.

Na al dit moois is Traci Lords een behoorlijke miskleun. Het nummer luistert gewoon niet lekker weg, wat voornamelijk te wijten is aan de bar slechte teksten. Gelukkig is dit snel vergeten door de uitstekende UFO-cover Rock Bottom. Samen met From Pillar To Post is deze in een enkele take opgenomen. Live in de studio dus. Het resultaat zijn twee muzikale pareltjes die met veel gevoel gebracht zijn. Het heerlijke authentiek warme geluid is een genot voor de oren. Liefhebbers van klassieke hardrock zullen niet om Vanderbuyst heen kunnen. Zowel live als op willekeurige geluidsdrager.

Tracklist:
1. To Last Forever
2. Tiger
3. New Orleans
4. Traci Lords
5. Stealing Your Thunder
6. Rock Bottom
7. From Pillar To Post

Score: 82 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 9 oktober 2010

Koop dit album in

Meer Vanderbuyst:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Vanderbuyst - Vanderbuyst
Reactie van Jeffrey op 10-10-2010 om 13:36u

Klinkt interessant. Binnenkort eens chekken.

Vanderbuyst - Vanderbuyst
Reactie van Wessel op 06-11-2010 om 17:58u
Score: 100 / 100

Het is echt een hele dikke plaat! Hij is ook als LP (in een hele mooie hoes) te verkrijgen. Volgens mij zelfs in 3 kleuren. Rock on!

Vanderbuyst - Vanderbuyst
Reactie van Michiel op 08-09-2011 om 13:32u
Score: 80 / 100

Lekkere plaat, een trip terug in de tijd! Solo's zijn erg spetterend.