Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2019

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Jaar van release: 2010
Label: Universal Music
Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reikhalzend heb ik uitgekeken naar de nieuwe Volbeat. De eerste drie platen keren nog altijd regelmatig terug in de cd-speler van mijn auto en ik ben blij te vermelden dat nummer vier ook een ereplaatsje in mijn dashboardkastje kan krijgen. Want Beyond Hell / Above Heaven klinkt vooral heel erg als… Volbeat. En toch ook weer niet. Wat we bij deze plaat voornamelijk voorgeschoteld krijgen is variatie. Het inmiddels overbekende Volbeatgeluid is alom aanwezig maar er wordt meer muzikaal risico genomen dan op Guitar Gangsters & Cadillac Blood het geval was.

De plaat opent met een typerend Volbeat-nummer in de vorm van The Mirror and the Ripper. Dit nummer is uptempo, met stuiterende zang zoals we dat kennen van Michael Poulsen en een lekker meezingrefreintje, waarmee de toon meteen gezet is: Het gaat hier om Volbeat, mensen! Heaven Nor Hell is een erg poppy nummer, dat doet denken aan Green Day ten tijde van Dookie. De mondharmonica is leuk gedaan en geeft het geheel een beetje een bluessfeertje. Fallen is de eerste single en daarmee ook meteen het meest commerciële nummer van de plaat. Het heeft een irritant meezingbaar refrein en is juist daarom uitermate geschikt als single. Zeker niet mijn favoriete track, omdat het al snel in je hoofd blijft hangen.

Op Rock The Rebel / Metal The Devil stond al een bewerking van Johnny Cash’ Folsom Prison Blues in de vorm van Sad Man's Tongue en die truc halen ze nu weer uit. Het begin van 7 Shots klinkt namelijk precies zoals (Ghost) Riders In The Sky geschreven door Stan Jones, maar bekend geworden door Johnny Cash. Heerlijk countryachtig met zeer scherpe randjes, door gastzanger Mille Petrozza van Kreator en gitaarwerk van Michael Denner (Mercyful Fate).

A New Day heeft een uitermate catchy gitaartje, wat resulteert in een aangenaam poprocknummer waar het Volbeat-sausje op een prettige manier vanaf druipt. Eén van de hoogtepunten van deze plaat is 16 Dollars. Dit heerlijke, uptempo rockabilly nummer belicht een kant van Volbeat die ik sinds hun debuut niet echt meer heb gehoord. Stilzitten is hierbij onmogelijk. Magic Zone is op zich een aardig nummer maar heeft een erg vervelend en commercieel refreintje dat een beetje zeikerig overkomt. Niet echt een nummer dat positief blijft hangen.

En dan wordt het even slikken voor de gemiddelde Volbeatfan. Al bij de eerste noten van Evelyn blijkt dat dit nummer niet zo lieflijk is als de titel doet vermoeden. Barney Greenway van Napalm Death verzorgt hier namelijk de vocalen, en dit is zonder twijfel het ruigste Volbeat-nummer ooit. De stemmen passen goed bij elkaar en is zeker een hoogtepunt, alleen zou het nog beter zijn geweest als Poulsen en Greenway ook tegelijk zouden zingen in plaats van alleen om en om. Ik ben erg benieuwd of dit nummer ook live gespeeld gaat worden. Michael Poulsen kan tenslotte prima grunten, getuige zijn verleden in de death metalband Dominus.

Op zowel Being 1 als Thanks komt er ineens een hooligan voetbalkoortje om de hoek kijken, wat ik zonde vind, want de koortjes van de band zelf zijn al krachtig genoeg, en op deze manier komt het erg populair over. Op Being 1 is dit wat erger, maar Thanks heeft daarentegen een eigenaardige tekst waarin Poulsen al zijn fans bedankt. Bovendien is het refreintje ‘Sing it out loud, sing it out proud’ wat we uiteraard al kennen (ook in hooligankoor) van Dropkick Murphys. Verder is dit nummer wel een prima afsluiter.

Volbeat zal nooit meer klinken zoals op de eerste plaat, en dat is ook wel goed. De band groeit en wordt volwassen. Ze hebben op Beyond Hell / Above Heaven in ieder geval niet voor de makkelijkste weg gekozen. Er staan natuurlijk wel wat commerciële deuntjes op, maar het risico dat bij sommige nummers wordt genomen is erg aangenaam. De vierde van Volbeat is zeker geslaagd en minstens net zo goed als de vorige drie. Zoals altijd zullen er mensen zijn die ‘m haten en mensen die ‘m heerlijk vinden. Ik hoor bij de laatste groep. De limited deluxe edition heeft een dvd met een registratie van het optreden dat ze op 24 februari 2010 in 013 gaven, dus zeker de moeite waard!

Tracklist:
1. The Mirror And The Ripper
2. Heaven Nor Hell
3. Who They Are
4. Fallen
5. A Better Believer
6. 7 Shots
7. A New Day
8. 16 Dollars
9. A Warrior's Call
10. Magic Zone
11. Evelyn
12. Being 1
13. Thanks

Score: 85 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 26 augustus 2010

Koop dit album in

Meer Volbeat:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Yara op 26-08-2010 om 14:06u
Score: 80 / 100

Kijk dat noem ik nou eens een goede recensie! Ik hoorde in de wandelgangen al dat het album een beetje ging tegenvallen en was daarom een beetje teleurgesteld. Maar deze review geeft de ups én downs van de cd en ik ben weer een stuk enthousiaster om hem aan te schaffen.

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Deneth op 26-08-2010 om 14:30u
Score: 90 / 100

Goeie, heldere review! Mijn cijfer is dan ook gebaseerd op de review, en mijn hoge verwachtingen van de plaat zelf! Want ja, het gewone volk moet nog eventjes wachten voordat hij binnen is, maar mijn pre-order staat al een paar weken, haha!

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Henk2 op 28-08-2010 om 15:13u
Score: 67 / 100

Volgens mij is de recensent zelf een behoorlijke fan, dus of dit nou nog een echt objectieve review is valt te betwijfelen.

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Damien op 28-08-2010 om 19:20u
Score: 85 / 100

Of je nu fan bent of niet, ik hoorde vandaag een Medley van het nieuwe album en als je het mij vraagt is dit het beste werk tot nu toe ;)

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Deneth op 04-09-2010 om 18:44u

Nou, die medley belooft inderdaad veel goeds!

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Bastiaan op 06-09-2010 om 13:52u
Score: 65 / 100

Allemaal leuk en aardig, maar de verrassing is er voor mij af. Bovendien hoor ik Volbeat veel liever mokershard knallen zoals op de eerste twee platen. Het blijft een leuk schijfje met aangename muziek, maar in verhouding tot het vorige werk vind ik dit niet gaver. Maar mooi dat de band zich ontwikkeld. Ik haak af, maar wens ze alle succes toe.

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van sietse Grind op 07-09-2010 om 18:18u
Score: 90 / 100

te gekke cd!!!!! net als de andere 3 !! PUUR VOLBEAT!!!!

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Matthijs op 08-09-2010 om 21:44u
Score: 85 / 100

Heel tof album. Hoewel ik deze plaat, net als zijn voorganger, stukken minder vind dan de eerste twee, hebben ze het toch weer mooi voor elkaar gekregen. Een stukkie steviger dan Guitar Gangsters, en met alle eerlijkheid zijn die radiovriendelijke nummers hierop ook zeer goed te pruimen. Als ik één band groot succes wens, dan is het Volbeat wel.

Topplaat.

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Mr.T op 09-09-2010 om 17:14u
Score: 50 / 100

Ik ken Volbeat al jaren, heb ze mogen zien hier in een kleine kroeg; Little Devil. Daarna hebben we ze nog gezien in kleine zaal 013 en Little Devil nogmaals. Het was anders, het had een eigen geluid, metal meets Johnny Cash. Maar deze cd, jammer, commerciële nummers, poppy nummers. Van alle cd's die ze hebben uitgebracht, vind ik dit de "zwakste". Verkooptechnisch gezien zal deze 't goed doen, jammer. Op naar de volgende!

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Deneth op 10-09-2010 om 14:31u
Score: 90 / 100

Oneens met degene boven mij. Ik heb het album net voor de eerste keer beluisterd, en ik zeggen: voor mij doen ze het gewoon wéér. Dit is Volbeat, dit rockt, dit swingt. Misschien niet heel vernieuwend, maar dat is niet erg, dit is Volbeat zoals Volbeat hoort te zijn.

Ik heb ze ook in de kleine zaal van 013 gezien, en ja, toen klonk het vernieuwender, toen was deze hele 'sound' nog nieuw, dus ik kan begrijpen dat, als je daaraan je terugdenkt, je dit niet meer zo verassend vindt. Maar een stap richting commercie vind ik het zeker niet, absoluut niet, Volbeat is op deze plaat absoluut z'n smoel niet kwijt geraakt als je 't mij vraagt. Door de blijven doen wat ze deden bevestigen ze die smoel alleen maar meer, wat mij betreft.

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Deneth op 10-09-2010 om 14:31u

''En ik zeggen'' moet natuurlijk ''en ik moet zeggen'' zijn.

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Nick op 10-09-2010 om 17:43u

Ik ben het eens met degene hier boven mij, dit is een heerlijke, duidelijke volbeat plaat, ja er zitten sommige commerciëlere nummers tussen dan op de eerste 2, maar zo had ook guitar gangsters een paar commercielere nummers(en deze nummers zijn nog heel erg goed te beluisteren ook!), maar nummers als the mirror and the ripper, who they are(mijn persoonlijke favoriet van het album), 7 shots, evelyn en a warriors call maken alles helemaal goed, en om niet te vergeten het geweldig swingende rockende 16 dollars. Het volbeat geluid blijft uitermate geweldig met wat kleine risico's(die voor het grootste deel goed uitpakken, hoewel ik niet zo'n fan ben van magic zone) kortom: een geweldige plaat, die heerlijk gaat klinken in de auto en daarbuiten!

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Jelle op 12-09-2010 om 19:44u
Score: 91 / 100

Geniale plaat. Niet beter of slechter als de voorgaande cd's, maar gewoon even goed. Er is inderdaad niks nieuws onder de zon, dus als je de voorgaande platen goed vond dan kun je deze blind aanschaffen. Hoogtepunt is voor mij 7 shots. Fantastische opbouw in het begin van het nummer en werkelijk geniale zanglijnen van Michael. Ook mooie en goed passende gastoptredens van Michael Denner en Mille Petrozza.

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van BeatVol op 13-09-2010 om 18:43u
Score: 90 / 100

volbeat is en blijft volbeat !
ze doen gewoon hun eigen ding en dat laten ze op deze schijf nog maar eens horen
zeker zo goed als de vorige 3
voor volbeat fans verplichte aanschaf

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Pepijn op 14-09-2010 om 15:24u
Score: 70 / 100

Ben het gedeeltelijk met jullie eens. Er staan naar mijn smaak net iets teveel poppy nummers op. Was ik al een beetje bang voor toen ze Fallen speelde in 013. Maar daarentegen staan er ook weer een paar nummers op waar ik heel blij van word (Who they are, a Warrior's call en Evelyn...) Ach ja, ik ga 'm gewoon heel veel luisteren, maybe it grows on me.. het blijft toch Volbeat en da's altijd vet om naar te luisteren. Maar ik vind The Strength/.. nog altijd de beste!

Wel cool dat er een DVD bij zit van het optreden in 013 in februari!

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van CTGX op 03-10-2010 om 12:12u
Score: 30 / 100

Ik ben erg teleurgesteld over deze release en ik snap eerlijk gezegd ook niet wat mensen hierin zien/horen. De eerste 3 albums vind ik zeer sterk maar het klinkt nu verwaterd, saai en ongeïnspireerd. Gastoptredens kunnen hier echt nauwelijks iets aan veranderen, behalve bij Evelyn, wat mij persoonlijk wakker schudde, al was het eigenlijk al te laat. Een leuk idee om te laten zien dat ze nog weten waar ze vandaan komen (qua metal roots) maar ik kan Volbeat alleen maar adviseren om zich de volgende keer door hun collega's te laten inspireren ipv te hopen dat ze het album kunnen redden. Volgende keer beter, hoop ik.

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Rene op 21-10-2010 om 11:54u
Score: 65 / 100

Inmiddels heb ik het nieuwe album toch wel zo'n honderd keer volledig geluisterd en de omslag (t.o.v. de 1e keer dat ik m luisterde) waar ik hoopte kwam niet (helemaal): ik blijf maar matig enthousiast over deze plaat...

Ik heb Volbeat in 2008 snel goed leren kennen. Het begon met 'Still Counting' van Guitar Gangsters: de eerste twee zinnen vond ik simpelweg geniaal en de stijl van het nummer viel me op zich niet tegen. Vervolgens bleek de unieke sound van de rest van de CD mij (m.n. liefhebber van nu-metal) prima te liggen en niet veel later tekenden zich, veelal dankzij de tekst én de 'power' ervan, meerdere duidelijke favorieten af: Still Counting en Mary Anns Place, maar vooral Mabelline I Hofteholder en (m.i. #1) Hallelujah Goat, en in de loop der tijd ook Guitar Gangsters zelf. Hoewel de overige nummers niet (zo) geweldig waren, stoorden ze in elk geval het album als geheel niet. De eerste twee albums had ik binnen enkele weken ook in m'n kop zitten en bezorgden me een soortgelijke ervaring: een paar toppers, de rest redelijk en in elk geval niet storend voor het geheel.

Misschien is dat het (heb die opmerking ook al elders gezien): dit vierde album is niet slecht en bevat best weer een lekkere Volbeat vibe, maar het komt simpelweg nooit lekker als geheel uit de verf, in elk geval niet zoals de eerdere albums. Favoriete nummers tekenen zich maar langzaam en twijfelachtig af; het beperkt zich voor mij nu feitelijk tot 7 Shots (bij-na perfect, op sommige momenten maakt Mille Petrozza het alleen nét iets te 'eighties' voor me) en Evelyn (echt heerlijk stevig, alleen heb ik echt helemaal niks met 'grunts'). Voor de rest: Who They Are is best leuk maar die mist ook écht iets, van Fallen vinden we waarschijnlijk allemaal dat het wel érg poppy is, A Warrior's Call gaat mij net iets te ver over the top, Magic Zone had meer in gezeten (wel vette chorus vocals op zich), etc, etc, etc...

Ik had hoge verwachtingen en daaraan is zeker niet volledig voldaan, maar ik vermaak me op zich wel weer. Ik kijk ook nog steeds reikhalzend uit naar de 3e keer dat ik ze live ga zien, op 10 november @ HMH, hoewel het de Beyond Hell tour betreft en ik niet hoop dat ze een onevenredig aantal nummers van die plaat ten gehore gaan brengen. We zullen zien!

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van koenhur op 26-10-2010 om 23:56u
Score: 95 / 100

Dit is gewoon een vette plaat .
btw Het nummer Fallen is een ode aan Michael Poulsen's vader die verleden jaar overleden is .
ik kijk alvast uit naar 11 November in antwerpen !!


Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van youri op 14-11-2010 om 15:37u

ik vind volbeat wat te poppy (op een paar betere nummers na) maar ik kan me goed voorstellen dat mensen deze helemaal geweldig vinden.

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Hans vdP op 15-11-2010 om 18:50u
Score: 90 / 100


Bij eerste beluistering van de 4e CD al na een paar minuten besloten om ook dit schijfje aan te schaffen. Ik heb er absoluut geen spijt van. Ik ken de groep pas sinds PinkPop 2009, heb eerst Guitar Gangsters & Cadillac Blood aangeschaft en binnen enkele weken ook de eerste 2 platen. Voor mij heeft elk schijfje een aantal topnummers en de mix van stijlen, goede muziek en zang blijven me enorm aanspreken, ook op deze CD. Op Wacken 2009 heb ik de heren voor het eerst live zien optreden en ik vond het één van de topbands op dit fantastische festival.
Vorige week in de H'musichall in Amsterdam hebben ze me wederom blij verrast, hoewel de zaal de muziek niet helemaal tot z'n recht liet komen. Aanrader voor de VB-liefhebbers is ook de DVD uit 2007, die de ontwikkeling van de band goed laat zien.
Mijn toppers blijven ttot nu toe "Maybellene i Hofteholder"; Sad man's Tongue" en Mr & Mrs Ness, maar afgezien van "Thanks", zou ik geen nummer kunnen noemden, dat mij niet bevalt!

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Luc Teugels op 05-03-2011 om 14:28u
Score: 70 / 100

Zeker een aantal traks dik ok maar heb het toch al allemaal eens gehoord. Goed zonder meer.

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Luc Teugels op 05-03-2011 om 14:30u
Score: 70 / 100

Zeker een aantal traks dik ok maar heb het toch al allemaal eens gehoord. Goed zonder meer.
70/100
Luc Teugels

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van krullenbol op 06-05-2011 om 14:22u
Score: 95 / 100

Weer een geweldig album. VOLBEAT is gewoon te gek.

Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven
Reactie van Anne-Hezzz op 02-12-2011 om 20:22u
Score: 99 / 100

Heerlijke cd, net als bij voorgaande albums ben ik meer dan happy dat ik deze aan mn collectie toe heb mogen voegen!
Favorieten: Evelyn, 7 shots, 16 dollars.