Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-08-2019

Watain - Lawless Darkness
Jaar van release: 2010
Label: Season of Mist
Watain - Lawless Darkness
Black metal will be reborn - Dat is wat Watain zelf zegt over hun nieuwe epos Lawless Darkness. Nu is bescheidenheid nooit het handelsmerk van dit illustere Zweedse gezelschap geweest, maar dit is nogal een statement.

Of dit echt het geval is wil ik even in het midden laten. Dat Lawless Darkness echter een monumentale plaat (van ruim 70 minuten!) geworden is kan ik wel verzekeren. Hoewel Watain hun typische sound behouden hebben is men toch een stuk anders te werk gegaan dan op voorganger Sworn To The Dark, waar de nummers een meer herkenbare opbouw van couplet en refrein hadden. Op Lawless Darkness zijn de nummers een stuk complexer van aard en vraagt het meer aandacht van de luisteraar. Ook lijkt de sarcrale sfeer die de band op Casus Luciferi neer wist te zetten weer terug te zijn.

Verder heeft Watain hun bekende kenmerken nog veel verder uitgebouwd, zo klinkt zanger E nog een stuk venijniger dan eerst (luister alleen al naar de door merg en been gaande openingsschreeuw op Wolves Curse) en is vooral het gitaarwerk nog beter dan op de voorgaande platen; de melodieën gaan echt onder je huid zitten en zijn soms echt ‘mooi’ te noemen, zonder ooit kitscherig te klinken.

Hoewel alle nummers bijzonder sterk zijn heeft Watain met het afsluitende Waters Of Ain hun voorlopige hoogtepunt weten te creëren. Dit epos (met gastvocalen van Carl McCoy van Fields Of The Nephilim) klokt een kwartier en dit nummer is gewoon simpelweg briljant van begin tot eind. Met Waters Of Ain gaat Watain werkelijk black metal geschiedenis schrijven.

Of black metal herboren wordt door Lawless Darkness weet ik niet, wel kan ik zeggen dat Watain de black metal band van het moment is en de concurrentie met hun nieuwste epos mijlenver achter zich laat.

Tracklist:
1. Death's Cold Dark
2. Malfeitor
3. Reaping Death
4. Four Thrones
5. Wolves Curse
6. Lawless Darkness
7. Total Funeral
8. Hymn to Qayin
9. Kiss of Death
10. Waters of Ain

Score: 94 / 100

Reviewer: Jan
Toegevoegd: 8 juni 2010

Koop dit album in

Meer Watain:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Watain - Lawless Darkness
Reactie van Assassin op 08-06-2010 om 17:28u
Score: 95 / 100

Wat een heerlijke plaat! helemaal eens met het review

Watain - Lawless Darkness
Reactie van bla op 08-06-2010 om 21:45u
Score: 90 / 100

Helemaal mee eens! Het was niet een plaat waar ik echt naar zat uit te kijken en ik vind 'm (misschien mede daardoor een beetje uit het niets) verrassend goed :)

Watain - Lawless Darkness
Reactie van iron_dennis op 08-06-2010 om 23:31u
Score: 90 / 100

Geweldige plaat! Ik ben geen groot liefhebber van het andere werk van Watain. Casus Luciferi is sterk maar bevat te veel riffs die van Mayhem en Dissection gejat zijn.
Sworn to the dark was ook niet helemaal mijn ding.
Dit is echter geweldig. Wat een epos: snel, melodieus strak en enorm sfeervol. Black metal will not be reborn wat mij betreft (daarvoor is de stijl niet vernieuwend genoeg) but the flame is burning again! Laat dit het startsein zijn voor nieuwe kwaliteitsreleases.

Watain - Lawless Darkness
Reactie van Astar op 09-06-2010 om 09:11u
Score: 9 / 100

GE-WEL-DI-GE plaat!! Ik had hem al even *ucheillegaaluche*, inmiddels heb ik hem echt gekocht, maarre.. Ik ben DIEP onder de indruk. Het is een verdomd complex album maar zooo verslavend. Absoluut een meesterwerk van black metal! Eentje die bij mij in het rijtje komt van In The Nightside Eclipse, At The Heart of Winter, Ritual en Storm of The Lights Bane.

Watain - Lawless Darkness
Reactie van Astar op 09-06-2010 om 09:12u
Score: 95 / 100

Ik bedoel dus 95 punten..

Watain - Lawless Darkness
Reactie van Artorius op 09-06-2010 om 10:25u
Score: 90 / 100

Ze hadden nog iets goed te maken vanwege Sworn To The Dark. Mission accomplished! Dit is goed. Dit is écht goed! De comeback van het jaar wat mij betreft.

Watain - Lawless Darkness
Reactie van V op 09-06-2010 om 12:53u
Score: 96 / 100

Huh, comeback? Wtf was er mis met Sworn to the Dark? Te toegankelijk misschien voor de die hard BM-fanaat?
Maar goed, Lawless Darkness is voor mij de plaat van het jaar! Geweldige composities, riffs, leads, sfeer en helse vocals! En ook nog een heerlijke productie. Wat wil een mens nog meer? Nou?!

Watain - Lawless Darkness
Reactie van Artorius op 09-06-2010 om 15:42u
Score: 90 / 100

@V: Alles is relatief. Sworn To The Dark is op zich geen slecht album, maar vergeleken met de eerste twee albums vond ik 'm te gepolijst, te toegankelijk, en ook tamelijk cliché. Het was gewoon geen uitdaging meer om naar te luisteren. Wat dat betreft is Lawless Darkness op alle fronten een verbetering.

Watain - Lawless Darkness
Reactie van Blekkie op 09-06-2010 om 16:22u
Score: 90 / 100

geweldige plaat idd

write it down, zaterdag 3 juli, FortaRock: WATAIN!!

Watain - Lawless Darkness
Reactie van MZA op 10-06-2010 om 17:11u
Score: 95 / 100

ahhh eindelijk weer een topper!
Hij is goed en word elke keer beter

hoort idd in een top rijtje thuis

Watain - Lawless Darkness
Reactie van robin op 13-06-2010 om 07:53u
Score: 92 / 100

ik ben niet zo een grote black metalfan maar dit is toch echt wel een juweeltje!!!!!!!!!!! PS , wie nog zo enkele fantastische black metal albums kent mag het mij laten weten,alvast bedankt.

Watain - Lawless Darkness
Reactie van iron_dennis op 13-06-2010 om 11:22u

@ Robin.

Probeer deze maar eens:
Malign - Divine Facing/ Fireborn.
Dissection - Storm of the Lightsbane.
Sacramentum - Far away from the sun.

Watain - Lawless Darkness
Reactie van Artorius op 14-06-2010 om 14:02u
Score: 90 / 100

Ik weet er ook nog wel een paar (in alfabetische volgorde):

Antaeus - Blood Libels
Deathspell Omega - Fas Ite, Maledicti, In Ignem Aeternum
Dimmu Borgir - Stormbläst
Drudkh - Blood In Our Wells
Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk
Enslaved - Vikingligr Veldi
Funeral Mist - Salvation
Glorior Belli - O Laudate Dominus
Immortal - Battles In The North
Katharsis - World Without End
Leviathan - Massive Conspiracy Against All Life
Marduk - Plague Angel
Negura Bunget - Om
Satyricon - Nemesis Divina
Ondskapt - Dödens Evangelium
Tsjuder - Desert Northern Hell
Watain - Casus Luciferi

Watain - Lawless Darkness
Reactie van robin op 14-06-2010 om 19:03u

@ iron- dennis en artorius,bedankt voor de tips, kzal zeker eens de albums natrekken!!!

Watain - Lawless Darkness
Reactie van Bob op 28-07-2010 om 16:02u
Score: 90 / 100

Tja, ik heb hem ondertussen ook al een tijdje en gave plaat hoor maar eh...ik hoor pak em beet 15 jaar na dissections storm of the lights bane een aardige copie daarvan. Maar las net de review van de vorige watain en las darin dat ze erook mee getoerd hebben. En heeft hun live gitarist zelfs niet nog bij dissection gespeeld bij de reincarnatie?

Watain - Lawless Darkness
Reactie van araya666 op 22-03-2011 om 00:11u
Score: 90 / 100

Alleen al door "waters of aim" staat deze cd ettelijke trappen hoger dan het overgrote merendeel van de overige harde bands, ook al is dit zeker niet een pure blackmetal band, daarvoor zit er te veel melodie in hun muziek.Maar who cares als het dermate goed is.Zeker dat er een pak Dissection in hun muziek zit, dus her-uitgevonden hebben ze juist niks, en ook Edge of Sanity invloeden ten tijden van "Crimson", maar er zijn dus slechtere bands om wat van te jatten. Klasse cd.

Watain - Lawless Darkness
Reactie van Nefarian op 28-06-2011 om 14:26u
Score: 99 / 100

Wat een geweldige plaat is dit zeg. Vanaf de de eerste seconden van het album tot de afsluiting ervan heeft het mij direct omver geblazen. Vooral nummers als Wolves Curse, Malfeitor en Total Funeral zijn briljant. Maar ook het slotnummer Waters of Ain is ontzetten mooi en ik merk totaal niets van het feit dat dit nummer 14 (!) minuten duurt. Voor mij d'e plaat van 2010.
Het is te makkelijk om te zeggen dat Watain veel geleerd heeft tijdens hun tour met Dissection, en het is ook te makkelijk om te zeggen dat het op Dissection lijkt. Daarmee doe je in mijn ogen enorm afbreuk aan alle hoorbare emoties en passie die in dit album zijn gestopt. Watain zijn voor mij de enige waardige opvolgers van Dissection.
99 punten omdat alleen Dissection van mij 100 punten kreeg!