Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-06-2019

Black Sabbath - Mob Rules
Jaar van release: 1981
Label: Vertigo
Black Sabbath - Mob Rules
Sometimes I feel like I’m dying at dawn
And sometimes I’m warm as fire
But lately I feel like I’m just gonna rain
And it goes over, and over, and over again

Met deze tekstregels opende Ronnie James Dio in 1981 het Black Sabbath nummer Over And Over. Bijna dertig jaar later bleken zijn woorden profetisch te zijn. Op 16 mei 2010 overleed de kleine man met de grote stem inderdaad in de vroege ochtend (plaatselijke tijd), kort na zonsopkomst. Het regende al enige tijd in de harten van veel metalfans, na de bekendmaking dat hij getroffen was door een vreselijke ziekte. Op deze trieste zondag verdween definitief alle hoop op het alom gewenste herstel. Ondanks zijn goddelijke stemgeluid en duivelse composities, bleek ook Dio uiteindelijk een sterfelijk wezen te zijn.

Eén van mijn vroegste jeugdherinneringen is een vrolijke kikker die uit volle borst Love Is All zingt. De getekende videoclip van de nummer 1 hit uit 1975 staat voor altijd in mijn geheugen gegrift en wakkerde op driejarige leeftijd mijn blijvende interesse in muziek aan. Aangezien de single onder de artiestennaam Roger Glover And Guests verscheen, heb ik jarenlang gedacht dat het nummer gezongen werd door ene Roger Glover. Wist ik veel dat dat de bassist van Deep Purple (en een succesvolle platenproducent) was. In de jaren tachtig maakte ik echter kennis met het werk van Rainbow, Black Sabbath en Dio, om zo de waarheid te ontdekken.

Niet alleen was Ronnie James Dio de artiestennaam van de zanger die me ooit (vermomd als kikker) aanstak met het muziekvirus, maar deze geweldenaar bleek zich bovendien te hebben ontwikkeld tot de beste metalzanger die er tot dusver op aarde heeft rondgelopen. Minstens zes albums waarop hij de longen uit zijn lijf schreeuwt, behoren mijns inziens in de platenkast van elke metalfan te staan: Rainbow’s Rising en Long Live Rock ‘N’ Roll, Black Sabbath’s Heaven And Hell en Mob Rules, en Dio’s Holy Diver en The Last In Line. Tussen 1976 en 1984 veranderde alles wat de beste man aanraakte in goud. Daarbij is de kans groot dat als je deze albums aanschaft en beluistert, je daarna ook alle andere platen die hij uitbracht in je bezit wilt hebben.

Laten we de klassieker Mob Rules eens onder de loep nemen, om te bepalen wat er nou zo bijzonder was aan het werk van Ronnie James Dio. Opener Turn Up The Night is meteen een goed voorbeeld. Weliswaar is het een lekkere up-tempo rocker met puike riffs van grootmeester Tony Iommi, maar met een doorsnee vocalist was het toch een vrij doorsnee nummer geweest. De zanglijnen en machtige strot van Dio tillen het nummer echter naar grote hoogte. Op jonge leeftijd speelde de tenger gebouwde Ronnie op diverse blaasinstrumenten, en naar eigen zeggen dankt hij daar zijn opzienbarend krachtige stemgeluid aan. Ook bij het tweede nummer, de mid-tempo kraker Voodoo, blijkt weer dat zijn zang vaak het verschil maakt tussen goed en geweldig.

Het daaropvolgende The Sign Of The Southern Cross laat daarentegen zien dat niet alleen Dio’s vocale prestaties, maar tevens zijn compositorische kwaliteiten hem tot een legende hebben gemaakt. Eind jaren zeventig was Black Sabbath op sterven na dood en konden gitarist Iommi en bassist Geezer Butler met hun schrijfsels nauwelijks nog een deuk in een pakje boter slaan. Na de komst van Dio als opvolger van Ozzy Osbourne leverde Sabbath echter opeens weer twee klassieke albums af. De conclusie is dan ook dat Dio als songwriter in die jaren op zijn hoogtepunt was aanbeland en Sabbath een geweldige creatieve impuls heeft gegeven.

Het epische doom-meesterwerk The Sign Of The Southern Cross is daar een lichtend voorbeeld van. Ook het magistraal opgebouwde Falling Off The Edge Of The World en de meezinger The Mob Rules behoren tot het beste van het beste wat heavy metal te bieden heeft. De overige songs zijn misschien iets minder imposant, maar nog altijd bijzonder smakelijk. Nou kun je wel gaan debatteren over of dit album per saldo 88, 92 of wellicht 96 punten verdient. Als je kijkt naar het gehele oeuvre van Ronnie James Dio en wat hij voor de metalgemeenschap heeft betekend, dan past daar echter maar één cijfer bij.

Een man mag niet huilen, en zeker een stoere metalfan niet. Nu ik weer naar de slotakkoorden van Over And Over luister, en het langzamerhand tot me doordringt dat Ronald James Padavona er écht niet meer is, kost het desalniettemin moeite om de tranen tegen te houden. Laten we hopen dat hij op zijn ziekbed weinig pijn heeft geleden, en moed putten uit de gedachte dat hij nu wellicht op een betere plek is of voorgoed rust heeft gevonden. Zijn daden op aarde zullen hoe dan ook nooit vergeten worden.

Too many flames, with too much to burn
And life’s only made of paper
Oh how I need to be free of this pain
But it goes over, and over, and over, and over again

Tracklist:
1. Turn Up The Night
2. Voodoo
3. The Sign Of The Southern Cross
4. E5150
5. The Mob Rules
6. Country Girl
7. Slipping Away
8. Falling Off The Edge Of The World
9. Over And Over

Score: 100 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 19 mei 2010

Koop dit album in

Meer Black Sabbath:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van ZardoZ op 19-05-2010 om 11:09u
Score: 98 / 100

100 punten, waarvan akte!
Toch vind ik dit niet het allerbeste album waar Dio op zong. Laat ik er dus 98 punten van maken, er zijn er in mijn ogen namelijk twee beter :)
- Heaven & Hell
- Rising

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van Cosmic op 19-05-2010 om 12:44u
Score: 100 / 100

Mooie recensie; krijg er kippenvel van.
100 voor de plaat
100+ voor Ronnie James Dio

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van Metalfuel op 19-05-2010 om 13:07u
Score: 95 / 100

In de enquete deze week heb ik Mob Rules als mijn favoriet aangevinkt. Ik ben vanaf het begin helemaal weg geweest van de duistere sfeer op dit album. Het sinistere artwork en dan de songs Voodoo, E5150/Mob Rules, Falling of the Edge of the World, Over and Over en natuurlijk het machtige Sign of the Southern Cross. Zoveel klassiekers op een plaat. Enig minpuntje op deze cd vind ik Slipping Away, haalt het niet bij de andere songs vandaar een score van 95.

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van Bakvet op 19-05-2010 om 16:22u
Score: 100 / 100

Goed verhaal.

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van Ge op 19-05-2010 om 19:11u
Score: 90 / 100

Mooi geschreven stuk!

Alleen vergeet je nog een plaat die ook elke rocker moet hebben: Rainbow's On Stage. Met een meesterlijke uitvoering van Catch the Rainbow, een van de aller, allermooiste ballads.

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van Een Metalfan op 19-05-2010 om 19:39u

MOOISTE REVIEW OOIT GESCHREVEN

R.I.P DIO

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van Bastiaan op 19-05-2010 om 20:07u

Prachtige recensie Gilbert, en natuurlijk een geweldige plaat.

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van Ard op 19-05-2010 om 20:48u

Bravo Gilbert!

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van johnny op 19-05-2010 om 21:30u
Score: 95 / 100

Inderdaad een klassieker. Ik had toen alle elpee's van Rainbow, allemaal klassiekers (Rainbow rising iets meer) Mob Rules is er ook een, toch iets minder dan de albums van Rainbow en Heaven and Hell. Dehumanizer is helaas onderschat terwijl ik dit ook een klassieker vind (verkeerde tijd??). De 2 albums met Heaven and Hell zijn ook van een hoge kwaliteit. Naar mijns inzien heeft hij het hoge niveua niet solo kunnen waarmaken. Live moest hij het ook nog veel hebben van Rainbow en Black Sabbath nummers. Ik heb ook alleen maar het dubbele live album (volgens mij ook een klassieker) van hem in de kast.
Maar petje af voor hem. Gelukkig heeft hij zijn carriere kunnen afsluiten met succes (Heaven and Hell) en niet als afzakkende artiest (Herman Brood)
Maar triest blijft het wel... nooit meer een klassieker.

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van iron_dennis op 20-05-2010 om 18:52u

Mooie review van een prachtig album.

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van Richard op 20-05-2010 om 19:13u
Score: 95 / 100

Echte Klassieker. De tranen schieten me inderdaad weer in de ogen. Wat vreselijk jammer. Mooie review.

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van Ronald op 20-05-2010 om 23:59u
Score: 95 / 100

Geweldige recensie !! De genoemde favorieten zijn ook precies mijn favorieten en die platen zal ik altijd koesteren !
Mob Rules vind ik qua duisterheid een superalbum, maar Heaven and Hell vind ik persoonlijk wel beter.

Het tijdperk van Dio is over, maar gelukkig hebben we zijn talrijke geweldige albums nog, maar 1 ding is zeker: een betere metalzanger was er niet, is er niet en of die ook ooit nog zal komen.....

Ronnie, bedankt voor al die geweldige jaren, ik heb er van genoten en ik hoop dat je mag rusten in vrede.

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van Rob op 21-05-2010 om 20:18u
Score: 100 / 100

Mob Rules is mijn favoriete Sabbath plaat. Ik ben Black Sabbath pas gaan waarderen toen Dio erbij kwam, tenslotte was hij de stem.
Ik kocht de plaats toen die net uit kwam en ik 15 jaar was. Dat is nu bijna 30 jaar geleden..... en ik draai hem nog. Zeker de laatste dagen.
Waarbij Over and Over zo'n ongelofelijk mooi nummer is, het heeft alles. Natuurlijk geweldig gitaarwerk van Iommi, uitzonderlijke drums van Vinnie Appice, de bass klopt..... maar het zou niets zijn zonder de stem van Ronny James Dio. Sometimes i feel like I'm dying at dawn... -en- Oh how i need to be free from this pain, staan sinds deze week in een andere context.

Ronny James Dio, dank je voor alle songs die je gezongen én geschreven hebt. Dank voor de momenten van troost die je muziek mij gegeven heeft.
Die prachtige kleine man met de grote metalstem is niet meer.
Rust in vrede.

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van Old Mhb op 22-05-2010 om 10:05u
Score: 98 / 100

Gilbert, je hebt jezelf overtroffen. Zeet goede recentie. Mob Rules en Heaven & Hell zijn gewoon de beste schijven die Black Sabbath ooit gemaakt hebben. 98 omdat ik country girl niet zo goed. Het past zelfs niet op deze voor het overige geweldige schijf.

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van Marco op 22-05-2010 om 23:32u
Score: 99 / 100

Dit is een van de albums uit begin jaren 80 die ik altijd ben blijven luisteren door de jaren heen. Van hoeveel platen kun je dat zeggen. Beluisterde 'm een paar weken voor het vreselijke nieuws van Dio's overlijden nog. Wat een mokerslag was dat. Ben blij dat ik zijn laatste concert in Nederland vorig jaar nog heb mogen meemaken. (hier kun je een paar foto's van het concert zien: www.black-sabbath.com/gallery_2/v/concertpics/2009/061309/ ) Een genot om Dio nog zo vitaal en goed presterend te aanschouwen.
Helaas hij is niet meer, RJD bedankt voor alle prachtige muziek!

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van lampje op 25-05-2010 om 02:31u

Respect voor dit schrijfsel. Kippevel !

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van Bouvier666 op 28-05-2010 om 23:54u
Score: 80 / 100

Dio was absoluut een van de beste metalzangers ter wereld. reden voor mijn 80 punten is omdat ik hem solo toch beter vond (persoonlijke smaak)

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van youri op 30-05-2010 om 15:47u
Score: 100 / 100

niemand zal Ronnie James Dio ooit overtreffen

Black Sabbath - Mob Rules
Reactie van john op 03-06-2010 om 20:49u
Score: 90 / 100

Deze Gilbert kan Greg nog een hoop leren....