Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-05-2019

Sodom - Persecution Mania
Jaar van release: 1987
Label: SPV / Steamhammer Records
Sodom - Persecution Mania
Wie herinnert zich de Vuurwerk 50 nog? In de tweede helft van de jaren tachtig presenteerde Henk Westbroek wekelijks het radioprogramma Vara’s Vuurwerk. Tienduizenden metalfans zaten elke dinsdagavond aan de radio gekluisterd, want in dat internetloze tijdperk was het één van de weinige manieren om kennis te maken met nieuwe hard rock en heavy metal releases. Eenmaal per jaar mochten de luisteraars een lijstje van hun favoriete metal songs opsturen en daaruit werd een top 50 aller tijden samengesteld, die vervolgens op de radio werd uitgezonden.

Tijdens het opruimen van een doos met oude papieren kwam ik deze week een vergeelde kopie tegen van een bladzijde uit de Vara TV Magazine van 1988, met de Vuurwerk 50 van dat jaar. Op nummer één staat natuurlijk Slayer’s Angel Of Death, want dat is nu eenmaal de ultieme metal song die nooit overtroffen zal worden. Op plaats 32 vinden we echter een thrash granaat die dicht in de buurt komt: Nuclear Winter van Sodom. De openingstrack van het album Persecution Mania benadert de perfectie en is het beste wat deze Duitse band op de plaat heeft gezet. Nuclear Winter kent een stortvloed aan verpulverende riffs, een briljante opbouw en een onvergetelijk refrein. Het is eigenlijk een schande dat dit nummer zo laag genoteerd stond in de Vuurwerk 50 en overschatte songs als Run To The Hills (Iron Maiden), Battery (Metallica) en de cover Anarchy In The UK (Megadeth) boven zich moest dulden.

Sowieso was Sodom op het album Persecution Mania erg goed op dreef. Teutonic thrash metal heeft zelden beter geklonken dan op krakers als Electrocution, de titeltrack en het lange Christ Passion. De Motörhead-bewerking Iron Fist is één van de weinige coversongs die ik kan waarderen en de korte instrumental Procession To Golgatha is sfeervol. Bovendien zit aan het einde van het album net zo’n knaller als aan het begin. Ik was er eigenlijk van overtuigd dat ook Bombenhagel de Vuurwerk 50 heeft gehaald, maar zie hem in de teruggevonden lijsten er toch niet tussenstaan. Opnieuw een schande, want het is een heerlijk afwisselende en swingende compositie, waarin zelfs plaats is voor een grappig eerbetoon aan het Duitse volkslied. Op de cd-uitgave van het album krijg je er als toetje nog vier prima tracks bij: een remake van het juweeltje Outbreak Of Evil en het volledige Expurse Of Sodomy mini-album dat enkele maanden voor Persecution Mania werd uitgebracht.

Extra vermelding verdient het overrompelende drumspel van Christian Dudek, beter bekend als Chris Witchhunter, die op 7 september jongstleden is overleden. Hij maakte gedurende de gloriejaren van 1983 tot 1992 deel uit van Sodom en stond met deze formatie aan de basis van de Europese thrash metal beweging. Ook menige black metal band is door het vroege werk van Sodom beïnvloed. Medio jaren tachtig heeft Witchhunter zelfs een tijdje met de legendarische Quorthon geoefend, toen deze plannen had om met zijn eenmansproject Bathory op toernee te gaan (al is het daar uiteindelijk nooit van gekomen). Vorig jaar kwam de oorspronkelijke line-up van Sodom voor de laatste maal bijeen om onder de titel The Final Sign Of Evil het eerste mini-album (met bonustracks) opnieuw in te spelen. Nieuwe opnames zullen er van die line-up niet meer komen, maar dankzij klassiekers als Nuclear Winter en Bombenhagel zal Chris Witchhunter nooit vergeten worden.

Tracklist:
1. Nuclear Winter
2. Electrocution
3. Iron Fist
4. Persecution Mania
5. Enchanted Land
6. Procession To Golgatha
7. Christ Passion
8. Conjuration
9. Bombenhagel

Score: 90 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 20 oktober 2008

Koop dit album in

Meer Sodom:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sodom - Persecution Mania
Reactie van Edwynn op 20-10-2008 om 23:07u
Score: 90 / 100

Eén van mijn favoriete thrashplaten. Het evil imago maakte plaats voor een veel volwassener "vietnam war" thema, wat veel inspiratie voor het latere Sodom werk gaf. Muzikaal ging Sodom ook flink vooruit.
Van het titelnummer krijg ik iig nooit genoeg.

En met de vermelding over het drumwerk ben ik het ook wel eens. Bombenhagel was in die tijd een extreem snel nummer.

Sodom - Persecution Mania
Reactie van Rinus op 20-10-2008 om 23:21u
Score: 90 / 100

Geweldige plaat! Draai hem eigenlijk te weinig.
Ook de plaat erna Agent Orange kan mij wel bekoren.

Sodom - Persecution Mania
Reactie van ZardoZ op 21-10-2008 om 09:55u

Vara's Vuurwerk.... Een brok nostalgie! En inderdaad, zonder Henk Westbroek zou ik nooit zoveel metal hebben gekend! De eerste keer dat ik Angel Of Death hoorde, was uiteraard bij dit programma. Ik wist niet wat ik meemaakte....

Sodom - Persecution Mania
Reactie van Hans op 21-10-2008 om 21:55u
Score: 95 / 100

Classic!

Sodom - Persecution Mania
Reactie van DeathmetalTom op 22-10-2008 om 22:47u
Score: 85 / 100

Klassieker inderdaad! Ik ook vroeger iedere dinsdagavond met de play en recordknop van mn eerste cassettedeck ingedrukt naar Vara's vuurwerk geluisterd! Leuke reveuw en klasse trashplaat.

Cheerz!

Sodom - Persecution Mania
Reactie van iron_dennis op 24-10-2008 om 08:04u
Score: 88 / 100

Ik vind Agent Orange net iets beter maar deze is ook fantastisch!
Stiekem vind ik Sodom de beste van de "grote" 3.

Sodom - Persecution Mania
Reactie van metal maniac op 24-10-2008 om 11:40u
Score: 95 / 100

ja een van mn fav trash platen iut jaren 80 ik hoorde nuclear winter voor het eerst bij varas vuurwerk en ik dacht tering wat een knaller is dit vavaf dat moment was sodom mijn band wat een kraker echt grijs gedraaid later nog de cd versie gekocht haha mn ouwe lui werden er gek van met dank aan hen k west broek .

Sodom - Persecution Mania
Reactie van J op 26-10-2008 om 11:47u
Score: 87 / 100

Aan de heer Metal Maniac: een spellingscontrole is in uw geval geen overbodige luxe. Normaliter vind ik de reacties boeiender dan de review maar u ontneemt me elk plezier in het lezen van uw reactie. Gelieve interpunctie te gebruiken voortaan!

OT: Persecution Mania is natuurlijk een ontzettend goede plaat. Geef toch de voorkeur aan Agent Orange.

Sodom - Persecution Mania
Reactie van Corné op 22-11-2009 om 10:07u
Score: 85 / 100

Dijk van een plaat en de vermelding over die ouwe lijsten van Vara's Vuurweerk...
Ben gaan zoeken om nog meer pareltjes zo weer naar boven te halen, maar ben ze helaas allemaal kwijt. Iemand nog de complete lijsten??

Sodom - Persecution Mania
Reactie van Gilbert op 22-11-2009 om 11:11u

Beste Corné, toen ik deze review schreef had ik de meeste lijsten nog, maar momenteel ben ik ze ook kwijt. Er is echter een Hyves-site over Vara's Vuurwerk. Bij de blog (varasvuurwerk.hyves.nl/blog) kun je volgens mij een groot deel van de playlist vinden van het radioprogramma. Daar zitten een aantal uitzendingen van de Vuurwerk 50 bij. In die blog kun je derhalve bijna alle Vuurwerk 50's met een beetje speurwerk wel vinden.

Sodom - Persecution Mania
Reactie van johan op 28-09-2012 om 11:35u
Score: 88 / 100

As we speak, ben nu oude banden aan het terug luisteren....

Sodom - Persecution Mania
Reactie van René te Vogt op 20-01-2013 om 00:05u
Score: 100 / 100

Ja tuurlijk, dit IS de beste Sodom plaat! ! ! Met de komst destijds van Frank Blackfire hadden ze toch wel goud in handen en transformeerde Sodom van een heerlijke gitzwarte thrash-black band naar meer Sodom- thrash (met in de verte nog steeds lugubere black-death) dankzij die puntige inventieve thrashriffs van Blackfire; de nummers waren beter, rijker en pakkender opgebouwd en Harris Johns produceerde het heel tof voor 1000 % metal deze Sodom klassieker met die geweldige bij passende hoes! Jammer dat Witchhunter niet meer leeft; dat trio destijds dat samen Sodom vormde in die mooie jaren waren 3 van die echte pure die-hard thrashers die het zo mooi en puur brachten op deze legendarische Sodom lp!