Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-03-2019

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Jaar van release: 1984
Label: Roadrunner Records
Mercyful Fate - Don't Break The Oath
"Time is standing still
It's a dangerous meeting
They're gonna get themselves killed"

A Dangerous Meeting, opener van Don't Break The Oath van Mercyful Fate. Een legendarisch nummer, door velen beschouwd als één van de meest duistere metalnummers ooit. De schizofrene vocalen van King Diamond in combinatie met het spectaculaire gitaarwerk van het gitaartandem Shermann/Denner, zorgen nog altijd voor een flinke dosis kippenvel. Elke keer als King zijn stembanden weer tormenteert, lijkt het alsof Satan de luisteraar bij de keel grijpt.

De sfeer op de hele plaat is er één die we nog maar weinig aantreffen bij hedendaagse metalbands. En dat terwijl toch alles op deze plaat lijkt te kloppen. De productie is precies goed, het spel is machtig en een betere zangprestatie heeft King Diamond nooit geleverd. Daarvoor hoeven we alleen maar even te luisteren naar een nummer als Gypsy. Het dreunende tempo zorgt samen met de fantastische openingsriff voor een siddering die werkelijk elk uiteinde van de ruggegraat treft. De solo's hebben iets magisch meegekregen en de duivelse kreten van de King zelf zetten de poorten van de hel volledig open.

Mercyful Fate wordt gezien als één van de oorspronkelijke black metal bands. De gitzwarte sfeer en bloedstollende teksten wijzen ook enkel en alleen in die richting. De band heeft helemaal geen primitieve rammelende riffs of ongenuanceerd gekrijs nodig om de boodschap over te brengen. Met donkere melodieën en spannende intro´s (The Oath) voel je het vagevuur al bijna aan de voetzolen likken. Als King Diamond vervolgens "I Deny Jesus Christ" uitjankt, dan stijgen de vlammen metershoog de lucht in. Ontsnappen is dan niet meer mogelijk.

Een wereldschijf, een klassieker. De superlatieven zijn wat mij betreft niet aan te slepen voor deze geniale plaat. Het album heeft alle elementen van een goede metalplaat en nog zoveel meer. Het debuut Melissa was al een waanzinnige rit door vuurpoelen en zwavelmeren, maar hier lijkt het alles nog net wat meer te kloppen. Het bijzondere is dan dat deze plaat na 24 jaar nog steeds kaarsrecht overeind blijft. Nog steeds maniakaler en zwartgalliger dan al die duizend gure black metal bands. De duivel kan tevreden zijn met deze aardse ode.

Tracklist
1. A Dangerous Meeting
2. Nightmare
3. Desecration Of Souls
4. Night Of The Unborn
5. The Oath
6. Gypsy
7. Welcome Princes Of Hell
8. To One Far Away
9. Come To The Sabbath

Score: 92 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 15 juni 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van dennis op 15-06-2008 om 20:28u
Score: 100 / 100

NIKS AAN TOE TE VOEGEN

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van Edwynn op 15-06-2008 om 21:30u
Score: 95 / 100

Muzikale horror in de positieve zin van het woord.

De echo op de produktie zorgt voor een onmiskenbaar duister sfeertje dat zijn weerga niet kent. Dat gevoel komt m.i. beter dan op Melissa. En die was ook al niet misselijk.
Come To The Sabbath is mijn persoonlijke favoriet. De om de hoek glurende harpsichords zorgen voor een waar "witching experience"

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van Doubledare op 15-06-2008 om 22:04u
Score: 100 / 100

Beste album ooit

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van Jan op 15-06-2008 om 22:38u
Score: 95 / 100

nderdaad ik was toen ook helemaal weg van deze plaat. Ik ben nog een eerste elpee fan van King Diamond geweest. Daarna ben ik afgehaakt omdat ik de theater en smink van King niet echt meer zag zitten. En dat geschop tegen het Christendom stond me ook steeds meer tegen, daarom ben ik nooit echt black metal fan geweest (nee ook geen nep chrisgroep als Stryper kon me bekoren).

Nee ik moet van groepen die Jezus, Mozes of bijv Mohammed beledigen (black metal) niets hebben. Alhoewel als ze de schijnheilig heid van sommige volgers op de korrel nemen kan ik wel sympathie voor opbrengen. (Orgasmatron van Motorhead) Ja beste metalfans er zijn ook glovigen onder de lezers en luisteraars

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van Rinus op 15-06-2008 om 23:14u
Score: 95 / 100

Na al die jaren is het nog steeds een van de beste metal platen ooit.
Zit nog steeds geregeld in mijn cd speler. Voorheen was dit de lp. maar die is al meer dan grijs.

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van bulldog op 16-06-2008 om 10:23u
Score: 100 / 100

In een woord GEWELDIG.
Dit album hebben ze nooit meer overtroffen.ook de albums van king diamond zelf bereiken dit album niet.ik draai hem nog wekenlijks.

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van Metalfuel op 16-06-2008 om 12:18u
Score: 100 / 100

Klassieker.

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van Old Mhb op 16-06-2008 om 17:42u
Score: 100 / 100

Nadat ik de het stemgeluid van de King gewoon was geworden ben ik hem blijven volgen. Wereldplaat. Als ze nu na al die tijd Come tot he sabbath spelen live staat de zaal direct op zijn kop.

Ik heb alle Fate en Diamondalbums tot en met THe Eye nog op Lp.

In zeer goede staat want ik zette destijds die schijven direct op een cassette en daarna gingen ze de kast in tot ik eens geconfronteerd werd met een bandsalade.

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van sentinel op 16-06-2008 om 22:20u
Score: 100 / 100

Een van de beste duivelse platen op deze verdomde aardkloot.

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van jeffrey op 20-06-2008 om 20:05u
Score: 80 / 100

Leuke plaat ja. Maar toch vind ik persoonlijke King solo beter.. of word ik nu gestenigd?

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van Bub - covenworldwide op 23-06-2008 om 18:12u
Score: 100 / 100

De ultieme heavy metal plaat en bij deze dan ook het beste wat er ooit is verschenen op vinyl en cd!
\m/

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van poepluier op 02-07-2008 om 20:15u
Score: 100 / 100

''Leuke plaat ja. Maar toch vind ik persoonlijke King solo beter.. of word ik nu gestenigd?"

JA!!!!!!!!!!

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van jeffrey op 04-07-2008 om 17:18u

:(

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van Smetsar op 08-07-2008 om 20:14u
Score: 80 / 100

Leuke plaat, maar ik vond Melissa toch een stuk beter...

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van the beast op 14-07-2008 om 02:15u
Score: 100 / 100

waardoor is die homi beinvloed? black sabbath? zelf ben ik ook liefhebber van oa celtic frost e.d.

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 21-05-2009 om 11:32u
Score: 94 / 100

Klassieker, maar vond Mellisa ietsjes beter, waarom is daar geen review van?

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van youri op 02-08-2009 om 22:29u
Score: 99 / 100

iedere metalfan moet deze gehoord hebben

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van carlo op 09-05-2010 om 15:12u

DE KLASSIEKER BIJ UITSTEK !!!!! EEN VAN MIJN ALL TIME FAVOURITES !!!!! DE GITAARSOUND OP DIT ALBUM IS GEWOON PERFECT .

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van arjen op 16-06-2011 om 23:34u
Score: 100 / 100

Klassieker. Persoonlijke favorieten: Desecration of Souls en Night of the Unborn. Niet eens vanwege de teksten, maar de muziek. De gitaren en King's stem gaan haast naadloos in elkaar over (wat wil je met zo'n stemberiek?).

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van Erwin op 30-11-2011 om 19:41u
Score: 90 / 100

KLASSIEKER!! Nog geen review van Melissa! Die vind ik nog iets beter!

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van Ewing 1 op 16-01-2012 om 00:29u
Score: 100 / 100

Oude MF staat op eenzame hoogte bij mij.Krijg alleen al kippevel bij het lezen van de review.100 punten zijn er nog te weinig!

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van ab scally op 31-05-2012 om 19:55u
Score: 100 / 100

Dit is `t gewoon..................nummer 1 !!!!!!!!!

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van appie op 04-07-2012 om 23:12u
Score: 100 / 100

1 van de beste metalplaten uit de eighties

Mercyful Fate - Don't Break The Oath
Reactie van Arjay op 26-12-2014 om 13:31u
Score: 98 / 100

Godverdomme! Dit is lekker zeg! En hoppa, kippenvel staat me tot aan de kruin. Dat is wat er elke x weer door mee heen gaat als ik deze plaat op zet!
Weet zeker dat Satan deze ook in zijn collectie heeft.