Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-08-2019

In Flames - A Sense Of Purpose
Jaar van release: 2008
Label: Nuclear Blast Records
In Flames - A Sense Of Purpose
De meningen over In Flames zijn de laatste jaren sterk verdeeld. De één kan zich goed vinden in het toegankelijkere geluid van de Zweden, terwijl er fans van het eerste uur zijn die helemaal niks meer met de band kunnen. Degenen die hoopten dat A Sense Of Purpose weer een ruig In Flames zou laten horen zullen wederom teleurgesteld zijn, want zelfs de definitie melodieuze death metal lijkt niet meer op de band van toepassing.

Het is positief dat In Flames keer op keer een nieuwe uitdaging zoekt. Voor A Sense Of Purpose, dat in hun eigen IF Studios is opgenomen met oude bekende Daniel Bergstrand, is gekozen voor een gevarieerde samenstelling. The Mirror’s Truth en Disconnected zijn twee memorabele, met thrashy riffs gevoerde songs, die een andere Anders Fridén laten horen. In plaats van woest te schreeuwen of puur clean te zingen, hangt het er nu ergens tussenin. Dat is even wennen wellicht, maar het heeft na een tijdje wel z’n charmes.

Het middengedeelte van de plaat kent een aantal middelmatige nummers. Het lijkt of In Flames de Soilwork-formule van stevige coupletten en meezingrefreinen ook heeft ontdekt. Een echt opmerkelijk nummer is het ruim acht minuten durende The Chosen Pessimist. Het In Flames van weleer is nauwelijks in dit nummer terug te herkennen en de luisteraar zal waarschijnlijk eerder de link met Radiohead leggen. Op sommige momenten lijkt Fridén wel ontzettend veel op Thom Yorke. In Move Through Me onderscheiden de gitaristen zich met een vlammende combinatie van krachtige riffs en een melodieuze solo.

Grote kans dat er veel fans teleurgesteld zullen zijn met A Sense Of Purpose. Slecht vind ik het persoonlijk zeker niet, maar in de meeste nummers mis ik toch wel wat pit en hoor ik te vaak een clean zingende Fridén. Wat meer agressiviteit had de plaat zeker goed gedaan. Ik wil je dan ook aanraden eerst even enkele nummers aan te horen op hun MySpace, vooraleer je je wandeling naar de dichtstbijzijnde platenzaak aanvangt.

Tracklist:
1. The Mirror’s Truth
2. Disconnected
3. Sleepless Again
4. Alias
5. I’m The Highway
6. Delight And Angers
7. Move Through Me
8. The Chosen Pessimist
9. Sober And Irrelevant
10. Condemned
11. Drenched In Fear
12. March To The Shore

Score: 74 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 25 maart 2008

Koop dit album in

Meer In Flames:

[ Terug naar de Album Reviews ]

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Roy op 26-03-2008 om 10:25u

Jammer dat het half neergesabeld wordt alleen maar omdat het "niet het oude" is ... maar goed, dat is "normaal" in de metal scene he?

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Metalmachine op 26-03-2008 om 11:59u
Score: 85 / 100

Ja inderdaad, ik vind dit album heel behoorlijk klinken. ik ben namelijk meer fan van de nieuwe in Flames, het is anders als het oude, maar zeker niet slecht. ik vind de stem van de zanger zelfs heel goed klinken wanneer hij clean zingt. een top album!!

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van MetalEd op 26-03-2008 om 12:03u

Ik heb hem vluchtig even geluisterd. Als fan van 'nieuwe' In Flames is het weer een heerlijk albummetje wat zeker wel een paar luisterbeurten nodig heeft vooraleer ik er een puntje aan kan geven.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van margrave op 26-03-2008 om 14:29u
Score: 85 / 100


het album is nog niet uitgekomen hier in belgie. maar ik heb het al helemaal kunnen beluisteren op hun my space.

en na reroute to remain en come clarity hebben ze mij weer op een aangename manier kunnen verassen. friden klinkt wel zalig op het album, en de muziek is weer wat anders. maar wel goed.

op naar de winkel zou ik zeggen!!!!!!!!!!!!!

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van dirk op 26-03-2008 om 15:27u
Score: 8 / 100

typisch iemand die geen verstand van in flames heb een 7.4 ga je schamen dit is wederom een heel erg goede cd van ze

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Mich op 26-03-2008 om 18:28u

Ik volg de band sinds hun Jester Race en wat mij betreft is dit voor mij de band van het moment.

Vroeger werd je bestraft omdat je altijd hetzelfde deed en deze keer omdat ze veranderen. Wake up. In Flames is nog steeds In Flames. Het is niet dat ze opeens techno in hun sound opnemen of progressieve metal gaan spelen.

Ondermaatse bespreking. 12 nummers op de plaat en maar 3 nummers besproken.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Belphegor op 26-03-2008 om 21:13u
Score: 50 / 100

CD opgezet en begonnen met mijn werk. Zo beluister ik veel van mijn CD's. Na een 3-tal minuten was de muziek helemaal op de achtergrond verdwenen en zat mijn aandachtvolledig bij mijn emmer en mijn dweil. Er viel mij pas iets op wanneer de CD gedaan was. Daarna heb ik de CD nog eens beluisterd met mijn volle aandacht en ben tot de conclusie gekomen dat In Flames de Rihanna, Britney Spears of Pink van de metal is. Net zoals bij de muziek van de voorgenoemde artiesten is er bij de muziek van In Flames geen enkele uitdaging voor de luisteraar. Het is allemaal gemaakt om zo gemakkelijk mogelijk in het gehoor te liggen. Als je gaat graven en zoeken in de muziek ben je al snel klaar. Er is weinig dat in flames staande houdt, buiten de voor de hand liggende, en oh zo mierzoete melodietjes.
Is daar iets mis mee? nee, zeker niet, anders zou In Flames zo niet verkopen. Maar of dat hoge verkoopscijfers gelijk staan aan goed is nog de vraag...

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van DeathmetalTom op 26-03-2008 om 23:38u
Score: 40 / 100

Na "Soundtrack to your Ass" en "Reroute to your Ass" had IF me weer enigzins terug met wat tracks op "Come Clarity", maar voor deze bagger ren ik bomhard naar de platenzaak om dat hoesje even weg te moffelen bij de letter Q van Kut! Alsteblief, dankjewel!

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Een Held op 27-03-2008 om 08:02u
Score: 6 / 100

Ik vind het maar een matige cd. Ik blijf me gigantisch storen aan de "cleane" zang van Anders (met als toppunt het tenenkrommende "The Chosen Pessimist"), terwijl ik zijn screams erg sterk vind. Verder vind ik de opbouw van de nummers niet echt afwisselend of uitdagend om naar te luisteren.

En, oh ja, ik mis de oude In Flames. Onlangs hun gehele discografie meegenomen in de auto en ik ben van mening dat er na Clayman niets meer is uitgebracht dat nog maar iets met me doet en me nog zelfs maar een halfstijfje kan bezorgen.

Naja gelukkig hebben we het oude werk nog.


"I feel like shit, but at least I feel something"...Come on.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van dennis op 27-03-2008 om 10:45u
Score: 65 / 100

na het mini-album was ik al bang voor deze cd geworden en helaas moet ik mij aanschuiven bij veel van bovenstaande reacties,come clarity vond ik weer een hele stap voorwaarts maar met dit album is de kracht van in flames geheel verdwenen.de pop invloeden hebben terrein gewonnen t.o.v. de metal en de cleane zang t.o.v. de grunts,en de grunts klinken ook nog eens tammer dan ooit. come clarity had een wat rauwer geluid waardoor je steeds nieuwe dingen ontdekte maar op dit album is het geluid open en helder(wel heavy overigens) waardoor er na 2 luisterbeurten eigenlijk niks meer te ontdekken valt en waardoor het ook opvalt hoe poppy de nummers zijn. wel vind ik de solo's vaak erg mooi en het drumwerk krachtig en soepel ,dit album zal weer als n tiet verkopen maar is aan mij helaas niet te slijten.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Een Metalfan op 27-03-2008 om 14:43u
Score: 10 / 100

Lekker ongenuanceerd.
Wat een ongekende schijtplaat!

Echt matige ongeinspireerde crap. Niks geen vuur, geen passie en geen sprekende songs. Puur achter de massa aanlopen. Jammer om een getalenteerde band zo ten onder te zien gaan.
Dansjes met de popduivel, bah.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Een muziekbeluisteraar op 27-03-2008 om 17:14u
Score: 85 / 100

Best wel goed.
Het probleem is echter dat metalfans eerder in het verleden blijven steken en dus met hun oren dicht naar deze plaat luisteren. Of gewoon niet eens proberen luisteren, omdat er "clean gezongen" wordt.

Mensen zijn soms toch zielig..

Het review was maar half en half, trouwens

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Belphegor op 27-03-2008 om 20:21u
Score: 50 / 100

Ah een reactie van een echte muziek kenner zie ik...

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Ruler op 27-03-2008 om 23:47u
Score: 20 / 100

AFTMR - again fails to meet requirements. Voor een band die ooit zo'n goeie platen maakte is dit toch zwaaar beneden peil. Verandering ok dat is zelfs wat ik van een band eis als de identiteit van de band maar intakt blijft en de verandering ook een verbetering is. Je kan stellen dat dat voor iedereen wellicht iets anders inhoud maar persoonlijk kan ik niet van verbetering spreken. Dan stof ik liever de oude platen even af en ben ik dankbaar dat er ook nog bands zijn die wel veel van zichzelf eisen en streven naar het maken van muziek wat voor hun het best haalbaar is. Bij In Flames krijg ik toch meer en meer het idee dat er 'muziek' gemaakt wordt voor een doelgroep met wat lagere muziekale eisen en het wellicht ook niet helemaal meer om de muziek te doen is. No sense on purpose

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Hellfrost op 28-03-2008 om 20:34u
Score: 95 / 100

Geweldig album! Ik ben een fan van het oude In Flames werk maar ook zeker van het nieuwe! Het is op zich best jammer dan In Flames voor een cleanere en rustigere aanpak heeft gekozen maar daar zit tegenwoordig het geld in. Toch doet In Flames wat Cradle Of Filth (zelfde verhaal, met elk album rustiger en cleaner) niet gelukt is. Ze hebben een super strak album neergezet dat nog regelmatig in mijn cd speler te vinden zal zijn. 1 minpuntje is wel dat er dit maal geen Come Clarity nummer op staat. We hebben The Chosen Pessimist wat een meesterwerk is maar toch niet de groove van Come Clarity heeft.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van henkjan op 30-03-2008 om 21:08u
Score: 90 / 100

heerlijke plaat vind ik persoonlijk

dat deze cd niet jou ding is kan ik begrijpen maar "ongeinspireerde crap" en "pop" vind ik ietwat te ver gaan (om maar niet veel te ver te zeggen).
als je over een wat meer open mind zou beschikken qua muziek (of een beter gehoor) zou je heel wat aardige tot zeer aardige dingen aan deze plaat horen waarvan niet te ontkennen is dat het kwalitatief sterk is. en het feit dat ze als metal band de 'masses' kunnen bereiken en toch blijven innoveren binnen de hele metal scene zegt toch ook wel iets over de proffessioneliteit van getalenteerdheid van de artiesten van deze band; dat ze over beide ruim beschikken.

en om wat mensen uit dromen te helpen: in flames gaat nooit meer terug naar de oude sound! ze zeggen het zelf in interviews; clayman was het maximale waar ze hun oude sound konden brengen, nog een album in die stijl zou herhaling zijn en dat is hetgeen waar de members van in flames van gruwelen; zichzelf herhalen. nou ik moet ze nageven dat ze bij elk album nieuwe dingen hebben geprobeerd en al tot twee keer toe in de muziekgeschiedenis tonaangevend zijn geweest voor het ontstaan van een genre (na the jester race en na reroute to remain).

er zullen altijd haters en lovers zijn, maar face the facts: steeds meer mensen gaan naar ze luisteren en ze verliezen LANG niet al hun diehard fans, degenen die grote fans zijn van hun oude werk (zoals ik). hieruit valt dus wel op te maken dat hun muziek zeker niet de verkeerde kant opgaat!

maar goed ik dwaal af. een puik album. 90 punten waard IMO. bijna net zo goed als come clarity.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Belphegor op 30-03-2008 om 22:34u
Score: 50 / 100

Hoe komt het toch dat mensen die de nieuwe in Flames wel goed vinden de mensen die hem niet goed vinden per se moeten beledigen en persoonlijk aanvallen? Ze hebben een slecht gehoor volgens henkjan, een muziekbeluisteraar zegt dat ze zielig zijn omdat ze de oude in fmaes beter vonden, de reviewer moest zich volgens Dirk schamen omdat hij hem niet goed vindt.

Mensen die de CD niet goed vinden zeggen dat, soms ook een argumentatie, de een al wat subtieler dan de andere, maar toch...

Dit toont enkel aan dat In Flames effectief mensen met een puberale ingesteldheid aantrekt.

Gelukkig zijn er toch nog een aantal mensen die gewoon zeggen dat ze hem wel goed vinden, dat argumenteren en het daarbij laten.

PS: dit fenomeen doet zich ook voor bij bands al Iron Maiden, Dream Theater... Zeer vreemd.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Geert op 31-03-2008 om 00:06u
Score: 50 / 100

Dat klopt volledig. In Flames trekt inderdaad mensen aan met een puberal ingesteldheid. Cradle of Filth is ook zo een band. Pas op, ik vind zowel In Flames als Cradle heel goeie bands. Alleen jammer dat de mensen die deze bands goed vinden de mensen die de bands niet goed vinden per se moeten uitmaken voor smaakloze zieligaards noemen. Maar als je dan begint over minder bekende bands in het melodic death/Götenburg genre zoals Impious, Eventide, Ebonmortis, ... dan moeten ze meestal afhaken...

Er zijninderdaad nog mensen die niet met oogkleppen rondlopen en kunnen begrijpen dat er mensen zijn die In Flames helemaal niet goed vinden.

Nu, de CD zelf:

ik vind hem ook een pak minder. Zelfs een beetje saai. Het is alsof het één lang nummer is. Ik heb de promo nu een paar keer gehoord en na een 5 tal nummers ga ik steeds kijken hoe ver we al zijn, want het begint me stilaan te vervelen. Reroute to remain, Soundtrack en Clarity vond ik ijzersterke albums, maar dit is volgens mij te standaard voor een bands die zo op handen gedragen wordt en bijna als Metalgod aanzien wordt.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Jeroen op 31-03-2008 om 10:53u
Score: 70 / 100

ik ben het met Geert eens, ze hebben tegenwoordig een hoge ''puberaantrekfactor'' wat natuurlijk erg jammer is.

maar je moet er ook even bij stil staan dat ieder album aleen maar beter woord, ik bedoel soundtrack en clarity waren goede albums maar ze zijn iets te soft geworden , jammer volgend album mischien beter.

Het is ook een puntje evolutie he, het is bij elke band zo dat het eerste album niet te vergelijken is met het laatste als ze meer dan 4 albums hebben gemaakt, ik bedoel als je het zo kut vin dan gooi je jester race nog een keer in de platen speler.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Een Metalfan op 02-04-2008 om 10:44u
Score: 70 / 100

Ik zit momenteel naar die nieuwe nummers te luisteren, en het eerste wat opvalt is dat Anders in ieder geval de (semi) cleane zangpartijen beter onder de knie heeft gekregen dan wat ik me ervan kan herinneren (Reroute to remain was waar ik af haakte). De teksten spreken grotendeels inderdaad een wat jonger publiek aan, maar teksten zijn voor mij in alle ernst vrijwel nooit een reden om een band links te laten liggen (racistische en anderzijds snode denkbeelden omgezet in song teksten daargelaten, uiteraard) en kan me daar dan ook niet aan storen. Eerlijkheid gebiedt me zelfs te zeggen dat me dit best bevalt.

Nu heb ik In Flames nooit als melodieuze death metal beschouwd, maar altijd als een metalband met een shitload aan pakkende, maar vaak niet ontzettend doordachte en originele melodielijnen, plus een zanger die op z'n best erg matig is. In dat licht beschenen past dit plaatje voor mij als een puzzelstukje op zijn plaats en klopt de timing van de release ook nog eens vlekkeloos. Ik zie mezelf niet naar de platenzaak rennen om deze cd te scoren, die tijd heb ik wat In Flames betreft al lang achter me gelaten, maar dit is m.i. echt geen meuk mannen.

In Flames was altijd al easy listening, zal het ook altijd blijven, maar dit is echt geen knieval voor commercie, we horen gewoon een band die in de loop der tijd steeds zeer subtiel elementen heeft toegevoegd aan een anderzijds onveranderde sound sinds het prille begin. Ze hebben nooit trendbreuk gepleegd, de loopbaan van In Flames klopt als een bus van begin tot eind .... Dat is wat IK hoor in ieder geval.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van margrave op 07-04-2008 om 17:07u
Score: 85 / 100

zeer juist allemaal.

ik kan het verdragen dat mensen iets niet zo goed vinden dat ik dan wel weer top vindt.

maar moeten er dan allemaal beledigingen bij? als ze niet over dani filth zeiken, zeiken ze over anders. zeer laag vindt ik het. en je hebt nog zo'n slachtoffers bij de zangers.

ik vind de clean zingen van anders zelfs zeer zalig. oke ik hou zeer erg van grunts en screams. het is een kunst.
maar soms moeten ze eens tonen dat ze ook kunnen zingen. en anders heeft et bewezen.


en als ik een subtiel antwoord mag geven :p, alle metalbands trekken mensen aan met een puberale ingesteldheid. en dat ergergt mij ook enorm. niet alleen de muziek word op wansmakelijke wijze beklad. maar ook de metalhead zelf.
wij horen een zeer openminded publiek te zijn. maarja dat zal dan voorbij zijn zeker?

geef bands die eens experimenteren een kans. dit album heeft ook 3 luisterbeurten nodig gehad voor ik zoiets had van, WOW! dusja. das nu het leuke aan die veranderingen.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Pj op 12-04-2008 om 11:21u
Score: 70 / 100

Het album ligt lekker in het gehoor, maar ligt het aan mij of liggen de teksten soms dichter bij het emo genre dan bij metal. "i feel like shit, but at least i feel something".
Het is gewoon niet te vergelijken met de teksten van the jester race en whoracle.
Zo zonde.
Ook had ik het idee dat de nummers een beetje op elkaar lijken.

Het is geen slecht album, ver boven de crap die sommige bands produceren, maar het is ook geen hoogstaand album. De diepgang is verdwenen die het oude in flames zo goed maakte.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Hugo op 14-04-2008 om 11:20u
Score: 60 / 100

Persoonlijk vind ik A Sense Of Purpose een erg middelmatig album. Geen enkel nummer is echt bagger maar er staan ook geen hoogstaande nummers op. Elk nummer kent een min of meer gelijke opbouw met snellere intensere hardere coupletten en catchy meezing refreinen. De enige uitzondering op dat concept is the chosen pessimist. Muziekaal is dat nummer best aardig, ik vind alleen Anders vocalen op dat nummer erg zeurderig en vervelend om naar te luisteren. De andere kant is dat dit nummer het enige opvallende nummer is tussen een berg nummers die allemaal meer van het zelfde zijn.

Het is niet bagger maar ook niet goed.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van joost op 15-04-2008 om 14:11u
Score: 10 / 100

cuz i l13k in fl4mez lol

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van joost op 15-04-2008 om 14:12u
Score: 100 / 100

soz i r ment 100 lulz

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Moekje op 19-04-2008 om 00:08u
Score: 95 / 100

Het is uiteindelijk gewoon een kwestie van smaak.
Dit valt goed bij mij in de smaak, klaar uit. Niet over discussieren.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Wanna op 22-04-2008 om 22:55u
Score: 95 / 100

Gewoon goed

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Ben op 07-06-2008 om 22:29u
Score: 8 / 100

Ik ben zelf metalgitarist en ken het voorafgaande werk van In Flames niet. Ik probeer de kritieken los te koppelen om zo objectief mogelijk te oordelen, en dan kom ik na diverse luisterbeurten tot de conclusie dat ik het een hele goede CD vind. Het komt bij mij niet echt origineel over maar instrumentaal staat het als een huis en ook de zang vind ik zeker niet slecht. Bovendien wordt er een hoop gevoel in de nummers gelegd
wat iets zegt over het begrip muziek.
Ik zou zeggen ga zo door!!!!!!!

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Metalgastjn op 05-08-2008 om 01:28u
Score: 100 / 100

Ik vind dit het beste album va In Flames ooit Clayman was ook wel zeer goed maar ik vind dit toch nog beter al die zever over oude In Flames is beter dit is de nieuwe In Flames allemaal zever de band is gewoon geëvolueerd naar een abnd die echt beter wordt met de jaren

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van InVlammen op 07-10-2008 om 21:24u
Score: 5 / 100

In flames beweren dat ze een hekel hebben aan herhaling en daarom altijd verandering zoeken. Ik krijg steeds meer het gevoel dat ze de kwaliteit van de oudere albums gewoon niet kunnen evenaren en het daarom maar niet eens (durven) proberen.

VInd het een matig album. Anders moet het bij grunt houden. Zingen kan hij echt niet. Komt op mij over als dramatisch aanstellerig geschreeuw en is zeer vermoeiend om naar te luisteren.

De muziek zelf vind ik nogal saai. Ik vind hun sound niet fijn. Veel te veel bass, zoals in de afgelopen 3 albums, waardoor de riffs helemaal niet zo strak klinken en erg vermoeiend weer om naar te luisteren.

Dit album in het kort: weinig vernieuwend, slechte vocals en saaie riffs

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van Jonas op 24-01-2009 om 22:56u
Score: 40 / 100

Crap.

In Flames - A Sense Of Purpose
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 14-11-2009 om 22:31u
Score: 10 / 100

Je zou echt denken dat ze nu wel eens in moeten zien dat ze waardeloos waren sinds "the jester race"(ja, dat includeert whorecle en crapony).