Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-07-2019

Mayhem - Ordo Ad Chao
Jaar van release: 2007
Label: Season of Mist
Mayhem - Ordo Ad Chao
Fase 1

Daar zit ik dan. Of ik even wat vaart achter de recensie van de nieuwe Mayhem-plaat wil zetten. Fijn. Leuk. Want laten we wel wezen: als er één album uit 2007 om een lange incubatieperiode vraagt, dan is het wel Ordo Ad Chao. De verwachtingen waren hoog na het nieuws dat Attila Csihar voor de tweede maal de vocalen bij Mayhem voor zijn rekening zou nemen. Te hoog, misschien?

Fase 2

Natuurlijk zou Ordo Ad Chao geen tweede De Mysteriis Dom Sathanas worden. De meesterlijke, zieke en ronduit kwaadaardige sfeer van die mijlpaal zal waarschijnlijk nooit meer geëvenaard worden door een black metal band. Maar Attila – de man die klinkt als de incarnatie van Lucifer zelf – was natuurlijk voor een groot deel verantwoordelijk voor die sfeer. De bezetenheid is nog niet weg en dat alleen al geeft Ordo Ad Chao eveneens een indringende, naargeestige aura. Maar op het eerste gehoor blijft het daar ook bij, en dat is te weinig.

Muzikaal gezien is Ordo Ad Chao waarschijnlijk het meest experimentele album uit de carrière van Mayhem, zeker in vergelijking met het relatief toegankelijke, prima vorige album Chimera. De fragmentarische intro A Wise Birthgiver laat dat experimentele karakter al duidelijk horen. Wat de band echter vergeten lijkt te zijn, is het schrijven van goede nummers. In Wall Of Water en vooral Great Work Of Ages laat Mayhem in enkele venijnige passages wat van haar ware capaciteit horen, om vervolgens weer te verzanden in fragmentarisch geneuzel, rare breaks en andere fratsen. Begrijp me niet verkeerd: ik heb niets tegen bands die buiten de gangbare paden treden, maar het komt hier vaak te gekunsteld over: experimenteren puur om het ‘avant garde’ zijn.

De sporadisch voorkomende goede passages zijn echter ook meestal écht goed en doen aan het beste werk van Mütiilation denken. Dat maakt Ordo Ad Chao echter des te meer frustrerend om te luisteren, want iedere genrefan weet waartoe deze band in staat kan zijn. Als dan ook de productie nog klinkt als een volgezogen spons, houdt de band maar weinig troeven over.

Fase 3

Maar waarom blijft dit album dan rondjes draaien in mijn cd-speler? Waarom begin ik steeds meer te twijfelen aan deze recensie, die ik al enkele dagen terug klaar had liggen? En waarom stoort die productie me minder en minder? Misschien heb ik het wel helemaal bij het verkeerde eind en lees ik dit over een jaar met het schaamrood op mijn kaken terug. Misschien heb ik het album dan al zo vaak gedraaid dat alle stukjes op hun plek zijn gevallen. De beste black metal albums geven zich vaak niet zo gemakkelijk gewonnen. Denk aan een album als The Shining Swords Of Hate van Countess of Mysterious Semblance van Striborg.

Maar misschien zoek ik dan ook wel te hard naar stukjes die er niet zijn. Een helft van mij wil dit album gewoon een onvoldoende geven, terwijl de andere helft schreeuwt: “wacht nou even, idioot, oordeel je nu niet te snel?” Ik heb nog nooit getwijfeld of ik een album nu 57 punten of misschien toch 93 punten moet geven. En eerlijk gezegd: ik weet het ook gewoon nog niet. Dit album valt niet met een simpel cijfer samen te vatten. Het enige dat ik wel nog weet, is dat Ordo Ad Chao waarschijnlijk nog erg vaak gedraaid gaat worden hier. For better or for worse.

Tracklist:
1. A Wise Birthgiver
2. Wall Of Water
3. Great Work Of Ages
4. Deconsecrate
5. Illuminate Eliminate
6. Psychic Horns
7. Key To The Storms
8. Anti

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 16 mei 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van hypnos op 16-05-2007 om 10:26u

voor 1 keer ben ik het eens met een twijfelachtige recensie. Niet alleen de reacties, ook het eigen gevoel bij deze cd varieert de wok uit.

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van Nick op 16-05-2007 om 11:05u
Score: 9 / 100

TOP CD...na 10 keer luisteren begint hij 1e geheimen pas prijs te geven ....man..wat een sfeer .....Beste werk van Mayhem tot nu toe; staat op gelijke voet De Mysteri......... 9,8 punten !!!

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van Srachex op 16-05-2007 om 17:55u
Score: 99 / 100

En Mayhem creëerde een Meesterwerk... Deze cd mag niet lied per lied beluisterd worden, maar moet telkens in zijn geheel opgenomen worden door de geest. Het is een complexe cd die veel tijd nodig heeft... GE-WEL-DIG

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van Amibor op 16-05-2007 om 20:49u
Score: 90 / 100

Ik zat net zo te twijfelen. Maar nu, ben ik verkocht. En dat terwijl voor mij de laatste tijd productie zeer belangrijk is geworden en ik menig stofzuigerrelease de deur uit heb gedaan. Maar dit album koestert een macabere en lugubere sfeer, die alleen Atilla neer kan zetten. Sterker nog, het klinkt alsof Mayhem met de techniek die ze hadden weer helemaal opnieuw is begonnen. Stel dat dit een debuut was van een band waar niemand ooit van gehoord had. Dan is dit toch een verdomd goed album. Mayhem heeft zichzelf herontdekt, en speelt weer eens concessieloze BM, en ik moet zeggen, avantgarde geneuzel vind ik niet echt terug in dit album, eerder haat en nijd, en vooral, duisternis. Ja, een dikke 9.

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van Jeroen op 16-05-2007 om 22:54u
Score: 40 / 100

Waardeloos, sfeerloos, slecht geproduceerd, rommelig, kortom gewoon slecht. Ik kan er echt niets mee. Het is de meest sfeerloze bak rommel die ik ooit van Mayhem heb gehoord. Dan bevatte Chimera tonnen meer sfeer, vakmanschap en muzikaliteit. De productie mag dan ouderwets rauw klinken, het lijkt gewoon of men er bewust een waas overheen heeft gegooid. Daarnaast is opperkreuner Atilla ook weer terug. Wat een wanprestatie zet die man neer, wanneer weet zo'n kerel dat het genoeg is. Het irritante kinderlijke gejengel draagt wellicht voor wel heel droevige personen bij aan een donkere sfeer, objectief gezien is het gewoon mongolide. Ik vind het erg jammer, maar met deze plaat is Mayhem bij mij de waardigheid verloren en gooit men wel heel ernstig de goede naam te grabbel. Om te huilen.

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van Amibor op 17-05-2007 om 01:11u

Ha die Jeroentje, al zo lang in de BM, en nog steeds herken je een goede plaat niet als ie onder je neus ligt. Jammer joh. En black metal objectief bekijken? Slecht idee knaap, wat betreft het mongolide aspect.

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van V op 17-05-2007 om 04:03u
Score: 90 / 100

Mongoloïde, dikke. Verder heb je gelijk.

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van satyr op 17-05-2007 om 12:11u
Score: 35 / 100

ik vind hier niks aan!!kut back metal!!!luister liever eens naar dark fortres(seance,stab wounds)----->verbeterde versie van mayhem

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van Kash op 17-05-2007 om 13:40u
Score: 70 / 100

Geen slechte plaat, moet het nog wat vaker luisteren. Soms kakt hij wel wat in...

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van Jeroen op 18-05-2007 om 22:45u
Score: 40 / 100

Ja , ik blijf het een slechte plaat vinden. Amibor mag nog zo uitvallen over deze nieuwe Mayhem plaat, maar de plaat slaat er echt niet meer om aan. En vanuit objectief oogpunt is het gewoon een matig album met weergaloos slechte zangpartijen. Maar goed, de naam van Mayhem staat er op, dus mensen vinden het vaak automatisch al goed natuurlijk. Ik vind het persoonlijk erg jammer om te horen dat deze plaat zo'n gruwel is geworden. Mayhem kan gewoon beter stoppen, het onheilige vuur mist totaal. Je hoort het aan de productie, je ziet aan dat ze krampachtig oude glorie willen laten herleven door Atilla weer terug te halen, het is gewoon allemaal diep treurig. Ik zal Mayhem altijd blijven respecteren dankzij de meesterlijke albums die ze in het verleden wél hebben gemaakt, maar dit gedrocht zal ik na de vele luistersessies die ik het heb gegeven om het te laten groeien, echt nooit meer draaien. Mijn persoonlijke smaak in twijfel trekken zie ik persoonlijk als een teken van zwakte.

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van Slasher op 19-05-2007 om 10:52u
Score: 90 / 100

de eerste keer dat je em luistert kan je em inderdaad zo uit het raam gooien, maar hij blijft me toch boeien

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van trooper op 25-05-2007 om 16:46u

Ik heb hem net gekocht en in de auto beluisterd, wat nie de ideale plaats is voor zo'n complexe plaat te beluisteren. de productie lijkt idd op niks maar ik herkende toch al herkenbare punten. Nog een aandachtige luisterbeurt waardig...

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van trooper op 27-05-2007 om 23:47u
Score: 75 / 100

nu heb ik em al enkele malen beluisterd en kan ik min of meer tot een conclusie komen. Hoe zeer ik het ook betreur dat Mayhem een mislukte poging doet om een oude traditie op te graven en dat attila evengoed kon vervangen worden door een huilend kind, geeft deze plaat me toch gemeende kippevel momenten. Ze hebben hun unieke sound gewoon zo verneukt door het te laten klinken alsof ze het in een kartonnen doos hebben opgenomen. Een waardige plaat onder een hoop shit.

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van Bram op 08-06-2007 om 22:09u
Score: 90 / 100

Dit is Black Metal zoals het bedoeld is denk ik.
Ik luisterde hem zo weg om hem vervolgens weer op te zetten.
Ook de stem vond ik er mooi in passen en is niet te veel weggedrukt. zoals ik meestal wel gewend ben bij black metal.
En de muziek blijft boeiend met veel afwisseling

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van Batist op 29-07-2007 om 18:14u
Score: 95 / 100

Dit album is ronduit meesterlijk. De sfeer (want dit element staat centraal in deze album) in nummers als: Anti, Key to the storms en Deconsecrate is met momenten niet te vatten. Verwoedde pogingen daartoe schenken mij in latere luisterbeuren de interpretatie 'geniaal'. Nummers die vooral midtempo omvatten zijn: wall of water en great work of ages. Ook hier blijkt een nauwkeurige omschrijving van de sfeer zo goed als een onmogelijke taak. Wat ik enkel met zekerheid kan zeggen is dat het mijn fantasie heerlijk doorspekt met beelden en inhouden die zich systematisch openbaren in mijn bewustzijn. Het is (wat C.G. Jung omschreef als) 'afdalen in het collectief onbewuste' waarbij de beelden en inhouden kunnen gelieerd worden met begrippen als: duister (in de betekenis van onbekendheid), onvoorspelbaarheid, angstig, structuurloos, onontvankelijkheid en jawel originaliteit en schoonheid. Voor mij is het duidelijk dat deze plaat mij emotioneel beklijft. Ik beschouw deze plaat dan ook als een aanzienlijke meerwaarde m.b.t. zelfexpressie. Ik raad allen aan Ordo Ad Chao los te koppelen van het begrip 'Mayhem' en evalueer hem gevoelsmatig (want dit album spreekt tot de verbeelding en precies daarom is het zo verdomd belangrijk dat het op subjectieve basis wordt beoordeeld). Een objectieve beoordeling is naast het feit dat het onmogelijk is, eenvoudig weg niet aan de orde.
Zoals ik reeds eerder heb verduidelijkt: "Ordo Ad Chao
is GENIAAL".

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van Melancholio op 21-09-2007 om 10:43u

Vreemd dat je een album 100 keer moet beluisteren om te weten te komen of je' m goed vindt. Als deze cd niet van Mayhem was geweest had ik hem na 20 keer luisteren ergens ver verstopt. Nu probeer ik toch nog maar heel even. Momenteel blijft mijn voorkeur naar hun ander werk gaan. 'k vind trouwens Maniacs gerochel veel cooler dan wat attila hier doet...

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van baby pangang op 18-10-2007 om 22:15u
Score: 65 / 100

Tsja.... niet wat je gewent bent van Mayhem, maar da's eigenlijk ook niet een verassing. Het album ''a Grand declaration of war'' en later ook ''Wolf's lair abyss'' waren mijns inziens ook al aardig experimenteel. Aard van het beestje mischien? Verder blijven ze wel hun stijl trouw, wat ook een kwaliteit is, kijk maar naar Marduk. Wat overigens niet wegneemt, dat ik het album Mysteriis dom sathanas nog steeds het lekkerste vind om te luisteren, op de voet gevolgd door Chimaera.
Laat ik het erop houden dat het gewoon een kwestie is om het als een doctrine op je in te moeten laten werken, slecht is ie i.i.g. bij lange na niet.
Wat ik wel jammer zou vinden is als ze een album hadden afgeleverd, zoals bijv. Dimmu Borgir, en Cradle of filth tegenwoordig doen, wwarvan je de indruk krijgt dat ze de top 40 in willen komen... dát vind ik een pure vorm van verraad!
Daar kun je dit gezelschap niet van betichten....

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van backfromhell op 08-12-2007 om 18:09u
Score: 99 / 100

Absoluut fantastisch !!
het is waar je moet deze cd gewoon worden
Maar een echt meesterwerk
A new kind of music!
love it to death

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van Wout op 19-12-2007 om 20:07u
Score: 80 / 100

"Mijn persoonlijke smaak in twijfel trekken zie ik persoonlijk als een teken van zwakte."

Afgezien van het feit dat Satan net zo gay is als God moet ik zeggen dat dit wel een heel evil satanisch statement is!

Daarnaast moet ik ook concluderen dat heren als deze degenen zijn waarom ik nog steeds naar black metal blijf luisteren. Flikker toch op met die prullenbak rommel als Striborg enzo. Dat je dat soort lui nog serieus neemt. Dit soort mensen maken nog eens leuke, interessante muziek. Als het om black metal gaat dan...

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van Jim op 12-04-2009 om 22:04u
Score: 95 / 100

Vroeger kon ik niet hard genoeg op deze plaat spugen,
inmiddels vind ik dit een meesterwerk. Godverdomme wat een plaat!

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van eM!eL op 30-09-2010 om 15:14u
Score: 100 / 100

Na twee jaar in m'n collectie te hebben liggen rotten (rijpen?) toch nog eens goed gaan zitten voor dit zwartgallige werkje. Ik kan nu toch niet anders dan concluderen dat hier grootmeesters van het zwarte metaal aan het werk zijn. Briljant. 666/100 punten.

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van DarkDestroyer op 01-03-2011 om 00:18u
Score: 93 / 100

Heerlijk pikzwart meesterwerkje van deze grootmeesters in het ware noorse zwartmetalen wereldje.

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van DemonicGenocide op 07-05-2011 om 23:25u
Score: 90 / 100

Heerlijk donkere plaat. Vergt wat luisterbeurten maar weet je dan compleet te verzwelgen

Mayhem - Ordo Ad Chao
Reactie van ewing1 op 27-01-2013 om 23:58u
Score: 98 / 100

Angstaanjagend masterpiece.Snachts in bed luisteren en je durft niet meer op te staan.Attila=GOD