Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-12-2018

Blut Aus Nord - Mort
Jaar van release: 2006
Label: Candlelight Records
Blut Aus Nord - Mort
Wat moet een mens soms met de muziek die hem in de schoot geworpen wordt?
‘Jongens! Nieuwe Blut Aus Nord! Wie?’ riep de baas en ik zei, welja doe mij die maar. Je bent van de black of je bent het niet.
En nu zit ik hier, met Mort. En die hele kutblack laat ik maar varen.

Op het moment dat ik deze zin typ, ben ik niet één keer verder gekomen dan nummer vijf van Mort. Het is me tot nu toe niet gelukt om een woede-aanval te onderdrukken en te voorkomen dat ik de stopknop een ram verkoop die maakt dat ik wederom diep in de buidel kan tasten, in verband met de aanschaf van een nieuwe cd-speler die deugt.
En toch moet ik deze grensoverschrijdende hel uitzitten.
Slokje wijn.
Koptelefoon.
Ik wil dood.
Nummer zes.
Mijn avond wordt verpest. En wel hierom: mijn avond wordt verpest en daar houd ik niet van. Wie mijn avond verpest moet oprotten. Blut Aus Nort doet het voorkomen alsof ze in staat zijn op je gevoel in te werken en, inderdaad, dat doet men, want de geluiden die op Mort aan elkaar gemangeld worden, zijn gewoon te irritant voor woorden. Niks interessante experimenten, niks grensverleggende muziek, maar gewoon een aaneenschakeling van wanklanken die mij maar al te makkelijk in de oren klinken. De acht “hoofdstukken” worden vooral vormgegeven door middel van een vrijwel constant ritme, nogal traag en tergend, met daaromheen gebouwd een soort van bouwwerk van “weirde” structuren, herhaling van geluiden, vervormde stemmen, enzovoort. Met als basis een vermoeden van een vleugje black metal. Oké, ik moet verder denken dan dat, ik moet de black metal voor het gemak maar even vergeten en dat vind ik prima, maar dat neemt niet weg dat ik dit soort “experimenten” volslagen kut en overbodig vind.
Af en toe zeik ik in mijn broek van het lachen. Mort doet me denken aan een verregende stad, ’s nachts om een uur of vijf en waar geen kunstlichten van een bevreemdende oranje en helblauwe kleur schijnen, is het aardedonker. Er staat een groep muzikanten te spelen aan de rand van een rangeerterrein en de muzikanten lijken dronken en gedrogeerd. De één speelt jazz, de ander wat black en de volgende doet maar wat.
O, het zal wel weer met “diepgang” te maken hebben, ongetwijfeld. Nou, in dit geval, diepgang mijn dikke reet.

Maar, om niet iedereen die wel kan genieten van dit soort muziek, het idee te geven dat deze cd niet in de klauwen van die stomme conservatieve Tjitze had moeten geraken, zal ik eerlijk zijn: wat ik ervaar als strontvervelend, kan een ander zien als geweldig. Wat ik ervaar als tergend en daarom kut, ervaart een ander weer als tergend en daarom geniaal. Wat ik ervaar als diepgang, ziet een ander in een heel ander daglicht en vice versa.
En zo’n album is Mort van Blut Aus Nord. Je kan er in een extatische roes van geraken, of je avond wordt verpest.
Maar een cijfer geven lijkt mij oneerlijk.

Tracklist:
1. Chapter 1
2. Chapter 2
3. Chapter 3
4. Chapter 4
5. Chapter 5
6. Chapter 6
7. Chapter 7
8. Chapter 8

Reviewer: Tjitze
Toegevoegd: 22 oktober 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van XnegativeX op 22-10-2006 om 05:30u

Helemaal mee eens! Blut aus nord had de koers van The Mystical beast of rebellion aan moeten houden. Na dat album schoten ze te veel door in hun experimenten waardoor er weinig meer te halen viel qua muziek. Kijk, iets als Portal is ook een soort aaneenschakeling van dissonante klanken maar daar zit een bepaald gevoel en bedoeling achter. Bij Blut aus nord kan ik die er niet uithalen. Ok, net als Tjitze al zegt, misschien hoort een ander er geniale dingen in. Maar voor mij is het gewoon een berg ellende. Wat jammer is want op The Mystical beast hebben deze jongens laten horen dat ze het toch kunnen.

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van Amibor op 22-10-2006 om 12:00u

Plaag, stuur die promo maar mijn kant op, ik ben er hondsbenieuwd naar. Ik kan meestal wel wat met dit soort 'onzin' ;)

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van z1 op 23-10-2006 om 10:18u
Score: 100 / 100

volkomen nutteloze review. stuur dan het album door aan iemand die er wel wat mee kan, dit is ongefundeerde onzin die alleen maar zelfbevestigend bezig is hoe vreselijk het album wel niet is voor de 'recensent '

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van Een Metalfan op 23-10-2006 om 19:49u

Nee, het is een objectieve mening die gebaseerd is op het feit dat er muzikaal niks interessants gebeurd, met als kanttekening dat er mensen zijn die dit soort klanken erg leuk vinden.
Maar misschien is elke review wel nutteloos. Er is er altijd wel een die er niet tegen kan.

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van Iscariah op 23-10-2006 om 22:16u
Score: 97 / 100

Geniale plaat, duidelijk beinvloed door groepen zoals Godflesh en BAN evolueert verder van de BM. Meer Industrial met BM-invloeden dit.

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van z1 op 24-10-2006 om 00:04u

@een metalfan. nou ik heb nog nooit een recensie gelezen waarin zovaak het woordje

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van Nagash op 24-10-2006 om 12:16u

KUT recensie

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van NUBERUS op 24-10-2006 om 13:14u
Score: 100 / 100

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van NUBERUS op 24-10-2006 om 13:14u
Score: 100 / 100

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van Een Metalfan op 24-10-2006 om 13:15u

welk een nutteloos gezeik dit soor reviews.

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van Een Metalfan op 24-10-2006 om 13:19u

Nuberus: Inderdaad een nutteloos gezeik. En dat er nog vele kutavonden mogen volgen. Dit soort praatjes vullen geeneens de gaatjes, weer een triest bewijs dat de metalfan incrowd meer op zichzelf geilen dan een goede review te schrijven. Ga cactussen kweken. Lees je reviews liever op myrrthronth of op vampire, dit kun je verdomme toch niet serieus nemen?

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van m4ggot op 24-10-2006 om 17:10u

ik heb dit album (althans de eerste 3 nummers ervan) ff beluisterd in de toen ik een bezoekje bracht aan de plaatselijke metalzone en het beviel me wel. Geen makkelijke muziek, maar voor mensen die van trage doom of black of experimentele muziek houden moet dit toch te doen zijn denk ik.. Nuja dat niet iedereen deze muziek mooi zal vinden zeggen ze zelf ook al: op de cover stond te lezen

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van Een Metalfan op 27-10-2006 om 21:36u

tsss gast je bent niks gewend. ga maar weer lekker COF aanzetten ofzo

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van Een Metalfan op 27-10-2006 om 21:44u

@Tjitze: kerel waarom werk je hier. Ga lekker eens bij TMF een leuke marco bosato CD reviewen ofzo. pffff dit is triest.. Als dit te metal voor je is, ga dan bij je moeder uit huilen ofzo.... WAT EEN KUT REVIEW.

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van Een Metalfan op 30-10-2006 om 10:08u
Score: 60 / 100

Hou toch op met huilen jongens. Ikzelf vind het album een teleurstelling; The Work which Transforms God is echt een stuk beter. Ik had al zo mijn twijfels na het magere Thematic Emanation Of Archetypal Multiplicity, maar ach. Jammer.

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van Amibor op 02-11-2006 om 17:37u
Score: 85 / 100

Zo, dit is even wennen. Waar bij de vorige garde BAN-albums de duisternis nog het belangrijkste was, is het nu eerder de bedoeling om hun ding zo ziek en krankzinnig mogelijk te brengen. En dat is ze wat mij betreft gelukt. Overigens nog steeds duister, maar de productie gaat minder diep dan een TWWTG, heb ik het idee. Ik snap goed dat dit een stap te ver is voor sommigen. BM is ver te zoeken, en zelfs voor gangbare vorm van 'muziek' as we know it moet je goed luisteren. Maar ik zal je zeggen, net als voorgaande albums, als het je te pakken heeft, laat het je niet meer los. Laat zo'n band nou toch eens gewoon experimenten opnemen, als je het niet zint heb je pech, maar dat hoeft niet te betekenen dat zo'n het trucje verleerd is, meer dat ze alleen even voor iets anders kiezen.

Blut Aus Nord - Mort
Reactie van Umbra Aeterna op 30-12-2006 om 15:24u
Score: 100 / 100

Het is inderdaad even wennen, maar eens je door de zure appel heengebeten hebt, is dit zeer vermakelijke muziek. Akkoord, men moet het niet heel luid zetten, omdat je anders nog naar de eerste de beste dichtstbijzijnde gesticht gekatapulteerd moet worden, maar de avant-garde elementen die aansluiten bij een dark ambient sound met black metal, vind ik zeer geslaagd!