Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-08-2019

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Jaar van release: 1997
Label: Nuclear Blast Records
Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Na 3 meesterwerken van Dimmu in hun moedertaal, nu de eerste volledig engelstalige plaat van deze Noorse black metal formatie (hier laat ik de minicd Devil's Path gemakshalve achterwege). Met 'Enthrone Darkness Triumphant', wat zoveel betekent als 'Bekroon de duisternis triomfantelijk', laten de heren zien en vooral horen dat ze in beide talen meer dan goed uit de voeten kunnen.

We trappen af met de single 'Mourning Palace', een meesterlijk nummer waarbij de duistere klanken en melodieuze gitaren het album prachtig inleiden. Verdere hoogstandjes zijn 'In Death's Embrace' (naar mijn mening het beste nummer) het keiharde 'Relinquishment of Spirit and Flesh' en het muzikaal heel mooie maar lyriek ietswat simplistische 'Tormentor of Christian Souls'.

Qua productie steekt dit album met kop en schouders boven zijn Noorstalige voorgangers uit. De geluidskwaliteit is veel beter en de verhoudingen tussen zang en muziek is sterk verbeterd. De gitaar van Silenoz is werkelijk een orgasme voor menig oor en het keyboardspel van voormalig bandlid Aarstad zorgt voor een echte black metal feel. Front man Shagrath is een uitstekende zanger en muzikant. Nam hij op 'For All Tid' de drums voor zijn rekening, nu bewijst hij zichzelf naast Silenoz op gitaar.

Voor mij is 'Enthrone Darkness Triumphant' een toonaangevend album in zijn genre en het beste Dimmu Borgir album op de markt. Hoewel de lyrics hier en daar wat simpel zijn verliest de muziek nooit zijn kracht. Een cd die zeker niet mag ontbreken in de collectie van de black metal fan!

Hail to The Kings of Norway!

Score: 90 / 100

Reviewer: Dimmu Child
Toegevoegd: 2 februari 2002

Koop dit album in

Meer Dimmu Borgir:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Reactie van Een_Metalfan op 03-02-2002 om 11:08u
Score: 100 / 100

Het is inderdaad een klassieker, maar ben je niet een beetje laat met je review?

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Reactie van DimmuChild op 04-02-2002 om 01:22u
Score: 100 / 100

Ik zag dat dit album nog ontbrak in de reviewsectie en dat vond ik niet echt kunnen. Had je trouwens diezelfde vraag ook niet moeten stellen bij de review van COF's Cruelty and the Beast?...

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Reactie van Een_Metalfan op 04-02-2002 om 11:35u
Score: 10 / 100

3? For all tiete en Stormblast zijn de enige twee noorse albums van deze band.

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Reactie van Een_Metalfan op 04-02-2002 om 13:52u
Score: 80 / 100

Een goed album. Al vind ik de stijl van For All Tid en Stormblast leuker. SUMMONER

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Reactie van Een_Metalfan op 05-02-2002 om 05:50u
Score: 100 / 100

3 Noorse albums: For all tid, Stormblast en Inn i evighetens morke

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Reactie van PanDaemonAeon op 27-02-2002 om 11:34u
Score: 100 / 100

euh, niet me revieuwtje afzeiken...:-) Maar goed, ken alleen Mourning Palace, dus kan ik geen eerlijk oordeel vellen over dit album. Maar PEM knalt nog het meest!

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Reactie van Solarfall op 15-11-2002 om 07:32u
Score: 95 / 100

Een van de beste black metal cd's tot nu toe uitgebracht en ongetwijfeld de beste van Dimmu. Fantastisch om te horen hoe de keyboards zo'n duistere toon kunnen geven aan de muziek, jammer alleen dat ze Aarstad tijdens de tour ontslagen hebben.

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Reactie van Een_Metalfan op 08-12-2002 om 18:58u
Score: 90 / 100

Een goeie review van een goeie cd.

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Reactie van Een_Metalfan op 26-05-2003 om 15:30u
Score: 95 / 100

Ik vind dit de beste dimmu plaat tot nu toe (ik heb ze nog niet allemaal gehoord,maar ik kan me moeilijk een betere voorstellen).Het is een geslaagde mix van brutale BM en melodieuze passages.Het drumwerk is ook vlekkeloos en Shagrath schreeuwt er onstopbaar op los.Het beste nummer vind ik Tormentor of christian souls,met een bijna apocalyptische sfeer.Deze plaat is een aanrader voor nieuwe dimmu fans!

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Reactie van Een_Metalfan op 12-08-2003 om 13:42u
Score: 100 / 100

Werkelijk een meesterwerk. Nog eventjes verder reageren op het "tormentor Of Chtistian Souls". Er werd op deze site eerder beweerd dat de tekst van dat nummer ietwat simpel was, maar zijn de meeste dingen die simpel, en makkelijk te verzinnen zijn niet recht voor zn raab. Ik vind de tekst fenomenaal en geweldig geproduceerd. Samen met "The Night Masquerade"de beste nummers van Dimmu!!!! Aanschaffen die hap!!!!

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Reactie van Dimmu op 22-03-2005 om 16:14u
Score: 100 / 100

1 woord : fantastisch

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Reactie van Dimmu op 20-04-2005 om 10:31u

Kan iemand mij zeggen of het de moeite is om spiritual black dimensions te kopen? thx

Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
Reactie van satyr op 26-10-2006 om 10:54u
Score: 90 / 100

uitstekend album idd maar ik vind nog steeds stormblast hun beste werk ooit maar kom dit album mag gwn niet in een black metal collectie ontbreke