Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-04-2019

Cortez - No More Conquerer
Jaar van release: 2018
Label: WOOAAARGH

Cortez - No More Conquerer

Het Zwitserse Cortez is boos en steekt dat niet onder stoelen of banken. De niet afhoudende, furieuze hardcore- en metalriffs vliegen je om de oren terwijl zanger Antoine een schreeuwbetoog afsteekt alsof zijn leven ervan afhangt. Ik hou d'r van.

Ondanks dat ik niet weet waar hij het allemaal over heeft, ondanks dat de riffs onsamenhangend lijken, ondanks dat Hernan Cortez de Azteken versloeg en het album No More Conquerer heet, voel ik me verbonden. Antoine Lng weet me te overtuigen; de band weet me te boeien. Wat een intrigerende paradox. Dat wordt nog eens kracht bijgezet door de chaotisch drukke albumhoes die tegelijkertijd perfect symmetrisch is en ondanks dat iets weg heeft van prehispanische, Meso-Amerikaanse kunst.

Hoewel de rol van de gitaren niet onderschat moet worden, is het vooral drummer Gregoire Quartier die de klappen uitdeelt. Hij vormt stiekem de basis van de polyritmische knalriffs, maar door de strakke, gebalanceerde mix valt dat nauwelijks op. Dat geldt ook voor de vocalen. Daar waar dergelijke screams nog wel eens de overhand hebben en nog het meest weg hebben van de aan niemand gerichte stembandverkrachtingen van de lokale, schizofrene dorpsgek, klinkt Lng toch vooral als een begenadigd spreker, een gepassioneerd orator met een boodschap. Maar ook hij is vakkundig in de mix gemetseld.

Net als de gitaren, die soms welhaast weggemoffeld lijken. Maar ze zijn wel degelijk aanwezig. Ze integreren perfect met de drums. Op haast Meshuggah-iaanse wijze vormen de drums regelmatig de basis voor de ritmegitaar.

Verwacht echter geen djentachtige taferelen. Nee, Cortez blijft smerige, tegen grindcore aanschurkende hardcore met een crusty randje maken. Alleen dan gemaakt door een drietal dat niet vies is van een polymetertje. Geen kost voor de zwakhartigen. Maar wel lekker als je iets te slopen hebt, frustratie bot te vieren hebt of gewoon even zin hebt om random boos te zijn. Of gewoon omdat, want waarom ook niet! De mannen hebben echter ook gedacht aan degenen onder u die behoefte hebben aan diepgang. Bestudeer de tracklist maar eens. Google is uw grootste vriend!

Tracklist:
1. Seven Past Forever
2. Antes Dos Dias Dos Deuses De Ontem
3. Hemigraphic
4. Ajatashatru
5. Duende
6. Abodes Of Hail Season
7. According To Claude Bernard
8. In Albis
9. Nigredo
10. Tristan Da Cunha

Score: 78 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 14 september 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]