Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-03-2019

Trautonist - Ember
Jaar van release: 2018
Label: Pest Productions
Trautonist - Ember
Ember is een album waar ik al op voorhand heel enthousiast van werd. Met een omschrijving waarin de Duitse band wordt aangeprezen als atmosferische post-black/blackgaze à la Alcest en Lantlôs, de steun van het kleine, maar kwalitatief hoogstaande label Pest Productions (Heretoir, Violet Cold) en met als extra kers op de taart het schitterende artwork van de Columbiaanse Marcela Bolívar, is het moeilijk voor liefhebbers van dit subgenre om niet op voorhand te watertanden. De kans is daardoor natuurlijk wel groot dat de muzikale inhoud tegenvalt, zeker in een uitdijend genre waarin iedere beginnende jongeling bestaansrecht meent te hebben. Gelukkig lost Ember de hoge verwachtingen grotendeels in.

Ember telt zeven nummers, die in totaal een bevredigende eenenveertig minuten klokken. Het duo Katharina Serf (vocalen) en Dennis Blomberg (alle instrumenten) is duidelijk bekend met het klassieke motto ‘overdaad schaadt’ (een motto dat in dit genre overigens maar al te regelmatig wordt vervangen door het motto ‘meer is beter’). Openingsnummer Fire And Ember maakt al direct duidelijk dat Trautonist weet waar Abraham de mosterd haalt. De afwisseling tussen dromerige, cleane zang en getergde screams (beide verzorgd door Serf), het warmbloedige, akoestische getokkel dat een symbiose aangaat met gruizige, verkilde riffs: het zijn allemaal elementen die bekend zijn bij de blackgazefanaten. Dat neemt niet weg dat de uitvoering uitstekend is.

De muziek van Trautonist herinnert nog het meest aan de eerste paar albums van Lantlôs. Maar terwijl .neon (2010) vooral kil en afstandelijk aanvoelt, klinkt Ember warmer door de mijmerende zang van Serf. Op een enkel moment – zoals tijdens de logge riffs en het stuwende drumwerk van Smoke And Ember – koerst Trautonist een klein beetje richting sludge-wateren, maar dat blijkt toch niet de natuurlijke habitat van het duo te zijn. Dan voelt het hierop volgende Hills Of Gold een stuk authentieker aan met zijn glooiende klanken, die onder een lieflijke laag ruis bedolven worden. Samen met de openingstrack is dit het sterkste nummer op Ember.

Ember is geen plaat die de geschiedenisboeken zal ingaan, zoals dat wel geldt voor bijvoorbeeld het werk van Alcest en Amesoeurs. Maar het album biedt ontegenzeggelijk hoge kwaliteit. Voor de liefhebbers van bovengenoemde bands is deze tweede full-length van het Duitse gezelschap dan ook zeker een aanrader. Trautonist biedt met Ember de perfecte soundtrack om tijdens de broeierige zomerdagen mee weg te dromen.

Tracklist:
1. Fire And Ember
2. Vanish
3. The Garden
4. Smoke And Ember
5. Hills Of Gold
6. Sunwalk
7. Woody Allen

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 15 juli 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]