Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-02-2019

Crone - Godspeed
Jaar van release: 2018
Label: Prophecy Productions
Crone - Godspeed
Crone is het geesteskind van gitarist/vocalist Phil 'sG' Jonas (Secrets Of The Moon) en drummer/gitarist Markus Renzenbrink. De twee kennen elkaar van de deathmetalband Embedded en nemen in 2014 de Ghenna-ep op. Inmiddels is de eerste full-length een feit. Daarop krijgt het duo hulp van gitarist/zanger Pascal Heemann, bassist/zanger Daniel Meier en toetsenist Job ‘Phenex’ Bos.

Godspeed is een conceptalbum over personen die tragisch ten onder zijn gegaan. Zo gaat The Ptilonist over klerenmaker Franz Reichelt die beweerde dat hij met een zelfgemaakte jas rustig zou landen als hij van de Eiffeltoren zou springen. H gaat over actrice Peg Entwistle die in 1932 van de letter H sprong in de bergen bij Hollywood. The Perfect Army handelt over het tragische overlijden van de driejarige Syrische vluchteling Alan Kurdi.

De Duitsers hebben deze tragiek treffend weten te verpakken in emotionele en donkere rocksongs. Met name de eerste drie nummers (ook het intro) zijn prachtig en de laatste twee sluiten het album sterk af. Ondanks dat elk nummer is gebaseerd op een andere gebeurtenis voelt het album als een geheel aan en houden de oosterburen de luisteraar gevangen in een sombere en intrigerende sfeer. De muzikanten voeren je niet alleen langs verschillende plekken, maar ook stijlen. Zo gaat het van de Gary Moore-achtige blues in The Ptilonist tot het meest recente materiaal van Secrets Of The Moon (zoals Man Behind The Sun) en van post-rock tot momenten die fans van Crippled Black Phoenix en David Gilmour aanspreken.

sG zal nooit een technisch goede zanger worden. Zijn vocalen zijn een geval van love it or hate it, maar als je er wat mee kan, weet hij met zijn emotionele voordracht beslist de gevoelige snaar te raken. Soms doet hij enigszins denken aan David Bowie en in mindere mate aan Laney Staley (Alice In Chains) en David Pirner (Soul Asylum). De gesproken passage in The Perfect Army en het gedicht Im Nebel van Hermann Hesse in het twaalf minuten durende titelnummer zullen tot gemengde reacties leiden.

Godspeed is van het prachtige intro Lucifer Valentine, dat uitstekend de sfeer neerzet, tot aan de laatste tonen van de titeltrack een indrukwekkende luisterervaring. Het draait daarbij vooral om de sfeer, maar ook de gitaarmelodieën in The Ptilionist en Mother Crone en baslijnen en effecten in Demmin (de stad waar in 1945 honderden mensen zelfmoord pleegden) mogen niet onvermeld blijven. Crone bewijst de mensen waarover de teksten handelen met deze collectie songs een eer. Prima geschreven, gemixt en geproduceerd.

Tracklist:
1. Lucifer Valentine
2. The Ptilonist
3. Mother Crone
4. The Perfect Army
5. Leviathan’s Lifework
6. H
7. Demmin
8. Godspeed

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 6 juli 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]