Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-05-2019

Hexed - Netherworld
Jaar van release: 2018
Label: ViciSolum Records
Hexed - Netherworld
Hexed is een jonge melodieuze metalband uit Zweden. In 2015 besloten zangeres Tina en gitarist Stellan Gunnarsson in Uppsala samen nummers te schrijven. Ze delen niet alleen de liefde met elkaar, maar ook de voorkeur voor bands die krachtige metal met een licht progressieve touch maken, zoals Evergrey, Crimson Glory, Queensrÿche en Pagans Mind. Bassist Daniel Håkansson en drummer Teddy Möller completeren de line-up. In 2016 verschijnt een video van Dreams en in 2017 een van Exhaling Life (met bijdrage van Thomas Vikström van Therion).

Behalve de genoemde namen komt ook het oude Lacuna Coil in gedachten op vanwege het gothic sfeertje, maar buiten de zanglijnen komt de zang van Tina niet heel erg in de buurt van die van Cristina Scabbia. Ze zijn krachtiger en doen eerder denken aan Nils K Rue en Russell Allen en aan de rock van de jaren tachtig en negentig. Aanvankelijk gaat ze voluit met haar volume, maar in Forsaken laat ze ook horen goed te kunnen schakelen naar een lager volume. Ook in Oceans varieert ze en dat is prettig, want de hele tijd voluit kan iets te veel van het goede zijn. De extreme vocalen van Stellan zijn wat minder overtuigend. Ze zijn aan de hese kant en staan wat te zacht in de mix.

Oceans is een van de sterkere nummers. Er zit zowel een melodieus, sfeervol als krachtig aspect aan deze heavy en groovy track. Hierin treedt ook het keyboardwerk wat meer op de voorgrond, waar het elders minder opvalt, maar wel aanzienlijk bijdraagt aan de reeds genoemde sfeer. Ook Exhaling Life behoort tot de hoogtepunten dankzij de herinneringswaarde van het soul-achtige, meerstemmige refrein en de lekkere vibe. Andere songs die de aandacht weten vast te houden, zijn Obedience en Forsaken (dankzij het refrein).

Halverwege beginnen de songs toch wat op elkaar te lijken. Er zijn momenten van opleving (het drumwerk in Lightyears en de tekst “stronger than I’ve ever been before” in Netherworld scoort natuurlijk altijd), maar de groep grijpt veelal terug op een standaardstructuur waarbinnen net wat te weinig wordt gevarieerd. Een ballad zou die impasse kunnen doorbreken en hoewel gastzanger Ronny Hemlin van Tad Morose een goede bijdrage levert aan Remake My Soul, zou de afsluiter beter tot zijn recht komen als deze halverwege de tracklist was geplaatst. Dat neemt niet weg dat Hexed in alle songs een gedreven indruk maakt. De muziek blijft energiek, dus als een kruising van bovenstaande bands je aanspreekt, geef deze Zweedse groep dan een kans.

Tracklist:
1. Obedience
2. Roots
3. Forsaken
4. Oceans
5. Exhaling Life
6. Netherworld
7. Lightyears
8. Stars
9. Illuminate
10. Remake My Soul

Score: 73 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 27 mei 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]