Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-01-2019

Down With The Gypsies - Kassiopeia (re-release)
Jaar van release: 2018
Label: StoneFree

Down With The Gypsies - Kassiopeia (re-release)

Er zijn van die platen die je maar blijft beluisteren. Platen die een verslavende werking op je lijken te hebben. Kassiopeia van de Duitse formatie Down With The Gypsies is zo’n album. Althans, bij ondergetekende blijft deze maar overuren maken in de cd-speler. Hoe vaak ik Kassiopeia ook beluister; ik sta nog altijd met een mond vol tanden als het gaat om het beschrijven van de muziek.

Laat ik beginnen met zeggen dat de muziek erg sfeervol is. Er hangt een mysterieuze sfeer in de nummers. Soms klinkt het duister en soms opbeurend. Gaba Wierzbicka is het gezicht van de band en zij heeft een belangrijk aandeel in die sfeer. Gaba heeft een prachtige, betoverende stem. Ze zingt zowel in het Pools als in het Engels en is daarnaast ook toetseniste/gitariste. Naast de wat gebruikelijke instrumentatie zoals bas, gitaar en drums integreert de groep ook klarinet, sazgitaar en dwarsfluit.

Met het gebruik van een dwarsfluit en de aanwezigheid van betoverende vrouwelijke vocalen is een vergelijking met Blood Ceremony snel gemaakt. Hoewel de songs van het Blood Ceremony-album The Eldritch Dark niet mijlen ver weg van deze tracks staan, is de aanpak van de Duitsers toch wezenlijk anders. De songs bevatten elementen uit de folk, jazz, prog, lounge en psychedelische rock. De manier waarop de groep dit terug laat komen in de songs is eigenzinnig en experimenteel. De composities zijn lang en bestaan uit uiteenlopende passages, waar de Duitsers vervolgens een adembenemend geheel van hebben gemaakt.

Voor de duidelijkheid; Kassiopeia is verre van een metalplaat. Toch rockt de muziek bij vlagen wel degelijk en zullen er best wat metalfans zijn die hier wat mee kunnen. Het heeft geen nut om specifieke tracks aan te halen. Deze plaat bevat namelijk alleen maar sterke composities. Ga dit beluisteren, is dan ook het beste advies dat ik kan geven.

racklist:
1. Intro
2. Sky Full Of Cars
3. Icarus
4. Jamonem
5. Alejandro
6. Marsz

Score: 84 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 19 maart 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]