Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-12-2018

Sore Throat - Unhindered By Talent
Jaar van release: 1988
Label: Manic Ears Records
Sore Throat - Unhindered By Talent
Af en toe kijken we terug in de geschiedenis. We vinden daar klassiekers, platen die in de vergetelheid zijn geraakt en andere releases die min of meer iets hebben betekend. In 1987 ontstond in het Engelse Yorkshire de grindcoregroep Sore Throat. In zijn korte bestaan (1987-1990) was het dronken gezelschap zeer productief met muzikaal uiteenlopende releases. Twee demo’s, twee ep’s en vier full-lengths zijn het resultaat. De eerste lp, Unhindered By Talent, viert dit jaar zijn dertigjarige bestaan.

Vocalist Rich ‘Militia’ Walker, gitarist Brian ‘Bri’ Talbot, bassist Jon ‘Doom’ Pickering en drummer Nick Royles (die later vervangen zou worden door Peaceville Records-oprichter Paul ‘Hammy’ Halmshaw) wilden zich met Sore Throat afzetten tegen de commercialisering van hardcore. Het viertal dat zich met name liet inspireren door de UK-hardcorescene had veel kritiek op bands, politici (Hang Norman Tebbit), kapitalisme en andere zaken. Zo moeten onder meer Napalm Death, Billy Milano van M.O.D., D.R.I. (Dead Rich Individuals) en goths (Burn The Goths) het ontgelden.

De muziek is rauw en puur en de extreme, neanderthaler-achtige vocalen zijn verstaanbaar. Discharge is de voornaamste inspiratiebron. Dat hoor je met name terug in de crustpunknummers met “horrendous” in de titel. Het sterkste exemplaar daarvan is opener Horrendous Cut-Throat System. Verwacht geen hoogstaande muziek, maar een muur van simpele riffs. Veel nummers zijn korte grind/noise-uitbarstingen. Zeventien daarvan duren nog geen tien seconden.

Kant A, omgedoopt tot Side Punk, bevat de meeste hoogtepunten. Naast Horrendous Cut-Throat System zijn dat Alcoholics Unanimous, Horrendous Slaughter, Filthchain en The Mole Catcher. Naast reguliere tracks en de korte uitspattingen staan er een paar bijzondere tracks op deze release. Dat zijn het zojuist genoemde The Mole Catcher, gespeeld op accordeon en gezongen door Clown (met dronken achtergrondzang) en het absolute hoogtepunt van deze release: A Bow To Capital. Dat is een folksong met gewone zang van Pete Pax en akkoorden op akoestische gitaar. Bijzonder is de verkrachting van Black Sabbaths Iron Lung.

Unhindered By Talent is een bijzondere, snel in elkaar gezette collectie songs die de woede van de bandleden kanaliseert en ondertussen niet té serieus genomen moet worden. Er staat een beperkt aantal nummers op dat de moeite waard is om te beluisteren. Door de afwisseling is de release van iets meer dan een half uur goed uit te zitten. De ep Death To Capitalist Hardcore (1987) staat op de lijst met essentiële grindcore-albums en hoewel Unhindered By Talent niet essentieel is, is deze plaat vanwege zijn extreme uitspattingen en A Bow To Capital af en toe leuk om er toch weer eens bij te pakken. In 1990 viel Sore Throat (ook bekend als Soar Throat en Saw Throat) vanwege interne strubbelingen uit elkaar, maar in zijn korte periode van bestaan is Sore Throat toch van betekenis geweest voor de grind- en noisecorescene.

In this country of blood and steel
where capital makes us crawl and kneel
to a pain we were never ever taught to feel.

Tracklist:
Side Punk:
1. Horrendous Cut-Throat System
2. Straight Head (Narrow Mind)
3. Alchoholics Unanimous
4. King Of Thrash
5. Rock'N'Roll Colostamy
6. Horrendous Slaughter
7. Smash The Clique
8. Hang Norman Tebbit
9. Invasion Of The Amerikaan HC Clones
10. Eat Organic
11. War Is Horrendous
12. Fuck The Poll Tax
13. Filthchain
14. The Mole Catcher
15. Laurel And Hardy
16. Billy Milanos Head
17. Horrendously Mutilated
18. Dominated By Fear
19. Noise Not War
20. Three Seconds Long
21. Shit For Brains
22. Our Leaders Horrendous Policies
23. Consumer Terrorisim
24. Unhindered By Talent
25. Heath
26. In Their Hypocrisy, They'll Probably Sue Us

Side Drunk:
27. Toxic Existance
28. Fucking Horrendous
29. Positive Drinking Attitude
30. The Crossover (Is Over)
31. Straights
32. Your Next
33. Burn The Goths
34. (D.R.I.) Dead Rich Individuals
35. Sticks Underwear
36. Exploited
37. Two Horrendous Nuclear Arsenals
38. Bonded By Booze
39. (M.D.C.) More Damn Capitalists
40. Yankees Go Home
41. Go Away
42. Hammys Ego
43. Musical Genits
44. Record Collectors Are Still Pretentious Assholes
45. C.B.C.
46. A Bow To Capital
47. Face Up To It
48. Genit Jonny
49. Iron Lung
50. Rememberance
51. B.N.F.L. Go To Hell
52. D.B.D.

Score: 70 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 5 maart 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]