Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-12-2018

Mythic Sunship - Upheaval
Jaar van release: 2018
Label: El Paraiso Records

Mythic Sunship - Upheaval

Het is opmerkelijk dat het Deense Mythic Sunship nog niet eerder bij mij op de radar is gekomen dan dit jaar. De instrumentale heavypsychgroep brengt namelijk nu al zijn zesde album uit. Upheaval is via El Paraiso Records uitgebracht. Dit label is gestart door twee bandleden van psychgroep Causa Sui. Er zijn raakvlakken tussen de twee Deense psych-groepen Causa Sui en Mythic Sunship, maar de composities van laatstgenoemde klinken vooral veel zwaarder en heftiger.

Upheaval betekent opschudding of omwenteling. De muziek van Mythic Sunship doet dit woord eer aan. De vier composities (waarvan er drie ruim over de tien minuten heen gaan) hebben een geduldige opbouw die je verwacht van een psychedelische jamgroep. Toch verrast Mythic Sunship de luisteraar regelmatig met uitbarstingen en kenteringen qua sfeer. In Aether Flux is het het gitaarspel van Emil Thorenfeldt en Kasper Stougaard Andersen dat zorgt voor enerzijds luchtige en anderzijds onheilspellende stemmingen.

De dubbele gitaarpartijen zijn op dit album sowieso het geheime wapen en de voornaamste reden waarom deze plaat zo dynamisch klinkt. De gitaristen vullen elkaar goed aan, maar in Tectonic Breach gaan ze beiden ook hun eigen weg. Dit maakt het nummer levendiger en zorgt ervoor dat de overgang van ene gitaarpartij naar de andere eevoudiger verloopt. Cosmic Rupture en Into Oblivion doen er qua intensiteit nog een schepje bovenop. Hierin laat Mythic Sunship heavy psych van de hoogste plank horen.

Upheaval is verplichte kost voor liefhebbers van intense psychedelische rock. Ook bij de postrockfans zal de muziek van Mythic Sunship het goed doen. Laat je niet afschrikken door het feit dat het instrumentaal is en songs bevat van twaalf minuten. De muziek van Mythic Sunship is behoorlijk laagdrempelig, dynamisch en niet vergeten: lekker heavy!

1. Tectonic Breach
2. Aether Flux
3. Cosmic Rupture
4. Into Oblivion

Score: 80 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 15 februari 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]