Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
    26 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Blind Guardian en Manticora
Kalender
Vandaag jarig:
  • Adrian Lambert (DragonForce) - 52
  • Aleksander Shelepenkin (Celestial Crown) - 47
  • Daniel "Mortuus" Rostén (Marduk) - 47
  • Janne Wirman (Kotipelto) - 45
  • Joey Jordison (Slipknot)† - 49
  • Jose Pasillas (Incubus) - 48
  • Justin Gonzales (Antonamasia) - 40
  • Melissa Ferlaak (Visions Of Atlantis) - 45
  • Sami Kukkohovi (Sentenced) - 50
  • Torsten Röhre (Silent Force) - 48

Vandaag overleden:
  • K. Angylus (The Angelic Process) - 2008
  • Scott Williams (Soilent Green) - 2004
Opinie

De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer

Door Gilbert, juni 2008

Voor Jon Schaffer breken spannende tijden aan. De bandleider van Iced Earth besloot in december, vlak voor de feestdagen, om Tim ‘Ripper’ Owens per e-mail te ontslaan en de vorige frontman Matt Barlow terug te halen. Onlangs is de toernee begonnen waarmee de terugkeer van Barlow wordt bekrachtigd. Deze tour doet onder meer de Rock Hard, Hellfest, Bang Your Head en Graspop festivals aan, naast optredens in het voorprogramma van Judas Priest in Zwolle en Düsseldorf.

Het is afwachten hoe het publiek bij deze concerten Iced Earth, en Jon Schaffer in het bijzonder, zal ontvangen. Tegenover de oude fans die blij zijn met de terugkeer van Barlow staan de aanhangers van Owens en de algemene onvrede over de manier waarop hem de wacht werd aangezegd. Persoonlijk voel ik er, gezien de wijze waarop Schaffer met zijn bandleden pleegt om te springen, weinig voor om nog geld in zijn laatje te brengen. De deze maand uit te komen single I Walk Among You zal ik derhalve aan me voorbij laten gaan.

De single is de voorbode van het tweede deel van het Something Wicked tweeluik, dat in de herfst zal verschijnen. Het is op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen dat op dit vervolg een andere zanger te horen zal zijn dan op het vorig jaar verschenen eerste deel Framing Armageddon. Als je het tweeluik in zijn geheel wilt beluisteren, zal je straks halverwege ineens een heel andere stem te horen krijgen. Dat Schaffer aan Barlow heeft gevraagd om voor de single enkele nummers van Framing Armageddon opnieuw in te zingen, zal voor Owens bovendien als een klap in het gezicht aankomen.

De ironie wil dat de ongeloofwaardige Schaffer een jaar eerder juist Barlow een harde trap na gaf door met Owens nieuwe versies op te nemen van de oorspronkelijke Something Wicked songtrilogie uit 1998. Eerder had Schaffer Barlow al beledigd door diens zangpartijen voor The Glorious Burden (2004) af te keuren, waarna Barlow de band verliet en Ripper aan boord werd gehaald om het album opnieuw in te zingen. Barlow’s opvolger werd vervolgens door Schaffer in de media flink opgehemeld. Het verwondert me derhalve dat Barlow en Schaffer nu toch weer door één deur kunnen. De vraag is hoe lang het nieuwe verbond zal duren.

Ontslagen worden is bij Iced Earth namelijk geen nieuw fenomeen. Het aantal personeelswisselingen in de historie van de band is bijna niet te tellen. Zo werd de als een mager speenvarken gillende Gene Adam na het verdienstelijke debuutalbum Iced Earth (1990) de laan uitgestuurd omdat hij weigerde zanglessen te nemen. Zijn opvolger John Greely hield het eveneens slechts één album uit. Maar niet alleen zangers hebben het zwaar te verduren. De afgelopen zes jaar maakten vijf verschillende sologitaristen, vier bassisten en drie drummers deel uit van de band.

Na een al dan niet gedwongen vertrek laat het voormalige personeel van Iced Earth zich geregeld negatief uit over de bandleider. Zo stelde Gene Adam in 2004 dat er bij Jon Schaffer geen sprake is van samenwerking. Hij geeft zijn bandleden geen kans om mee te schrijven aan het materiaal. James MacDonough bevestigde dit een jaar later, na zijn overgang naar Megadeth. Tim Owens liep tegen hetzelfde probleem aan. Bij de officiële bekendmaking van zijn komst verkondigde Schaffer nog dat hij zeer opgewonden was over het vooruitzicht om samen met Owens songs te gaan schrijven.

Twee jaar later stelde Schaffer daarentegen dat Ripper in zijn ogen nog geen ervaring heeft als songwriter en weinig input zou krijgen in het Something Wicked tweeluik. Owens reageerde verbolgen op de suggestie dat hij geen songwriter is. Weliswaar nam Ripper in zijn periode bij Judas Priest niet deel aan het schrijfproces, maar bij Brainicide, Winters Bane en Beyond Fear droeg hij wel zijn steentje bij. Op het moment dat de zanger ontslagen werd, was deze zelf daarom al ontevreden over zijn rol bij Iced Earth, omdat hij in zijn ogen geen kans had gekregen als songwriter.

Als Ripper zelf de band had verlaten, zou hij naar eigen zeggen netjes het album hebben afgemaakt en een opzegtermijn hebben gerespecteerd. Schaffer houdt zich niet aan dergelijke regels van goed fatsoen. De bandleider liet lange tijd niets van zich horen, waarna hij Owens per e-mail afserveerde. Bassist Dennis Hayes, die met Owens tevens samenspeelt in het nevenproject Beyond Fear, trof het nog slechter. Hayes ontving niet eens een e-mail, maar ontdekte dat hij geen bandlid van Iced Earth meer is doordat zijn naam bleek te zijn verwijderd van de officiële website van de band.

Als vocalist heb ik Matt Barlow en ‘Ripper’ Owens ongeveer even lief. Als de verkoopcijfers van Framing Armageddon teleurstelden, lag dat volgens mij dan ook niet aan de zangprestaties van Owens. Jon Schaffer dient bij zichzelf te rade te gaan en te erkennen dat de kwaliteit van zijn composities op de laatste paar albums achteruit is gegaan. Framing Armageddon is geen slechte plaat, maar het blijven toch vooral de songs uit de jaren negentig die de fans live willen horen. Als Schaffer het succes uit die periode wil laten herleven, dan zal hij als songwriter zijn oude niveau terug moeten vinden.

Het terughalen van Barlow bewijst echter dat de wegen van Schaffer, die vaker zijn hart volgt dan zijn verstand, soms onnavolgbaar zijn. Het is de bedoeling dat het nieuwe album agressiever en harder zal uitvallen dan de voorganger. Misschien weet Schaffer ons daarom te verbazen en komt hij na lange tijd weer met een meesterwerk op de proppen. Dan wil ik hem zijn fouten in de omgang met zijn bandleden wel vergeven. Anders laat ik het toekomstige werk van deze formatie in de rekken van de cd-winkel liggen en luister ik liever nog een keer naar een klassieker als Night Of The Stormrider (1991) of The Dark Saga (1996).

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door Smetsar op 02-06-2008 om 08:40u



Je hebt op vele vlakken wel gelijk hoor. Maar Iced Earth is al van in het begin het kindje en het levenswerk van Schaffer. Zou jij je visie laten verpesten door mensen die het niet goed begrijpen? En de reden waarom John Greely de band moest verlaten, was omdat hij antisemetische uitspraken deed tijdens de optredens.

Ik ben een grote fan van Schaffer en Barlow, dus die hereniging was voor mij geweldig nieuws. Maar inderdaad, Schaffer kon Owens op een betere manier weggewerkt hebben, dat is waar.

Over de songs nu. De riffs en de refreintjes zijn er inderdaad niet op vooruit gegaan. Op Framing Armageddon stonden een paar matige songs, wat bij Iced Earth niet veel voorkomt. Hopelijk herpakt hij zich met het volgende album.

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door metalfuel op 02-06-2008 om 09:09u



Ik ben zeer tevreden met de terugkeer van Barlo, het vervangen van een zanger is meestal de meest ingrijpende persoonswisseling voor een band. Een van de andere bandleden kan een effect hebben maar een zanger is voor mij toch het meest bepalend voor het geluid van een band. Ik heb nooit aan de stem van Owens kunnen wennen het paste voor mij gewoon niet, ik vond en vind hem nog steeds een matige zanger. Ik ben dus ook een van de mensen die steeds geroepen heeft dat Barlow moest terugkeren.

Het constant vervangen van bandleden is inderdaad iets wat bij Iced Earth haast niet meer te tellen is. Door de jaren heen zijn er echt ongeloofelijk veel bandleden gekomen en gegaan. Je bent dus al snel geneigd om Schaffer hier de schuld van te geven. Dit zal voornamelijk op het persoonlijke vlak zijn dat het niet lekker loopt tussen de bandleden.

Wat ook een reden kan zijn is dat er in de tijd tussen de verschillende albums gewoon niet genoeg geld is/was om de mensen in dienst te houden. Tegen de tijd dat er weer een nieuw album opgenomen moest worden hadden de ex bandleden inmiddels mischien weer een andere baan.

Je moet het Schaffer maar een keer vragen in een intervieuw. Ik ben het wel met de stelling eens dat de kwaliteit van het songmateriaal omhoog moet.

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door Dennis. op 02-06-2008 om 16:18u



Ik ga het hem zeker vragen als ik hem 14 Juli interview. Vind de wisselingen op zang op zijn minst gezegd merkwaardig. Ben een veel grotere fan van Barlow dus mij hoor je niet klagen. Vind het alleen wel vreemd dat Schaffer zo naar zijn fans luistert. Dat komt niet zelfverzekerd over!

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door Metalfuel op 02-06-2008 om 16:39u



Misschien moet hij wel naar de fans luisteren omdat de verkoopcijfers met Owens niet goed genoeg waren?

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door Bart op 02-06-2008 om 20:01u



Persoonlijk vond ik de laatste 3 albums bagger, dus ik kan niet zeggen dat het aan Barlow of de Ripper ligt. Zal me verbazen of ze het niveau weer terug kunnen brengen naar de goede ouwe tijd toen ze de wereld (en mij) aan hun voeten hadden liggen. Is het volgende album weer kut, dan steek ik met veel respect 2 dikke middelvingers omhoog naar Iced Eart. ;-)

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door dennis op 02-06-2008 om 21:34u



het hoe en waarom maakt mij eigenlijk geen reet uit,barlow is TERUG en dat is voor mij het enige wat telt!!! de nummers van F A die met de zang van barlow VEEL BETER klinken zijn voor mij het bewijs dat het weer helemaal goed gaat komen met ICED EARTH,en de ripper vind ik gewoon een kutzanger en live(wacken) was het gewoon een aanfluiting,zelden een zanger gehoord die zo gevoelloos zingt.het zakelijke van een band boeit mij niet,ik luister naar de muziek.

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door Kees op 03-06-2008 om 14:44u



Het is misschien niet netjes hoe hij alles regelt. MAAR ik luister naar de iced earth voor de muziek en dit gedoe is geen reden om maar (rebels) het niet te gaan luisteren.

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door Argarath op 03-06-2008 om 19:14u



Stelletje Barlow fanboys hier. Iedereen die de nummers van FA beter vind met Barlow moet nodig naar de gehoorwinkel om eens voor een stel Philips oorbellen te shoppen.

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door ThE_ED op 03-06-2008 om 20:35u



Ik snap wel dat Schaffer graag zijn visie graag zo goed mogelijk verwerkelijkt ziet worden. Maar door bij Tim te roepen "dit is zoals Iced Earth altijd al had moeten klinken" en dan daarna toch weer een andere, notabene de voorgaande, zanger te nemen. Hoe serieus kun je het dan nog nemen?

Blijft wel een toffe band though.

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door Tom op 05-06-2008 om 10:12u



Hey Argy, hehehehehe, fanboy's ja.....
Ik vind zowel Owens als Barlow tof en maak me er niet meer echt druk om. De geloofwaardigheid van Schaffer heeft bij mij wel een deuk opgelopen. Inderdaad roepen dat het met Tim nu echt geweldig is en daarna er weer op terugkomen... Ach ja, hij doet maar.... Tim had wat mij betreft in ieder geval het tweeluik ook mogen inzingen. Beetje suf om tussen deze twee cd's te switchen.

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door dennis op 05-06-2008 om 22:13u



Ach ,tuurlijk zei hij destijds dat Owens beter is,zou toch achtelijk zijn om dan te zeggen:Hej we hebben n nieuwe cd met n nieuwe zanger maar koop m maar niet want het is niet half zo goed als met Barlow!!!!!!, Maiden riep destijds ook dat Blaze geweldig was en dat was ook gewoon n vette leugen!

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door baffer op 28-09-2008 om 18:14u



Hail Barlow

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door Bob op 22-07-2010 om 11:12u



Lees deze net pas. Hier een reactie van een fan van zowel Barlow als Owens. Voor de niet weters, Matt Barlow is getrouwd met de zus van Jon Schaffer. hij is dus familie. Miisschien dat at ietsiepietsie meetelt????

Reactie op De onnavolgbare wegen van Jon Schaffer
Door CXQ0GxFJ op 15-10-2015 om 12:30u



Sounds like your train is continuing down a great path..with quiatly interview after quiatly interview. I can''t wait to see and hear more about it. I can still remember the shot from the corner vividly. I can remember where I was sitting in the RV Gym when that shot went through the net by Berget. The roof came off the the place. I was high enough up in the stands to be able to see down to the rest of the crowd and the everyone was going nuts. It was awesome. Another great moment in RV Basketball history. As for the voice of Mustang Basketball, I can hear that voice in my head when I think about plays back in the day. His voice would rise up with intensity when big plays happened and the crowd was getting into it. basket by Steve Hettinga .assist Darin Price!!!! I remember hearing him say that very often, and I would have daydreams when I was young, about someday hearing- basket by Zac Robertson assist Casey Caid! Mr. A did a great job as the voice for many years!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.