Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
Kalender
Vandaag jarig:
  • Ace Frehley (Kiss) - 73
  • Juuso Jalasmäki (Sethian) - 51
  • Mårten Hagström (Meshuggah) - 53
  • Mikko Korsbäck (Insania) - 48
  • Per "PerilOz" Karlsson (Unchained) - 42
  • Pierre Garcia (Midwinter) - 40
  • R.B. "Brögi" Broggi (Messiah) - 58
  • Rob Lumbre (Severed Savior)† - 47
  • Sharlee D'Angelo (Arch Enemy) - 51
  • Tara McLeod (Kittie) - 40
  • Tschibu (Gurd) - 53

Vandaag overleden:
  • Jeroen van Donselaar (Beyond The Pale) - 2022
Interview

Rage
Met Peavy Wagner
Door Tonnie
Geplaatst in oktober 2003
Al bijna 20 jaar in het vak, en Rage's Peter "Peavy" Wagner heeft er nog altijd zin in. Dit jaar brengt de band een nieuw studio-album uit, Soundchaser, en voor volgend jaar staan een live cd en dvd in de planning. Peavy vertelt me er alles over....

Rage

Hallo Peavy, hoe gaat het ermee?

Goed, ik heb het alleen erg druk.

Volgend jaar bestaat Rage 20 jaar. Komt er een feestje?

Ja, dat zijn we wel van plan. We willen dan een live cd en dvd uitbrengen.

Rage heeft nog geen live cd, toch?

Nee, geen officiele live cds. Wel een EP, en een compilatie-album met wat live tracks.

Je hebt een Russische gitarist en een Amerikaanse drummer. Hoe vond je ze?

De gitarist woont niet zo ver van me vandaan, maar ongeveer 50km. Ik kende hem van zijn vorige band, Mind Odyssy. Zij zaten op hetzelfde label als wij toendertijd. Ik had zijn nummer, en belde hem op, want ik had iemand nodig om de gitaarpartijen in te spelen want mijn andere gitarist was opgestapt tijdens de opnames. Hij zou eigenlijk alleen maar op het album spelen, maar het beviel zo goed dat hij ook permanent bandlid geworden is. Mike, de drummer, was hier in Duitsland gestrand vanwege een vriendin in Hamburg. Hij was daar gaan wonen en was op zoek naar een band. Wij waren toevallig op zoek naar een drummer, en we vonden elkaar.

Ik vroeg me al af hoe dat zou gaan met oefenen, als iedereen ver van elkaar woont, maar jullie wonen dus allemaal in Duitsland.

Het zou inderdaad een probleem zijn als Victor nog in Rusland zou wonen, en Mike in de VS, en dan zouden we veel moeten reizen. Bands als Stratovarius hebben dat probleem dus wel, dat sommige bandleden in Amerika wonen, en dus moeten ze veel reizen. Ik zou dat verschrikkelijk vinden.

Het nieuwe album, Soundchaser, is een conceptalbum over het beest op de cover.

Elk liedje is als een hoofdstuk in de geschiedenis van de "Soundchasers". Ze zijn oorspronkelijk bedacht door H.P. Lovecraft, een Amerikaanse Horror-schrijver die zo'n 150 jaar terug leefde. Het begint met de geboorte van onze planeet, waarop buitenaardse wezens de Soundchasers zetten, als een soort wapen tegen geluid. Hiervan worden later resten gevonden door wetenschappers, en bouwen ze na, om ook als wapen te kunnen gebruiken.

Hebben jullie bewust gekozen om een conceptalbum te maken, of pakte dat in de loop van het schrijfproces gewoon zo uit?

Victor kwam met het idee om een conceptalbum te maken over dat beest op de cover, dus dat hebben we geprobeerd. Het schrijven van de nummers ging erg makkelijk, in een paar dagen hadden we de nummers af.

Hoe lang zijn jullie er in totaal mee bezig geweest?

Rage - SoundchaserHet echte basisidee hadden we al toen we net klaar waren met het vorige album, Unity, maar pas begin dit jaar, in februari was het dacht ik, toen zijn we echt actief begonnen met dit album. Binnen een paar dagen hadden we de muziek geschreven, en ben ik de texten erbij gaan schrijven. Tussen april en juni hebben we het album opgenomen en gemixt met producer Charlie Bauerfeind. We hebben het deels in Duitsland en deels in Tenerife opgenomen.

Hoe is het schrijven van songs verdeeld binnen Rage?

Ik en Victor schrijven samen alles, qua muziek. Ik schrijf alle texten.

De laatste twee songs vormen samen een groter geheel, Falling From Grace, een concept binnen een concept album. Hoe zit het daarmee?

Eigenlijk is dat een groot nummer. De twee nummers passen qua muziek en text perfect bij elkaar, dus eigenlijk is het één nummer, maar we hebben besloten om ze toch als twee nummers op het album te zetten. Het einde van Wake The Nightmares loopt over in het begin van Death Is On It's Way.

Wat vind jij het beste nummer op het album?

Falling From Grace, dus eigenlijk twee nummers. Maar ja ik vind eigenlijk het hele album goed.

Het "Soundchaser" beest stond voor het eerst in 1988 op de cover van een van jullie albums: Perfect Man. Wie heeft dat beest gemaakt?

Een vriend van me, uit Indiana, die ook die cover maakte. Hij is ook verantwoordelijk voor de cover van het nieuwe album, en van Unity. Hij heeft ook covers voor onder andere Dimmu Borgir en Annihilator ontworpen.

Was dat beest met opzet gemaakt, om een soort mascotte te hebben, zoals wel meer bands hebben?

Nee, eigenlijk niet. We hadden het toen op de cover en vonden het wel leuk om die vaker te gebruiken, dus daarna is dat beest vaker teruggekomen. Op elk album is hij wel ergens te zien op de cover. Live gebruiken we hem ook, in het decor.

In het verleden heb je wel eens een orkest gebruikt. Waarom ben je ermee gestopt?

RageDat was op twee albums, dat was een beetje een experimentele fase. Maar het is erg duur, en we wilden dat niet als handelsmerk krijgen en ons hele leven blijven doen. Misschien dat we in de toekomst nog eens zoiets doen, maar voorlopig niet. Op elk album hebben we overigens wel iets aan keyboards om een zelfde effect te krijgen, zoals nu dan op Secrets Of A Weird World. We zijn nog wel bezig met een album met orkest, met allemaal nummers van Bach, maar dat gaan we niet als Rage uitbrengen. De bonustracks op Soundchaser zijn overigens ook nummers van Bach, van die opnames. Daar kan men dus al een voorproefje luisteren.

Op de oudere albums zong je veel hoger dan op de recentere. Kan je dat nog?

Ik weet het niet, ik heb het al jaren niet geprobeerd. In de jaren 80 zong ik inderdaad een stuk hoger, maar ik ben ermee gestopt omdat ik het niet meer leuk vond. Het klonk zo typisch jaren 80, en we wilden toch wel iets moderner klinken. Zoals ik nu zing vind ik het ook beter voor de muziek, dan is alles een stukje zwaarder, en ruiger. Die hoge stem klonk meer als Mickey Mouse, en dat vond ik wat belachelijk gaan klinken.

Jullie gaan wel op tour met Helloween, die dan weer met hoge stemmen zingen.

Andy zingt niet zo heel hoog, er zijn veel ergere bands.

Heb je er zin in, in de tour?

Jazeker. Het zijn goeie vrienden van ons, en we hebben het nieuwe album dan ook gedeeltelijk in Andy's studio in Tenerife opgenomen. Daar ontdekten we dat we tegelijkertijd op tournee wilden, en besloten we om samen te gaan. Voor ons is dat best gunstig, want zo kunnen wij een groter publiek bereiken en in landen spelen waar we nog nooit geweest zijn.

Jullie spelen twee datums in Nederland geloof ik.

Ja, ik dacht het wel. Maar ik weet de tourdatums even niet uit mijn hoofd.

Hoe bepaal je welke songs jullie live gaan spelen?

Dat is altijd erg moeilijk. Natuurlijk diverse nieuwe songs, maar we willen ook wat klassiekers spelen. We hebben diverse tours, onder andere met Helloween, maar ook een show in Moskou in oktober die we dan voor de dvd willen opnemen. Daar spelen we dus andere nummers dan op de tour met Helloween.

Kan je al wat vertellen over dat er op die dvd gaat komen?

Die gaan we dus in Moskou opnemen in oktober. Daar zullen we een speciale setlist spelen, met ook wat nummers die we al een tijd niet gespeeld hebben, om zo een mooi overzicht van ons werk te krijgen. Ook komt de geschiedenis van Rage op de dvd, met beelden van de afgelopen 20 jaar. Ook willen we het op cd uitbrengen. Hopelijk kunnen we er een mooie box van maken, zoals bijvoorbeeld die Kreator live box. Die vond ik erg mooi. Ik denk dat we voor de live cd nog wat andere shows opnemen, zodat we wat meer materiaal hebben, en zodat deze niet precies hetzelfde is als de dvd.

Jullie speelden dit jaar ook op Wacken. Hoe was het?

Dat was een erg leuke show. We hadden het erg naar ons zin.

Hadden jullie geen last van de hitte? In het publiek zijn aardig wat mensen flauwgevallen.

Nee, op het podium viel het wel mee eigenlijk. Maar als je acht uur bij een podium staat in de brandende zon en te weinig drinkt kan je het natuurlijk wel zwaar krijgen. Nee, op het podium was het goed te doen, gelukkig. Het was wel warm, maar niet te warm.

Ben je na al die jaren nog altijd nerveus voordat je het podium op moet?

Ja, ik ben nog wel wat nerveus. Je weet nooit of alles wel goed zal gaan. Maar dat houdt het spannend. Vooral als je ergens voor de eerste keer speelt, dan is het altijd maar afwachten hoe het publiek reageert. Maar meestal reageren ze erg positief en dat geeft een heel lekker gevoel.

Wat gaat de toekomst brengen voor Rage?

Dit jaar wordt druk, voornamelijk met shows. Volgend jaar vieren we onze verjaardag, met de dvd, en dan hoop ik dat we in de zomer kunnen relaxen. En pas na de zomer met een nieuw album beginnen.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    26 april:
  • Accept - Humanoid
  • Acod - Versets Noirs
  • Baron - Beneath The Blazing Abyss
  • Darkness - Blood On Canvas
  • Deicide - Banished By Sin
  • Dolmen Gate - Gateway To Eternity
  • Fluisteraars - Manifestaties Van De Ontworteling
  • 29 april:
  • Kawir - Kydoimos
  • 1 mei:
  • Mons Veneris - Ascent Into Draconian Abyss
  • 3 mei:
  • Ancst - Culture Of Brutality
  • Crawl - Altar Of Disgust
  • Deliria - Phantasm
  • Feuerschwanz - Warriors
  • Mooch - Visions
  • Ossilegium - The Gods Below
  • The Last Element - Act I: Find Me In The Shadows
  • Vesseles - I Am A Demon
  • Wolves Don't Sleep - Fears & Fractures
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.