Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • 9 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Hemelvaartse Herrie
  • Huginns Awakening Fest
  • Pvris en Scene Queen
  • Tyketto
  • Xandria
  • 10 mei:
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Edward Reekers The Liberty Project
  • Huginns Awakening Fest
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anna (Operatika) - 44
  • Davide La Rosa (Daedalus) - 45
  • Dick Dale† - 87
  • Gary Holt (Exodus) - 60
  • Juppe Sutela (To/Die/For) - 47
  • Kenichiro Fukui (The Black Mages) - 64
  • Mick Mars (Mötley Crüe) - 73
  • Oskar Montelius (Sabaton) - 44
  • Will Mecum (Karma To Burn)† - 52

Vandaag overleden:
  • Adam "MCA" Yauch (Beastie Boys) - 2012
Interview

Iron Maiden
Met Nicko McBrain
Door Tonnie
Geplaatst in augustus 2003
Iron Maiden is net als pindakaas: wie is er niet groot mee geworden? Binnenkort komt alweer het dertiende studioalbum van deze legendarische Engelse band uit, getiteld Dance Of Death. Tijd dus om aan drummer Nicko McBrain wat vragen te stellen.

Iron Maiden

Toen je twintig jaar geleden bij Iron Maiden kwam, had je toen ooit kunnen denken dat je het zo lang zou volhouden?

Om eerlijk te zijn, nee. Ik dacht toen helemaal niet aan hoe lang het zou duren, of het nou vijf of tien jaar was. Ik hoopte gewoon dat het zo lang mogelijk zou duren. En naarmate ik er langer in zat, en het succes toenam en daarmee ook het aantal fans, wist ik dat het iets speciaals en unieks was. Natuurlijk zijn er bands die langer dan wij bezig zijn, zoals Deep Purple, de Rolling Stones, maar wij hebben iets extras, namelijk Eddie. En hij is toch ons boegbeeld. En hij past perfect bij de muziek. Eigenlijk touren we om hem te laten zien aan de mensen hahaha. Want als hij niet bij een concert aanwezig is worden de fans kwaad. Maar om terug te komen op je vraag: ik had echt nooit het idee dat het zo zou zijn. Het is echt boven alle verwachtingen geweest.

Iron Maiden's nieuwe album, Dance Of Death, is alweer het dertiende studioalbum, en jouw tiende met de band. Is de manier waarop jullie songs schrijven, oefenen en opnemen tegenwoordig anders dan toen jij net bij de band zat?

Nee, het is praktisch hetzelfde als twintig jaar geleden. Behalve dat we tegenwoordig niet meer zo zat worden als vroeger. Nee, ik moet dat anders zeggen. Vroeger gingen we vaak als we als we een nummer af hadden dat vieren in het cafe. Tegenwoordig doen we dat pas nadat we met alles klaar zijn, anders krijgen we nooit meer een album af. Maar verder is het nog hetzelfde. We laten de ideeën aan elkaar horen, en dat werken we dan uit. Vaak werken Steve en ik onze delen als eerste samen uit, voordat de rest erbij komt.
Op het nieuwe album gaan we misschien wat meer terug naar onze roots. Ik bedoel hiermee dat we wat minder van de moderne techniek gebruik gemaakt hebben dan we zouden kunnen, zoals bijvoorbeeld de ProTools software. We hebben de drums analoog opgenomen, en daarna pas op een harddisk gezet. Op het vorige album namen we dat gelijk digitaal op. Het vorige album was ook meer drum-geörienteerd, en ik vind dat de gitaren daar relatief rustig op zijn. Op het nieuwe album is het andersom, maar dat vind ik niet erg. De drums zijn nog altijd aanwezig, maar we hebben ze niet bewerkt. Bijna geen overdubs, wat gitaar solos, wat zangtracks, en dat is het wel zo'n beetje.

Op Brave New World zat wat orkest in enkele nummers. Zit dat op Dance Of Death ook weer?

Jazeker. In 1 nummer zal dat prominent aanwezig zijn, en ik denk dat dat als een verrassing zal komen. En bij een aantal andere songs zitten er ook zeker wat orkestdelen in. Maar ik zal je verklappen dat het allemaal uit synthesizers komt, we hadden geen echt orkest.

Kan je wat over de nummers vertellen?

Iron Maiden - Dance Of DeathEigenlijk niet, want dan is de verrassing er af hahaha. De thema's zijn wel typisch Iron Maiden. Er is een nummer over de Eerste Wereldoorlog, en het titelnummer is een episch nummer. Er staan veel erg goeie nummers op dit album, waaronder een aantal korte snelle nummers zoals Wildest Dreams en Rainmaker. No More Lies is echt een typisch Steve Harris-nummer. Montsegur is dan weer een snelle rocker, en dat vind ik echt een geweldig nummer.

Dat nummer deed me sterk aan Piece Of Mind denken.

Mij ook. Het enige wat ik zal zeggen is dat er op dit album voor iedereen wel wat goeds op te vinden is. Mensen die Iron Maiden pas bij de laatste albums ontdekt hebben zullen er goede nummers op terugvinden, maar ook mensen die van het debuutalbum en Killers houden zullen niet teleurgesteld worden. En zoals je al zei dat dat nummer je aan Piece Of Mind deed denken, dat is niet bewust zo gedaan. Zo pakte het nou eenmaal uit. Er staan diverse korte nummers op. Ik bedoel dan nummers van vier of vijf minuten, wat voor ons kort is. Ik denk dat iedereen wel tevreden zal zijn, want er staat voor iedereen wel wat op.

Jij hebt het nummer New Frontiers geschreven. Heb je dat alleen gedaan, of kreeg je hulp?

Adrian heeft me wat met het refrein en de brug geholpen. Ik had de melodie voor de coupletten en de text, en dat liet ik aan Bruce horen. Hij heeft er wat aan gesleuteld want het liep niet zo goed. Ik vond dat niet erg als het voor hem zo beter uitkomt. Ik doe daar namelijk niet zo moeilijk over. Adrian heeft ook de solos in elkaar gezet.

Dit was de eerste keer dat jij meeschreef aan een nummer op een Maiden album. Heb je sinds Rhythm Of The Beast (1990) nog meer nummers geschreven?

Ik heb wel het een en ander geschreven, onder andere met Danny Spitz, en ook met de band van m'n vrouw. Dat laatste is echter totaal anders dan je zou verwachten.

Op het internet staat inmiddels een nummer van jou met Dan Spitz.

Ja inderdaad. Als ik er achter kom wie dat erop gezet heeft dan doe ik hem wat! Ik wilde dat bewaren voor later. Ok, het is wel leuk dat mensen alvast wat kunnen horen, maar verder gaat er voorlopig nog niks mee gebeuren totdat het Iron Maiden album uit is en de tour voorbij is.

Wie zingt er op?

Vanilla Ice. En het is erg goed. Eerst leek het me niets, want ik wist niet zeker of hij erbij zou passen. Danny belde me op toen ik in de studio zat, en zei dat Rob (Vanilla Ice) hem gevraagd had of hij het mocht proberen. Dus ze zijn de studio ingedoken om te zien hoe het zou uitpakken. Dat was begin dit jaar. Toen ik thuis kwam na de opnames van Dance Of Death hoorde ik het resultaat en ik was verbaasd over hoe goed het was. Daarna hebben we nog meer nummers geschreven en opgenomen, en we zijn er erg tevreden mee. Ik heb erg zin in volgend jaar. Momenteel ben ik Iron Maiden's drummer, en meer doe ik niet. Maar zodra de tour klaar is ga ik dus aan de slag met m'n sideproject met Dan Spitz. Nee het is geen soloproject, maar een sideproject, waar ik me mee bezig houd in de tijd dat Iron Maiden even niks doet.

In het dagboek van producer Kevin Shirley, wat hij bijhoudt op zijn website, stond dat jullie ook een acoustisch nummer opgenomen hebben. Klopt dat?

Dat klopt. We hebben voor één nummer alles acoustisch opgenomen, dus alle gitaren. En ik gebruikte zogenaamde bundlesticks, wat eruit ziet als een soort borstel. Dat geeft een heel ander geluid, maar past er goed bij. Het nummer is echt geweldig geworden. Dit was de eerste keer dat we zoiets deden.

Hoe was het om zoiets te doen?

Eerst hadden we de normale versie van dat nummer opgenomen, dus met electrische gitaren en normale drums, en na afloop stelde ik voor om een acoustische versie op te nemen. Het was een hele ervaring om een nummer op die manier te spelen.

Is het toeval dat de eerste single, Wildest Dreams, ook de albumopener is, net als The Wicker Man was op Brave New World, en dat het nummer redelijk dezelfde stijl is?

Daar had ik nog niet eens bij stilgestaan. Het is inderdaad erg in dezelfde stijl. Adrian heeft dat nummer geschreven, wat goed te horen is. Het heeft ook die dubbele basdrum.

Zei je dubbele bas? Ik dacht dat jij dat niet gebruikte.

Nee, ik bedoel dat het een snelle basdrum heeft, die klinkt als een dubbele bas. Ik had daar eigenlijk twee pedalen moeten gebruiken, omdat het zo snel is. Ik moet wel bekennen dat ik op 1 nummer wel twee pedalen gebruikt heb. Daar moest het wel, want het snelle stuk is erg lang, en dat had ik nooit kunnen volhouden met 1 voet.

Dat had je nog niet eerder gedaan toch?

Ik krijg regelmatig commentaar van mensen die denken dat ik nooit zo snel kan spelen, en dat we ProTools gebruiken om het op het album zo te laten klinken. Laat ze de live dvd maar bekijken dan zien ze het. Alles wat je hoort speel ik echt zelf, met 1 voet. Behalve dan op het nieuwe album, waarop dus 1 nummer staat waarop ik twee pedalen gebruik. Je hoort vanzelf wel op welk nummer het is.

Dance Of Death komt in september uit. Wanneer begint de tour?

Waarschijnlijk gaan we in de derde week van oktober op tour, maar dat is nog niet helemaal zeker. We weten ook nog niet precies waar we beginnen. We zaten zelf aan Griekenland te denken, maar ook dat is nog niet zeker.

Deze zomer speelden jullie weer wat nummers die Maiden al lang niet gespeelt heeft. Denk je dat sommige van die nummers ook op de komende tour nog te horen zullen zijn?

Nicko McBrainDat is moeilijk te zeggen. Je weet nooit wat je krijgt bij ons. Door de jaren heen hebben we zoveel goede nummers geschreven, en we kunnen ze nooit allemaal spelen. We hebben nu 13 studio albums, dus er is echt zoveel materiaal. Ik zelf wil echt heel graag Alexander The Great live spelen. Dat is een van de weinige epische nummers die we nog nooit live gespeeld hebben. Nu dat we drie gitaristen hebben is er geen reden meer dat we het niet zouden kunnen, dus mijn stem gaat naar dat nummer. Maar we gaan natuurlijk op tour om het nieuwe album te promoten, dus daarvan gaan we ook diverse songs spelen. En daarop staan ook veel lange nummers, dus het is nog wat onzeker hoe we dat gaan inpassen, want je kan niet al teveel van die lange songs spelen. Normaal gesproken spelen we tweederde van het nieuwe album. Natuurlijk spelen we een aantal vaste nummers, zoals Iron Maiden, Number of the Beast, misschien Run To The Hills, want mensen willen die nummers gewoon horen. Net als Hallowed Be Thy Name, het is ondenkbaar dat ik dat nummer niet speel. Dat is echt mijn favoriete Iron Maiden nummer.

Echt? En dat is niet eens een nummer wat jij origineel opgenomen hebt.

Nee, maar daar zit ik niet mee. Clive speelde hem ook erg gaaf, maar ik speel het iets anders. Live is het ook wat sneller, omdat als we het nummer in het normale tempo zouden spelen dan lijkt het alsof er iets niet klopt. Dan mist de sfeer.

Carpal Tunnel Syndrome is iets wat bij drummers toch redelijk vaak voorkomt. Heb jij daar ook last van?

Nee, godzijdank niet. Ik heb tot dusver veel geluk gehad met m'n handen en m'n polsen. Ik heb alleen wel vaak last van mijn rug, en mijn linker schouder. Dat komt denk ik door de grote drumkit waar ik achter zit. Om bij alle drums te komen moet ik alle kanten op gaan, en ik ben niet de jongste meer dus dan gaat dat wat moeilijker. Ik heb wel wat reuma in m'n vingers, waardoor ze 's ochtends wat opgezwollen zijn. Voordat ik ga drummen moet ik dan eerst wat oefeningen doen.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    1 mei:
  • Mons Veneris - Ascent Into Draconian Abyss
  • 3 mei:
  • Ancst - Culture Of Brutality
  • Crawl - Altar Of Disgust
  • Deliria - Phantasm
  • Feuerschwanz - Warriors
  • Mooch - Visions
  • Ossilegium - The Gods Below
  • The Last Element - Act I: Find Me In The Shadows
  • Vesseles - I Am A Demon
  • Wolves Don't Sleep - Fears & Fractures
  • 10 mei:
  • Coldborn - The Unwritten Pages Of Death
  • Crownshift - Crownshift
  • Desolus - System Shock
  • Flamekeeper - Flamekeeper
  • Sebastian Bach - Child Within The Man
  • Unleash The Archers - Phantoma
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.