Pitfest
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in april 2024 werd uitgebracht?

Accept - Humanoid
Benighted - Ekbom
Black Tusk - The Way Forward
Blue Öyster Cult - Ghost Stories
Castle Rat - Into The Realm
Darkthrone - It Beckons Us All
Deicide - Banished By Sin
Dool - The Shape Of Fluidity
Dvne - Voidkind
Dyscordia - The Road To Oblivion
Dystopia - De Verboden Diepte I
High On Fire - Cometh The Storm
Imminence - The Black
In Vain - Solemn
Inter Arma - New Heaven
Korpiklaani - Rankarumpu
My Dying Bride - A Mortal Binding
Necrot - Lifeless Birth
Pearl Jam - Dark Matter
Praying Mantis - Defiance
The Monolith Deathcult - The Demon Who Makes Trophies Of Men
The Vision Bleak - Weird Tales
Týr - Battle Ballads
Walg - IV
een ander album uit april 2024

[ Uitslag | Enquêtes ]

    11 mei:
  • Delain
  • Disharmonic Orchestra, Grindpad, Inhuman Depravity en Stoflik Omskot
  • Dvne
  • Huginns Awakening Fest
  • Landmvrks, Like Moths To Flames en The Devil Wears Prada
  • Marenna
  • Resolve, Cane Hill, Acres en Half Me
  • 12 mei:
  • Exhorder en Schizophrenia
  • KK's Priest en Burning Witches
  • Long Distance Calling en Leech
  • 15 mei:
  • Glenn Hughes
  • Pessimist en Demiurgon
  • 16 mei:
  • Masters Of Reality
  • Party Cannon en Cognitive
  • Riot V en Tailgunner
  • 17 mei:
  • AC/DC en The Pretty Reckless
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bizkit Park
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Misery Index en Schizophrenia
  • Morvigor, Miasmes, Wesenwille en Raum
  • Riot V en Tailgunner
Kalender
Vandaag jarig:
  • Christiane "Bobo" Hebold (Rammstein) - 58
  • Christoph "Doom" Schneider (Rammstein) - 58
  • Gary Wehrkamp (Shadow Gallery) - 54
  • Mads Volf (Manticora) - 51
  • Matias Kupiainen (Stratovarius) - 41
  • Mike Sifringer (Destruction) - 59
  • Neil Carter (UFO) - 66
  • Perttu Kivilaakso (Apocalyptica) - 46
  • Teemu Muhli (Paganus) - 39

Vandaag overleden:
  • John Rutsey (Rush) - 2008
  • Noel Redding (The Jimi Hendrix Experience) - 2003
  • Trevor Strnad (The Black Dahlia Murder) - 2022
Interview

Kamelot
Met Roy Khan en Thomas Youngblood
Door Tonnie
Geplaatst in maart 2005
Binnenkort bestormt Kamelot weer de Nederlandse podia, want na twee jaar is de band terug met de opvolger van hun album Epica, getiteld The Black Halo. Ongebruikelijke gastoptredens, verwarring rond bandnamen, twee videoclips, en het schrijven van een boek; zanger Roy Khan en gitarist Thomas Youngblood vertellen er alles over.

Kamelot

Ondanks dat jullie een nieuwe cd uit hebben wil ik toch beginnen met te vragen hoe jullie terugkijken op Epica en de bijbehorende tour.

Thomas: De tour was erg geslaagd. Gelukkig kunnen we zeggen dat elk album ons meer fans heeft opgeleverd, en dat was op de tours steeds te zien. Zo ook bij de Epica-tour. Dat was wel onze meest succesvolle tour.

Roy: Toch heeft elke tour zo zijn eigen charmes. Je kunt ze niet echt vergelijken, want op de ene tour is dit beter en op de andere dat. Soms maak je dingen mee die je nooit zal vergeten, en dat maakt voor mij persoonlijk een tour succesvol. Al onze tours zijn vanuit mijn perspectief heel leuk geweest.

Na Epica gingen jullie opzoek naar een nieuwe platenbaas. Waarom is het SPV geworden?

Thomas: De deal met Noise was na 2 of 3 albums op z'n eind, en SPV boodt ons het beste. Niet alleen qua geld, maar ook qua vertrouwen. Ze staan compleet achter ons en dat is een erg fijn en belangrijk gevoel.

The Black Halo is qua verhaal een vervolg op Epica. Ik had begrepen dat jullie eigenlijk eerst van plan waren om een "normaal" album te maken, wat geen vervolg zou zijn op Epica. Klopt dat?

Roy: We wisten al dat we een vervolg wilden maken op Epica. In het begin waren we van plan om dat pas bij het volgende album te doen, maar omdat we toch al zo lang aan het verhaal bezig waren besloten we om het eerst af te maken.

Thomas: Ja, eigenlijk wilden we toch eerst een normaal album maken, en dan pas het tweede deel van het conceptalbum, maar toen we aan het schrijven waren ging het toch de kant van het Epica verhaal op, en hebben we dat afgemaakt.

Kun je The Black Halo ook losstaand luisteren, zonder dat je weet wat er in Epica gebeurd is?

Roy: Absoluut. Bij films moet je meestal eerst het eerste deel gezien hebben, maar bij onze albums is dat niet het geval. Tenzij je echt heel het verhaal wilt gaan uitpluizen maakt het niet uit. Natuurlijk helpt het wel als je het vorige album kent. Dat geeft dan nog wel net wat extra's, want dan merk je wat meer details op, denk ik. Maar het verhaal op The Black Halo is ook goed te volgen als je Epica niet kent.

Thomas: Daarom hebben we het ook The Black Halo genoemd, en niet Epica deel 2. Het verhaal heeft zijn eigen identiteit.

Het einde van Epica was droevig. Is dat waarom The Black Halo veel donkerder is?

Thomas: Ja. Het is een dieptepunt in de hoofdpersoon zijn leven. Hij zit in een depressie, en zijn zoektocht naar liefde gaat niet echt soepel.

Wat is er zo aantrekkelijk aan het maken van een conceptalbum, of zoals bij jullie, 2 conceptalbums?

Roy: Je kan een heel verhaal vertellen, en dan krijg je dus meer ruimte om alles uit te diepen. Maar er zit ook een keerzijde aan voor ons, want omdat je met één verhaal werkt loop je ook weer tegen limieten op, omdat alles met elkaar in verband moet staan. Maar veel metalfans vinden conceptalbums gaaf, omdat het een groter verhaal vertelt.

Ben jij er liefhebber van?

Roy: Mij maakt het niet uit. Natuurlijk is Operation: Mindcrime een geweldig album, net als The Wall, maar ik kan je nog veel meer goede albums noemen die geen conceptalbums zijn.

Kamelot

Het grootste verschil tussen The Black Halo en Epica is het tempo. Dat ligt op de nieuwe een stuk lager dan op zijn voorganger. Worden jullie oud?

Roy: Hahaha nee. Je hebt gelijk dat het tempo lager ligt, maar dat gevoel wordt versterkt doordat we de nummers anders geschikt hebben. De snellere nummers liggen meer aan het einde, en de tragere nummers liggen aan het begin. We wilden een andere sfeer creëren op het album dan op Epica, vandaar dat we openen met een voor ons erg ongebruikelijk nummer. Om te laten zien dat we niet onze albums volgens een vast patroon samenstellen hebben we het nu zo gedaan.

Ongebruikelijk is de opener zeker, want er zit een keyboardsolo in, van Jens Johansen van Stratovarius. Hebben jullie die solo compleet aan hem overgelaten, hoe hij die zou invullen?

Thomas: Niet helemaal. We wilden de viool er erg in terug laten komen, want dat is in sommige culturen een instrument van de duivel. We vroegen hem dus om een solo rond een viool op te bouwen.

In dat nummer komt Dimmu Borgir's Shagrath ook aan bod. Een interessante keus, want je zou hem niet op een powermetal album verwachten. Hoe is dat tot stand gekomen?

Roy: We zochten iemand die Mephisto kon spelen, en wat is er dan beter om de zanger van de #1 black metal band te vragen? Zijn stem past gewoon perfect, en daarom was hij onze enige keuze.

Stemde hij meteen in?

Thomas: Hij wilde wel weten wat voor soort rol het was, en wilde het nummer eerst horen, maar toen hij het hoorde zei hij gelijk ja.

Ook Simone Simons van Epica doet mee op het nummer. Wat was jullie eerste reactie toen jullie hoorden dat er een band was die zich naar jullie album genoemd had?

Roy: Sascha [Paeth, producer van zowel Kamelot als Epica] belde me op een dag op om te vragen wat wij er van vonden dat een band de naam Epica wilde gebruiken. Ik dacht gelijk al dat we er toch niks tegen konden doen, want als zij dat willen gebruiken kunnen ze dat. Het is wat verwarrend als mensen het woord Epica zoeken op internet, want dan vinden ze zowel ons album als die band. Ik denk dat de band Epica daar meer voordeel van gehad heeft dan wij hahaha. Maar het zijn toffe jongens.

Thomas: en meiden. Oh nee, meid. We gaan nu zelfs met ze op tournee.

Roy, jij doet ook mee op hun nieuwe album. Wie kwam met het idee aanzetten?

Roy: Zij vroegen het aan mij, lang voordat wij het aan Simone vroegen. In eerste instantie wile ik het niet, want wij waren druk bezig met de voorbereidingen van The Black Halo. Ik wilde me daar op concentreren. Toen ze met de opnames bezig waren zaten ze in hetzelfde studiocomplex als wij, en kwam het beter uit om even bij ze langs te gaan.

Jullie gaan met ze op tournee, en met Timo Kotipelto. Dat is net als Jens Johansen ook al een Stratovarius lid. Zijn jullie zo goed bevriend met die band?

Thomas: Nee, niet echt. We hebben Timo pas ontmoet toen we in Atlanta op het ProgPower festival speelden. Voor deze tournee hebben we in totaal drie geweldige bands, die allemaal hun eigen ding doen, dus dat wordt heel gaaf.

Wat kunnen we van jullie verwachten op de tour?

Thomas: Veel naakte vrouwen op het podium, en veel explosies hahaha. Nee even serieus, we gaan denk ik een stuk of 4 à 5 nieuwe nummers spelen, en de rest wordt ouder materiaal, voornamelijk wat de fans willen horen.

Roy: We willen er wel een mooie show van maken, met mooi licht bijvoorbeeld.

Kamelot

Jullie hebben onlangs ook twee videoclips opgenomen, wat ook gelijk jullie eerste clips ooit zijn.

Thomas: Ja, dat was erg cool, om gelijk maar twee clips te mogen opnemen. We hebben Patric Ullaeus ingehuurd om de clips te maken. Het was een stuk goedkoper en praktischer om gelijk twee clips op te nemen, omdat we dan maar 1 keer iedereen naar Zweden moesten vliegen. De clips worden geweldig, want Patric is een van de besten in zijn gebied. De clips zijn wel totaal anders, want de nummers zijn ook totaal anders. March Of Mephisto is erg donker, en Shagrath zit er ook in. Die van The Haunting wordt veel kalmer.

Ik las op jullie site dat jullie gaan samenwerken met een schrijver, Harald Evers. Wat kunnen jullie er over vertellen?

Thomas: Ik weet niet in hoeverre je het een samenwerking kan noemen. Ik kreeg een half jaar terug een email van Harald, dat hij een boek wilde schrijven, The Seventh Book Of Shadows, dat geïnspireerd was door een van onze nummers van het Karma album. Ik dacht eerst dat het een of ander 15 jarig jochie was, die wat zat te geinen, maar het bleek een echte schrijver te zijn uit Duitsland. En hij is Kamelot fan. De vier Kamelot leden komen terug als karakters in het boek. Tot dusver is er alleen het globale idee, met wat informatie over de personages. Het lijkt mij een leuk idee, om de grens tussen muziek en literatuur te laten vervagen.

Hoe groot is jullie aandeel in dit boek?

Thomas: Hij schrijft het boek, maar wij willen wel goedkeuren wat onze personages in het boek doen en hoe ze zijn.

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    10 mei:
  • Coldborn - The Unwritten Pages Of Death
  • Crownshift - Crownshift
  • Desolus - System Shock
  • Flamekeeper - Flamekeeper
  • Sebastian Bach - Child Within The Man
  • Unleash The Archers - Phantoma
  • 17 mei:
  • Ayreon - 01011001 - Live Beneath The Waves
  • Bat - Under The Crooked Claw
  • Duft - Altar Of Instant Gratification
  • Gatecreeper - Dark Superstition
  • Insanity Alert - Moshemian Thrashody
  • Jasta - ...And Jasta For All
  • Jinjer - Live In Los Angeles
  • Kerry King - From Hell I Rise
  • Knogjärn - Sänka Dig
  • Pain - I Am
  • Pallbearer - Mind Burns Alive
  • Soulline - Reflections
  • The Last Of Lucy - Godform
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.